Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Четвърти сезон на "Литературните маршрути" и представяне на поетическа антология "Скритите букви"

ЛИТЕРАТУРНИ УЛИЦИ

Четвърти сезон на "Литературните маршрути" и представяне на поетическа антология "Скритите букви"

Тръгваме по стъпките на поезията на 90-те, маршрутите на Ромен Гари в София, тези на писателката Яна Язова, както и детски литературен маршрут

Фондация "Прочети София" започва поредица от интензивни литературни събития. Началото ще постави новото четвърто издание на "Литературните маршрути" (Източник: Фондация "Прочети София")

Поетическата антология "Скритите букви" можете да видите в One Book Bookstore между 11 и 20 май. 

По идея в пространството може да се представя само една книга за определен период от време, но заедно с нейните художествени качества, особено важна е и фигурата на оформителя, дизайнера, илюстратора или фотографа.

Още

12 литературни маршрута от май до октомври в София

12 литературни маршрута от май до октомври в София

С други думи - One Book Bookstore е и нещо като изложбено пространство за книгите. Затова, освен че между 11 и 20 май там ще може да бъде намерена поетическата антология "Скритите букви", на 14 май посетителите ще могат да се срещнат и с дизайнера на цялата визуална идентичност на "Скритите букви" и оформлението на книгата - Костадин Кокаланов от Studio Frank.

Антологията включва стихотворения на четиринадесетте български поети, които участват в проекта "Скритите букви" - Анна Лазарова, Галина Николова, Георги Господинов, Иван Ланджев, Красимира Джисова, Марин Бодаков, Мария Калинова, Мирела Иванова, Надежда Радулова, Никола Петров, Петър Чухов, Силвия Чолева, Стефан Иванов и Цочо Бояджиев.

(Източник: Фондация "Прочети София")

Програмата на литературните маршрути е: 

Литературен маршрут с водещ Йордан Ефтимов, посветен на поезията на 90-те
11 май | 18:30 ч. | Начална точка: ул. "Г. С. Раковски" 134

Литературен маршрут с водещ Тони Николов, посветен на Ромен Гари
18 май | 18:30 ч. | Начална точка: паметникът в Докторската градина

Литературен маршрут с водещ Петър Величков, посветен на Яна Язова
25 май | 18:30 ч. | Начална точка: Съдебна палата

Детски литературен маршрут с водещ Зорница Христова
28 май | 11:00 ч. | Начална точка: Ботаническата градина

Още

Италия пусна влак по "маршрутите" на Данте

Италия пусна влак по "маршрутите" на Данте

Фондация "Прочети София" започва поредица от интензивни литературни събития. Началото ще постави новото четвърто издание на "Литературните маршрути".

И тази година ще има изцяло нови маршрути, в които ще бъдат водени от различни писатели, поети и литературни теоретици. Всеки маршрут ще е специално създаден и ще се случи само един-единствен път. Тази година "Литературните маршрути" ще се бъдат през май, юли и септември. Във всеки от месеците ще има четири тура и няколко съпътстващи събития.

One Book Bookstore ще бъде и финалната спирка на първия "Литературен маршрут" за тази година, чийто водещ ще е поетът и литературовед Йордан Ефтимов. И това съвсем не е случайно, тъй като основен акцент на маршрута ще бъде именно българската поезия.

One Book Bookstore ще бъде и финалната спирка на първия "Литературен маршрут" за тази година, чийто водещ ще е поетът и литературовед Йордан Ефтимов (Източник: Фондация "Прочети София")

Периодът, в който се фокусира Йордан Ефтимов, е 90-те години на XX в. Какво се случва с българската литература тогава, каква е ролята на "Литературен вестник" и "Ах, Мария", кои са знаковите личности и събития, как поезията излиза из града - маршрутът ще бъде възможен разказ за едно интересно и динамично време от литературната ни история. По традиция вече Фондация "Прочети София" започва програмата си на 11 май - денят, в който се почита паметта на Св. св. Кирил и Методий.

Още

"Прочети София" с новите "Скрити букви" и Визуално-поетичен маршрут

"Прочети София" с новите "Скрити букви" и Визуално-поетичен маршрут

Освен първия ден от гостуването на антологията "Скритите букви" в One Book Bookstore, тогава ще започне и програмата на "Литературните маршрути". Така турът, посветен на поезията на 90-те ще бъде 18:30 ч., а началната му точка ще е ул. "Г. С. Раковски" 134, където се е помещавала една от редакциите на "Литературен вестник".

Точно седмица по-късно, на 18 май от 18:30 ч., пред паметника в Докторска градина ще започне "Литературният маршрут", посветен на френския писател Ромен Гари. Негов водещ ще бъде философът и журналист Тони Николов. Сред историите в сборника му от 2021 г. "Спомнена София" е и тази за пребиваването на френския писател и двукратен носител на "Гонкур" в София. Своя "Литературен маршрут" Тони Николов описва като "обиколка из софийските "места на паметта", свързани с Ромен Гари" и разказва още за това защо и откъде ще премине тя:

"От самоличността на дипломата - Френската легация на ул. "Оборище" 27-29 - към въображаемостта на персонажите в романите на един от най-интересните френски писатели на ХХ век, писани и замислени в апартамента на бул. "Дондуков" 69. По тези места Ромен Гари прекарва цели две години (10 февруари 1946 г. - 21 февруари 1948 г.).

(Източник: Фондация "Прочети София")

Тук той попада в една "затрупана до дъното на душата си в сняг страна", която бавно се плъзва към зоната на несвободата в съветския лагер. А самият Гари става обект на разработка в досие на Държавна сигурност от 161 страници под агентурното наименование Книжарят."

Два дни след рождения ден на писателката Яна Язова един от нейните най-задълбочени изследователи - литературният теоретик и журналист Петър Величков ще ни разкаже за детайли от живота и творчеството на известна българска интелектуалка, за нейното убийство, за кражбата на оригиналните ръкописи на романите ѝ "Левски", "Бенковски", "Шипка", "Александър Македонски", "Соления залив". Литературният маршрут ще започне на 25 май от 18:30 ч. пред Съдебната палата, където Яна Язова е оцеляла по време на бомбардировките и където в началото са били съхранявани нейните оцелели архиви.

Още

"Духовни маршрути в Пловдив" повежда в историческото минало на Цар-Симеонова градина

"Духовни маршрути в Пловдив" повежда в историческото минало на Цар-Симеонова градина

Водещ на Детския литературен маршрут през май ще бъде писателката на детски книги и преводачка Зорница Христова, която вече четвърта година измисля най-различни подходи към децата, за да разкрие връзката между литературните факти и градските пространства. Този път маршрутът ще започне от Ботаническата градина, но ще оставим изненадата защо именно от там. Зорница Христова ще разкаже за пътя на книгата до печатницата, както и какво отличава Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" от другите библиотеки, ще включи най-разнообразни теми за ръкописните и старопечатни книги, за образованието и знанието, и както вероятно се подразбира от началната точка - за растенията. Маршрутът ще се проведе на 28 май от 11:00 ч.

През юли Фондация "Прочети София" ще добави една изложба и още четири "Литературни маршрута". Финалната част от тазгодишната програма ще бъде през септември, когато ще се проведат три маршрута и ще бъде поставена и паметна плоча на поета Георги Рупчев. Събитията са със свободен достъп, без нужда от предварително записване.

През юни Фондация "Прочети София" започва и новият формат "Литературни срещи", чийто гост ще бъде носителката на Нобелова награда за литература през 2018 - Олга Токарчук.

Литературни маршрути София е проект на Фондация "Прочети София".

Събитията от програмата се реализират с подкрепата на Столична община.

Още

Филмов фестивал представя Жозе Сарамаго и Жорже Амадо

Филмов фестивал представя Жозе Сарамаго и Жорже Амадо

Още

"Тайните на Кремъл" разплита историята на Русия  от Распутин до Путин

"Тайните на Кремъл" разплита историята на Русия от Распутин до Путин

Още

Нобеловата лауреатка Луиз Глюк издава проза за първи път

Нобеловата лауреатка Луиз Глюк издава проза за първи път

Още

Съюзът на българските писатели отбелязва 135 години от рождението на Димчо Дебелянов

Съюзът на българските писатели отбелязва 135 години от рождението на Димчо Дебелянов

Още

Почина литературният критик Светлозар Жеков

Почина литературният критик Светлозар Жеков

Още

Пушкин умира на рождения ден на своя ангел-пазител Василий Жуковски

Пушкин умира на рождения ден на своя ангел-пазител Василий Жуковски

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

100 години от рождението на Итало Калвино отбелязват есенните „Литературни срещи“ по време на Cinelibri

"Литературни срещи есен 2023: 100 години от рождението на Итало Калвино" ни очаква на 15 октомври от 17:00 до 21:00 ч. в Casa Libri

10 заглавия от испански автори, в които ще се влюбите

Запознайте се с творчеството на разнообразни и вълнуващи писатели, родени на едно от най-красивите парчета земя на Иберийския полуостров - Испания

Ето кои са номинираните за наградите на "Перото"

За девети път Литературен клуб "Перото" и Национален център за книгата - НДК ще връчат своите награди

„Нощ на литературата": Откъси от 21 европейски заглавия ще се четат в 16 населени места в България

Целта на инициативата на Чешките центрове по света е да запознае публиката със съвременната европейска поезия и проза чрез четения на откъси от известни личности на нестандартни за литературата места - "читателски гнезда"

"Цветя на злото" от Шарл Бодлер в ново издание

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов