Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Шестите "Литературни маршрути" започват

БУКВЕНИ РАЗХОДКИ

Шестите "Литературни маршрути" започват

Маршрути за Лора Шумкова, Димчо Дебелянов и Константин Павлов ще бъдат част от програмата през май

Източник: Фондация "Прочети София"

Още

Със събитие в памет на Марин Бодаков започва есенната програма на "Литературни маршрути"

Със събитие в памет на Марин Бодаков започва есенната програма на "Литературни маршрути"

Новият сезон на Литературните маршрути започва през май! За шеста година фондация "Прочети София" организира едно от най-важните си събития, което вече традиционно се провежда през май, юли и септември.

Тази година ни очакват 14 напълно нови градски литературни исторически разказа, чиито автори ще бъдат поети, писатели, литературни историци, изследователи и журналисти.

През май до началото на юни ще прекосим различни градски оси на литературната история в София, за да проследим някои връзки между европейската култура и нашата литература; ще повървим ту в ямб, ту в амфибрахий в опит да разберем по-добре и поезията, и града; ще се движим по стъпките и литературата на Димчо Дебелянов и Константин Павлов; ще погледнем литературна (и не само) София през очите на новозеландския поет Кевин Айърланд, живял в България през 60-те години на XX в. и превеждал стиховете на Христо Ботев и Елисавета Багряна.

Източник: Фондация "Прочети София"

Със специален маршрут ще почетем паметта на забележителната изследователка Лора Шумкова, която бе най-дългогодишният водещ на "Литературните маршрути" със своята авторска поредица "Софийски страници".

Шестите "Литературни маршрути" започват с две разходки, посветени на Деня на Европа.

Те се осъществяват по идея и с партньорството на EUNIC - европейското сдружение на националните културни институти в България.

На 09 май от 10 ч. ще се проведе "Европейската литературна разходка" на поетесата Албена Тодорова на английски език.

В същия ден от 18:30 ч. от църквата "Света София" ще започне същият маршрут на български език. За него Албена Тодорова пише: "Този път ще надникнем в историческите и културни връзки между България и Европа.

Още

Литературни маршрути за Георги Рупчев, Светослав Минков и нощна поетична обиколка из София

Литературни маршрути за Георги Рупчев, Светослав Минков и нощна поетична обиколка из София

Тези връзки са неизброими - чешкият художник Иван Мърквичка илюстрира "Под игото", читалище "Славянска беседа" има словашко ДНК, а Виена, Загреб и Рим и много други европейски столици са източник на неизчерпаемо вдъхновение за българските творци от XIX-XX век. В допълнение към това ще говорим за европейския опит на български писатели и поети, както и за връзките на европейски писатели със София. Ще четем стихове по стените и ще говорим и мислим за това къде е нашето място в настоящето и бъдещето на нашия голям дом Европа."

Източник: Фондация "Прочети София"

Обичайно преводачката, издателка и писателка Зорница Христова е водещ на детския литературен маршрут, но тази година той ще бъде по-скоро младежки и ще бъде изцяло ориентиран към учениците в 6. и 7. клас. "Ритъмът на града (за стъпките в поезията и стъпките на пешеходците)" ще бъде на 11 май от 11:00 ч., а неговата начална точка ще е Орлов мост (при орлите от страната на Борисова градина).

Още

 Четвърти сезон на "Литературните маршрути" и представяне на поетическа антология "Скритите букви"

Четвърти сезон на "Литературните маршрути" и представяне на поетическа антология "Скритите букви"

Освен че ще бъде наистина полезна, тази разходка ще е повече от забавна, както с лекота се вижда от описанието на авторката ѝ: "Можете ли да стъпвате само по плочките, но не и по линиите между тях?

Поставяли ли сте си като деца такива предизвикателства? А знаете ли, че такива игри се играят и с думите?

В тази разходка ще разконспирираме литературните термини, по-точно онези, които са свързани с поезията. Те не са виновни, че ги дават по матурите!

Ще разберем как мяукат мъжките рими и как - женските. Кои поетически похвати се срещат по модните витрини.

Ще се опитаме да вмъкнем поетическите стъпки в свои собствени смешни походки - като в прочутото Министерство на смешните походки на Джон Клийз. И ако някой минувач ни изгледа подозрително, ще му кажем, че учим по литература!"

Източник: Фондация "Прочети София"

Още

Коледни маршрути на Библиобуса на Столична библиотека

Коледни маршрути на Библиобуса на Столична библиотека

Само три дни по-късно на 15 май, от 18:30 ч. в градинката пред църквата "Свети Седмочисленици" ще започне маршрутът, който неговият автор и водещ Тони Николов е озаглавил "Смърт сред белоцветните вишни". Посветен на творчеството на Димчо Дебелянов, философът и журналист избира да започне своя разказ за българския поет така:

"Минавайки край днешното кино "Одеон", малцина си дават сметка, че на това място на 9 юни 1911 г. се разиграва почти "антична трагедия", хвърлила в силен душевен смут един от най-нежните лирици в българската литература. Смъртта на младата Елена Петрунова и самоубийството на баща ѝ полковник Петрунов, който застрелва дъщеря си и себе си, е истински шок за Димчо Дебелянов, тогава наемател в дома им на бул. "Патриарх Евтимий" 1 (където по-късно е механата "Хладна почивка").

Дебелянов, който заедно с Елена Петрунова превежда романа на Пиер Луис "Афродита", дълго не може да се раздели със спомена за чернокосата девойка, мяркаща се из морната му памет "кат бродница сънна в бездънна гора" (Последна скръб"). Поетът е принуден да напусне и "дома с белоцветните вишни", за да се заскита като "печален странник" из ергенски квартири."

Програмата на "Литературни маршрути" продължава на 22 май от 18:30 ч., когато писателката, поетесата и преводачката Яна Букова ще ни разходи в "корема на кита". С маршрута, посветен на поета Константин Павлов ще се концентрираме в контекста на неговото време, включвайки места и събития в София от началото на 60-те години. "Литературният маршрут" ще започне от градинката на ъгъла на улиците "Ангел Кънчев" и "Солунска".

Още

Литературните маршрути през есента започват с разходка за жените писателки и политиката

Литературните маршрути през есента започват с разходка за жените писателки и политиката

"Сред спирките на тази разходка са казионния Клуб на писателите на ул. "Ангел Кънчев" № 5 и легендарния бар "Бамбука" - пространство на свобода и младежка енергия, както и сградата на ВИТИЗ, в чиято зала се провежда първото спонтанно и алтернативно поетично четене в това десетилетие. В тези няколко стъпки ще се опитаме да реконструираме избледняващия спомен за една историческата действителност на абсурдна и агресивна цензура, литературен застой и безпардонна конюнктурност, на фона на които радикалното новаторство в поетиката на Константин Павлов и моралното му упорство добиват истинските си измерения" - пише Яна Букова.

Всеки от публиката може да носи любимо стихотворение на поета, тъй като маршрутът ще завърши в градинката на "Кристал" с импровизирано четене и свободен разговор.

На 29 май от 18:30 ч. при паметника в Докторска градинка ще започна маршрутът, посветен на Лора Шумкова. Несправедливата загуба на Лора ни принуди да говорим за нея в минало време, но избрахме да направим това през литературата и музиката, които бяха толкова важни за нея. Лора Шумкова бе човекът, водил най-много "Литературни маршрути" от самото им създаване.

Тя бе един от най-добрите, вдъхновени и задълбочени изследователи на София, с нестихващ интерес и любопитство към градската култура. Редакторка на редица вестници и списания за литература, с награди за литературна критика и история. Освен умна и талантлива, беше много жива и лъчезарна, мнозина я познават и като DJ и танцуваща кизомба. Авторка на книгата "Красивите години.

Опит за литературна антропология на София", която бе преиздадена миналата година от издателство "Арс". Всеки момент очакваме да излезе от печат и книга с нейни статии и рецензии. Маршрутът ще бъде с участието на Иван Димитров, Мирослав Христов, Мег Коновска, Катя Зографова, Валентин Дишев и др. и ще мине по места, на които самата Лора ни е водила в нейната поредица маршрути, обединени под заглавието "Софийски страници".

Шестият "Литературен маршрут" ще бъде посветен на една малко позната личност в България, с много интересна съдба. Историята на новозеландския поет Кевин Айърланд ще ни разкаже журналистът Владимир Дворецки, който е и преводач на книгата "Назад-напред", в която Айърланд разказва за времето, в което е живял в България.

Още

"Духовни маршрути в Пловдив" повежда в историческото минало на Цар-Симеонова градина

"Духовни маршрути в Пловдив" повежда в историческото минало на Цар-Симеонова градина

"София на 60-те години на ХХ в. през погледа на новозеландския поет Кевин Айърланд" ще започне от Градската градина срещу сградата на ул. "Дякон Игнатий" 1 (Българска банка за развитие) на 02 юни от 15:00 ч.

"Тази литературна разходка е свързана с излизането от печат на български език на мемоарната книга на Кевин Айърланд (1933-2023) "Назад-напред", в която той разказва за 20-месечния си престой в София през периода 1959-1961 г. и за приятелството си с наши интелектуалци като Цветан Стоянов, Васил Попов, Георги Марков и др. Айърланд описва с много ирония и работата си като езиков редактор-стилист към Комитета за приятелство и културни връзки с чужбина (КПКНЧ), в рамките на която е натоварен да преведе стиховете на Христо Ботев на английски език.

Издателството на Агенция "София прес" публикува тези преводи и чрез тях творчеството на Ботев става известно из целия англоезичен свят. "София прес" публикува и двуезично издание на 10 стихотворения на Елисавета Багряна с паралелен превод на английски, дело пак на Айърланд.", разказва Владимир Дворецки.

"Литературните маршрути" ще продължат през юли с две разходки на Витоша - едната, посветена на екофикцията, а другата на връзката между литературата и философията. Очаква ни маршрут за Дора Габе и първата лична поетическа обиколка с новата книга на Албена Тодорова - "Откакто те няма".

Литературни маршрути са безплатни и се провеждат без предварително записване.

Литературни маршрути •София• е проект на Фондация "Прочети София".

Събитията от програмата се реализират с финансовата подкрепа на Столична община и са част от Културния календар за 2024.

"Литературният маршрут", посветен на Деня на Европа се реализира с партньорството на EUNIC - европейското сдружение на националните културни институти в България.

Още

Поезията на Николай Лилиев ще звучи с музиката на Бах

Поезията на Николай Лилиев ще звучи с музиката на Бах

Още

Възстановяват паметната плоча на поета Николай Лилиев в софийския му дом

Възстановяват паметната плоча на поета Николай Лилиев в софийския му дом

Още

С Димчо Дебелянов на фронта: Аз отивам и зная, че няма да се върна

С Димчо Дебелянов на фронта: Аз отивам и зная, че няма да се върна

Още

Съюзът на българските писатели отбелязва 135 години от рождението на Димчо Дебелянов

Съюзът на българските писатели отбелязва 135 години от рождението на Димчо Дебелянов

Още

Елисавета Багряна: Любовта е влюбеност в света, в живота

Елисавета Багряна: Любовта е влюбеност в света, в живота

Още

Елисавета Багряна: Българката е високостояща - тя не е само домакиня, а е и художница, артистка

Елисавета Багряна: Българката е високостояща - тя не е само домакиня, а е и художница, артистка

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Коя е Джейн Ан Филипс, спечелила литературната награда "Пулицър"?

Романът "Нощна стража" e за майка и дъщеря, които търсят убежище след войната в приют за душевно болни и постепенно се възстановяват от травмите.

Пролетният панаир на книгата стартира на 24 май в София

Събитието ще продължи до 2 юни, а гостите му могат да се насладят на повече от 110 културни събития, включително 40 на специално обособената сцена на Културната програма на Панаира

Проф. Николай Овчаров пише книга за аристокрацията по време на Второто българско царство

За новия си труд авторът сподели, че както и в опуса за царете, в нея освен историческите извори, ще бъде застъпена много и археологията

"Няма страшно" - оптимистичен преглед на семейното ежедневие

Сборникът с разкази от баща и дъщеря е хумористично четиво, идеално за плажа или за отпускане в края на деня, но въпреки лекотата си, без да съди и без да назидава, ни кара да се замислим

"Свобода": Мемоарите на Ангела Меркел излизат през ноември

Бившата канцлерка е написала книгата в съавторство с дългогодишния си политически съветник Беате Бауман

"Великият Гетсби" и "Нежна е нощта" излизат в един том (откъс)

Две от най-емблематичните произведения за световната литература излизат в едно книжно тяло от издателство "Колибри"