Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Със събитие в памет на Марин Бодаков започва есенната програма на "Литературни маршрути"

ПРОЧЕТИ СОФИЯ

Със събитие в памет на Марин Бодаков започва есенната програма на "Литературни маршрути"

То ще се състои на 16 септември и ще започне от Народния театър "Иван Вазов"

Марин Бодаков (Снимка: Яна Лозева)

Още

Литературни маршрути за Георги Рупчев, Светослав Минков и нощна поетична обиколка из София

Литературни маршрути за Георги Рупчев, Светослав Минков и нощна поетична обиколка из София

Събитие, посветено на поета, литературен критик, журналист и преподавател Марин Бодаков, ще даде началото на есенната програма на тазгодишните "Литературни маршрути". То ще се състои на 16 септември и ще започне от Народния театър "Иван Вазов", съобщават организаторите от фондация "Прочети София".

За творчеството на Марин Бодаков, както и за любимите му места в града, ще говорят Геновева Димитрова, доц. д-р Светлана Станкова, проф. Алберт Бенбасат, Панайот Стефанов, Елка Димитрова, Надежда Радулова, Георги Арнаудов, Йордан Славейков и Яна Букова.

В памет на поета се предвижда да бъде възстановена унищожената през 2018 г. пейка във формата на буквата "Ш" - част от проекта "Скритите букви", в който е участвал Бодаков. Пейката, заедно с поезията на Марин Бодаков, ще бъде разположена и съхранявана в парка на Военна академия "Г. С. Раковски". Там ще бъде последната спирка на литературния маршрут, като всеки, който желае, ще може да прочете стихотворение от писателя.

Литературни маршрути

"Тази част от събитието няма да прилича на обичайните литературни четения, няма да има сцена, нито специално обособено място за публика. Различните гласове, които четат поезията на Марин Бодаков, ще озвучат целия парк. Те ще бъдат записани и четенето ще бъде достъпно онлайн", коментират организаторите.

Литературен маршрут Квадрат 500 (Снимка: Яна Лозева)

Вторият литературен маршрут от есенната програма ще е за Димитър Воев. Той ще е на 20 септември и ще започне от ул. "Фритьоф Нансен" 1. Автор и водещ на събитието, озаглавено "Завършен в бъдеще време", е археологът, преводач от френски език и поет Калоян Праматаров.

Калоян Праматаров (Снимка: Радина Ганчева)

"В творчеството на Димитър Воев, неизменно присъства темата за отчуждението, изпълнена с болезненост и крайност. Станал пряк свидетел на промените, измъчван от чувства за неувереност и безсмислие сред всеобщата интоксикация на мисли и мечти, той ще открие смисъла на съществуването си в музиката и поезията, изпълнени със студена естетика, зрялост и съзнание за бързата преходност на нещата. Маршрутът ще започне от "Кравай" (ул. Фритьоф Нансен 1), място за неформални срещи в близкото минало, и ще премине покрай "Попа", "Синьото кафе" и Борисовата градина", разказва Праматаров.

Още

Марин Бодаков получи посмъртно наградата "Христо Г. Данов"

Марин Бодаков получи посмъртно наградата "Христо Г. Данов"

"Ноктурналиите на града: бягство в нощта на литературата" е заглавието на литературния маршрут, който ще бъде част от тазгодишната програма на "Нощта на литературата" на 27 септември. Началото е от Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

"Този маршрут е кратък поглед към голямата литература на нощта и нейните безпокойства. Той е опит за пробив и бягство към други места и други времена", казва авторът му, писателят и преподавател във Философски факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Тодор П. Тодоров. Той коментира, че по време на събитието ще бъдат открити реалиите на нощта, т.нар. ноктурналии - нощни обитатели и същества, фантастични образи, видения, кошмари, но също предмети, улици, сгради и практики.

Тодор П. Тодаров (Снимка: Яна Лозева)

През септември и октомври предстоят и две съвместни събития на "Прочети София" и образователната програма "Гледане с разбиране" на фондация "Изкуство - дела и документи".

На 30 септември в Националния политехнически музей поетесата Албена Тодорова ще преведе посетителите през една възможна територия между литературата и науката и ще обърне погледите им към поетическото в обиколка, посветена на експозицията на музея. "Поезия и техника" ще представлява маршрут, посветен на машини, търговци, индустрии и четене на текстове на чуждестранни и български поети, сред които Атанас Далчев, Пенчо Славейков, Никола Вапцаров и др.

Албена Тодорова (Снимка: Яна Лозева)

През октомври в програмата е предвиден "Литературен маршрут за Георги Марков" в Музея на изкуството от периода на социализма. Автор и водещ на обиколката ще е Димитър Кенаров.

Литературен маршрут, посветен на конкретен жанр, ще се състои за първи път на 4 октомври. Лекцията "Опит за есеистична разходка през няколко улици и времена" ще бъде водена от Биляна Курташева, доктор по теория и история на литературата и доцент в Нов български университет. Маршрутът ще започне от ул. "Гогол" 6, пред някогашния дом на Цветан Стоянов.

Литературен маршрут Далчев (Снимка: Яна Лозева)

Литературен маршрут Витоша (Снимка: Яна Лозева)

"Действително, всяко нещо може да е тема за есе и кой ли не пише есета - от топ физици, философи, пътешественици до отегчени гимназисти. Но вгледаме ли се по-внимателно, ще видим, че есето като форма и начин на писане е родено от разрива, кризата и загубата. И това не е метафора: книгата майка на този жанр - "Опити" на Монтен (1580) - е започната около Вартоломеевата нощ и е писана във време на войни и чума", разказва Курташева.

Събитията от програмата се реализират с финансовата подкрепа на Столична община и националния фонд "Култура", "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации".

Още

Почина поетът и журналист Марин Бодаков

Почина поетът и журналист Марин Бодаков

Още

Да почетем Марин Бодаков като подкрепим издателството му

Да почетем Марин Бодаков като подкрепим издателството му

Още

Документалният филм "30 години след  Димитър Воев" - в столичния клуб "Маzе"

Документалният филм "30 години след Димитър Воев" - в столичния клуб "Маzе"

Още

400 зрители аплодираха премиерата на филма за създателя на "Нова генерация" Димитър Воев

400 зрители аплодираха премиерата на филма за създателя на "Нова генерация" Димитър Воев

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

10 заглавия от испански автори, в които ще се влюбите

Запознайте се с творчеството на разнообразни и вълнуващи писатели, родени на едно от най-красивите парчета земя на Иберийския полуостров - Испания

Ето кои са номинираните за наградите на "Перото"

За девети път Литературен клуб "Перото" и Национален център за книгата - НДК ще връчат своите награди

„Нощ на литературата": Откъси от 21 европейски заглавия ще се четат в 16 населени места в България

Целта на инициативата на Чешките центрове по света е да запознае публиката със съвременната европейска поезия и проза чрез четения на откъси от известни личности на нестандартни за литературата места - "читателски гнезда"

"Цветя на злото" от Шарл Бодлер в ново издание

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов

Бърни Топин: Човекът в сянка, написал най-големите хитове на Елтън Джон

Бърни Топин така и не става част от британските артистични среди

Разказ на Труман Капоти от началото на 50-те години бе публикуван за първи път

Капоти е в средата на двадесетте си години, изгряваща звезда, когато се мести от Ню Йорк в Таормина, Сицилия през 1950 г. и се настанява в живописната вила Фонтана Векия, обитавана някога от Д.Х.Лорънс