Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Исак Левитан - "златният" евреин на руската живопис

МАЙСТОРИ НА ЧЕТКАТА

Исак Левитан - "златният" евреин на руската живопис

41 години след смъртта на художника, преместват тленните му останки до гроба на приятеля му Чехов

"Обраслото езеро" (1887-1888)

Исак Левитан е име-емблема в Златния фонд на руската живопис, и неслучайно днес някои изкуствоведи го наричат "златния" евреин. Неговата картина "Златна есен" е считана за един от върховете не само в руската, но и в световната живопис.

Картината "Златна есен се съхранява в Държавната Третяковска галерия

Още

Чехов посрещнал смъртта с чаша шампанско

Чехов посрещнал смъртта с чаша шампанско

Художникът е роден в Литва през 1860 г., в бедно но образовано еврейско семейство. Дядото на Исак е равин, завършил висше образование в "Йешива", владеещ перфектно немски и френски език.

В такава среда минават детските години на малкия Исак. Когато е на 10, семейството се премества да живее в Москва, и там го записват да учи в Московското училище по живопис, скулптура и архитектура, където учи и по-големият му брат. Още първата година Исак Левитан избира да се обучава в класа по пейзаж.

"Сив ден", 1890 г.

Още

Художник рисува с помощта на лупа и слънчеви лъчи

Художник рисува с помощта на лупа и слънчеви лъчи

На 15 изгубва майка си, а овдовелият му баща е тежко болен и не може да издържа четирите си деца. Две години след съпругата си, също умира. Младите Левитан изпадат в положението на тежка мизерия. В един момент разчитат само на стипендията на Исак, която му отпускат от училището заради яркия му талант.

За първи път Исак Левитан излага публично творбите си, когато е едва на 17. За всички става ясно, че на небосклона на руската живопис е изгряла ярка звезда на изобразителното изкуство.

"На езерото“ 1893 г.

Още

Художник нарисува картина на Ван Гог на 5000 кв. м

Художник нарисува картина на Ван Гог на 5000 кв. м

Тъкмо когато пред художника се очертава бляскава кариера, настава лош период за евреите в Руската империя. През май 1879 г., заради опит за покушение над Александър Втори, е издаден указ за изселването им извън големите градове. Левитан също се преместват в провинцията.

Привърженици на изкуството, обаче, се затъпват за младия художник и успяват да убедят властите, че Исак е голям талант и трябва да твори в столицата.

Автопортрет, 1880 г.

Още

Руски художник очарова Запада със селски пейзажи

Руски художник очарова Запада със селски пейзажи

Той скоро доказва, че са били прави - картината му "Златна есен" е закупена от големия познавач и и колекционер на изобразително изкуство Павел Михайлович Третяков.

Днес платното се съхранява в световно известната Третяковска галерия. Оригиналът е реставриран след тежък инцидент. По време на една изложба в Харков, една медна козирка на нагревателите в залата се откъсва и съдира платното. "Раната" е реставрирана изкусно и е незабележима за просто око. Картината "Златна есен", е призната за връх в творчеството на Левитан.

"Златна есен", 1895 г.

Още

Полусляп художник рисува картини, реалистични като фотоси

Полусляп художник рисува картини, реалистични като фотоси

През 1984 г. Исак Левитан става член на група, известна под името "передвижници", покрай която се запознава с Николай Чехов - брат на Антон Павлович Чехов. Левитан и двамата братя Чехови си сътрудничат в издаването на илюстрованото списание "Москва".

Крепка дружба до края на живота ще свърже художника Исак Левитан с писателя-драматург Чехов.

Портрет на Исак Левитан

Още

Картина хипнотизирала и разплаквала зрителите

Картина хипнотизирала и разплаквала зрителите

37-годишният Исак Левитан вече е световно известен художник. Приемат го за член на Императорската академия на изкуствата. Става шеф на студио в училището, в което е учил.

Работата обема цялото му съществуване. До края на живота си Левитан не създава семейство и няма деца, но затова пък оставя над 1000 картини - акварелни, пастелни, графики и илюстрации, записани в Златния фонд на руското изобразително изкуство.

"Есен", 1890 г.

Последните си дни художнкът прекарва в дома на приятеля си Антон Павлович Чехов в Ялта. И двамата са неизлечимо болни и невероятно талантливи.

Брезова горичка“ (1885 – 1889)

Още

Айвазовски умира 57 години след като го обявяват за "мъртъв"

Айвазовски умира 57 години след като го обявяват за "мъртъв"

Исак Левитан умира много млад - 40-годишен, през август 1900 г.

Погребват го в еврейско гробище, но 41 години по-късно преместват тленните му останки до гроба на най-близкия му приятел - Антон Павлович Чехов.

"Най-вечният покой", 1894 г.

"Март", 1895 г.

"Слънчев ден", 1876 г.

Еми МАРИЯНСКА 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Разпродадени са всички билети за изложбата на Вермеер в Амстердам

В нея до 4 юни са изложени 28 от общо 37 запазени произведения на бароковия майстор от Делфт

Народният театър отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова с "Животът е прекрасен"

Огнянова и Александър Морфов са автори на превода на пиесата "Самоубиецът" на Николай Ердман, която служи като основа на спектакъла "Животът е прекрасен"

НАТФИЗ отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова

Между учениците й са Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев

БНР е част от Националната програма за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Със специални събития и съдържание в ефира и дигиталните си платформи БНР се включва в Националната програмата за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, подкрепена от Министерството на културата

Одри Хепбърн между вечността и болката

30 години от смъртта на превърналата се във вечна класика актриса и модна икона