Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Анджела Дейвис: Вече не приемам нещата, които не мога да променя, а променям нещата, които не мога да приема

СВЕТОВНИ ПОСЛАНИЯ

Анджела Дейвис: Вече не приемам нещата, които не мога да променя, а променям нещата, които не мога да приема

Тя е не просто символ на правата на жените и поп икона, а въплъщение на активизма, вдъхновило милиони чернокожи и бели хора по целия свят да се борят срещу несправедливостите на властта

Колаж: Траяна Генчева/Dir.bg

Тя е образът, който събира в себе си именно борбите на поколения чернокожи, жени, онеправдани, бели, младежи, бунтари и т.н.. Тя е онова, което наричаме революция в историята.

"Трябва да говорим за освобождението на разума, освен за освобождението на обществото"
Анджела Дейвис

Като член на Централния комитет на Комунистическата партия на САЩ, след процеса срещу нея, Анджела Дейвис е на турне във всички комунистически държави, включитело и България. Анджела Анжела говори на среща в зала "Универсиада" в столицата. Зад нея е първият секретар на софийската градска организация на БКП по това време Георги Йорданов (Снимка: Getty Images)

През есента на 1969 г., когато Дейвис е само на 25 години и е асистентка към катедрата по философия в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, тя е уволнена в началото на учебната година заради членството си в Комунистическата партия. Малко след това съдът постановява уволнението ѝ за напълно незаконно. Девет месеца по-късно обаче тя отново е уволнена заради "използването на подстрекателска реторика в публичните си речи".

Анжела с председателката на Комитета на българските жени Елена Лагадинова (Източник: Изгубената България)

Наскоро Дейвис се е сближила с триото чернокожи затворници с прякора Братята Соледад (на името на калифорнийския затвор, в който са държани), които са обвинени в убийството на бял пазач на затвора през януари 1970 г.

Единият, Джордж Джаксън, е активист и писател, с когото Дейвис се сприятелява. Твърди се, че двамата имали любовна връзка, но по-късно го отричат.

Анджела Дейвис на конгрес срещу Апартейд в Лондон през 1974 г. Дейвис прави кампания за освобождаване на политическите затворници (Снимка: Getty Images)

Още

Мира Баджева: Женската еманципация не е това, което беше

Мира Баджева: Женската еманципация не е това, което беше

През август 1970 г. по-малкият брат на Джаксън, Джонатан, използва огнестрелни оръжия, регистрирани на името на Дейвис, при нападението на съд в Калифорния, което завършва с четирима души убити. Тогава Анджела Дейвис веднага попада под подозрение за съучастничество.

След това кърваво събитие тя е обвинена в три тежки престъпления, включително убийство.

За една нощ тя се превръща в личност, извън закона.

Анджела Дейвис на конгрес срещу Апартейд в Лондон през 1974 г. Дейвис прави кампания за освобождаване на политическите затворници (Снимка: Getty Images)

В рамките на две седмици след престрелката Дж. Едгар Хувър поставя Дейвис в списъка на десетте най-издирвани от ФБР, което я прави третата жена, която някога е била включена в този списък.

"...[Расизмът] е дълбоко вкоренен в самата тъкан на тази страна - нейната икономика, нейните политически структури и всички институции, които формират основата на това общество..."
Анджела Дейвис

Анджела Дейвис пристига в Лондон на събитие, на което да призове освобождаването на всички политически затворници, Лондон, 1974 г. (Снимка: Getty Images)

Още

Жозефин Бейкър: Бронзовата Венера на джаза и Съпротивата

Жозефин Бейкър: Бронзовата Венера на джаза и Съпротивата

Следва национално издирване, а два месеца по-късно тя е задържана в мотел в Ню Йорк. Президентът Никсън тогава "поздравява" Бюрото по издирване, че се е справило със залавянето на "опасната терористка Анджела Дейвис". След ареста й скандиранията "Освободете Анджела!" се превръщат в световен революционен вик.

Интелектуалката, следвала философия в Източна и Западна Германия в края на 60-те години и поддръжничка на Черните пантери, както и на движението срещу войната във Виетнам - се превръща в политическа затворничка за своята партия и съмишленици.

Активистката Анджела Дейвис на конгрес в Западна Германия, Хамбург, 1981 г. (Снимка: Getty Images)

Още

Евита: Момичето от народа, почитателка на Диор и поп икона

Евита: Момичето от народа, почитателка на Диор и поп икона

В затвора тя прекарва 18 месеца, а цялото това време довежда не само до лозунгите Free Angela, но то цяла кампания срещу политическите затворници в САЩ. В подкрепа и солидарност, Джон Ленън и Йоко Оно пишат парчето "Angela", a Rolling Stones "Sweet Black Angel".

50 години Анджела Дейвис е поп културна икона, защото революцията, която е закодирана в кръвта й разбива политическите, полови и расови стереотипи на света, в който живеем.

Анджела Дейвис е тъмнокожа жена, която поставя под въпрос всички понятия, с които Америка и светът са свикнали да си служат.

"За да разбереш как функционира едно общество, трябва да видиш какви са отношенията между мъжете и жените и в него"
Анджела Дейвис

Доцентката по философия Анджела Дейвис е арестувана в Калифорнийския университет, 1970 г. (Снимка: Getty Images)

Още

"Вторият пол" - епохалният труд на Симон дьо Бовоар (откъс)

"Вторият пол" - епохалният труд на Симон дьо Бовоар (откъс)

Повече от 50 години по-късно Анджела Дейвис продължава да пълни залите по света като рок звезда с дълги аплодисменти от публиката.

Зад революционната активистка от 70-те години на миналия век се крие академик, професор по философия и водещ мислител на политическата и социална активност.

Автор на 11 книги, в допълнение към известната си автобиография, написана на 30-годишна възраст, тя е посветила живота си на антирасизма, феминизма, подобряването на условията в затворите, борбата с полицейското насилие и критиката на капитализма и границите на демокрацията.

Анджела Дейвис във Великобритания през 70-те (Снимка: Getty Images)

"Като чернокожа жена моята политика и политическа принадлежност са свързани и произтичат от участие в борбата на моя народ за освобождение и с борбата на потиснатите хора по целия свят срещу американския империализъм."
Анджела Дейвис

Анджела Дейвис е родена в Бирмингам, Алабама, през 1944 г. и е била изложена както на расизъм, така и на активизъм от ранна детска възраст.

Бирмингам е бил един от най-расово сегрегираните градове в САЩ по това време.

Анджела Дейвис малко след като е уволнена като преподавателка от университета заради своите политически възгледи, 1969 г. (Снимка: Getty Images)

Кварталът на Анджела е наричан още "Динамитният хълм"/ "Dynamite Hill", тъй като Ку Клукс Клан често атакували домовете на чернокожи жители с бомби.

Да говориш публично за граждански права в Бирмингам е било крайно опасно начинание. Но майката на Анджела отказвала да мълчи и да търпи унижението, потисничеството и несправедливостта.

"Радикално означава просто да хванеш нещата в техния корен"
Анджела Дейвис

Още

Проф. Миглена Николчина: Феминизмът не е постигнал целите си

Проф. Миглена Николчина: Феминизмът не е постигнал целите си

Тя участва в комунистическа организация за граждански права на чернокожите.

Като ученичка в гимназията Анджела участва в програма, която обединява чернокожи ученици от Юга с бели семейства от Севера.

Анджела живее със семейството си в Гринуич Вилидж, Ню Йорк. Училището, което посещавала, било прогресивно и ѝ помогнало да затвърди ценностите, възпитани в нея от нейните родители. Тя се присъединява към училищната комунистическа младежка група.

Анджела печели стипендия за изучаване на френска литература в университета Brandeis в Масачузетс. След дипломирането си учи в Германия и защитава докторска степен по философия.

"Бедните хора и цветнокожите е много по-вероятно да бъдат открити в затворите, отколкото във висшите учебни заведения."
Анджела Дейвис

Анджела Дейвис на събитие във Вашингтон през 2017 г. (Снимка: Getty Images)

Още

Американската етнографка Кристен Годси: За социализма, женските движения и секса

Американската етнографка Кристен Годси: За социализма, женските движения и секса

След завръщането си в Съединените щати се включва в движението за граждански права. Тя вярва, че расизмът и капитализмът са реалната опасност за американското правосъдие. Анджела е силно привлечена от работата на Студентския координационен комитет против насилието и партията Черните пантери.

Докато Анджела се интересува основно от техния ангажимент към гражданските права и Черната сила, тя не е напълно съгласна политически с тях. Била загрижена например за неравенството между мъже и жени членове на партията.

Тя бързо усетила, че мъжете лидери очакват жените да останат на заден план и да не водят политически битки в основните полета.

Анджела Дейвис тогава разбира, че Комунистическата партия е далеч по-приветлива към жените и тяхното участие и се фокусира върху борбата с капитализма. Според възгледите на партията именно в него се коренят структурните неравенства между половете и расите.

Анджела Дейвис продължава своята преподавателска и активистка кариера и пълни университетските зали и аудитории (Снимка: Getty Images)

Въпреки че с готовност си сътрудничи с членовете на Черната пантера, тя поема лидерската роля в местен клон на Комунистическата партия.

През 1969 г. Анджела става професор по философия в Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

"Ако дойдат за мен вечерта, на сутринта могат да дойдат за теб"
Анджела Дейвис

Губернаторът на Калифорния Роналд Рейгън научава за политическите връзки на Анджела и оказва натиск върху университета да я уволни.

Подкрепена от много свои колеги и студенти, Анджела Дейвис отвръща на удара. Тя отнася случая си директно в съда. Върховният съд на Калифорния постановява, че Анджела не може да бъде забранена заради партийната си принадлежност.

"Расизмът, на първо място е оръжие на богатите, с което да увеличават богатствата си, плащайки на чернокожите работници много по-малко"
Анджела Дейвис

Анджела Дейвис по време на пресконференция на кинофестивала в Торонто, където е представен филма "Free Angela and all political prisoners" (Снимка: Getty Images)

Още

Доля Гавански разказва неразказаната история на жените в Русия

Доля Гавански разказва неразказаната история на жените в Русия

Няколко месеца по-късно обаче университетът намира друга причина да я уволни. Заради твърде "подпалващите" политически коментари.

Приблизително по същото време, Анджела се сприятелява с братята Соледад и по-късно е обвинена в съучастие в убийство.

През 1981 г. Анджела Дейвис публикува книгата "Жени, раса и класа" - колекция от 13 есета за американското движение за освобождение на жените от 60-те години на миналия век до момента, в който е публикувана книгата, както и за робството в Съединените щати.

Дейвис изследва икономическата роля на черните жени робини в САЩ. Тя пише, че чернокожите жени под робство са имали подобни борби като тези на черните мъже, като и двете групи споделят дейността на физическия труд и участват в аболиционисткия активизъм.

Дейвис говори за правата на чернокожите на събитие в САЩ, 2012 г. (Снимка: Getty Images)

Въпреки това, от жените също се очаквало да изпълняват и домакинската работа, подобно на жените от други раси. Ангажираща се с марксистки анализи, Дейвис твърди, че освобождаването на жените трябва да се състои с участието на жените в наемен труд и социализиране на домашния труд.

Още

Лейла Слимани: За жените четенето е пространство на свобода

Лейла Слимани: За жените четенето е пространство на свобода

Тя вярва, че изнасилването е престъпление на властта, като дава пример с бели мъже, които изнасилват черните си робини. В книгата има есе, което се казва "Расизъм, контрол над раждаемостта и репродуктивни права".

До голяма степен актуална и днес, когато в някои щати на САЩ абортът е ограничен като човешко право на всяка жена. Възгледите на Анджела Дейвис обаче са доста по-различни от тези на мейнстрийм защитниците на правото на аборт, защото според нейната теория, абортът е принудителна властова мярка да се прекратят бременностите на бедните жени, които често са представителки на малцинства, чернокожи, латини и т.н.

Анджела Дейвис по време на пресконференция на кинофестивала в Торонто, където е представен филма "Free Angela and all political prisoners" (Снимка: Getty Images)

Още

Пианистката Миранда Фернандес и жените във фламенкото идва в София с проекта й 88-М

Пианистката Миранда Фернандес и жените във фламенкото идва в София с проекта й 88-М

Дейвис смята, че някой, който живее в добри условия, би искал повече да съхрани живота на своя плод, докато повечето, които биха се отказали, ще го направят заради икономическата ситуация, в която се намират.

Визията на Дейвис от преди 40 години е, че експлоататорските системи оказват пагубно влияние върху интимния живот. Тя смята, че прогресивният потенциал върху контрола на абортите не е постигнат. Вероятно можем да кажем същото и за 2024 година, не само за 1981 г., когато тя пише есето.

Преди светът да разбере какво е интерсекционалност, академичната активистка Анджела Дейвис го е живяла, застъпвайки се не само за освобождението на чернокожите, но и за правата на жените и всички дискриминирани малцинствени групи.

Анджела Дейвис участва в събитието Black Girls Rock в Ню Йорк, 2011 г. (Снимка: Getty Images)

Днес Дейвис не е просто поп икона от миналото, а действащ лектор в големи университети, където създава млади активисти и дава кураж на хората за техните борби. През по-голямата част от последните 30 години тя е преподавателка в Калифорнийския университет в Санта Крус и от онези жени леви професорки, които подлудява консервативните ядра на академичната общност в САЩ.

Още цитати от Анджела Дейвис:

"Когато Джордж Буш казва думата демокрация, често се чудя какво има предвид"

"Това е моето тяло и само аз мога да решавам какво да правя с него на тази планета"

"В едно расистко общество не е достатъчно да бъдем не-расисти. Важно е да бъдем анти-расисти"

"Феминизмът е много повече от полово равенство и много повече извън пола"

"Идеята за свобода е много вдъхновяваща, но какво означава тя? Ако си политически свободен, но умираш от глад, какво означава тази свобода? Свободата да гладуваш?"

Още

Ориана Фалачи за правата на жените през XX век (откъс)

Ориана Фалачи за правата на жените през XX век (откъс)

Още

Конкурсна програма, посветена на жените в документалното кино на София ДокуМентал

Конкурсна програма, посветена на жените в документалното кино на София ДокуМентал

Още

Жените в архитектурата на ХХ век

Жените в архитектурата на ХХ век

Още

Жените художници между двете световни войни

Жените художници между двете световни войни

 

 

 

 

Коментирай 8

Календар

Препоръчваме ви

Рок симфонията Simply The Best празнува Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Ексклузивният концерт, обиколил почти целия свят, най-накрая гостува в България

Проф. Дечко Узунов в "Светско монументално изкуство"

Откриването на изложбата е на 29 февруари (четвъртък), 18:00 ч. в галерия-музей "Дечко Узунов"

Мара Белчева със свой личен кът в музея на Петко и Пенчо Славейкови

Постоянната експозиция с лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма на на голямата любов на Пенчо Славейков бе представена за първи път на 14 февруари в къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София

Две изложби, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски - в Художествена галерия в Ловеч

Чрез експозициите виждаме как животът на Апостола не свършва на бесилото в София на 6 февруари (по стар стил) 1873 г., а продължава в пространството и времето, за да стигне до наши дни и да продължи напред в бъдещите

Татяна Лолова пред Dir.bg: Кой, каквото има - да каже, кой, каквото иска - да премълчи...

"Ако някой ми предложи да изживея живота си отново, може би не бих центрирала само върху работата си...", сподели голямата звезда година преди да ни напусне

Честваме 90 години от рождението Татяна Лолова

Националната програма "Татяна Лолова на 90 години" ще бъде представена в много градове в България и в няколко европейски столици