Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Литературните маршрути през есента започват с разходка за жените писателки и политиката

БУКВИ

Литературните маршрути през есента започват с разходка за жените писателки и политиката

Първата разходка е утре, на 16 септември и ще ни разказва за Фани Попова-Мутафова и Блага Димитрова

Последната част от тазгодишната програма на Литературните маршрути на Фондация "Прочети София" започва на 16 септември с "Жените писателки и политиката".

Поетесата, литературен критик и професор по теория на литературата в СУ "Св. Климент Охридски" - Амелия Личева, ще съсредоточи своя градски разказ върху две литературни фигури - Фани Попова-Мутафова и Блага Димитрова. За тяхната биография и творчество Амелия Личева ще разкаже през оптиката на политическата им ангажираност и актуалния дневен ред на тяхното време. Литературният маршрут ще се проведе на 16 септември от 18:30 ч. Началната му точка ще бъде от градинката пред църквата "Св. Георги".

Предпоследният Литературен маршрут тази есен е поверен на поета, литературен теоретик и преподавател в НБУ - Йордан Ефтимов. Той е озаглавил своят маршрут "Разходка в Драз махала" и ще го посвети на различни творци, родени и живели в този район на града, като Павел Вежинов и Владимир Димитров-Майстора (Снимка: Фондация "Прочети София")

Последният маршрут за деца тази година пък ще бъде на 25 септември (събота) от 11:00 ч. Той ще започне от ул. "Елин Пелин" 8 и негов автор и водещ ще бъде илюстраторката и авторка на ръчно направени книги Мила Янева-Табакова. Подразбира се, че този Литературен маршрут ще бъде посветен именно на илюстрацията, но през най-разнообразни перспективи като: различните илюстратори на една и съща приказка, промените в работата на един художник във времето или характерните изображения във вестниците и списанията. Мила Янева-Табакова ще отдели специално внимание на творчеството за деца на Валери Петров и Любен Зидаров.

Четири дни по-късно, на 29 септември, ще се съберем отново в 18:30 ч., този път зад Царския дворец, за да се потопим в един градски тур, който ще ни разходи из живота и творчеството на Сирак Скитник. Автор и водещ на този Литературен маршрут, ще бъде историкът и изкуствовед Пламен В. Петров.

В него ще видим част от различните лица на Сирак Скитник - на поета, художник и критик. Ще научим повече за работата му в театъра или за времето като първия директор на Радио София, както се наричало днешното Българско национално радио.

Предпоследният Литературен маршрут тази есен е поверен на поета, литературен теоретик и преподавател в НБУ - Йордан Ефтимов. Той е озаглавил своят маршрут "Разходка в Драз махала" и ще го посвети на различни творци, родени и живели в този район на града, като Павел Вежинов и Владимир Димитров-Майстора. Началната точка ще бъде от Лъвов мост от 18:30 ч. на 05 октомври.

Последната част от тазгодишната програма на Литературните маршрути на Фондация "Прочети София" започва на 16 септември с "Жените писателки и политиката" (Снимка: Фондация "Прочети София")

Третият сезон на Литературните маршрути завършва с едно по-специално събитие. Миналата година Фондация "Прочети София" започна инициатива по съхранение на литературната памет на града. Затова през 2020 г., по идея на Весела Чернева, Фондацията възстанови паметната плоча на българския поет Николай Лилиев в кв. "Лозенец". Тази година още една паметна плоча ще бъде възстановена и поставена отново на място. Този път тя ще бъде на писателя Константин Константинов и неговата сестра - художничката Донка Константинова. Оригиналната плоча е изчезнала преди години.

Последната част от тазгодишната програма на Литературните маршрути на Фондация "Прочети София" започва на 16 септември с "Жените писателки и политиката" (Снимки: Фондация "Прочети София")

Още

"Прочети София" с новите "Скрити букви" и Визуално-поетичен маршрут

"Прочети София" с новите "Скрити букви" и Визуално-поетичен маршрут

На 09 октомври от 11:00 ч. от СУ "Св. Климент Охридски" ще започне Литературният маршрут, посветен на творчеството на писателят, есеист и преводач Константин Константинов. За Владимир Игнатов, който е изследовател на работата на Константин Константинов, отправна точка са думите "Поколението, на което принадлежа, не познаваше - за своята съкровена работа - думата занаят: то вярваше само в призвание." Те ще са рамката, която ще ни преведе през личните градски маршрути на писателя. Краят на тази разходка ще стигне до дома на Константин и Донка Константинови на ул. "Иван Шишман" 53.

В 13:00 ч. на същото място ще бъде поставена новата плоча, указваща дома на двамата творци, за чийто живот в този дом ще разкаже Владимир Игнатов. Улицата в тази част ще бъде затворена до 15:00 ч., ще има музика, ще се четат текстове на писателя и ще бъде разказано малко повече за живота на Донка Константинова.

Всички Литературни маршрути са със свободен достъп, без нужда от предварително записване.

Тази година Фондация "Прочети София" проведе 12 Литературни маршрута с 12 различни автори и водещи, които обогатиха още повече знанието за възможните литературни територии в столицата.

Литературни маршрути •София• е проект на Фондация "Прочети София" и се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

Събитията от програмата се реализират с подкрепата на Столична община - Лятна програма от Календара на културните събития.

Още

На разходка с Иван Вазов и Евгения Марс

На разходка с Иван Вазов и Евгения Марс

Още

12 литературни маршрута от май до октомври в София

12 литературни маршрута от май до октомври в София

Още

Италия се прекланя пред Данте в деня на смъртта му

Италия се прекланя пред Данте в деня на смъртта му

Още

Режисьорът и писател Петър Денчев: Положението на артистите у нас е класов проблем

Режисьорът Петър Денчев: Положението на артистите у нас е класов проблем

Още

Станислав Лем: Потресен съм от Злото, което завладява света

Станислав Лем: Потресен съм от Злото, което завладява света

Още

Писателката Сузана Кларк спечели британската Женска литературна награда

Писателката Сузана Кларк спечели британската Женска литературна награда

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Писатели и любовници" - за изкуството да пишеш и цената на думите (откъс)

Новият роман на Лили Кинг разказва интригуващата история на млада писателка, подчинила живота си на писането и любовта към литературата.

"Китара от палисандрово дърво" от Кристина Гавран - мозайка от истории, като музикална композиция (откъс)

Пет истории на жени (като петте струни на китарата), които преминават през непреодолими граници и така осъществяват своята еманципираност и житейската си мисия

Нов роман за специален агент Уил Трент от владетелката на трилърите Карин Слотър

"Погубени" чертае дълбоки резки, като преплита минало и настояще в мрачен танц на мъченията

Премиера на "Роднина на дъжда. Неизбежни стихотворения" от Георги Константинов

Събитието е 16 септември от 18 часа в Мраморната зала на Столична библиотека

"Поглъщащи глобални истории за живот и смърт" влязоха в краткия списък за наградите "Букър"

Романи с действие в Шри Ланка, Кардифския залив и далечния космос са сред номинираните за наградата

"Ах, тези родители!" - възкликва най-четеният съвременен гръцки писател Макис Цитас

Тази остроумна книга бе номинирана за Националната награда за детска литература на Гърция