Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

13 исторически книги, които си заслужава да прочетете

В ДЕБРИТЕ НА ВРЕМЕТО

13 исторически книги, които си заслужава да прочетете

Историческите книги ни позволяват да се потопим в отдавна отминали епохи, да се изгубим с набор от герои в друго време и място

Илюстрация: iStock by Getty Images

Без съмнение нашата цивилизация се е развила в продължение на хиляди години. Важно е да познаваме историята си и да се учим от нея. Един от най-лесните начини да направим това, е да четем за нея.

Тази година се навършват 114 години от обявяването на Независимостта на България. 22 септември е дата, която трябва да поражда гордост във всеки българин, тъй като именно на тази дата е прекратена политическата и финансовата зависимост от Османската империя.

Ако искате да научите повече за този период и други важни исторически събития, в Market.dir.bg ще намерите много любопитни и интересни заглавия.

Български дневници

Купи книгата

"Български дневници" е документално свидетелство за един близо четиресетгодишен период от българската история от 1887 до 1928 г.

Авторът, френският граф Робер дьо Бурбулон, назначен от княз Фердинанд за негов личен секретар, пристига в България заедно с новоизбрания български монарх.

В подробни писма до майка си и по-късно до съпругата си графът увлекателно описва като очевидец и пряк участник драматичните събития от българската история, бита и нравите на българина, видени през любопитния поглед на чужденеца, интригите и стила на управление в двора, неповторимите характери на българските политици и военни и най-вече, разбира се, на българския владетел и неговото обкръжение.

"Български дневници" е уникално произведение и като историческо четиво, и като литературно-издателски факт.

България в Първата световна война

Купи книгата

Велики хора можеха да направят велики дела с най-храбрия и най-непретенциозния войник в света. Това е той, българският войник: най-непретенциозен, по-смирен и по-покорен дори от африканските негри, които Франция хранеше през войната с жито, мармалад и шоколади! А неговата участ бе тежка! Понеже е българин, всички се надпреварвахме да злоупотребяваме с неговото безкрайно, исполинско търпение!

И понеже е търпелив, той трябваше да яде хляб, направен от черна като кал каша; да ходи бос или обут с дървени налъми по позициите; да носи на гръб платнища с хляб зимно време по замръзналите склонове на Добро поле и Каймакчалан; да се бие без артилерия и да мре безропотно, тъй както безропотно умираха християнските мъченици на арената.

"Да свалим шапка пред тази историческа сянка, защото пред нея всички сме много малки по ръст и заслуги!" (Тодор Кожухаров - щабскапитан Копейкин, 1929 г.)

Княжество България в историческо, географско и етнографско отношение Част I

Купи книгата

В двата тома на "Княжество България" и в "Страданията на българите и освобождението на България през 1877 - 1878 година" от Георги Димитров са поместени изключително ценни материали за живота на българите по това време.

Книгите му са познати предимно на специалистите, а съдбата им е наистина драматична. Авторът се разорява от издаването на двата тома на "Княжество България" и "Страданията на българите и освобождението на България през 1877 - 1878 година" и е погребан с болнични средства.

Със смъртта му остава неизвестна съдбата на третия том и никой не знае какво е станало с ръкописа.

Векът на цар Самуил

Купи книгата

Датата 6 октомври 1014 г. е сред най-ярките знаци на онази драматична и героична епоха, която с право e наричана Българската епопея. Дори още по-точно Векът на цар Самуил!

Паралелът с прочутия век на цар Симеон не е случаен, а и времето, чието олицетворение е Самуил, обхваща повече от едно столетие: от излизането му на историческата сцена през 969-976 г., през изпълнения с бурни събития негов живот, чак до големите въстания на Петър Делян (1040-1041) и Георги Войтех (1072).

Освен с цар Самуил, годините и десетилетията на непримирима борба с византийското завоевание книгата ни среща и с истинско съзвездие от видни личности. Самуиловите братя Давид, Мойсей и Арон, неговите наследници на престола Гаврил Радомир, Иван Владислав и Пресиан II, предишните български царе Петър, Борис II и Роман, болярите и военачалниците Кракра, Драгшан, Драгомъж, Ивац, Елемаг, Николица, Гавра, кавхан Дометиан и много други представители на един политически елит, какъвто, уви, се среща рядко в многовековната ни история.

Диктаторът. Животът на Стефан Стамболов

Купи книгата

След дълги години на невежествено или преднамерено забвение Стефан Стамболов се завръща в нашата памет с целия си блясък.

Той е от значимите дейци на нашето националноосвободително движение, които след съзаклятия и въстания трябва да се заемат с управление на държава. Какво ще кажете за бунтовник, който, бидейки автор на Русия беше свята за нас, е приет със салюти в града на Босфора; който предлага короната на Асеневци на султан Абдул Хамид? Каква знаменателна дързост!

Ето разликата между харамията-бунтовник и проницателния политик, който знаеше, че при такава комбинация целокупна България ще доминира на Балканите и ще се откъсне по естествен начин от вчерашния угнетител. А кой отстояваше принципа за неделимост на Македония? Нарушаването на този принцип след 1911 г. ни донесе толкова непоправими нещастия... - проф. Андрей Пантев.

Писател на война

Купи книгата

"Писател на война" е незабравим разказ за събитията на Източния фронт, видени през очите на един велик писател, описал безмилостната истина за войната.

През лятото на 1941 г., когато нацистите нахлуват в Съветския съюз, събитията отвеждат Василий Гросман като кореспондент до линията на фронта, където той става свидетел на някои от най-страшните жестокости в руската история.

Докато Гросман следва пътя на Червената армия от отбраната на Москва до кръвопролитието при Сталинград и нацисткия геноцид в Треблинка, неговите записки рисуват жива, неподправена и разтърсваща картина на Източния фронт през Втората световна война.

1453. Падането на Константинопол

Купи книгата

Очарователният разказ на Кроули за събитията непосредствено преди и по време на последната обсада на Константинопол от османците прилича повече на описание на очевидец, отколкото на сухо излагане на исторически факти.

Много точно са представени образите на бойците на двете армии под предводителството на младия султан на османските турци Мехмед II и на уморения император на залязващата Византийска империя.

Роджър Кроули пренася читателите назад във времето, проследява събитията отблизо и показва героите в двата лагера така живо, както не сме ги виждали никога досега.

Това са съдбовни дни на кураж и жестокост, на технологична изобретателност и човешка издръжливост. Дни, които слагат края на една епоха, и началото на друга.

Да убиеш Ботев. Мистерии, спомени, лъжи

Купи книгата

Кой, как и при какви обстоятелства е убил войводата Христо Ботев?

Вече век и половина този болезнен за историческата ни памет въпрос не е намерил своя ясен и категоричен отговор.

В книгата са събрани, подредени и изтълкувани наличните свидетелства, водещи към твърдението, че Христо Ботев е убит от свои четници. Основните аргументи са фокусирани върху противоречията в спомените на "очевидците" и мълчанието на важни свидетели.

Изненадващото във версията на автора е, че гибелта на Ботев се разглежда като част от серия убийства на членове от щаба на неговата чета, извършени със сходни мотиви и по една и съща схема.

Победените. Защо Първата световна война така и не приключи (1917-1923)

Купи книгата

"Тази война е не краят, а началото на насилието. Тя е ковачницата, в която светът ще бъде преобразен в нови граници и нови общности." (Ернст Юнгер, 1918)

За западните съюзници 11 ноември 1918 г. винаги е бил тържествена дата, краят на боевете, довели до унищожението на почти цяло едно поколение, както и до пълния разгром на техните основни врагове - Германската империя, Австро-Унгария и Османската империя.

За повечето държави в Европа обаче този ден е без особено значение, тъй като като е последван от поредица кошмарни конфликти, погълнали една след друга различни страни.

В тази изключително оригинална и завладяваща книга Робърт Герварт ни приканва да разсъждаваме отново за истинското наследство на Първата световна война.

Не толкова за боевете на Западния фронт, оказали се пагубни за бъдещето на Европа, колкото за опустошителните последици от войната, когато държави от двете страни на първоначалния конфликт са разтърсени от революции, погроми, масово експулсиране на население и нови военни стълкновения.

Българската история като тест за интелигентност

Купи книгата

Всеки човек строи своите представи за историята в зависимост от своя умствен багаж и своята интелигентност. Затова най-опасни за историята са случайните хрумвания, особено когато проникнат в политиката и започнат да омагьосват мисленето на различните народи.

Тези хрумвания показват, че историята е не само красива, но и коварна наука. Понякога една само неточна дума може да я изкриви и да обърка представите на цял един народ за това как се е зародил на света и кои са неговите предци.

Призракът на Сталин

Купи книгата

Страстите и демоните на историята са белязали героите на тази книга. Те често са изненадващи, понякога стъписващи, винаги прекомерни.

Сблъскваме се с един необикновен Йосиф Сталин, наподобяващ персонаж от драмите на Уилям Шекспир. Срещаме се с Владимир Путин, действащ в стила на Джеймс Бонд. Наемни убийци усъвършенстват уменията си на отровители. Вихрят се любовни афери, излизащи извън всякакви рамки, изпълнени с крайности.

С тази книга се слага началото на нова колекция, отразяваща амбицията да се хвърли нов поглед върху голям брой утвърдени истини, които обаче не отговарят на историческата действителност. Това засяга най-вече руската история и по-специално личността на Сталин. Тъй като наскоро архивите станаха далеч по-достъпни, днес сме в състояние да очертаем един доста по-точен портрет на червения тиран.

Величие и низост

Купи книгата

Увлекателно четиво, каквито бихме искали да срещаме по-често сред книгите, посветени на историята.

Ларсън успява да създаде у читателите усещането, че са там, че живеят редом с Чърчил. В деня, когато Уинстън Чърчил става министър-председател, войските на Адолф Хитлер нападат Нидерландия, Белгия и Люксембург. Полша и Чехословакия вече са прегазени от хитлеристките армии, евакуацията при Дюнкерк много скоро ще последва. През следващите дванайсет месеца нацистка Германия подлага Великобритания на безмилостна въздушна кампания: петдесет и седем последователни нощи на бомбардировки, последвани от шест месеца все по-интензивни нощни нападения.

Това е годината, в която Чърчил става булдогът с пура в уста, когото всички смятаме, че познаваме; годината, в която той произнася най-незабравимите си речи и показва на целия свят какво означават смелост и лидерство.

"Величие и низост" е не само хроника на тези драматични събития, но и интимна семейна драма. С помощта на многобройни източници от лични дневници и архивни документи до неотдавна разсекретени поверителни доклади американският писател Ерик Ларсън ни предлага нов, непривичен поглед върху една историческа епоха и една от най-великите личности на ХХ в.

Бури от стомана

Купи книгата

Войната е всичко, друго не е останало. Бури от стомана е въздействащ мемоар, честен, прям, често иронично дистанциран, който показва не само първобитната жестокост на войната, но и едно страхопочитание към нея, всичко през очите на един обикновен войник.

Ернст Юнгер тогава млад, патриотично настроен, наблюдателен и самоубийствено смел вижда войната не само като национален конфликт, но и като лична борба. Раняван седем пъти, водил безброй атаки през вражеските окопи като офицер, видял мнозина от хората си разкъсани от снаряди или покосени от куршуми, Юнгер през целия си дълъг живот се връща към Бури от стомана.

Книга, към която няма да спрем да се връщаме и ние.

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка!

Още

9 велики истории за 9 велики личности

9 велики истории за 9 велики личности

Още

Фарове към знанието: 13 книги за малки и големи любознайковци

Фарове към знанието: 13 книги за малки и големи любознайковци

Още

Чувствате ли се демотивирани? Ето десет книги, които ще ви помогнат

Чувствате ли се демотивирани? Ето десет книги, които ще ви помогнат

Още

Магията на любовта и други "демони" в 10 книги за едно приказно лято

Магията на любовта и други "демони" в 10 книги за едно приказно лято

Още

За свръхестествена почивка: 10 книги, които ще ви пренесат в друг свят

За свръхестествена почивка: 10 книги, които ще ви пренесат в друг свят

Още

7 смразяващи кръвта трилъра за мързеливи летни дни

7 смразяващи кръвта трилъра за мързеливи летни дни

Още

7 кримки, които да прочетете на плажа това лято

7 кримки, които да прочетете на плажа това лято

Още

10 книги, които да вземете в куфара си това лято

10 книги, които да вземете в куфара си това лято

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Нова книга за худжоника Васил Стоилов събира непубликувани досега ръкописи на Владимир Свинтила

Читателите ще имат възможност да се докоснат едновременно до образния и пластичен свят от мадони, моми и битови сцени на един от представителите на движението за родно изкуство от началото на ХХ в.

Националната библиотека представя изложба по повод 200 години от рождението на Александър Дюма-син

Откриването е на 18 юли, като експозицията продължава до 15 септември, съобщиха организаторите

Критически дебат реши: Първият американски роман е "Силата на симпатията"

Дебатът по темата кой е първият американски роман продължава до 20-и век, когато е прието, че това трябва да е произведение, написано и публикувано в страната, от автор, роден и живял в САЩ

Берлинският литературен фестивал ще посрещне 150 автори от 50 страни

Освен основната програма на литературния форум, който ще бъде от 5 до 14 септември, ще се проведе и дискусия за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" с участието на политици като бившия министър на вътрешните работи Томас де Мезиер

"Детски и домашни приказки" на Братя Грим ще бъдат дигитализирини

Досега всеки желаещ да получи достъп до тези значими в културно и историческо отношение източници, е трябвало да разчита на оригиналите

От Шанхай до Париж – разказ за голямата война и забранената любов (откъс)

Базирана на истински събития и факти, историческият роман „Порцеланова луна“  на Джени Чанг отдава почит на китайските работници, изпратени на фронта