Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Евита: Момичето от народа, почитателка на Диор и поп икона

МОМИЧЕТА БУНТАРКИ

Евита: Момичето от народа, почитателка на Диор и поп икона

Известна с нежното „Евита“, Мария Ева Дуарте де Перон се превръща в легенда заради борбата си за правата на жените, харизматичността си, но и заради ранната си смърт едва на 33

28 август 1951 г. - Мадам Ева произнася реч пред Федерацията на труда (Снимка: Getty Images)

Само преди броени дни Аржентина отбеляза 70-ата годишнина от смъртта на една от най-обичаните исторически фигури в историята на страната - Ева Перон.

Десетки хиляди работници и членове на социални организации преминаха в многолюдно шествие през аржентинската столица, за да си спомнят за Евита - жената, благодарение на която жените в Аржентина могат да гласуват.

22 октомври 1951 г. - Ева Перон и съпругът ѝ Хуан Перон получават значки по повод Деня на лоялността на тържествено отбелязване в Буенос Айрес (Снимка: Getty Images)

Активистка за социални права, говореща на езика на бедните и подкрепяща със сърцето си техните каузи за по-справедлив и по-добър живот, след смъртта си Ева Перон се превръща в поп културна икона. Разбира се, най-известното превъплъщение е това на Мадона от едноименния филм "Евита" от 1996 г. на Алън Паркър, филмова адаптация на мюзикъла на Андрю Уойлд Уебър, който разказва за живота на аржентинската политическа водачка. 

Ева Перон е харизматична фигура, която аржентинците помнят като яростна защитничка на правата на жените и бедните. В същото време тя не винаги има одобрението за каузите си на богатите аржентинци. И има защо.

Перон е родена през 1919 г. в малкото градче Лос Толдос. Израства в бедно семейство и оскъдни условия.

На 15-годишна възраст тя започва да търси своя късмет като актриса в столицата Буенос Айрес. И го намира.

30 май 1951 г. - Ева Перон в бална рокля за Деня на независимостта и приема, който е организан в чест на празника (Снимка: Getty Images)

8 май 1951 г. - Ева Перон и съпругът ѝ Хуан Перон поздравят многохилядната тълпа от балкона на Plaza de Mayo в Буенос Айрес (Снимка: Getty Images)

През 1944 г. смъртоносно земетресение разтърсва град Сан Хуан, Аржентина.

През същата година Ева Перон се среща с бъдещия си съпруг Хуан Перон на гала, която се провежда в Буенос Айрес за събиране на средства за жертвите на земетресението.

Нейните политически позиции и принос се появяват малко след това. Тя става председател на Съюза на радио водещите.

Портрет на Ева Перон, актриса и певица, от 40-те години (Снимка: Getty Images)

Те се женят през 1945 г., една година преди той да стане президент на Аржентина.

Ева Перон водела ежедневно предаване по радиото, в което възхвалявала политиките и постиженията на бъдещия си съпруг, често излъчвайки речи на Хуан Перон, за да увеличи популярността му сред избирателите.

На 27-годишна възраст Евита става първата дама и бляскава икона за стил, благородност, красота и честност. Разбира се, едновременно почитана от едни и презирана от други.

7 октомври 1950 г. - Ева Перон е представена в Съюза на труда в Аржентина пред работници доброволци (Снимка: Getty Images)

22 юли 1947 г. - Ева Перон прегръща френско момиченце при пристигането ѝ в хотел "Риц" в Париж (Снимка: Getty Images)

"Поисках да има повече права за жените, защото знам какво трябваше да търпят" - Ева Перон

Изключителните заслуги за промяната на положението на жените в Аржентина, които има Перон я правят не само легендарна фигура в политическия живот на страната с влияние дори по-голямо от това на съпруга ѝ, но и ключов фактор и вдъхновение на феминисткото движение по света.

9 август 1947 г. - Ева Перон танцува танго с швейцарския министър на далекосъобщенията и транспорта Енрико Челио в Берн (Снимка: Getty Images)

24 август 1951 г. - Ева Перон се обръща към жените работнички, които призовава за всеобща борба за права и равнопоставеност (Снимка: Getty Images)

Още

Историите на четири жени бунтарки от Юлия Владимирова

Историите на четири жени бунтарки от Юлия Владимирова

На президентските избори в Аржентина през 1946 г. Ева изиграва решаваща роля за победата на съпруга си. Тя има силно влияние върху по-ниските класи в Аржентина и много хора я описват като силна, но неофициална политическа лидерка на Аржентина.

Нейното радио предаване е било инструментът ѝ за влияние върху аржентинските гласоподаватели, които всяка седмица са били под влияние на магичните ѝ речи, насърчавайки популистката реторика на съпруга й Хуан Перон, която става основа на така нареченото перонистко движение.

6 юли 1947 г. - Ева Перон е на турне из Милано и поздравява тълпите, които я посрещат (Снимка: Getty Images)

Годината е около 1949-а - Ева Перон е на визита във Ватикана (Снимка: Getty Images)

Първата дама

Освен че е призната за първа дама на Аржентина, Ева Перон е широко призната за светица от бедните хора в страната заради благотворителните си действия. Тя е основателка и председателка на Фондация Ева Перон, организация, чиято цел била да помогне най-бедните, както и бездомните в Аржентина.

Ева Перон и Хуан Перон през 1947 г. (Снимка: Getty Images)

Преди нейното основаване в Аржентина функционира Обществото на благотворителността, благотворителна група, която отговаря за благотворителните дейности в Буенос Айрес. По традиция първата дама на Аржентина става президент на групата. За съжаление Ева Перон разбира, че бедният ѝ произход и актьорската ѝ кариера преди това са гледани с пренебрежение от членовете на групата.

29 август 1949 г. - Ева Перон в прегръдките на Хуан Перон (Снимка: Getty Images)

Това обаче не я поваля. Именно в този момент Ева Перон обогатява образа си на силна жена, която не позволява на социалния ѝ произход да повлияе негативно на хиляди жени в Аржентина. Така тя създава Фондация Ева Перон.

Април 1947 г. - Ева Перон чете копие на вестник "Демокрация", чиято собственичка е самата тя (Снимка: Getty Images)

Според биографиците на Перон Фрейзър и Наваро, първоначално тя не е очаквала, че инициативата й ще има успех:

"Тя не можеше да предвиди внезапната си трансформация от латиноамерикански политик и религиозна национална култова фигура до народна героиня на популярната култура от края на ХХ век " (Fraser & Navarro, 1996, p.193).

След това Ева успява да спечели подкрепата на правителството, добавяйки драстично все повече и повече пари за благотворителната си дейност, доближавайки се до нивото на съвременна светица.

24 юли 1947 г. - френският външен министър Жорж Бидо подписва търговски договор между Франция и Аржентина на официална вечеря в Париж (Снимка: Getty Images)

Ева Перон пристига в хотел "Риц" в Париж (Снимка: Getty Images)

Още

Голямата любов на Фаберже била международна шпионка

Голямата любов на Фаберже била международна шпионка

Канонизирана в популярната култура

Перон е сред онези култови личности от реалния живот, чиито истории продължават да се увековечават чрез песни и танци, както на сцената, така и на екрана.

През 40-те и 50-те години на миналия век удивителният американски театрален екип на композитора Ричард Роджърс и текстописеца и драматург Оскар Хамерщайн продуцира поредица от хитови мюзикъли за Бродуей.

Две от техните продукции "Кралят и аз" и "Звукът на музиката" са базирани на живота и спомените съответно на Анна Леоновенс и Мария фон Трап.

И двете случайно са били гувернантки: Леоновенс е била английска гувернантка на децата на тайландския крал Монгкут в началото на 1860-те, докато фон Трап, която първоначално е планирала да стане монахиня, в крайна сметка се е омъжила за овдовелия австрийски капитан Георг фон Трап, за чиито седем деца се е грижила.

Зрялата и вече болна Ева Перон, на която ѝ помагат пред микрофоните, изиграна от Елън Пейдж в мюзикъла "Евита" на Андрю Уолйд Уебър и Тим Рейс през 1978 г. (Снимка: Getty Images)

Още

Жозефин Бейкър: Бронзовата Венера на джаза и Съпротивата

Жозефин Бейкър: Бронзовата Венера на джаза и Съпротивата

"Evita" започва като концептуален албум за рок опера, издаден през 1976 г. от британския композитор Андрю Лойд Уебър и текстописецът Тим Райс.

По-късно е преосмислен като мюзикъл, като дебютира в лондонския Уест Енд през 1978 г. и печели наградата "Лорънс Оливие" за най-добър мюзикъл. След излъчването си на Бродуей през 1979 г. той става първият британски мюзикъл, който получава наградата "Тони" за най-добър мюзикъл.

Елън Пейдж и Джос Аклънд играят Ева и Хуан Перон в мюзикъла на Андрю Уойлд Уебър (Снимка: Getty Images)

Мишел Пфайфър, Мерил Стрийп и Глен Клоуз са били сред кандидатките да изиграят Ева Перон във филмовия мюзикъл на Алън Паркър от 1996 г. Той обаче избира Мадона, след като получава прочувственото ѝ писмо защо тя би била най-подходящата.

И Паркър, и Лойд Уебър настоявали тя да посещава уроци по вокал. В дневника на Мадона за снимките на емблематичната песен се казва: "Почувствах я (Ева) да влиза в тялото ми като гореща ракета."

Мюзикълът "Kinky Boots", който прави своя дебют на Бродуей през 2013 г. също е вдъхновен от историята на Ева Перон, като я разиграва в шоу за драг кралици и обувки. Мюзикълът има изключително много номинации и награди "Тони".

Още

Прокълнатата кралица на танца - Айседора Дънкан

Прокълнатата кралица на танца - Айседора Дънкан

Ликът на Евита присъства на банкнотата от 100 аржентински песо, издавана от 2012 г.

Макар харизматична лидерка на бедните класи сред аржентинските прослойки, Ева Перон била известна любителка на модата и по-специално на Кристиан Диор, обичала да отделя внимание на външния си вид, харесвала скъпите бижута и дизайнерски облекла. Красотата и елегантността, която излъчвала също имала значение за начина, по който я възприема аржентинския народ, който виждал в нея символ не само на собствените си борби, но и символ на жена за пример.

Ева Перон, както и Мерилин Монро, е вдъхновение на много драг шоута и икона в транссексуалната култура. 

Балсамираното тяло на Ева Перон (Снимка: Getty Images)

Ева умира само на 33 г. от рак на маточната шийка. Тялото ѝ е балсамирано и изложено за поклонение до 1955 г., когато Перон е свален с преврат.

Тленните ѝ останки са пренесени в Милано, където съпругът ѝ е в изгнание. След време той се връща в Аржентина и отново става президент. Евита е погребана за трети път, този път в семейната гробница на Дуарте.

Телата на аржентинския президент Хуан Доминго Перон (1895 - 1974) и първата му съпруга Ева Перон, известна като Евита (1919 - 1952) в президентската резиденция в Буенос Айрес, където могат да бъдат видяни от обществеността. Тялото на Ева Перон е транспортирано от гробница в Италия (Снимка: Getty Images)

Още

Коя е голямата любов на Ориана Фалачи?

Коя е голямата любов на Ориана Фалачи?

Още

Голямата любов на Антоан дьо Сент-Екзюпери - Натали Палей

Голямата любов на Антоан дьо Сент-Екзюпери - Натали Палей

Още

Редки снимки на Мерилин Монро от архива на Ив Арнолд

Редки снимки на Мерилин Монро от архива на Ив Арнолд

Още

Изабела Роселини на 70: Да остаряваш е щастие, напълняваш, но имаш пълна свобода

Изабела Роселини на 70: Да остаряваш е щастие, напълняваш, но имаш пълна свобода

Коментирай 7

Календар

Препоръчваме ви

Купил си фрак, за да влезе в Ермитажа

130 години от смъртта на Николай Ге

Десислава Зафирова от One Gallery: Искам да интегрирам в едно енергията на миналото и съвременността

Мястото съчетава галерия за съвременно изкуство и арт кафене, както и впечатляващ дизайн на реставрирана легендарна сграда от началото на ХХ век.

Завист го прокудила от родината му

430 години от рождението на великия френски художник Никола Пусен

Канадската писателка Нейоми Клайн спечели Женската награда за нехудожествена литература

Победителите бяха обявени на церемония в центъра на Лондон в четвъртък вечерта

От секретарка, до нобелистка за литература

75 години от смъртта на Сигрид Унсет

Отиде си големият архитект Валентина Атанасова, автор на парковете на НДК и "Слънчев бряг"

Правила е детайлни разработки на ботанически кът, розариум, комплекс за авио- и автомоделизъм, тенис кортове и други, както и редица по-малки паркови обекти у нас и в чужбина