Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Здравка Евтимова: Думите не са просто за утеха, те са сила, действие и кураж

SHE'S THE ONE

Здравка Евтимова: Думите не са просто за утеха, те са сила, действие и кураж

"Щастието на първо място е стабилното здраве в семейството и второ - онова, което си направил да не те кара да се срамуваш, да говори много повече, отколкото твоите думи за него", сподели писателката на събитието She's The One

"Важна е кръвта, която пулсира в думите. Губя доверието си, когато не я усещам в пулса им", казва писателката Здравка Евтимова, която беше един от лекторите във второто издание на събитието She's The One, организирано от Dir.bg.

Още

Опит, смисъл, посока: Чуйте и вижте 7 уникални жени на сцената на She`s the One

Опит, смисъл, посока: Чуйте и вижте 7 уникални жени на сцената на She`s the One

В него 7 вдъхновяващи българки се събраха на една сцена, всяка със своя собствена магическа сила, но всички покоряващи сърцата, повдигащи духа, всички носещи надежда и смисъл.

Част от тази хубава инициатива на 15 юли, освен писателката Здравка Евтимова, бяха още голямата българска актриса Татяна Лолова, журналистът Десислава Стоянова, д-р Кристина Чачева, покорилата Еверест Петя Колчева, вдъхновителката с необикновена история Биляна Савова и Надежда Дерменджиева - изпълнителен директор на българския фонд за жените.

Снимка: Андрей Михайлов/BulFoto

Вижте какво сподели Здравка Евтимова, която не успя да присъства на живо на събитието, но затова пък се включи с интересен видео разговор с журналиста Рени Веселинова:

Как детето Здравка стана писател

В рода им не е имало писатели, но винаги в дома им витаела хубава атмосфера. Баща й, който е електротехник, обичал да й разказва творбите на Йовков и да цитира Димчо Дебелянов със сълзи на очи:

"От много малко дете имах чувството, че той се познава с Христо Ботев и си пият заедно ракията вечер. После като разбрах, че Ботев отдавна е починал му викам: "Ама, тате, той умрял." А той ми отговаряше: "Умрял е само в книгата, иначе той живее в нас".

Още

Здравка Евтимова: Ние, хората, сме часовниците на Бога

Здравка Евтимова: Ние, хората, сме часовниците на Бога

А баба й Лазарина, чието име носи нейният пра-пра внук в Германия, можела да прочита само късите думи, с три-четири букви, защото другите я затруднявали, и въпреки това приказките на Вилхем Хауф за "Халифът щърк" или "Джуджето Дългоноско", вървели гладко без да спират или да са накъсват. А какви всъщност са били, ще разберете от колоритните думи на писателката във видеото.

Писателката сподели, че би се радвала, ако имаше детството на днешните деца:

"Сигурно, щеше много да ми хареса, ако съдя по детството на моите внучки тук и на другите ми внуци в Германия, където чакам още едно да се появи сега през август. Те имат много по-голям избор, много по-широк поток от информация ги облива. Дори само на три или на шест години спокойно си работят с телевизор, да не говорим за телефона."

Снимка: Андрей Михайлов/BulFoto

За думите в трудни времена и утеха ли са те, когато хората са отчаяни и самотни

По време на изолацията писателката разказа, че й се наложило да работи още по-интензивно и натоварено. Но въпреки, че подобни моменти са свързани с отрицателни усещания, тя се опитвала да ги притъпява с мисли за приятни хора и с разговори по телефона. Най-голямата й радост била да ги види и то най-вече здрави. А книгата, която би написала за последните месеци би кръстила - "Обърканата вселена в нас" или "Вселената в нас".

"Мисля, че думата утеха е слаба, за това, което могат да направят думите. Те могат да внушат действие и сила. Много повече от утеха - те внушат кураж. Най-важното е да подходим към човека с респект. Да се стремим да разберем неговите притеснения, опасения, страх. Когато ги разберем, ще осъзнаем и мотивите, които са породили такива усещания у него."

"Кръв от къртица"

Разказът й "Кръв от къртица", който нашумя още повече, ставайки първият такъв влязъл в американски учебници, предстои да излезе и на големия екран. Писателката е категорична, че не е писала сценарий за него и няма да напише, но ще й е любопитно да видя какво ще излезе от него като филм.

Категорична е, че не го смята за най-успешната си творба.

Това е един от най-тъжните ми разкази. Не мога да кажа, че не го обичам, защото той е като твое дете, и дори да не изглежда особено добре, ти пак ще си го обичаш това дете. Но не е от обичните ми разкази лично за мен, защото го свързвам с нещо не добро, когато го писах, преди повече от 30 години. Написах го много бързо, защото когато на човек му е или много добре или много зле, все сяда да пише, който пише. Който може да кове, нещо като се ядоса или е щастлив, взема и кове. Човек, който присажда дръвчета, като е щастлив присажда и те тръгват. Като е нещастен пак тръгват. Просто трябва да има нещо, за да правиш това което обичаш.

Каквото и да излезе като филм, както казах не мога да кажа, че е от обичаните ми разкази, но пък от друга страна ми е помогнал да се измъкна от нещо наистина недобро. И се надявам ей това да прави - да помага на хората да се измъкват от недобри неща, да продължат напред и да са щастливи. Дано да успее, но това е един къс разказ, какво да правим.

Нека хората четат и други неща. Да слушат красива музика. Да срещат добри приятели. Да търсят в някой човек не само доверие, но и възможност да му подарят щастие. Това според мен е най-доброто във всеки човек. Да си намери, особено сега в моментите с Ковида една ръка, която да бъде протегната и за помощ, но и търсеща подкрепа ръка. Тогава този дует ще победи трудностите.

Снимка: Студио КАРЕ за Dir.bg

За пречките, за успеха, за лицето на щастието

За нея успехът има различни измерения в различни моменти. Но първото и най-важно измерение на успеха и на първо място е стабилното здраве вкъщи.

Когато това го има, какво и да е пречка, отговорно го казвам, каквато и да е, професионална, литературна, макар това да не е пречка... (нека дойда тази пречка, обичам я...) Но, когато има здраве в семейството, тогава има и обич, и скарвания, защото това е другото лице на щастието - да има с кого да се скараш.

Щастието е на първо място стабилно здраве в семейството и второ онова, което си направил да не те кара да се срамуваш. Онова, което си направил да говори много повече, отколкото твоите думи. Да не е нужно като покажеш какво си направил, да има нужда да те питат друго. Да останеш с това. Да търсят това, което си направил - това е щастието.

Винаги съм искала, когато работя всичко което имам като качества, да се прелее в това, което работя. И то да бъде такова, не само да не се срамувам от него, а с гордост да зная, че е направено от мен.

Снимка: Андрей Михайлов/BulFoto

Докоснете се още до обикновения необикновен свят на Здравка Евтимова във видео разговора на писателката с журналиста и водещ Рени Веселинова тук:

Събитието на Dir.bg се провежда за втора поредна година и има за цел да ви срещне очи в очи с тези силни, успели и интересни жени. В разговор с тях журналистът Ренета Веселинова ще ги провокира да разкрият най-невероятните и съкровени случки от живота им - от най-горещите и драматични точки, през неочакваните обрати до момента на охлаждането, отърсването и оцеляването.

"Поканихме точно тези дами, защото знаем, че има какво да научим от тях. Защото ценим смислените примери без филтър. She's The One e сцената за дами, които има какво да разкажат за успеха и пътя към него. Добрият пример е заразителен и ние вярваме в това. Даваме сцена на популярни личности, но и на такива, за които искаме да има още публичност и място в медиите", казват организаторите от Dir.bg.

Конференцията She's The One се осъществява с подкрепата на партньорите A1, Philip Morris Bulgaria, Вина PIXELS, "Крадецът на Ябълки", RiceUp! и White Water. Домакин: София Тех Парк. 

Още

She's The One: Никога няма да намериш жена без готов отговор

She's The One: Никога няма да намериш жена без готов отговор

Още

She's the One: Д-р Кристина Чачева - един обикновен Супергерой

She's the One: Д-р Кристина Чачева - един обикновен Супергерой

Още

She's the Оne! Биляна Савова: Трябва да имаме предварително взети решения за живота си

She's the Оne! Биляна Савова: Трябва да имаме предварително взети решения за живота си

Още

She's the Оne! Надежда Дерменджиева: Насилието над жени е вирус, по-страшен от коронавируса

She's the Оne! Надежда Дерменджиева: Насилието над жени е вирус, по-страшен от COVID

 

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Римейкът на филма "Дюн" предлага смайващ визуален спектакъл

Филмът на Дени Вилньов, който беше представен премиерно на кинофестивала във Венеция, спечели овациите на специалистите

Наближава неповторимият финал на благотворителното турне на "Шибил"

На 3, 4 и 5 септември предстоят три незабравими прожекции сред природата, където е родена и идеята за филма

Когато Мартин Скорсезе снима Чарли Уотс

По време на концерта Shine A Light на Ролинг Стоунс през 2008 г. в Beacon Theatre в Ню Йорк, част от турнето A Bigger Bang, Скорсезе снима с отделна камера изключителния Чарли Уотс, за да покаже света през неговата музика

Френският художник Сейпи нарисува монументална картина на алпийски връх

Творбата "Нов живот" на 32-годишния майстор е разположена върху 1500 квадратни метра и краси връх Молесон в западната част на швейцарските Алпи

Известният диригент Иван Фишер се ваксинира по време на концерт

Музикантите от престижния Будапещенски фестивален оркестър насърчиха публично ваксините срещу Ковид-19 на безплатен концерт

Виж всички

Календар