Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Литературният конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла Вселена", стана международен

КОНКУРСИ

Литературният конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла Вселена", стана международен

180 младежи от 5 държави изпратиха в Центъра "Алеф" свои творби

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Младежкият литературен конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла Вселена" за първи път надхвърли границите на България и отбеляза засилено международно участие. Темата "Ще ви разкажа за моя спасител" развълнува младежи от Европа и Израел.

Близо една трета от всички творби са чуждестранни, което е много голям успех за българския конкурс. Младежи от Словакия, Полша, Германия и Израел изпратиха своите разкази.

Заедно с българчетата, те се включиха в надпреварата за най-добре разказана история за зловещите години на Холокоста, за спасителите и за жертвите, спасени от депортация и смърт в нацистките лагери.

Още

„Еврейското наследство в България“  представяме в Прага

„Еврейското наследство в България“ представяме в Прага

Центърът за еврейско - българско сътрудничество "Алеф" създаде литературния конкурс преди осем години с идеята да приобщи младежите към отношение и решаването на проблеми на съвремието чрез припомняне на уроците от историята. Предизвикателството е това да стане чрез средствата на изкуството и авторите да развиват творческите си заложби.

В България конкурсът придоби голяма популярност, получи институционално признание, вгради се и в образователните структури на страната. Изданията на сборниците с най-добрите разкази и есета се превърнаха в учебно помагало за гимназиалните класове, със санкцията на Министерството на образованието.

От 2021 г. конкурсът придоби глобален формат и получи подкрепата на Словашкото министерство на образованието, Посолството на държавата Израел в България, къщата-музей "Ане Франк" в Амстердам, Нидерландия и Музеят за историята на полските евреи "Полин" във Варшава, Полша, както и от Мемориала на жертвите от Холокоста "Яд Вашем" в Ерусалим, Израел.

Снимка: Център "Алеф"

Творческото предизвикателство на осмия литературен конкурс на "Алеф" провокира знанията и въображението на младите автори и доведе до рекордния брой от 180 участници - 126 от България и 54 от чужбина.

Децата, които са изпратили своите творби, са от 48 населени места в страната и 30 извън границите ни, като в тях фигурират столиците Братислава, Берлин, Варшава, Тел Авив и София.

Още

Писателят Илко Минев  - един българин, евреин по религия, който живее в Бразилия

Писателят Илко Минев - един българин, евреин по религия, който живее в Бразилия

Конкурсните произведения вече се оценяват от авторитетно международно жури, с участието на изявени личности и творци от тези държави. Според регламента, наградите ще бъдат класирани в две отделни категории - за български и чуждестранни автори.

През втората половина на месец юни 2021 г. в Бургас ще се състои официалната церемония по награждаването на победителите. Номинирани от журито автори от двете категории ще бъдат поканени да присъстват на церемонията на разноски на организаторите. От тях ще бъдат излъчени лауреатите.

Осмото издание на литературния младежки конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" се провежда под патронажа на Министерството на културата на Република България и с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата и Община Бургас. Партньори са Посолството на държавата Израел в България, Словашкото министерство на образованието и Музеят за историята на полските евреи "Полин" във Варшава, Полша.

Литературният конкурс на "Алеф" се превръща в мощна световна трибуна за популяризиране на българския феномен на спасение на евреите през Холокоста и създаване на трайна ценностна система на човеколюбие, солидарност, жертвоготовност срещу всякакви форми на масово изтребление, расизъм и човеконенавист.

Още

В Стокхолм ще бъде открит нов национален музей на Холокоста

В Стокхолм ще бъде открит нов национален музей на Холокоста

Още

"Доброволецът": Сам воин, нелегална армия и тайна мисия да бъде разрушен "Аушвиц" (откъс)

"Доброволецът": Сам воин, нелегална армия и тайна мисия да бъде разрушен "Аушвиц" (откъс)

 

Още

Исак Левитан - "златният" евреин на руската живопис

Исак Левитан - "златният" евреин на руската живопис

Още

Истинска история за изгубване и намиране през Холокоста взе приза "Коста" за най-добра книга на годината

Истинска история за изгубване и намиране през Холокоста взе приза "Коста" за най-добра книга на годината

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

"Кейп Код" представя в нова светлина обичания американски философ Хенри Дейвид Торо

Последната му книга излиза за първи път на български 160 години след смъртта му

Захари Карабашлиев е носителят на две от най-престижните литературни награди в един ден

Авторът на „Опашката“ бе отличен на 11 май с приза „Цветето на Хеликон“ и голямата награда Роман на годината на Национален дарителски фонд „13 века България“

Георги Господинов представя своите "Избрани истории"

Книгата съдържа 39 разказа или истории, избрани от самия автор

Своенравните деца се завръщат в книгата "В небивал сън"

Четвъртата част от култовата фентъзи поредица на Шонин Макгуайър е вече на българския пазар

Писателят Марио Варгас Льоса работил, докато бил в болница заради Ковид-19

"Не съм спирал да пиша статии дори в най-трудните ситуации", споделя 86-годишният Льоса, носител на Нобелова награда за литература за 2010 г.