Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Карло Понти и София Лорен - половин век любов

ГОЛЕМИТЕ В КИНОТО

Карло Понти и София Лорен - половин век любов

Ватикана не му дава развод и бойкотира филмите му с "незаконната" София

Карло Понти и София Лорен

През януари 2007 г. - преди 11 години, на 94-годишна възраст, почина един от най-известните филмови продуценти в света - Карло Понти.

В голяма степен, благодарение на него, световното кино се радва на забележителната актриса София Лорен - неговата втора съпруга, спътница в живота до смъртта, и майка на двамата му синове.

Неговата любов, за нея е по-важна от "Оскар"

Карло Понти е роден в италианското градче Маджента. Завършва право в Миланския университет, но става филмов продуцент от международен мащаб.

Сред най-известните му продукции са филмите "Брак по италиански", "Бокачо 70", "Професия репортер", "Забриски Пойнт" и др.

Актрисата и продуцентът

Още

София Лорен - на 83

София Лорен - на 83

Половин вековният житейски и творчески тандем със София Лорен е еталон, като една от най-крепките връзки в историята на киното. Но тяхната любов минава през много изпитания.

Малцина знаят, че в католическа Италия, известна с почти невъзможните си разводи, Карло Понти бил обявен за "двуженец" и бойкотирали филмите му, с участието на неговата "незаконна" жена София Лорен.

Двойката изминава труден път до щастието.

Карло Понти и София Лорен, 1958 г.

Още

Посланието на Хичкок към човечеството през 3-хилядната година - капсула с динамит, барут и нитроглицерин

Посланието на Хичкок към човечеството през 3-хилядната година - капсула с динамит, барут и нитроглицерин

Когато се срещат за пръв път, София Шиколоне била само на 16, а Карло Понти - на 38. Тя участва в конкурс за красота, в чието жури е той - бъдещият й съпруг и продуцент.

Още когато я вижда, Понти е наясно, че тя притежава потенциала на звезда, но не е съвсем безкритичен към външността й - откровено й казва, че тя трябва мъничко да отслабне и да "намали" носа си.

София отказва да използва услугите на пластичен хирург с думите: "Няма такава артистка, на която да попречи собственият й нос".

Този категоричен отговор не само се харесал на Карло Понти, но го накарал да се замисли сериозно върху младата персона, която с такава категоричност проявява твърд характер.

Карло Понти и София Лорен, 1970 г.

Още

Петър Увалиев - космополитът и патриотът

Петър Увалиев - космополитът и патриотът

София става за него "обект на особено внимание". Той я учи на правоговор, защото тя има силен неаполитански акцент; след това се заема да я съветва как да ходи, да се облича, да се гримира и разбира се - да води светски разговор на публични места.

На по-късен етап я заставя да чете книги по История на изкуствата и да учи чужди езици. Наема й стилист и педагог по етикет.

Благодарение на старанието му да я превърне в истинска звезда, за да я лансира на екрана, София Лорен получава и първите си роли в киното в средата на 50-те години на миналия век.

Щастливи сред домашния юут

Още

Последната любов на Имре Калман

Последната любов на Имре Калман

Актрисата бързо се превръща в секссимвол на Италия и света, в краката й са хиляди мъже, но тя изказва публично не само призанието си, но възхищението си от Карло Понти:

"Той е не само моят любим мъж, моята любов за цял живот, но моята посока, моят път в живота. Когато се срещнахме, аз се нуждаех от човек, който не просто да се грижи за мен, но и да ми помогне да намеря смисъла на живота. Срещата ни с Карло беше чудо!"

Техният брачен съюз се превръща в еталон за семейно щастие

Още

Голямата любов на Антоан дьо Сент-Екзюпери - Натали Палей

Голямата любов на Антоан дьо Сент-Екзюпери - Натали Палей

Първоначално двамата държат любовния си роман в тайна. Карло Понти бил женен с двама синове. Чак след години той се решава да поиска развод от съпругата си, за да свърже живота си със София Лорен, но Ватикана не му дава разрешение за развод.

Тогава Карло Понти и София Лорен заминават за Мексико, където се уреждат и разводът, и бракът.

Двамата са най-здравата двойка в света на киното

Още

Джон Ленън и Йоко Оно - любов като на кино, и филм за любовта им

Джон Ленън и Йоко Оно - любов като на кино, и филм за любовта им

Връщайки се в Италия, обаче, трябва да поемат ударите и на институциите, и на общественото мнение. Бракът им не е признат, а филмите с участието на София Лорен са бойкотирани.

Враждебното отношение към "двуженеца" Карло Понти се развихря с пълна сила. Обвинен е в данъчно престъпление - отклоняване на средства и укриване на данъци.

Още

Тайната любов на Албер Камю и Мария Казарес

Тайната любов на Албер Камю и Мария Казарес

Налага се двамата със София да напуснат Италия, като междувременно пишат писмо до папата с молба да признае развода на Карло Понти с бившата му жена.

Двойката се установява във Франция, която им дава гражданство. Двамата най-сетне могат да оформят официално брака си.

Това се случва през 1966 г. - 16 години след запознанството им. От онзи момент нататък, всяка година до смъртта на Карло Понти, двамата чествали тържествено годишнините от сключването на брака си.

Щастливи с новородения си син

Междувременно се установява, че София Лорен дълго време не може да забременее, а по-късно на два пъти не може да задържи плода и абортира. Налага се да се лекува срещу безплодие.

През 1968 г., след като прекарва почти цялата бременност на легло, за да задържи плода, София най-сетне ражда първия от синовете им с Карло Понти.

След 4 години ражда и втория им син. По-големият от синовете им става диригент, а малкият - режисьор.

София Лорен става майка на двама синове

Още

Голямата любов на Фаберже била международна шпионка

Голямата любов на Фаберже била международна шпионка

И София и Карло обичат семейния уют и децата си. Актрисата споделя, че за нея домът е най-голямото й щастие. Нещо повече, тя казва:

"Единственото важно нещо за мен е семейството. Нищо, даже "Оскар", не може да ми донесе такова удовлетворение, както майчинството. Това е главната роля в моя живот!"

Дълго време никой не вярва в искреността на красивата актриса. Ако в началото си мислели, че това е добра сделка между продуцент и начеваща актриса, след време пък започнали да се чудят на трайността на връзката им.

Още

Хемингуей и Марлене Дитрих изживели платоническа любов

Хемингуей и Марлене Дитрих изживели платоническа любов

Естествено, повечето изхождали от факта, че София Лорен е толкова ухажвана, че може да има най-красивите мъже в света на киното, както и най-богатите бизнесмени в света.

А тя не само декларира любовта си към Карло Понти, а доказва, че искрено обича своя два пъти по-възрастен от нея съпруг.

Когато я питат в какво се състои секретът на техния дълъг и здрав брак, актрисата отговаря:

"Само в любовта. Когато съществува това чувство, ти не можеш да избираш. Постоянно се стараеш да бъдеш по-добър, заради другия. Ти все повече откриваш красотата у онзи, когото обичаш - неговия характер, неговата страст, увлеченията му, споделяйки всичко това заедно с него!"

Още

Фьодор Шаляпин и Илка Попова - историята на една любов и на един окултен пръстен

Фьодор Шаляпин и Илка Попова - историята на една любов и на един окултен пръстен

София Лорен е до Карло Понти до последния му дъх.

И до днес тя твърди, че нито за миг в живота си не е съжалявала, че е посветила живота си на един-единствен мъж - на него!

"Нашата любов беше подарък от Бог, на който могат да се радват единици!", казва тя и винаги подчертава, че Карло Понти е бил за нея не само съпруг и продуцент, но приятел, учител и любовник. Едиственият!

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин

София, Пловдив и Варна се включват в честванията с концерта - спектакъл CHAPLIN Pianissimo

Рок симфонията Simply The Best празнува Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Ексклузивният концерт, обиколил почти целия свят, най-накрая гостува в България

Проф. Дечко Узунов в "Светско монументално изкуство"

Откриването на изложбата е на 29 февруари (четвъртък), 18:00 ч. в галерия-музей "Дечко Узунов"

Мара Белчева със свой личен кът в музея на Петко и Пенчо Славейкови

Постоянната експозиция с лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма на на голямата любов на Пенчо Славейков бе представена за първи път на 14 февруари в къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София

Две изложби, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски - в Художествена галерия в Ловеч

Чрез експозициите виждаме как животът на Апостола не свършва на бесилото в София на 6 февруари (по стар стил) 1873 г., а продължава в пространството и времето, за да стигне до наши дни и да продължи напред в бъдещите