Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Египетският принц на Холивуд - много афери и нито една любов

ЛЕГЕНДИ НА СВЕТОВНОТО КИНО

Египетският принц на Холивуд - много афери и нито една любов

90 години от рождението на актьора Омар Шариф

Омар Шариф и Барбра Страйсънд, в сцена от филма от 1968 г. „Смешно момиче“ / Снимка: Getty Images

На 10 юли 2015-а година си отиде от нашия свят един от най-големите мъжкари на екрана - египтянинът Омар Шариф, запомнен най-вече с касовите филми "Лоурънс Арабски" и "Доктор Живаго". Ако беше жив, на 10-и април тази година щеше да навърши 90.

Омар Шариф пристига на годишния бал Chain Of Hope в Supernova, Embankment Gardens на 14 ноември 2013 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Легендарният актьор си отиде на 83 години, след продължително боледуване от болестта на Алцхаймер, от сърдечен удар. Спря да бие сърцето на един мъж, който разпалваше сърцата на милиони жени по света, а самият той признаваше, че никога не е бил влюбен.

Омар Шариф беше египетска филмова звезда, която стана световен кумир на публиката и световна мега кинозвезда, главно с участията си в американски и британски продукции. Той играеше романтичен герой, в който зрителите се влюбваха и приемаха за напълно автентичен с героите му.

Актьорите Анук Еме и Омар Шариф в сцена от филма 'The Appointment', 1969 г. / Снимка: Getty Images

Екзотичната му красота правеше силно впечатление на екрана. За пръв път се снима във филма "Шайтан Ал Сахра" ("Дявол на пустинята"). Именно в този филм среща съпругата си Фатен Хамама, която по онова време вече била утвърдена актриса. Излъчването на Шариф на екрана е забелязано от продуцентите и той получава покана за нов филм - "Sira` Fi al-Wadi" ("Борба в долината", др. "Последната долина").

Омар Шариф по време на снимките на приключенския филм на Джеймс Клавел „Последната долина“ / Снимка: Getty Images

Големият успех идва с ролята му на арабски вожд в "Лоурънс Арабски". Женската аудитория буквално лудва по него. Когато по-късно играе в "Доктор Живаго" и "Мосю Ибрахим и цветята на Корана", публиката вече знае кой е, и това е достатъчно за касовия успех на всеки филм, под който стои името му.

Актьорът Омар Шариф на премиерата на филма "Тутанкамон и златната ера на фараоните" в Музея на изкуствата на окръг Лос Анджелис на 15 юни 2005 г. в Лос Анджелис, Калифорния / Снимка: Getty Images

Още

Две "погребения" и един рожден ден - Клинт Истууд на 91

Две "погребения" и един рожден ден - Клинт Истууд на 91

Кариерата на Омар Шариф го превръща в истински космополит. Той е такъв и по характер - широко скроен, приятелски настроен и много интелигентен. Затова, когато египетският президент Гамал Абдел Насер поставя ограничения за пътуванията на египетски граждани, Шариф избира "изгнание" в Европа. Това става причина да се раздели и със семейството си.

Режисьорът Дейвид Лийн по време на снимките на масова сцена за "Доктор Живаго" в Испания, 31 август 1965 г. Актьорите са Омар Шариф, Джералдин Чаплин и Ралф Ричардсън / Снимка: Getty Images

Още

Една звезда угасва: Брус Уилис се оттегля от актьорството заради болестта си

Една звезда угасва: Брус Уилис се оттегля от актьорството заради болестта си

Роден е под името Мишел Димитри Чалхуб на 10-и април 1932-ра година в Александрия, Египет, в семейството на богат търговец и майка домакиня. В обществото семейството принадлежало към сирийско-ливанските "антиохийски" гръкокатолици на Египет, с меликийски католически произход. Самият Омар Шариф изповядвал първо християнство, а после - ислям. Всъщност става мюсюлманин, за да се ожени за любимата си Фатен.

Двамата се женят през 1955-а година и имат син - Тарек Шариф, роден през 1957-а година.

Омар Шариф, 1969 г. / Снимка: Getty Images

Крал Фарук често посещавал дома на родителите на Шариф. Играел карти с майката на актьора. Семейството просперира по време на неговата власт. По-късно, след 1952-ра година, при управлението на Насер, в бизнеса на бащата на актьора настъпва спад, но въпреки това семейството остава в добро финансово състояние, за да изучи сина си в елитни учебни заведения.

Още

Глухият актьор Трой Коцур иска да е вдъхновение за хората с увреден слух, устремили се към Холивуд

Глухият актьор Трой Коцур иска да е вдъхновение за хората с увреден слух, устремили се към Холивуд

Омар Шариф завършва първо Виктория колеж в Кайро, където майка му го изпратила, за да учи езици и да.... отслабне с диетата на пансиона към колежа. Красавецът, когото познаваме от екрана, като дете бил доста пълничък. По-късно младежът завършил математика и физика в университета в Кайро, за кратко работил при баща си, а след това заминал да следва актьорско майсторство в Кралската академия за драматично изкуство в Лондон.

През 1965-а година Омар Шариф напуска Египет и се установява в Европа.

11 август 1969 г.: Звездите от филма „Последна долина“, (отляво надясно) британският актьор Майкъл Кейн, бразилската актриса Флоринда Болкан и египетският актьор Омар Шариф, на прием в хотел Дорчестър, Лондон / Снимка: Getty Images

Още

Актьорът от "Живите мъртви" Моузес Джей Моузли почина на 31 години

Актьорът от "Живите мъртви" Моузес Джей Моузли почина на 31 години

Докато стигне до знаменитите си световни роли, Омар Шариф се снимал в много египетски филми: "Айямна ал Холва", "Ла Шатлайн дю Ливан", "Сира`Фи ал Мина", "Ард ал Салам" и др. Популярността му в Египет расте и бързо става известен. През 1958-а година играе във филма "La Anam" ("Безсънник"), в който е забелязан от френски продуценти и получава покана да се снима във френската продукция "Goha". През същата много плодотворна за него 1958-а година, играе в още два египетски филма - "Shatie el asrar"'("Плаж на тайните") и "Галтет хабиби"("Грешка на моя любовник").

Омар Шариф по време на снимките на приключенския филм на Джеймс Клавел „Последната долина“ / Снимка: Getty Images

През 1959-а просто не смогва да приеме всички покани.

Играе във филмите: "Siraa fil Nil" ("Борба над Нил"), "Sayyidat al-Qasr" ("Дамата на двореца"), "Min ajal emraa" ("За жена")," Maweed maa maghoul "("Среща с неизвестните") и" Fadiha fil Zamalek "("Скандал в Самалек").

Омар Шариф, 1974 г. / Снимка: Getty Images

През 1961- ва година получава покана да играе в английския исторически епос "Лоурънс Арабски" на режисьора Дейвид Лийн. Изборът бил повече от сполучлив, защото участието на Омар Шариф направило образа на героя му да изглежда в очите на зрителите повече от автентичен. Освен това актьорът говорел перфектен английски.

Холивуд бил силно впечатлен от египетския актьор.

Актьорите Омар Шариф (вляво) и Емили Декен, на премиерата на "J'ai Oublie de te Dire" в Le Cinema des Cineastes на 26 април 2010 г. в Париж, Франция / Снимка: Getty Images

Още

Жената-блян Анук Еме

Жената-блян Анук Еме

През 1964-та година Омар Шариф се появява във филма на Фред Зинеман "Ето бледен кон". Зинеман вече го бил гледал в "Лоурънс Арабски" и според биографите на актьора, нямал търпение да го "открадне" от колегата си Лийн. За Омар Шариф вече буквално се борели много американски и европейски продуценти и режисьори. Получил предложения за различни драматични роли. Във филма "Жълтите Ролс-Ройс" играе патриот във военно време.

За всички в киното вече било ясно, че имат работа не само с визуално екзотичен актьор, но с талант, който има широк актьорски диапазон.

Омар Шариф, на бридж и любимата цигара / Снимка: Getty Images

Лийн вече имал нови планове за актьора и през 1965-а година го кани в неговия "Доктор Живаго" - филм, който завоюва истински триумф на световните екрани. В него актьорът си партнира с актрисата Джули Кристи. Едва завършили снимките, и Шариф вече имал нови предложения - снима се почти едновременно в лентите "Чингис хан", "Марко Великолепният" и "Ел Мамалик".

Омар Шариф на фотосесия за „Monsieur Ibrahim Et Les Fleurs Du Coran“ по време на Международния филмов фестивал в Торонто през 2003 г. в хотел Intercontinental на 7 септември 2003 г. в Торонто, Канада / Снимка: Getty Images

Още

Краля и Дивата - една случайна среща на Елвис и София Лорен

Краля и Дивата - една случайна среща на Елвис и София Лорен

През 1967-а очарова едновременно и публиката и критиката с ролята си като принц Родриго Фернандес във филма "Повече от чудо", а година по-късно - с ролята си на комарджия във филма "Смешно момиче", в който си партнира с Барбра Страйсънд. След този филм между двамата започва връзка, която коства на актьора опасността да му бъде отнето египетското гражданство.

Омар Шариф и Барбра Страйсънд, в кадър от филма "Смешно момиче"

Следват роли в "Златото на Макенна" (1969), "Juggernaut" (1974) и "The Sear Tamarind" (1974), "The Pink Panther Strkes Again" (1976), "Baltimore Bullet" (1980), "Войната в земята на Египет" (1991), "The 13th Warrior" (1999), "Служителят за условно освобождаване" (2001) и др.

Настъпва времето на друга култова роля - във филма "Мосю Ибрахим и цветята на Корана" (2003), в който играе турски търговец, баща на еврейско момче. За този филм Омар Шариф е награден със "Сезар" за най-добър актьор.

Актьорът Омар Шариф, на премиерата на "Картахена" по време на 6-ия годишен международен филмов фестивал в Дубай, проведен в комплекса Madinat Jumeriah на 14 декември 2009 г. в Дубай, Обединените арабски емирства / Снимка: Getty Images

Последната роля на актьора е във филма "1001 изобретения и светът на Ибн Ал-Хайтам" през 2015-а година - годината на смъртта му. Така че той играе до самия си жизнен край.

Междувременно е участвал в много телевизионни сериали като "Мистериозният остров" (1973), "Петър Велики" (1986), "Пътешествията на Гъливер" (1996), "Империум: Свети Петър" (2005) и "Последният тамплиер" (2008 г.) и др.

Актьорът Омар Шариф присъства на приема във Фокус Франция, по време на 6-ия годишен международен филмов фестивал в Дубай, проведен в комплекса Madinat Jumeriah на 14 декември 2009 г. в Дубай, Обединени арабски емирства / Снимка: Getty Images

Още

Барбра Стрейзънд - "грозното пате", което покори света

Барбра Стрейзънд - "грозното пате", което покори света

Самият актьор приживе признава, че счита за забележителен поврат в кариерата си ролята си като Сериф Али в "Лоурънс Арабски". А за връх на актьорското си майсторство считал изявата си във филма "Доктор Живаго".

Оценката на филмовата критика съвпада с неговото мнение, като добавя към него и висока оценка за изпълнението му във филма "Мосю Ибрахим и цветята на Корана".

Омар Шариф и актрисата Сирин Абделнур, на премиерата на "Пътешественикът" в Сала Гранде по време на 66-ия Венециански филмов фестивал на 10 септември 2009 г. във Венеция, Италия / Снимка: Getty Images

Още

Борис Пастернак се отказва от връчването на Нобеловата награда

Борис Пастернак се отказва от връчването на Нобеловата награда

Съответно, горните филми получават и най-високите награди в кариерата на Омар Шариф: холивудската суперпродукция "Лорънс от Арабия" (1962 г.) през 1963-а му спечелва наградата "Златен глобус" за най-добър поддържащ актьор, а също и наградата "Златен глобус" за нова звезда на годината. Номиниран бил и за "Оскар", за най-добър поддържащ актьор в същия филм.

С "Доктор Живаго" (1965) Шариф спечелва наградата "Златен глобус" за най-добър драматичен актьор за 1966-а година, а за "Мосю Ибрахим и цветята на Корана" (2003) - престижната награда "Сезар за най-добър актьор".

Актьорът Омар Шариф присъства на фотосесия "Пътешественикът" в Palazzo del Casino по време на 66-ия Венециански филмов фестивал на 10 септември 2009 г. във Венеция, Италия / Снимка: Getty Images

Още

Болестта изтри паметта й, но главното остана "записано" в нейните филми

Болестта изтри паметта й, но главното остана "записано" в нейните филми

През 1992-ра година здравето на актьора започва сериозно да се разклаща, но въпреки това той продължавал да работи и да пуши по 100 цигари на ден. През същата година получил лиценз за компютърната игра с неговото име - "Омар Шариф Бридж". Сърцето му, обаче, не можело да издържа на буйния му темперамент и на непокорния му нрав, както на шега казва един критик. Налага се да му поставят троен сърдечен байпас и лекарите били категорични, че трябва да се "укроти". Актьорът, обаче, в прав текст заявил, че не иска живот без работата си. Чак след смъртта на Омар Шариф светът научи, че е страдал и от болестта на Алцхаймер.

Актьорът Омар Шариф на премиерата на филма "Тутанкамон и златната ера на фараоните" в Музея на изкуствата на окръг Лос Анджелис на 15 юни 2005 г. в Лос Анджелис, Калифорния / Снимка: Getty Images

Още

Болестта му отне гласа и живота, но не можа да пребори паметта ни за него

Болестта му отне гласа и живота, но не можа да пребори паметта ни за него

Този забележителен човек бил освен космополитен актьор, и истински полиглот - говорел свободно английски, френски, арабски, италиански и испански езици. Другата му страст били конните състезания и бриджа. Под знака на Овена, Омар Шариф бил импулсивен и напорист - истински мъжкар, който бързо покорявал женските сърца, но веднъж признава, че никога не е изпитал любов. "Имах много кратки афери и нито една любов", признава Шариф в интервю.

Актьорът Омар Шариф пристига на премиерата на "Хилдаго" на Touchstone в театър "Ел Капитан" на 1 март 2004 г. в Лос Анджелис, Калифорния / Снимка: Getty Images

Единствената му законна съпруга Фатен имала един брак преди, и един след този с актьора, а Омар Шариф след развода си с нея, никога не се оженил повторно. Вероятно Фатен е единствената негова любов, макар и да не го признава.

Още

Карло Понти и София Лорен - половин век любов

Карло Понти и София Лорен - половин век любов

Любопитен момент в историята на тяхната любов е фактът, че когато се срещат на снимачната площадка тя е звезда, а той - напълно неизвестен. Фатен Хамама започнала да се снима във филма с обещанието, че ще се целуне "истински" пред камерите с партньора си. Днес това звучи смешно, но някога в египетските, както и в индийските филми, въпреки че голяма част от тях са разтърсващи мелодрами и до днес, целувката била симулативна. Така че звездата Фатен поставила условие, първо да види актьора, когото трябва да целуне, преди да се съгласи на подобен публичен "разврат". На кастинга Омар Шариф произнесъл монолога на Хамлет "Да бъдеш или да не бъдеш" в оригинал, а Фатен, макар че не знаела и дума английски, много харесала мъжа, когото трябва да целуне...

Така пламва искрата на тяхната любов.

Омар Шариф и любимата му игра на бридж / Снимка: Getty Images

Още

София Лорен - на 83

София Лорен - на 83

Проблемът се състоял в това, че по онова време Фатен била омъжена за известния египетски режисьор Езел Зулфикар, на когото до голяма степен дължала и кариерата си. Двамата имали и дете. Срещата й с Омар Шариф се оказва фатална главно за нея, защото тя е тази, която е трябвало да вземе съдбоносно решение - да се разведе с човека, за когото била омъжена от 16-годишна. Да не забравяме и още един немаловажен факт - че Фатен е мюсюлманка. Да раздели детето си от баща му в средата на 50-те, и то в страна като Египет, било повече от смело решение.

Омар Шариф (1932 - 2015), Снимка: Getty Images

Омар и Фатен се развеждат през 1974-та година, след като официално имали брак, но живели разделени повече от осем години. Според биографите на актьора причина за раздялата им станали освен заетостта на актьора и наложените от правителството на Насер ограничения за пътуване.

Фатен Хамама умира шест месеца преди Омар Шариф.

Актьорът Омар Шариф позира по време на фотосесия на 60-ия Венециански филмов фестивал на 29 август 2003 г. във Венеция, Италия. Шариф е във Венеция, за да промотира филма на Франсоа Дюпейрон „Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran“ / Снимка: Getty Images

Актьорът оставя филмография от над 100 филма и сериали, един син и двама внуци. На 10-и април преди 90 години се е родил един истински египетски принц на световното кино.

Еми МАРИЯНСКА

Още

София Лорен се връща към киното на 86

София Лорен се връща към киното на 86

Още

Граф Лукино Висконти -"Гепардът" на италианското кино

Граф Лукино Висконти -"Гепардът" на италианското кино

Още

Ален Делон с нов химн на любовта (видео)

Ален Делон с нов химн на любовта (видео)

Още

Ален Делон на 85: Бях програмиран за успеха, но не и за щастието

Ален Делон на 85: Бях програмиран за успеха, но не и за щастието

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Лежи в затвора за карикатура

145 години от смъртта на френския художник Оноре Домие

Тя е била лице на корица повече от Бриджит Бардо и Катрин Деньов

Силви Вартан напуска сцената като идол на няколко поколения

Писмо с негов ръкопис бе в неизвестност 70 години

40 години от смъртта на писателя-магически реалист Хулио Кортасар

Голямата й любов - британски офицер, загива в България

25 години от смъртта на писателката Айрис Мърдок

Прошка за вечно влюбения Робърт Бърнс

265 години от рождението на поета