Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Казабланка празнува" своя 75-ти рожден ден

ФИЛМОВА КЛАСИКА

"Казабланка празнува" своя 75-ти рожден ден

Куп легенди се носят около филма, най-известната от които е, че екранната химия между Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман се дължи на реално взаимно привличане

Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман в "Казабланка" (1942) на режисьора Майкъл Къртис

Филмът "Казабланка", смятан от мнозина за най-добрия, сниман някога, излиза на екран на 26 ноември 1942 г.

Седемдесет и пет години по-късно филмовата класика, разказваща неподвластна на времето история за любов, загуба и изкупление, все още пълни салоните за специални прожекции, предаде Франс прес.

Продукцията, режисирана от Майкъл Къртис, получава осем номинации за наградите "Оскар" и печели три от тях - за най-добър филм, режисьор и сценарий.

Главните роли във филма, проследяващ опустошителна любовна история на фона на борбата против нацистите, се изпълняват от Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман.

Според Нора Фиоре, авторка на блога "Nitrate Diva", посветен на класиките в киното, "Казабланка" претворява триумфа на идеализма над цинизма.

През 2006 г. британските парламентаристи избират продукцията за предпочитания си филм на всички времена. През 2007 г. Американският филмов институт обявява "Казабланка" за третия най-добър филм в историята на американското кино.

Пол Хенрид, Ингрид Бергман и Хъмфри Богарт в "Казабланка" (1942)

През 2014 г., след щателно проучване сред представители на киноиндустрията - шефове на студиа, режисьори, продуценти, носители на "Оскар" и агенти, "Холивуд рипортър" поставя "Казабланка" в Топ 10 най-добрите холивудски филми на всички времена. Продукцията от 1942 г. е класирана на шесто място след "Кръстникът", "Магьосникът от Оз", "Гражданинът Кейн", "Изкуплението Шоушенк" и "Криминале", и преди "Кръстникът 2", "Извънземното", "2001: Космическа одисея" и "Списъкът на Шиндлер".

Година по-рано, през 2013 г., американската Гилдия на сценаристите избра сценария на "Казабланка" за най-добрия на всички времена.

Наградата "Оскар" на Майкъл Къртис за най-добър режисьор беше продадена на търг през 2012 г. за 2,1 милиона долара. За пианото от "Казабланка" две години по-късно беше платена сума от 3,4 милиона долара.

Още

Ингрид Бергман умира от рак на рождения си ден

Ингрид Бергман умира от рак на рождения си ден

Куп легенди се носят около филма, най-известната от които е, че екранната химия между Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман се дължи на реално взаимно привличане помежду им.

Бергман, починала на 67-годишна възраст през 1982 г., в действителност не е искала да се снима в "Казабланка". В крайна сметка тя приема ролята, превърнала я в звезда от световна величина, след като не е избрана за филма, в който наистина иска да се снима - "За кого бие камбаната" (1943).

Ингрид Бергман в "Казабланка" (1942)

Ролята е предложена на Ингрид Бергман, след като екранната икона Хеди Ламар - първият избор на създателите на "Казабланка", я отказва.

Киноисториците отбелязват, че сценарият е пренаписван толкова много пъти в хода на снимките, че Ингрид Бергман остава в неведение как ще завърши любовната история на героинята й.

"Казабланка" (1942)

"Казабланка" е и най-цитираният филм на всички времена. В класация на Американския филмов институт за 100-те най-знакови реплики в киното, съставена от 1500 творци, критици и историци, продукцията намира място с шест цитата - повече от който и да е друг филм.

Сред култовите реплики от "Казабланка" са "От всички барове във всички градове по света, тя избра да влезе точно в моя", "Мисля, че това е началото на едно прекрасно приятелство", "Винаги ще имаме своя Париж".

Пол Хенрид и Ингрид Бергман в "Казабланка" (1942)

Още

Афиш за филма "Казабланка" бе продаден за 478 хиляди долара на търг

Афиш за филма "Казабланка" бе продаден за 478 хиляди долара на търг

Друг любопитен факт за филма е, че той е бил любимият на покойния основател на "Плейбой" Хю Хефнър. През целия си живот Хефнър е бил страстен почитател на киното, наричайки филмите "другото ми семейство". Всяка седмица той е организирал прожекции на филмови класики и нови продукции в имението си. А всяка година на рождения си ден на 9 април Хефнър е приканвал гостите си да се обличат в стила на 40-те години и им е прожектирал любимия си филм - "Казабланка".

Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман в "Казабланка" (1942)

Преди пет години, по случай 70-годишнината от излизането си на екран, филмът "Казабланка" беше прожектиран в 500 киносалона в САЩ.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Кинопанорама на Иван Андонов и избрани български филми

Тя се организира от Националния филмов център и Сити Марк Център

Иран забрани прожекцията на иранския филм "Братята на Лейла"

Филмът се съревноваваше за Златна палма на кинофестивала в Кан

Документалният филм "Останалите. Снимки от една война" на Бойко Василев по БНТ 1

Разказът като "машина на времето", която свързва миналото и днешният ден, ще бъде излъчен в сряда от 22:00 ч.

Джефри Ръш ще бъде почетен от кинофестивала в Карлови Вари

Ръш, който е на 70 години, е носител на награда "Оскар" за най-добър актьор за ролята си в "Блясък" от 1996 г.

Българо-японският филм „Снимка с Юки“ беше представен на „Дните на европейското кино“ в Токио

Българо-японският игрален филм "Снимка с Юки" (2019 г., режисьор Лъчезар Аврамов) беше представен в Токио в рамките на фестивала "Дни на европейското кино"

"Жената, която уши знамето" - танцов филм изследва постиженията на жените в българската история

Филмът изследва идеята за жените като протагонисти в обществото и в историята през призмата на модата и съвременния танц