Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Книга на фокус: "Резерват за хора и вълци" от Здравка Евтимова

МАЙСТОРИ НА СЛОВОТО

Книга на фокус: "Резерват за хора и вълци" от Здравка Евтимова

Романът разказва за живота на българските роми

Снимка: Студио КАРЕ за Dir.bg

Здравка Евтимова е българска писателка и преводачка на англоезична фантастика. Разказите ѝ са публикувани в 32 страни по света. Родена е в Перник през 1959 г. Три нейни романа ("Четвъртък", "Божество на предатели" и "В града на радостта и мира") и четири сборника с разкази са публикувани в САЩ. Романите ѝ "Четвъртък" и "Една и съща река" са издадени в Италия и Македония, а романът "Четвъртък" е публикуван и в Китай и Сърбия. 

Още

Здравка Евтимова получи диплом за най-добър разказ с научнофантастични елементи от САЩ

Здравка Евтимова получи диплом за най-добър разказ с научнофантастични елементи от САЩ

Тя е носител на множество национални и международни награди като представител на най-новата българска литература. През 2015 г. Здравка Евтимова печели националната награда "Блага Димитрова" за произведение на морално-етична тема, писано от жена. Същата година разказът ѝ "Кръв от къртица" е включен в учебниците по английски език за гимназиалния курс в Дания. От 1 януари 2019 г. същият разказ е включен в антология от препоръчани разкази за обучение по литература в прогимназиите на САЩ. 

Advertisement

Разказът Seldom ("Рядко") е включен в антологията Best European Fiction 2015 ("Най-добра европейска проза 2015 г."). Друг разказ на писателката "Твоят ред е" е един от десетте наградени в световния конкурс за къс разказ на тема "Утопия 2005" в град Нант, Франция. Разказът ѝ "Васил" е един от десетте разкази, спечелили в конкурса за къс разказ от цял свят на радио BBC, Лондон за 2005 г.

Още

Здравка Евтимова: Думите не са просто за утеха, те са сила, действие и кураж

Здравка Евтимова: Думите не са просто за утеха, те са сила, действие и кураж

В България Здравка Евтимова е двукратен носител на наградата за най-добър български разказ за годината "Златен ланец" за 2006 г. и 2010 г., носител на наградата "Чудомир" за хумористичен разказ на в. "Стършел", на литературната награда за проза "Анна Каменова". През 2014 г. Здравка Евтимова спечели наградата "Балканика 2014" за най-добра книга от балкански писател със сборника си "Пернишки разкази".

През 2016 г. нейната книга "Една и съща река" печели наградата за роман, публикуван през 2015 г. в България на фонд "13 века България -2015". През 2019 г. печели наградата "Запков" за сборника "Юлски разкази", най четената книга в Софийска градска библиотека през 2019 г. в България. Същата година Здравка Евтимова спечели и наградата "Христо Г. Данов" за цялостен принос към българската духовност. През октомври 2021 г. зрителите на Българската Национална Телевизия гласуват за свой любим български автор - този автор е Здравка Евтимова.

Романът "Резерват за хора и вълци"

Още

Здравка Евтимова: Ние, хората, сме часовниците на Бога

Здравка Евтимова: Ние, хората, сме часовниците на Бога

В романа "Резерват за хора и вълци" популярната българска авторка разказва за живота на българските роми. Действието се развива в един квартал на Радомир "Старо село".

Образите в книгата са ярки и интересни. Има голяма обич към две деца в романа. Това са Дамянка и Васил - едно циганче и едно малко ромче. Авторката умело представя българския реализъм, преплитайки колорита на обичаи и модерност. Основната тема е за класическото противопоставяне на доброто и злото, както и за силата на любовта. 

Нуждата за принадлежност е част от социалния живот в романа. Авторката умело представя българщината през поколенията и упадъка на традицията, която по принцип трябва да поддържа националната идентичност и психология. Типично българският колорит е представен по завладяващ начин. Личността на героите е сложен пъзел от наследствени и собствени черти на характера, утвърдили тяхната идентичност, както и чертите на тяхното поколение. 

Още

Здравка Евтимова: Доброто между хората е другото име на победата

Здравка Евтимова: Доброто между хората е другото име на победата

Именно образите на героите придават колоритността на романа. Крадците, които влизат и разбиват апартаментите на живеещи българи в чужбина, не само крадат, но опустошават всичко - рушат покъщнината, чупят, запушват канали и за капак се изхождат на средата на стаята. Стига се дотам, че собствениците оставят пред вратите шишета с ракия и луканка, за да омилостивят крадците.

Властта на мутрите и чувството за безнаказаност също са представени ярко в романа. Всичко това обаче губи смисъл без любовна история. А в "Резерват за хора и вълци" тя е силно впечатляваща.

Впечатление прави и обложката на книгата, дело на художника Христо Гочев. Фонът е мрачен и сив, както в самата книга често времето е навъсено и вали, а образи на вълци и хора се редуват един върху друг. 

Купи книгата

Книгата е плод на 5-годишен труд, а до ромската култура Здравка Евтимова казва, че се е докоснала докато е преподавала английски език в училище с преобладаващи ученици от малцинствата. 

Други книги с нейни разкази:

Кръв от къртица, второ издание

Купи книгата

Овладяното, талантливо писане на Здравка Евтимова ни внушава съпричастност и удоволствие при четенето. 

Разказът е публикуван през 2003 г. на английски език в литературното списание Antioch Review. През 2007 г. е публикуван в САЩ със заглавие Blood в антологията New Sudden Fiction, Short-short stories from America and Beyond - най-добри разкази под 2000 думи на английски език от САЩ и чужбина.

Разказът "Кръв от къртица" е включен в учебниците за обучение по английски език за гимназиите в Дания и в учебник по литература за осми клас в прогимназиите в САЩ.

Зелените очи на вятъра

Купи книгата

"Зелените очи на вятъра" е роман, с който човек се научава да не се предава. Винаги е имало силни на деня, винаги е имало хора, които превръщат поклона в свое ежедневие. Примирявайки се с неоходимостта да пълзят, те трансформират унижението в мерна единица за своя възход. Намират пътека към материално благополучие, добре нахранени са, дрехите им са елегантни. На мястото, където би трябвало да е сърцето, имат локва с отровна течност. Те са утрешните силни на деня.

"Зелените очи на вятъра" ни запознава с онези, които се изправят срещу тях. Те са по-силни от поклона, по-високи от унижението. Те не се предават.

Пернишки разкази (второ издание)

Купи книгата

В сборника "Пернишки разкази" са включени както нови разкази, така и разкази, все още непубликувани в България, но излизали на английски език в книгите на Здравка Евтимова "Pale and Other Postmodern Bulgarian Stories", Vox Humana, 2010, Канада/Израел; "Carts and Other Stories", Fomite Books, 2012, САЩ и "Time to Mow and Other Stories", All Things That Matter Press, 2012, САЩ.

Първото издание на "Пернишки разкази" е през ноември 2012, Жанет 45, ISBN 978 954 491 867 5.

Една и съща река

Купи книгата

Романът на Здравка Евтимова "Една и съща река" разкрива историите на три сестри - Люба, Сара и Пирина, които живеят в неголемия български град Радомир. Пирина пее - в песните ѝ няма мелодия, нито думи, но те лекуват тъгата; Сара често сменя партньорите си; един от тях издига църква за нея и когато самотните се молят там, скоро срещат любим човек. Люба чете толкова много, че отсъства от ежедневието и живота и това я прави привлекателна по някакъв нелогичен, но убедителен начин. Никога не влизаме в една и съща река. В книгата на Здравка Евтимова реката тече не както е решила вселената, а накъдето я водят песните на героите.

Юлски разкази

Купи книгата

Поетът Валентин Дишев определя прозата на Здравка Евтимова като митически реализъм, основаващ се на способността на писателката да създава съвременни митове. Чрез суров реализъм и фина психологическа нюансираност в изграждането на героите Евтимова достига до истини, чиито корени черпят сила от миналото и проектират прозрения за бъдещето.

"Юлски разкази" е сборник, който докосва духа и разума, книга, в която талантът е синоним на самота. Пространство, в което човешката обич има много измерения и всяко едно от тях е врата към отделна вселена. Смешни до болка на места и изпълнени със светла тъга след няколко страници, тези разкази са пътеки, които учат сърцето да се бори, а ума - да побеждава. 

Отзиви за автора:

"Всеки път, когато чета Здравка Евтимова, се замислям за силата, която притежават нейните женски персонажи, за това колко непримирими са те, колко наситено земни са, като същевременно създават впечатление и за неземност."  (Кели Луче, писател и редактор на литературното списание Electric Literature (САЩ)

"Красотата, както знаем, се появява навсякъде, особено там, където никой не я очаква, и с упоритост, ирония и милост героите на Здравка Евтимова не се предават на отвращението, а се борят с него. Уникална възможност да прочетете нещо прекрасно." (Gabriele Ottaviani, Convenzionali (Италия)

"Здравка Евтимова описва културата на българските роми със страст и интензивност, които на моменти предизвикват сълзи в очите, а друг път - неконтролируеми спазми на смях." (Филип Хаймс, канадският издател на Здравка Евтимова)

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.

Още

10 книги с рецепти за здраве

10 книги с рецепти за здраве

Още

Актьорът Валери Йорданов представя дебютната си книга "Гризачи" (откъс)

Актьорът Валери Йорданов представя дебютната си книга "Гризачи" (откъс)

Още

Предсказанията и лечебните методи на баба Ванга

Предсказанията и лечебните методи на баба Ванга

Още

10 книги, разкриващи ужаса и мъченията по време на Втората световна война

10 книги, разкриващи ужаса и мъченията по време на Втората световна война

Още

10 книги за политика и власт от български автори

10 книги за политика и власт от български автори

Още

10 патриотични книги, с които да отбележим 3 март

10 патриотични книги, с които да отбележим 3 март

Още

10 любовни романа, които си струва да прочетете

10 любовни романа, които си струва да прочетете

Още

Съвременна проза - 10 интересни книги от България и света

Съвременна проза - 10 интересни книги от България и света

Още

10 от най-добрите класически книги, които си струва да прочетете

10 от най-добрите класически книги, които си струва да прочетете

Още

10 публицистични книги, които ще обогатят вашата библиотека

10 публицистични книги, които ще обогатят вашата библиотека

Още

10 книги, които ще променят живота ви

10 книги, които ще променят живота ви

Още

10 интересни романа от български автори

10 интересни романа от български автори

Още

10 интересни книги с приказки за малки и големи

10 интересни книги с приказки за малки и големи

Още

Ново издание на Улица "Консервна" на Джон Стайнбек (откъс)

Ново издание на Улица "Консервна" на Джон Стайнбек (откъс)

Още

Една нова книга, от която "горчи"...

Една нова книга, от която "горчи"...

Още

Каква е била зимата през Средновековието?

Каква е била зимата през Средновековието?

Още

10 въздействащи книги с поезия

10 въздействащи книги с поезия

Още

10 книги за самоусъвършенстване, които ще променят живота ви

10 книги за самоусъвършенстване, които ще променят живота ви

Още

10 книги, подходящи за коледен подарък

10 книги, подходящи за коледен подарък

Още

10 изгодни книги, с които няма да скучаете

10 изгодни книги, с които няма да скучаете

Още

10 разтърсващи книги за любов

10 разтърсващи книги за любов

Още

10 детски книги, които ще разпалят въображението на вашето дете

10 детски книги, които ще разпалят въображението на вашето дете

Още

10 книги, с които да отдадем почит на великите българи

10 книги, с които да отдадем почит на великите българи

Още

10 книги, които ще ви помогнат да управлявате бизнеса и финансите си

10 книги, които ще ви помогнат да управлявате бизнеса и финансите си

Още

10 биографични книги за музиканти

10 биографични книги за музиканти

Още

10 книги, с които ще подхраните ума и душата си

10 книги, с които ще подхраните ума и душата си

Още

10 книги, с които ще избягате от забързаното ежедневие

10 книги, с които ще избягате от забързаното ежедневие

Още

10 книги, които ще променят светогледа на вашето дете

10 книги, които ще променят светогледа на вашето дете

Още

Книгите, които ще променят представата ви за човека и света

Книгите, които ще променят представата ви за човека и света

Още

13 исторически книги, които си заслужава да прочетете

13 исторически книги, които си заслужава да прочетете

 

Коментирай 6

Календар

Препоръчваме ви

"Разпилените" спомени на Дечко Узунов от края на живота му, вече са собственост на Художествената галерия в Казанлък

Записките на живописеца, написани малко преди кончината му, вече са издадени и в книга, която проф. Джурова е озаглавила "Разпилени спомени"

Най-старият коптски псалтир е изложен след реставрация в Коптския музей в Кайро

Псалтирът съдържа 151 църковни песни, посветени на пророка Давид, написани върху пергамент

Музеят на Артюр Рембо в Шарлевил-Мезиер показва 2 негови писма и 2 поеми, купени на разпродажба в Париж

Цената, на която ръкописите на поета са били придобити от дарителя, е над 240 000 евро

От TikTok сензации до вечни класики: Любовните романи, които "полепват" по съзнанието

Този февруари отправяме взор към някои от най-въздействащите любовни истории, занимали художествената литература

Пиесите на Ларш Нурен за първи път на български (откъс)

"Целият ми живот се състои от писане, както вълната се състои от вода" са думи, които принадлежат на големия шведски драматург, чиито пиеси имат статут на съвременна класика

Парижките букинисти остават по кейовете на Сена по време на Олимпиадата

След дълга полемика френският президент реши търговците на стари книги, които традиционно се разполагат по брега на реката от 17-и век, да не се местят