Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

12 литературни маршрута от май до октомври в София

ЛИТЕРАТУРНА СОФИЯ

12 литературни маршрута от май до октомври в София

Литературните маршрути представляват истории, разказани от писатели и поети, теоретици и литературни историци

Литературните маршрути на Фондация "Прочети София" започват своя трети сезон от градски разходки, които съчетават по интересен и задълбочен начин литературната история, непознати факти за български писатели и поети и променят перспективата към града, наблюдавайки го изрично като литературна територия.

Литературните маршрути представляват истории, разказани от писатели и поети, теоретици и литературни историци. Всяка година са поканени различни водещи и всеки от тях подготвя изцяло авторско трасе, което насочва вниманието на публиката в различни литературни посоки.

От май до октомври 2021 г. ще се проведат 12 маршрута с различни автори.

Славейков, Яворов, Тодоров и д-р Кръстев (Източник: Фондация "Прочети София)

Още

На разходка с Иван Вазов и Евгения Марс

На разходка с Иван Вазов и Евгения Марс

За първи път нито едно от събитията и нито един от водещите в програмата няма да се повторят. Достъпът ще продължи да е свободен и без предварителни записвания (изключение прави Детският литературен маршрут, тъй като има вход за Националния археологически музей).

В първата част от интензивната лятна програма на Литературните маршрути ще се включат литературният историк проф. Михаил Неделчев, преводачката и писателка Зорница Христова, поетът, преводач и археолог Калоян Праматаров и поетът, преподавател и журналист Марин Бодаков.

Началото на третата година на Литературните маршрути ще постави Михаил Неделчев. Неговият градски тур е вдъхновен от двете най-големи български литературни списания - "Мисъл" и неговия наследник "Златорог". Маршрутът ще започне на 26 май от 18:30 ч. пред къщата на д-р Кръстев на ул. "Хан Аспарух" 67, където Михаил Неделчев ще разкаже повече за знаменитата литературна четворка от кръга "Мисъл". Литературният тур ще продължи с творческия диалог между д-р Кръстев и неговия съсед Тодор Влайков - редакторът на сп. "Демократически преглед" и кръстник на Пейо Яворов, а след още няколко спирки ще стигне и до мястото, на което се е намирала редакцията на сп. "Златорог". Финалната точка на маршрута ще бъде къщата, в която е живял редакторът на списанието - Владимир Василев.

Литературните разходки из София се радват на голям интерес от публиката (Снимка: Фондация "Прочети София")

Само три дни по-късно - на 29 юни от 11:00 ч. - Зорница Христова ще ни покани, заедно с най-малките, в един неочакван Детски литературен маршрут. Той ще се проведе в Националния археологически институт с музей при БАН. Маршрутът е вдъхновен от книгата "Един ден в музея" на Зорница Христова и Тодор Петев. Негова тема ще бъдат "Супергероите в древния свят". Ще има истории за богове, животни, за гладиотори и битки. Ще има, разбира се, и доста игри.

Още

Разходи се по пътя на "Скритите букви"

Разходи се по пътя на "Скритите букви"

"Радой Ралин - безпощадният заговорник на смеха" е заглавието, което Калоян Праматаров избира за своя Литературен маршрут, който ще се проведе на 09 юни от 18:30 ч. с начална точка: площад "Радой Ралин" в кв. Изток (бившето кино "Изток"). Разказът ще бъде свързан изцяло с биографията и творчеството на поета или както го описва Калоян Праматаров: "В творчеството на Димитър Стоянов, известен под псевдонима Радой Ралин, се отразява дългият, нелек и противоречив път на Човека, защитил своето право да се променя и да твори. Участник във Втората световна война и свидетел на наливането на основите на Народна Република България, воден от своите вродени екстровертност и човеколюбие, Ралин бързо се разочарова от онези, "които съветваха поетите как да пишат, философите - как да мислят" (Ал. Вутимски) и надига глас в защита на унизените и онеправданите, превръщайки се в един от най-разпознаваемите дисиденти на тоталитарния режим."

Ще бъдат четени и негови стихове, епиграми, апострофи, афоризми.

Поредната литературна разходка по софийските следи на българската литература (Снимка: Фондация "Прочети София")

Още

Българските книги пътешестват из Франция до хиляди нови читатели

Българските книги пътешестват из Франция до хиляди нови читатели

Темата на следващата литературна спирка ще е посветена на някои от известните литературни критици и редактори - хора, които са от изключителна важност за литературата и които често остават в сянката на писателите. Неин водещ ще бъде Марин Бодаков, който ще очертае своеобразна карта на някои от най-важните редакции от литературната и културна периодика. Този Литературен маршрут ще се проведе на 16 юни от 18:30 ч., а началната му точка ще бъде ул. "Ангел Кънчев" 5.

През следващите месеци водещи на Литературните маршрути ще бъдат Лора Шумкова, Катя Зографова, Уил Бъкингам, Владимир Игнатов, Пламен В. Петров, Петя Кокудева, Димитър Кенаров и Пламен Дойнов. Тази година фондация "Прочети София" ще възстанови паметната плоча (изчезнала преди години) на писателя Константин Константинов на мястото, на което той е живял със сестра си - художничката Донка Константинова. Миналата година фондацията възстанови паметната плоча на Николай Лилиев. Да създава места на паметта, свързани с литературата в столицата, се превръща в една от основните каузи на фондацията.

Ето и програмата за месец май и юни:

Литературен маршрут, посветен на сп. "Мисъл" и сп. "Златорог"

Водещ: Михаил Неделчев

26 май | 18:30 ч. | Ул. "Хан Аспарух" 67

Детски литературен маршрут

Водещ: Зорница Христова

29 май | 11:00 ч. | Националния археологически институт с музей при БАН

Радой Ралин - безпощадният заговорник на смеха

Водещ: Калоян Праматаров

09 юни | 18.30 ч. | площад "Радой Ралин", кв. Изток (бившето кино "Изток")

Литературен маршрут, посветен на литературни критици и редактори

Водещ: Марин Бодаков

16 юни | 18:30 ч. | ул. "Ангел Кънчев" 5

Всички Литературни маршрути са със свободен достъп, без нужда от предварително записване. За Детския литературен маршрут се заплащат билети на Националния археологически музей.

Литературни маршрути •София• е проект на Фондация "Прочети София" и се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

Събитията от програмата се реализират с подкрепата на Столична община - Лятна програма.

Още

Българска литература зазвучава на площад Славейков за 24 май

Българска литература зазвучава на площад Славейков за 24 май

Още

Романът "Аbsolvo te" на Георги Бърдаров спечели Европейската награда за литература

Романът "Аbsolvo te" на Георги Бърдаров спечели Европейската награда за литература

Още

Очаква ни десетата Нощ на литературата

Очаква ни десетата Нощ на литературата

Още

Литературният конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла Вселена", стана международен

Литературният конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла Вселена", стана международен

Още

"Де е България?" - литература между глобално и локално

"Де е България?" - литература между глобално и локално

Още

Георги Господинов получава литературната награда на фестивала Узедом

Георги Господинов получава литературната награда на фестивала Узедом

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Грамотността ще бъде фокусът на Пролетния панаир на книгата

Изложението ще бъде открито официално на 30 май в 11:00 ч. пред Националния дворец на културата и ще продължи до 5 юни

Кои са носителите на юбилейните 100-ни награди на Съюза на българските писатели

Поетите Елка Няголова и Кирил Назъров получиха своите призове заради творбите си „Парапет за душата“ и „Искри в тъмата“. Наградите бяха дадени съответно в категориите за поезия и за хумор и сатира

Коя е голямата любов на Ориана Фалачи?

На български език излиза ново издание на eдна от най-личните творби на журналистката - "Един мъж"

Британският "Гардиън" за "Времеубежище" на Георги Господинов: Смешна и абсурдна фикция, в която читателят разпознава бъдещето

От комунизма до референдума за Брекзит и конфликт в Европа, "Времеубежище" на Георги Господинов е забавен, но и плашещ роман, който изследва носталгията като оръжие, написа британският в. "Гардиън"

Теодора Димова спечели френската литературна награда "Фрагонар"

Наградатата на българската писателка беше връчена снощи за романа ѝ "Поразените"

За първи път отварят за посетители личната библиотеката на Уилям Гладстон

Тя се смята за "едно от най-големите политически светилища в света" и е сравнима, може би, само с тази на Чърчил в имението Чартуел и на Франклин Рузвелт в Хайд парк