Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина литературният критик Светлозар Жеков

IN MEMORIAM

Почина литературният критик Светлозар Жеков

"С полемичното си перо Жеков винаги е защитавал високите естетически критерии при оценката на българската литература като важен фактор в градежа и развитието на българската духовност"

Светлозар Жеков (Източник: Книгоиздателство "Перо")

На 20 април внезапно почина Светлозар Жеков - талантлив и проникновен литературен критик, чудесен преводач, издател на "Перо" - първото българско частно издателство още от зората на демокрацията, дългогодишен ръководител на редакция "Поезия" в Националното радио, редактор в издателство "Български писател" и списание "Пламък", директор на Националния център за книгата в Министерството на културата, обичан преподавател по българска литература, истински интелектуалец, съобщи за БТА проф. Кирил Топалов.

С полемичното си перо Жеков винаги е защитавал високите естетически критерии при оценката на българската литература като важен фактор в градежа и развитието на българската духовност, посочва Топалов.

Опелото и поклонението ще се състоят в понеделник, 25 април, от 13:00 ч. в църквата на Централните софийски гробища "Успение Богородично".

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Орден "Св. св. Кирил и Методий" за актрисата Илка Зафирова и писателя Боян Ангелов

Петима културни дейци бяха удостоени с висши държавни отличия от президента Румен Радев

Женомразецът Стриндберг - син на аристократ и прислужница

110 години от смъртта на един от колосите на съвременния театър

Веселин Плачков е временно изпълняващ длъжността директор на Общинския театър в Казанлък

Актьорът каза, че заема предложената му позиция в Казанлък с желанието да надгражда постигнатото, че актьорската професия трябва да се упражнява с достойнство, с мисъл и с публика, която има желанието да гледа

Боби Косатката: Косьо Марков е винаги с нас и така ще бъде до края!

"На 19 май в Joy Station ще изсвирим част от най-големите хитове на "Тангра", плюс материал, по който работихме през последните 2-3 години, преди да загубим нашия непрежалим колега и приятел", казва вокалистът на култовата група