Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Фьодор Шаляпин и Илка Попова - историята на една любов и на един окултен пръстен

ЛЕГЕНДИ

Фьодор Шаляпин и Илка Попова - историята на една любов и на един окултен пръстен

"Пазете пръстена, защото ако го изгубите, ще умрете!..", казва един монах на великия бас

Фьодор Шаляпин

На 13 февруари 1873 г. е роден Басът на планетата - Фьодор Шаляпин. По мнението на музикалните експерти, руснакът и до днес остава ненадминат на оперната сцена в образите на Иван Сусанин, Борис Годунов, Мефистофел и Филип Втори. За певеца се знае много - че е роден в Казан, че през 1922 г. напуска СССР и се установява да живее в Париж, че е превзел най-големите оперни сцени в света - в Милано, Париж, Ню Йорк и Лондон, и че става носител на "Грами" в Залата на славата. Знае се и за романа на легендарния бас с нашата оперна прима Илка Попова, която е по-млада от Шаляпин с цели 32 години.

Нейната кариера също е бляскава от най-ранна възраст - само на 21 българката вече е постоянен артист в Гранд Опера - цяло чудо за възрастта й.

Илка Попова е първата българка, пяла на сцената на "Скала ди Милано". За кратко време натрупва 36 роли в репертоара си, които я правят изключително търсена от импресариите на най-големите оперни театри в света. В краката й са султанът на Тунис и Бениамино Джили, обожествен приживе от италианците. И двамата й предлагат брак. Третият й кандидат е екзотичен милионер - лорд Карлтън-младши, наследник на аристократа, финансирал разкопките на гробницата на Тутанкамон в Египет.

Всички мъже в живота на Илка Попова буквално я обожават и глезят. Бижутата са най-малкото нещо, което й подаряват. Лорд Карлтън й купува апартамент в Париж, на култовата улица "Шанз Елизе". Но ето че на сцената се появява великият Шаляпин. С Илка Попова ги среща операта "Княз Игор". Любовните искри между двамата прехвърчат от момента на запознанството им, но Илка Попова все още е с лорда, а Шаляпин има зад гърба си два брака и...7 деца.

По онова време тя е на 28, а той на 60.

Илка Попова

Характерът му е труден, но пък талантът - велик. Шаляпин идва за пръв път в България през 1935 г., за да пее в "Борис Годунов" на Мусоргски. Случва се нещо много интересно: След първото представление в Софийската опера, хористи канят Шаляпин да отиде с тях на кръчма. Там, докато запиват заедно, българите за пръв път забелязват пръстена, който Шаляпин носи на ръката си. Той им разказва, че уникалното бижу му е подарък от уралски монах, и че има тайнствени способности - лекува. Вътре в камъка - карнеол, била изобразена главата на въпросния монах. Нашенските хористи слушат разказа на великия бас с отворена уста: как онзи монах предсказал на Шаляпин блестяща певческа кариера и как му казал:

"Пазете пръстена, защото ако го изгубите, ще умрете!.."

Дошъл моментът Шаляпин да шашне за втори път слушателите си, като им показал пръстена на другата си ръка - той пък някога украсявал ръката на Наполеон, след това френският император го подарил на любимия си артист, а след него, го носила великата Сара Бернар. И ето че дошъл ред българските хористи да чуят най-невероятната от всички истории на Шаляпин. Той показал на смаяните и леко подпийнали български хористи третия си пръстен. За него им съобщил, че е принадлежал на цар Петър I. Пръстенът наистина бил впечатляващ - инкрустация от брилянти опасвала изображението на коленичил пред Кръста светец, а под него се търкаляла главата на...Дявола.

Пръстенът, обявен на търга

Вероятно ще се запитате, кой от трите пръстена, подарява Шаляпин на своята любима Илка? - В спомените си тя самата разказва, че този, който имал окултна сила, т.е подарения от монаха. Шаляпин първо й го бил дал еднократно, за да пее с него на сцената, но после й го подарил. Според окултисти, скъпоценните камъни носят проклятие, ако са откраднати или не са за зодията на човека, който ги носи. Но защо Шаляпин не спазва завета на монаха, който му подарява пръстена и го предупреждава да не се разделя с него? -

Краят на Баса на всички времена е фатален - през 1938 г. Шаляпин е отровен с бавнодействаща змийска отрова по време на турне в Китай.

Умира в Париж, а чудотворният пръстен не е на ръката му?!? Какво се случва с Илка Попова? - След неуспешен опит да се омъжи за висш германски офицер, Гестапо я принуждава да се върне в България.

Илка Попова (Снимка: "Изгубената България")

Кариерата й в родината я издига до народна артистка, а след смъртта й пръстенът се оказва собственост на автора на биографичната книга за нея - контратенорът със световна слава Марин Бончев. През 2005 г. един от трите пръстена, описани от Шаляпин в онази кръчма, бе обявен за продажба на търг, организиран от СиБанк. Описанието му в медиите обаче беше противоречиво - някои описваха пръстена на Петър Първи, а на снимката ясно личи, че става въпрос за третия пръстен - с коленичилия пред Кръста?!? Тогава, кой от пръстените дарява на Илка Попова Шаляпин?

Марин Бончев определено говори за лечебния, но пръстенът от снимката за търга не съответства на описанието на Шаляпин за пръстена от монаха. За който и от трите пръстена да става въпрос, руснаците неколкократно са правили официално предложение на Марин Бончев да подари ценната реликва на музея на Шаляпин в Петербург. Руски граф в изгнание пък му предложил да купи пръстена срещу 120 000 долара. Поне така мълви градската легенда.

Със сигурност до един момент се знаеше, че Бончев не бе склонил на нито едно от предложенията, но в същото време публично изрази страховете си да задържи реликвата, защото има опасност да стане жертва на покушение. През 2009 г. се разчу, че е бил изработен дубликат на пръстена от фирма, която вече е изпълнявала подобни поръчки на звезди като Елизабет Тейлър.

През 2013 г. самият Марин Бончев обяви, че оригиналът все още си е у него и че благодарение на лечебната му сила, е преодолял болестта на Ходжкин. С днешна дата никой не знае каква е съдбата на пръстена. Остава и загадката защо, ако става въпрос не за друг, а за окултния пръстен, великият Шаляпин се е разделил точно с него, без да се замисли за предупреждението, и не е ли предизвикал по този начин фаталната си смърт?

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Дечко Узунов. Съзидания

Изложба от 16 май до 8 септември 2024 г. в СГХГ

Актрисата Мерил Стрийп ще получи почетна награда "Златна палма" в Кан

Холивудска легенда, която е на 74 години, и има рекордните 21 номинации за "Оскар", досега е участвала само веднъж на форума в Кан

Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин

София, Пловдив и Варна се включват в честванията с концерта - спектакъл CHAPLIN Pianissimo

Рок симфонията Simply The Best празнува Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Ексклузивният концерт, обиколил почти целия свят, най-накрая гостува в България

Славка Славова: Предпочитам да гледам филми, а да играя - в театъра

Днес се навършват 100 години от рождението на голямата българска актриса