Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изабела Роселини на 70: Да остаряваш е щастие, напълняваш, но имаш пълна свобода

ЖЕНСКИ МИСТЕРИИ

Изабела Роселини на 70: Да остаряваш е щастие, напълняваш, но имаш пълна свобода

Защитничка на правото на жените да остаряват свободно, изследователка на поведенческите прояви на животните и невероятна актриса и модел, носеща цяла една нова образност на мистериозната, отвъдна жена, която предполага нежност и ексцесия

Снимка: Getty Images

Тя е дете на две кино легенди - Роберто Роселини и Ингрид Бергман, но сама е написала история - и като актриса, и като модел. Била е омъжена за Мартин Скорсезе, в любовна история с Дейвид Линч - и е един от най-добре платените модели в света.

Изабела Роселини позира във фотосесия по време на фестивла Сънданс през 2004 г. (Снимка: Getty Images)

Днес Изабела Роселини става на 70 години.

През 1996 г., когато трябвало да навърши 44 години, е уволнена от козметична марка. След 14 години като лице и основен говорител на Lancôme, недвусмислено ѝ е казано, че времето ѝ вече безвъзвратно е "отминало".

"Рекламите за красота са за мечтите на жените да бъдат вечно млади, а не за суровата реалност", казали директорите на марката. Съвсем навреме, ръкодителите на Lancôme са предвидили, че лицето на Роселини скоро ще е неудобно напомняне, че всички хора в един момент остаряват.

Изабела Роселини по време на фотосесия на фестивала в Торонто през 2005 г. (Снимка: Getty Images)

И така, въпреки настояването на Роселини, че вечната младост не е нито нейната мечта, нито на която и да е жена, която познава (тя казва, че е казала на Lancôme, че новата мечта на жените е да бъдат независими, да са силни, да се утвърждават), тя е заменена, доста унизително. На нейно място се появява Жулиет Бинош, която донякъде напомня малко за Изабела Роселини, но пък е цели 12 години по-млада от нея.

С разбито сърце от перспективата да загуби доходоносната си работа, основен източник на доходи, самотната тогава майка на две деца попитала някой от високопоставените директори какво трябва да прави сега.

Изабела Роселини и Иман (Снимка: Getty Images)

"Беше доста грубо, без съмнение, беше ми трудно", споделя тя пред "Гардиън"

"Дъщеря ми беше на 10, синът ми беше на една, а аз бях самотна майка. Плаках и бях депресирана, притеснявах се финансово"

Тогава Изабела стартира своя собствена козметична марка Manifesto. Изненадващо през 2016 г. Lancôme я канят отново като тяхно лице със специалната цел да работи срещу "ейджизма" и стигмите към остаряването. Директорка на марката вече е жена. 

Изабела Роселини на Берлинале през 2011 г. (Снимка: Getty Images)

Тя споделя разликата във фирмата от преди 25 години, когато жените там са били секретарки, а мъжете директори.

По-късно тя вярва, че символизира нещо различно за Lancôme.

"Сега не съм там, за да символизирам красотата. Там съм, за да представя друга мечта. Може да се определи като радостна мечта. Животът продължава и има много глави. Мисля, че затова ме държат."

Снимка: Getty Images

Започвам разказа за Изабела Роселини именно като за жена, която се бори за изключително важни обществени каузи - като тази, че на жените не може да им бъде забранено да остаряват, както и че това не е нещо срамно, а напротив - част от развитието на всеки един човек.

И не на второ място - тя е голяма актриса и впечатляващо очарователен модел, вдъхновила не само "Синьо кадифе" на Дейвид Линч, но и една цяла нова образност на мистериозната, отвъдна жена, която предполага нежност и ексцесия.

Изабела Роселини в първия филм, в който се снима - италианският Il Prato (1979) (Снимка: Getty Images)

Още

Фаталният чар на италианския плейбой Роберто Роселини

Фаталният чар на италианския плейбой Роберто Роселини

Роселини е израснала във Франция и Италия и е дъщеря на две филмови легенди - шведската холивудска звезда Ингрид Бергман и големия италиански режисьор на неореализма Роберто Роселини. Ражда се в Рим на 18 юни 1952 г. Има трима братя и сестри от майка си: сестра близначка Изота Роселини, доцент по италианска литература, брат, Робертино Ингмар Роселини и полусестра, Пиа Линдстрьом, има още четирима братя и сестри от другите два брака на баща ѝ. 

Ингрид Бергман и Изабела Роселини в Лондон през 1971 г. (Снимка: Getty Images)

Родителите ѝ не са инжектирани срещу скандали и блясък...и разбира се... драми. Бергман все още била омъжена за първия си съпруг, когато ражда по-големия брат на Роселини.

Тя била осъдена от Сената на САЩ като "подла поддръжничка на култа на свободната любов" и след това дълго време не може да работи в САЩ.

Родителите ѝ се развеждат, когато Роселини е на пет.

Тя, братята и сестрите ѝ се местят в хотел в Рим за две години, където родителите им ги "посещавали". Да, наистина доста неконвенционално детство. 

Ингрид Бергман с нейните близначки Изабела и Изота в Лондон, февруари, 1971 г. (Снимка: Getty Images)

На 14-годишна възраст баща ѝ ѝ купува книга, наречена "Пръстенът на цар Соломон" от Конрад Лоренц, един от основателите на изследванията за поведението на животните.

"В мозъка ми светна малка лампичка и аз си казах: това искам да правя."

Но не е имала достатъчно самочувствие.

"Идеята да уча зоология или биология ме уплаши. Но бях красавица, слава Богу! Така че се заех със семейния бизнес."

Изабела Роселини по време на снимките на филма Il Prato (1979) (Снимка: Getty Images)

В интервю пред "Гардиън", Роселини отговаря на въпроса дали винаги е имала осъзнатост за това, че е красива.

"Не толкова. Бях малко закръглена, когато бях малка и съм се родила с деформация на гръбначния стълб"

Когато е на 12, Роселини претърпява сложна операция и прекарва по-голямата част от следващите години в гипс.

"Тогава красотата не ми беше актуална, тъй като бях болна. Просто бях щастлива, че мога да ходя".

Портрет на Изабела Роселини, направен за фестивала Берлинале през 2013 г. (Снимка: Getty Images)

Още

Ингрид Бергман умира от рак на рождения си ден

Ингрид Бергман умира от рак на рождения си ден

Родителите ѝ се срещат на снимачната площадка на "Stromboli" и се превръщат в една от култовите любовни двойки на 50-те години. На Роселини обаче едва ли ѝ е било лесно като дете на големи кино звезди. След "нетрадиционното" детство, което прекарва в хотел в Рим, тя трябва да се бори и с поразителната физическа прилика с главната героиня от "Казабланка", която е нейна майка.

За Изабела Роселини изглежда е било предопределено да се изправи срещу легендарната си майка. И е трябвало.

Роселини обожава киното като дете, но първоначално избира да стане модел.

"Тъй като майка ми беше Ингрид Бергман, а баща ми беше Роберто Роселини, бях достатъчно уплашена да стана актриса или режисьорка"

Изабела Роселини в Торонто през 2005 г. (Снимка: Getty Images)

В края на 20-те си тя решава да действа.

Казва, че репутацията на родителите ѝ понякога ѝ е помагала, понякога ѝ пречела.

"Това отвори врати, но присъдата беше много по-тежка."

"Спомням си първите рецензии за "Il Prato" (1979). В пресата казаха: "Прилича на майка си, но със сигурност не е наследила нейния талант. Това те смазва"

Само на 19 години Изабела Роселини се премества в Ню Йорк, за да работи като модел. Появява се на кориците на списания като "Vogue", "Elle", "Harper's Bazaar" и "Vanity Fair".

В киното обаче дебютира в Италия - с филма на братя Тавиани "Il Prato" (1979).

Със сигурност няма как да я забравим в ролята ѝ на Сенди Уилямс в "Синьо кадифе" на Дейвид Линч, с когото имат една от най-запомнящите се любовни връзки в историята на киното.

Embed from Getty Images

Двамата се срещат на парти в Ню Йорк.

Когато за първи път забелязва Роселини, Линч ѝ казал:

"Хей, знаеш ли, направо изглеждаш като дъщеря на Ингрид Бергман"

Приятел наблизо го сръчква: "Идиот такъв, тя е дъщерята на Ингрид Бергман".

Embed from Getty Images

Първоначално Линч искал Хелън Мирън за емблематичната роля на Дороти Валънс, но Мирън отхвърлила предложението поради "противоречивия характер на ролята".

Едно от средните имена на Роселини е Elettra, италианският вариант на Електра - и тя често е казвала, че винаги е имала нещо като бащински комплекси.

Междувременно първият й съпруг изглежда също е имал комплекс от баща ѝ. Тя се омъжва за Мартин Скорсезе през 1979 г., развеждат се четири години по-късно. След като се разделят, Скорсезе ѝ казал, че за него е било важна "мисълта, че е във връзка с дъщерята на Роберто Роселини".

Изабела Роселини и Мартин Скорсезе (Снимка: Getty Images)

Семейната история на родителите се повтаря, когато тя и Скорсезе се развеждат докато Роселини вече е бременна с детето на бившия модел Джонатан Видеман. Този брак също продължава четири години, след което има шестгодишна връзка с Дейвид Линч. През 1993 г. осиновява сина си Роберто.

Роселини участва във филми като "White Nights", "Rodger Dodger", "Cousins" , "Death becomes her", "Fearless", "Big Night".

Лора Дърн, Кайл Маклоклан и Изабела Роселини в Калифорния през 2019 г. (Снимка: Getty Images)

Още

"Казабланка празнува" своя 75-ти рожден ден

"Казабланка празнува" своя 75-ти рожден ден

Работила е с режисьори като Робърт Земекис, Дейвид О. Ръсел, Дейвид Линч, Робърт Уилсън, Тейлър Хакфорд, Марджайн Сатрапи и Гай Мадин.

През 1992 г. Роселини позира за книгата на Мадона "Sex", книга за възрастни, в която през фотографии са представени разновидности на сексуални актове, заснети от Стивън Майсел. Книгата е вдъхновена от пънка, Ги Бурден, Хелмут Нютън, Робърт Мапълторп. Зад обектива застават лица като рапърите Big Daddy Kane, Vanilla Ice, Наоми Кембъл, гей порно звездата Джой Стефано. Корицата на изданието е от алуминий, а самата книга е увита във сребристо фолио.

Роселини на филмови награди в Калифорния през 2019 г. (Снимка: Getty Images)

Снимала се е за фотографи като Хелмут Нютън, Питър Линдберг, Норман Паркинсън, Ани Лейбовиц. 

Има огромен интерес към животните и завършва магистърска степен по зоология в Hunter College в Ню Йорк. През 2008 г. участва като режисьорка на "Green Porno" (поредица кратки филми за сексуалното поведение на различни животни - глисти, охлюви, паяци и др.) в международния кинофестивал Берлинале. Става ръководител на филмовото жури на Berlinale 2011.

През 2005 г. Роселини пише и участва в сюрреалистичен късометражен филм, посветен на баща ѝ. Филмът е My Dad Is 100 Years Old.

Баща ѝ е в огромен, движещ се корем и тя изиграва всички роли в него - Чаплин, Хичкок, майка ѝ Бергман, както и много други. Казва, че ако баща ѝ е животно, то той ще е водно конче.

"Сестра ми близначка беше обидена от начина, по който изобразявах татко. Тя смяташе, че омаломажавам величието му"

Но бях щастлива, че откривам нови неща за себе си.

Изабела Роселини и Итън Хоук на фестивала Сънданс през 2020 г. (Снимка: Getty Images)

"Един приятел ми каза: ти не си дъщеря на Ингрид Бергман и Роберто Роселини, ти си резултат от тройка между порно звездата Чичолина, Жак-Ив Кусто и Луис Бунюел!

"Толкова ме разсмя. Не знаех, че в мен има толкова сюрреализъм и комедия. Вероятно това ме накара да работя толкова добре с Дейвид Линч."

Изабела Роселини на фестивала Трайбека в Ню Йорк, където представя най-новия филм с нейно участие - сатирата Land of Dreams (Снимка: Getty Images)

Освен виден филантроп, който се занимава със защита на животните и изучава техния живот и поведение, Роселини често атакува обществените стереотипи, че жените не бива и трябва да борят остаряването - или пък да го крият. Тя не се свени да защитава възможността на всяка жена да се наслаждава на своята възраст. 

"Остаряването носи много щастие. Ставате по-дебели, имате повече бръчки, това не е толкова хубаво, но имате свобода. Свободата се изразява в това, че можете да правите каквото искате, защото усещате, че скоро ще умрете. Смятате го за последен шанс. Освен това човек се успокоява - имах кариера, добра или лоша, направих най-доброто, което можах, и сега продължавам да преследвам това, което ми е интересно".

Изабела Роселини с хореографа Грегъри Хайнс и руския балетист Михаил Баришников (Снимка: Getty Images)

Само преди няколко седмици на фестивала Трайбека в Ню Йорк, беше представен филма "Land of Dreams", където Роселини си партнира с Мат Дилън и Шейла Ванд. Филмът е политическа сатира, която представя живота на Америка в близкото бъдеще, когато напълно е затворила границите си и живее в изолиран свят. Филмът задава много важен въпрос към ситуацията - какво значи да си свободен американец?

Още

Дейвид Линч: Фабрикантът на сънища на 75

Дейвид Линч: Фабрикантът на сънища на 75

Още

"Кът за мечти" и сънища: Животът на Дейвид Линч (откъс)

"Кът за мечти" и сънища: Животът на Дейвид Линч (откъс)

Още

Воайорството в киното: Смущаващите и вълнуващи филми на Хичкок и Линч

Воайорството в киното: Смущаващите и вълнуващи филми на Хичкок и Линч

Още

Дейвид Линч иска да медитирате и да правите лампи по време на карантината

Дейвид Линч иска да медитирате и да правите лампи по време на карантината

Още

Когато Мартин Скорсезе снима Чарли Уотс

Когато Мартин Скорсезе снима Чарли Уотс

Още

Мартин Скорсезе в есе за Федерико Фелини и изгубената магия на киното

Мартин Скорсезе в есе за Федерико Фелини и изгубената магия на киното

Коментирай 7

Календар

Препоръчваме ви

Славка Славова: Предпочитам да гледам филми, а да играя - в театъра

Днес се навършват 100 години от рождението на голямата българска актриса

Анджела Дейвис: Революциите не се случват по часовник

Тя е не просто символ на правата на жените и поп икона, а въплъщение на активизма, вдъхновило милиони чернокожи и бели хора по целия свят да се борят срещу несправедливостите на властта

Пласидо Доминго за Соня Йончева: Гласовете ни звучат хубаво заедно. Тя е изключителен колега

Документален филм разказва за съвместния им концерт в София през 2021 г.

Проф. Дечко Узунов в "Светско монументално изкуство"

Откриването на изложбата е на 29 февруари (четвъртък), 18:00 ч. в галерия-музей "Дечко Узунов"