Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Здравка Евтимова: Доброто между хората е другото име на победата

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Здравка Евтимова: Доброто между хората е другото име на победата

"Земята ни е прекрасна, наистина, и има право народът, който живее тук, да бъде здрав и да се бори за щастието си“, коментира писателката пред БТА

Снимка: Студио КАРЕ за Dir.bg

Доброто между хората е другото име на победата, каза писателката Здравка Евтимова пред БТА.

"Когато разберем, че здравето на хората е най-важно и сме готови да отделим от средствата си, за да запазим това здраве, тогава можем да намерим общата посока. Земята ни е прекрасна, наистина, и има право народът, който живее тук, да бъде здрав и да се бори за щастието си", коментира тя. По думите й здравето е 99 процента от щастието на човека.

"Като всички хора по света, и аз бях много дълбоко покрусена от войната, агресията на Путин срещу Украйна, която създаде огромна, бих казала, мъчителна трагедия за хората от цял свят, за Украйна. Пагубна е и за руснаците, които са противовес на Путин и за целия свят, който желае мир", каза писателката.

В творчески план тя издаде романа "Резерват за хора и вълци" в България, а книгата й "Зелените очи на вятъра" излезе в САЩ.

"Радвам се, че чета прекрасни книги на мои колеги. Радвам се на всяко раждане на младо българче, на хубаво здраво дете под българското небе", каза още Здравка Евтимова.

Още

Здравка Евтимова: "Истината винаги се е срещала с изверги, които са искали да я убият..."

Здравка Евтимова: "Истината винаги се е срещала с изверги, които са искали да я убият..."

- Г-жо Евтимова, с какви емоции изпращате 2022 г.?
- Емоциите са смесени. На първо място, като всички хора по света, и аз бях много дълбоко покрусена от войната, от агресията на Путин срещу Украйна, която създаде огромна, бих казала, мъчителна трагедия за хората от цял свят, за Украйна. Пагубна е и за руснаците, които са противовес на Путин и за целия свят, който желае мир. Моето сърце е с Украйна, моето сърце е с хората, които се борят за свободата си.

Моето сърце е също и с руските майки, които посрещат синовете си в ковчези. Искам час по-скоро войната да свърши и се надявам светът да обедини усилията си и да сложи край на агресията на Путин срещу Украйна.

Видяхме, от друга страна, че и в България има хора, които подават ръка на украинците и бих искала да изтъкна едно име - това е г-н Пейков от Пловдив (Манол Пейков - издател, преводач и политик - бел. а.), който успя да събере толкова много пари в подкрепа за хората, останали без топлина в Украйна.

В чисто творчески план, за мен годината беше щедра. В САЩ излезе моя шеста книга - романът "Зелените очи на вятъра" със заглавие Asylum For Men And Dogs (в превод "Приют за мъже и кучета"). В България излезе "Резерват за хора и вълци", съвсем различна книга. Радвам се, че чета прекрасни книги на мои колеги. Радвам се на всяко раждане на младо българче, на хубаво здраво дете под българското небе. Това ме изпълва с радост.

Бих искала да пожелая на хората добро здраве. Нека то да бъде основата на победите, на обичта, на топлината у дома и в крайна сметка - на щастието. Защото здравето е всъщност 99 процента от щастието на човека.

Здравка Евтимова (Снимка: BulFoto)

Още

Здравка Евтимова с премиера на най-новата си книга на сцената на Аполония 2022

Здравка Евтимова с премиера на най-новата си книга на сцената на Аполония 2022

- Вие самата бяхте ли изправена пред изненади и предизвикателства, и кои бяха най-големите?
- Другото име на живота е предизвикателство. Някои хора го наричат непреодолима трудност, други хора го наричат пропаст. Хубаво е ние да го наричаме предизвикателство, защото предизвикателството ни прави по-гъвкави, по-решителни и ни дава възможност да проявим силата на характера си.

Аз съм направила своя избор - подкрепих народа на Украйна. Организацията П.Е.Н. център - България, беше третият П.Е.Н. център в света, който осъди остро агресията на Путин и подкрепи справедливата борба на украинския народ. Това беше едно от предизвикателствата в моя живот. Реагирахме бързо - ден след началото на агресията от страна на Путин излязохме с такава осъждаща декларация, изпратена до международния П.Е.Н. център.

Друго предизвикателство е възможността П.Е.Н. център - България да подпомогне хора. Например, ние подпомагахме двукратно вдовицата на поета Ивайло Иванов от Троян. Искам да изтъкна за хората, които може би не са запознати, че П.Е.Н. център - България, не получава финансова подкрепа от държавата, не получава никаква финансова подкрепа. Получили сме еднократно 4000 лева, с които подкрепихме издаването на антология на българската съвременна проза, поезия и литературни преводи на членове на българския П.Е.Н. център. Това беше осъществено на 95-ата годишнина от създаването на П.Е.Н. център - България.

Ако някой си мисли, че аз като председател или който и да е от членовете - ние сме вече почти 50 човека - използва една стотинка пара за своя собствена изгода, че отива на конгреси на П.Е.Н. център на разноски на българския или международния П.Е.Н. център, нека кажа на всички хора с ръка на сърцето, че такова нещо никога не е имало. Една стотинка не съм използвала нито аз, нито който и да било от членовете. Това е по-скоро такава длъжност, в която човек влага собственото си време, оставя сърцето си. И това го прави всеки един член в нашия П.Е.Н. център. Няма никаква изгода, а има радост, когато видиш публикация на някой колега, когато видиш получена международна награда на някой колега. И разбираш, че България може да застане със своята култура на световната карта.

Здравка Евтимова (Снимка: BulFoto)

- Оптимист ли сте за българската култура?
- Аз съм дълбок и убеден оптимист в бъдещето на българската култура. На първо място, вече четвърта година преподавам творческо писане в Софийския университет. Това са хора на по 21-23 години, които учат филологии.

Хората, които се занимават с култура, предусещат бъдещето от една страна. От друга страна, познават добре историята на България. Затова хората, творящи днес изкуство в България, са онези, призвани да дадат посока на днешния ден. Така ще се сътвори - и се сътворява в момента - култура, от която България може да се гордее и ще се гордее след десетилетия, а защо не и след столетия.

Още

Здравка Евтимова: Думите не са просто за утеха, те са сила, действие и кураж

Здравка Евтимова: Думите не са просто за утеха, те са сила, действие и кураж

- Вярвате ли в силата на интелектуалния елит на нацията?
- Чела съм различни определения за интелектуален елит. За мен представител на интелектуалния елит е този, който разполага с много висок интелектуален потенциал - високи знания на световно ниво в своята област, но и практически умения. Тоест, начин, по който тези блестящи знания да ги докаже на практика в полза на човешката общност.

И да има сърце, което никога няма да забрави прекрасната малка пътечка от детството, където той се е разхождал с майка си, с децата от детската градина, със съучениците. Никога да не забравя българското небе, българското море, българските планини... Никога да не забравя съучениците, приятелите, колегите от университета, колегите, които, в голяма степен, са изваяли неговия характер.

Когато тези компоненти са налице, човек е достоен да се нарече, че е в постъпите на елита. А дали ще стане елит, зависи от неговите дела в полза и в името на хората, които живеят под българското небе. Да поправи нещо, което е поправимо.

Най-простото - да поправи улиците, да спаси човешки живот на дете, доставяйки лекарства, да пребори корупцията, да отстрани човек, който е откраднал от залъка на хората, до които не достигат пари. Да даде достойни старини на възрастните, достойно здравеопазване, достойни знания в университетите. Когато направи това, тогава той може да каже, че е кандидатствал и е преминал бариерата за български елит.

Още

Здравка Евтимова: Ние, хората, сме часовниците на Бога

Здравка Евтимова: Ние, хората, сме часовниците на Бога

- Какви са очакванията Ви от идващата година?
- Най-горещото очакване и най-горещата ми молитва е войната срещу Украйна да спре. Да се възцари справедлив мир, за да може ние и целият свят да си кажем: "Справихме се с една отровна угроза". Угроза, която е срам за тези, които живеят днес и които извършват тази агресия, агресията на Путин срещу Украйна. Това е голямата ми молитва - войната да спре. Украйна да се възроди и светът да се събуди в мир.

Другото ми очакване е да има здраве в къщите, да се раждат здрави и красиви деца там, където ги очакват и където се молят за тях. Там, където човек има тежък изпит, да го вземе отлично. Където човек очаква здравните си резултати на преглед в болница, изследванията му да бъдат най-добри за неговото здраве. И да тръгнем в една обща посока независимо от банковите сметки, които притежаваме, от позицията, която заемаме...

По-важно от едно преяждане, от едно измамно богатство е именно животът на хората - не само нашият и на нашите близки, но и на тези, които не познаваме. Когато разберем, че здравето на хората е най-важно и сме готови да отделим от средствата си, за да запазим това здраве, тогава можем да намерим общата посока. Земята ни е прекрасна, наистина, и има право народът, който живее тук, да бъде здрав и да се бори за щастието си.

Здравка Евтимова (Снимка: BulFoto)

- Какво ще пожелаете на българите за 2023 година?
- На първо място - да са много здрави.

На второ място - да са много здрави. На трето място - да оздравеят, ако не са здрави. И тогава, когато вече има усмивка на облекчение в къщите, хората да могат да си прошепнат един на друг "прощавам ти, хайде да се сдобрим". Когато се сдобрим, тогава наистина ще успеем. Доброто между хората е другото име на победата и на това състояние на благодат, което бихме могли да постигнем.

Интервю на Даниел Димитров, Гергана Николова/БТА

Още

Здравка Евтимова с наградата "Христо Г. Данов" за цялостен принос в националната книжовна култура

Здравка Евтимова с наградата "Христо Г. Данов" за цялостен принос в националната книжовна култура

Здравка Евтимова е родена на 24 юли 1959 г. в град Перник. Завършва английска филология във Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" (1995) и специализира художествен превод в Сейнт Луис в САЩ. В България има издадени около 90 разказа в сборниците "Разкази срещу тъга", "Разкази от сол", "Разкази за приятели", "Сълза за десет цента", "Кръв от къртица", "Добрата страна на нещата" и др. Автор е на романите "В студената ти сянка, лейди", "На две крачки от мен", "Линди", "За теб, за мен", "Четвъртък", "Зелените очи на вятъра", "Една и съща река", "Резерват за хора и вълци" и др.

Публикува в САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, Германия, Франция, Индия, Русия, Полша, Чехия, Словакия, Македония и Сърбия. Превела е повече от 25 романа от английски, американски и канадски автори на български език, превежда и произведения на български писатели на английски език. Член е на Съюза на българските писатели и на Лигата на писателите на Великобритания, област Йоркшър-Хамбърсайд. Председател е на българския П.Е.Н. център.

Още

Илиян Джевелеков: Моята 2022 година

Илиян Джевелеков: Моята 2022 година

Още

Георги Бърдаров: Намираме се във времена на драстични промени, няма как да няма катаклизми

Георги Бърдаров: Намираме се във времена на драстични промени, няма как да няма катаклизми

Още

Деян Донков: Обичам да живея без страх и без очаквания

Деян Донков: Обичам да живея без страх и без очаквания

Още

Павел Койчев: Треската за нови неща - обикновено псевдонови, не води до стойности

Павел Койчев: Треската за нови неща - обикновено псевдонови, не води до стойности

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Веселин Димов: Какво е обратното на бърнаут-а или от какво "прегаря" артистът?

"Чрез IETM - най-старата и най-голяма мрежа за изпълнителските изкуства, един умален модел на света ни гостува за четири дни", категоричен е директорът на РЦСИ "Топлоцентрала"

Примата на Шведския кралски балет Десислава Стоева-Вълев: Почувствайте надеждата за балет чрез нашия танц

20 години след медала си от Балетния конкурс примата ще танцува отново на варненска сцена в камерния спектакъл по музика на акад. Васил Казанджиев в Градската художествена галерия днес

Примата Марта Петкова преди премиерата на "Надежда за балет": За мен Варна е най-балетният град в България

На 21 април в Градската художествена галерия на Варна ще бъде варненската премиера на "Надежда за балет" - камерен спектакъл по музика на акад. Васил Казанджиев

Судабе и Фаршид отвъд облаците: Общото е стремежът ни към полет в един по-добър свят

Двамата ирански художници, двойка в живота, но с различен поглед като творци, пред Нихал Йозерган специално за Dir.bg - за изложбата в галерия "Интро" и за свободата без граници

"Съседите" на Венецианското биенале: Всяко насилие на държавата засяга всеки един от нас

Българският павилион на Венецианското биенале по изкуства се открива на 19 април с проекта "Съседите", разположен в зала "Тициан" в Centro Culturale Don Orione Artigianelli

JP3 - Живко Петров трио с премиера на "Beyond the Flesh"

На 13 април в рамките на Европейския музикален фестивал Варна 2024 триото ще представи композициите на Живко Петров от дебютния филм на Дими Стоянович "Плът"