Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Здравка Евтимова: Думите не са просто за утеха, те са сила, действие и кураж

SHE'S THE ONE

Здравка Евтимова: Думите не са просто за утеха, те са сила, действие и кураж

"Щастието на първо място е стабилното здраве в семейството и второ - онова, което си направил да не те кара да се срамуваш, да говори много повече, отколкото твоите думи за него", сподели писателката на събитието She's The One

"Важна е кръвта, която пулсира в думите. Губя доверието си, когато не я усещам в пулса им", казва писателката Здравка Евтимова, която беше един от лекторите във второто издание на събитието She's The One, организирано от Dir.bg.

Още

Опит, смисъл, посока: Чуйте и вижте 7 уникални жени на сцената на She`s the One

Опит, смисъл, посока: Чуйте и вижте 7 уникални жени на сцената на She`s the One

В него 7 вдъхновяващи българки се събраха на една сцена, всяка със своя собствена магическа сила, но всички покоряващи сърцата, повдигащи духа, всички носещи надежда и смисъл.

Част от тази хубава инициатива на 15 юли, освен писателката Здравка Евтимова, бяха още голямата българска актриса Татяна Лолова, журналистът Десислава Стоянова, д-р Кристина Чачева, покорилата Еверест Петя Колчева, вдъхновителката с необикновена история Биляна Савова и Надежда Дерменджиева - изпълнителен директор на българския фонд за жените.

Снимка: Андрей Михайлов/BulFoto

Вижте какво сподели Здравка Евтимова, която не успя да присъства на живо на събитието, но затова пък се включи с интересен видео разговор с журналиста Рени Веселинова:

Как детето Здравка стана писател

В рода им не е имало писатели, но винаги в дома им витаела хубава атмосфера. Баща й, който е електротехник, обичал да й разказва творбите на Йовков и да цитира Димчо Дебелянов със сълзи на очи:

"От много малко дете имах чувството, че той се познава с Христо Ботев и си пият заедно ракията вечер. После като разбрах, че Ботев отдавна е починал му викам: "Ама, тате, той умрял." А той ми отговаряше: "Умрял е само в книгата, иначе той живее в нас".

Още

Здравка Евтимова: Ние, хората, сме часовниците на Бога

Здравка Евтимова: Ние, хората, сме часовниците на Бога

А баба й Лазарина, чието име носи нейният пра-пра внук в Германия, можела да прочита само късите думи, с три-четири букви, защото другите я затруднявали, и въпреки това приказките на Вилхем Хауф за "Халифът щърк" или "Джуджето Дългоноско", вървели гладко без да спират или да са накъсват. А какви всъщност са били, ще разберете от колоритните думи на писателката във видеото.

Писателката сподели, че би се радвала, ако имаше детството на днешните деца:

"Сигурно, щеше много да ми хареса, ако съдя по детството на моите внучки тук и на другите ми внуци в Германия, където чакам още едно да се появи сега през август. Те имат много по-голям избор, много по-широк поток от информация ги облива. Дори само на три или на шест години спокойно си работят с телевизор, да не говорим за телефона."

Снимка: Андрей Михайлов/BulFoto

За думите в трудни времена и утеха ли са те, когато хората са отчаяни и самотни

По време на изолацията писателката разказа, че й се наложило да работи още по-интензивно и натоварено. Но въпреки, че подобни моменти са свързани с отрицателни усещания, тя се опитвала да ги притъпява с мисли за приятни хора и с разговори по телефона. Най-голямата й радост била да ги види и то най-вече здрави. А книгата, която би написала за последните месеци би кръстила - "Обърканата вселена в нас" или "Вселената в нас".

"Мисля, че думата утеха е слаба, за това, което могат да направят думите. Те могат да внушат действие и сила. Много повече от утеха - те внушат кураж. Най-важното е да подходим към човека с респект. Да се стремим да разберем неговите притеснения, опасения, страх. Когато ги разберем, ще осъзнаем и мотивите, които са породили такива усещания у него."

"Кръв от къртица"

Разказът й "Кръв от къртица", който нашумя още повече, ставайки първият такъв влязъл в американски учебници, предстои да излезе и на големия екран. Писателката е категорична, че не е писала сценарий за него и няма да напише, но ще й е любопитно да видя какво ще излезе от него като филм.

Категорична е, че не го смята за най-успешната си творба.

Това е един от най-тъжните ми разкази. Не мога да кажа, че не го обичам, защото той е като твое дете, и дори да не изглежда особено добре, ти пак ще си го обичаш това дете. Но не е от обичните ми разкази лично за мен, защото го свързвам с нещо не добро, когато го писах, преди повече от 30 години. Написах го много бързо, защото когато на човек му е или много добре или много зле, все сяда да пише, който пише. Който може да кове, нещо като се ядоса или е щастлив, взема и кове. Човек, който присажда дръвчета, като е щастлив присажда и те тръгват. Като е нещастен пак тръгват. Просто трябва да има нещо, за да правиш това което обичаш.

Каквото и да излезе като филм, както казах не мога да кажа, че е от обичаните ми разкази, но пък от друга страна ми е помогнал да се измъкна от нещо наистина недобро. И се надявам ей това да прави - да помага на хората да се измъкват от недобри неща, да продължат напред и да са щастливи. Дано да успее, но това е един къс разказ, какво да правим.

Нека хората четат и други неща. Да слушат красива музика. Да срещат добри приятели. Да търсят в някой човек не само доверие, но и възможност да му подарят щастие. Това според мен е най-доброто във всеки човек. Да си намери, особено сега в моментите с Ковида една ръка, която да бъде протегната и за помощ, но и търсеща подкрепа ръка. Тогава този дует ще победи трудностите.

Снимка: Студио КАРЕ за Dir.bg

За пречките, за успеха, за лицето на щастието

За нея успехът има различни измерения в различни моменти. Но първото и най-важно измерение на успеха и на първо място е стабилното здраве вкъщи.

Когато това го има, какво и да е пречка, отговорно го казвам, каквато и да е, професионална, литературна, макар това да не е пречка... (нека дойда тази пречка, обичам я...) Но, когато има здраве в семейството, тогава има и обич, и скарвания, защото това е другото лице на щастието - да има с кого да се скараш.

Щастието е на първо място стабилно здраве в семейството и второ онова, което си направил да не те кара да се срамуваш. Онова, което си направил да говори много повече, отколкото твоите думи. Да не е нужно като покажеш какво си направил, да има нужда да те питат друго. Да останеш с това. Да търсят това, което си направил - това е щастието.

Винаги съм искала, когато работя всичко което имам като качества, да се прелее в това, което работя. И то да бъде такова, не само да не се срамувам от него, а с гордост да зная, че е направено от мен.

Снимка: Андрей Михайлов/BulFoto

Докоснете се още до обикновения необикновен свят на Здравка Евтимова във видео разговора на писателката с журналиста и водещ Рени Веселинова тук:

Събитието на Dir.bg се провежда за втора поредна година и има за цел да ви срещне очи в очи с тези силни, успели и интересни жени. В разговор с тях журналистът Ренета Веселинова ще ги провокира да разкрият най-невероятните и съкровени случки от живота им - от най-горещите и драматични точки, през неочакваните обрати до момента на охлаждането, отърсването и оцеляването.

"Поканихме точно тези дами, защото знаем, че има какво да научим от тях. Защото ценим смислените примери без филтър. She's The One e сцената за дами, които има какво да разкажат за успеха и пътя към него. Добрият пример е заразителен и ние вярваме в това. Даваме сцена на популярни личности, но и на такива, за които искаме да има още публичност и място в медиите", казват организаторите от Dir.bg.

Конференцията She's The One се осъществява с подкрепата на партньорите A1, Philip Morris Bulgaria, Вина PIXELS, "Крадецът на Ябълки", RiceUp! и White Water. Домакин: София Тех Парк. 

Още

She's The One: Никога няма да намериш жена без готов отговор

She's The One: Никога няма да намериш жена без готов отговор

Още

She's the One: Д-р Кристина Чачева - един обикновен Супергерой

She's the One: Д-р Кристина Чачева - един обикновен Супергерой

Още

She's the Оne! Биляна Савова: Трябва да имаме предварително взети решения за живота си

She's the Оne! Биляна Савова: Трябва да имаме предварително взети решения за живота си

Още

She's the Оne! Надежда Дерменджиева: Насилието над жени е вирус, по-страшен от коронавируса

She's the Оne! Надежда Дерменджиева: Насилието над жени е вирус, по-страшен от COVID

 

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Франция представя официалната музикална тема на Олимпийските игри 2024

Музиката на Виктор льо Ман е с название "Парад" и ще бъде изпълнена на живо от Оркестъра на Марсилия в двореца Фаро

"Гунди – Легенда за любовта" тръгва по кината от 18 октомври

Дългоочакваният трейлър показа нови сюжетни линии и какво да очакваме от лентата за Георги Аспарухов

Хипнотичният "Звярът" с Леа Сейду по кината от 10 май

Филмът на Бертран Бонело е създаден по мотиви от повестта "Звярът в джунглата" от Хенри Джеймс

Модерната Одисея "Аз, капитан" тръгва по кината

Филмът на Матео Гароне взе Сребърен лъв във Венеция и беше номиниран за "Оскар" в категорията за най-добър междуанароден филм

Адела Пеева кани на среща с "Кметът" и екипа на филма

Филмът разказва за живота и делото на инж. Иван Иванов - най-дълго управлявалият и най-успешният кмет на София през ХХ век

Неда Спасова: Премиера на български филм е наистина празник

"Не мога да опиша чувството, с което виждаш очите на зрителите след прожекцията на филма "Защото обичам лошото време", споделя актрисата

Виж всички

Календар