Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Крикор Азарян: Най-важното и най-трудното в днешно време е да си останем човеци

ГОЛЕМИТЕ БЪЛГАРСКИ ТВОРЦИ

Крикор Азарян: Най-важното и най-трудното в днешно време е да си останем човеци

Днес отбелязваме 90 години от неговото рождение

Проф. Крикор Азарян (Снимка: БТА)

Още

Зала 2 "Азарян" в НДК отново ще се нарича Театър Азарян

Зала 2 "Азарян" в НДК отново ще се нарича Театър Азарян

Най-важното и най-трудното в днешно време е да си останем човеци. За това рецепти няма. Думите са на големия български режисьор проф. Крикор Азарян (1934-2009).

Днес отбелязваме 90 години от неговото рождение.

Не излизай на сцената, ако няма какво да кажеш, казва той. Според него да си на сцената не трябва да е задължение, нито възможност за изява, а преди всичко вътрешна духовна потребност.

За да правя една пиеса, аз трябва да повярвам, че героите не говорят лъжи, казва Азарян.

Крикор Азарян (Снимка: BulFoto)

Отбелязва, че спорът дали театърът е самостоятелно изкуство, или е придатък към литературата, е като този за яйцето и кокошката. "Театърът сигурно може и без Есхил, и без Шекспир, може и без слово да има театър, но защо да се отказва от тях, след като така става по-богат", казва Азарян.

По думите му поначало изкуството е опит да видиш невидимото. То се занимава с това, което е отвъд очевидното, защото е много по-различно от това, което се вижда в реалността.

ДЕБЮТЪТ МУ Е С "ДА СЕ ПРОВРЕШ ПРЕЗ ДЪГАТА" НА ГЕОРГИ МАРКОВ

Димитър Маринов връчва наградата "Крикор Азарян" на Мариус Куркински (Снимка: BulFoto)

Крикор Азарян е роден на 14 март 1934 година в Пловдив. Завършва арменското училище в Пловдив, а след това актьорско майсторство и режисура във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1966 г. Продължава образованието си в Москва и Ленинград.

Още

В памет на Маестро Крикор Азарян

В памет на Маестро Крикор Азарян

Насочва се към драматичния театър в родния си град. Дебютът му е с "Да се провреш през дъгата" на Георги Марков. Между 1966 и 1969 г. е на щат в Държавен театър "Н. О. Масалитинов" в Пловдив. От 1969 до 1978 г. е в Театъра на народната армия, след което от 1978 до 1983 г. е в Народния театър "Иван Вазов". От 1984 до 1987 г. работи в Сатиричния театър, до 1990 г. е в театър "София", а от след това - отново в Театъра на Българската армия.

Като гостуващ режисьор поставя в Пазарджишкия драматичен театър (1965-1975) и в много други български театри. Поставял е в Полша, Югославия, Македония и Русия.

Крикор Азарян (Снимка: BulFoto)

Радичков е един от любимите автори на режисьора, като един от първите му големи успехи е поставянето на "Януари" в Пазарджишкия театър.

АЗ СЪМ ДЕТЕ НА ЧЕХОВ

"Аз съм дете на Чехов", казва проф. Крикор Азарян. На театралната сцена той е поставял "Чайка", "Три сестри", "Вишнева градина". Режисирал е още пиесите "Януари" и "Опит за летене" от Йордан Радичков, "Дванайсета нощ" и "Крал Лир" от Уилям Шекспир, "Дневникът на един луд" от Николай Гогол, "Петрол", "Автостоп" и "Кълбовидна мълния" от Иван Радоев, "От земята до небето" от Никола Русев, "Дело" от Сухово-Кобилин, "Последен запис" от Самюъл Бекет, "Самоубиецът" от Николай Ердман, "Хенрих IV" от Луиджи Пирандело, "Буре барут" от Деян Дуковски, "Бая си на бълхите" и "Продавате ли демони?" от Боян Папазов, "Трамвай Желание" от Тенеси Уилямс, "Пътеки" от Николай Хайтов и други.

Крикор Азарян (Снимка: BulFoto)

ПРОФЕСОРА

"Проф. Азарян учеше чрез въпроси, питаше: за какво става въпрос в тази сцена, каква е движещата сила на действието, какво се случва... Гледаше те в очите и очакваше да отговориш. Най-много държеше на това актьорът да мисли - да мисли от името на персонажа", казва Камен Донев за преподавателя си от НАТФИЗ.

Още

Уникален спектакъл "Чехов x 3" за рождения ден на големия режисьор Крикор Азарян

Уникален спектакъл "Чехов x 3" за рождения ден на големия режисьор Крикор Азарян

Педагогическата си дейност Крикор Азарян започва през 1970 г. като асистент на проф. Желчо Мандаджиев във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". От 1976 г. води клас по актьорско майсторство и режисура, а от 1988 г. е професор. Негови асистенти в НАТФИЗ са били Тодор Колев, Иван Добчев, Елена Баева и Атанас Атанасов.

За студентите си Крикор Азарян е Професора. Негови ученици са Владимир Люцканов, Мариус Куркински, Петър (Чочо) Попйорданов, Валентин Танев, Камен Донев, Стефан Вълдобрев, Рени Врангова, Галин Стоев, Койна Русева, Стефка Янорова, Анастасия Ингилизова, Димитър Маринов.

Крикор Азарян с режисьорката Лилия Абаджиева (Снимка: BulFoto)

ПРИЗНАНИЕ

Проф. Крикор Азарян е получавал всички български театрални награди. Удостоен е с почетен "Аскеер"(2004). Получава наградата "Икар" на Съюза на артистите в България в категорията "Режисура", за спектакъла "Чайка" на театър "Българска армия". Почетен професор е на Нов български университет от 2006 г. , а година по-рано получава орден "Стара планина".

Проф. Азарян умира на 14 декември 2009 г. Неговото име носи театър "Крикор Азарян" в НДК.

Още

Деян Донков е носителят на наградата "Крикор Азарян"

Деян Донков е носителят на наградата "Крикор Азарян"

Още

Гледайте легендарната постановка на Крикор Азарян - "Три сестри" на Чехов (ВИДЕО)

Гледайте легендарната постановка на Крикор Азарян - "Три сестри" на Чехов (ВИДЕО)

Още

Голям концерт-спектакъл "Песен за Коко" в памет на Крикор Азарян

Голям концерт-спектакъл "Песен за Коко" в памет на Крикор Азарян

Още

Две представления, посветени на  проф. Крикор Азарян през март в Театър "Азарян"

Две представления, посветени на проф. Крикор Азарян през март в Театър "Азарян"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин

София, Пловдив и Варна се включват в честванията с концерта - спектакъл CHAPLIN Pianissimo

Рок симфонията Simply The Best празнува Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Ексклузивният концерт, обиколил почти целия свят, най-накрая гостува в България

Мара Белчева със свой личен кът в музея на Петко и Пенчо Славейкови

Постоянната експозиция с лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма на на голямата любов на Пенчо Славейков бе представена за първи път на 14 февруари в къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София

Показват най-богатата колекция от лични вещи на Апостола

Музей "Васил Левски" в Ловеч ще отбележи 70-годишнината си с уникална изложба

Две изложби, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски - в Художествена галерия в Ловеч

Чрез експозициите виждаме как животът на Апостола не свършва на бесилото в София на 6 февруари (по стар стил) 1873 г., а продължава в пространството и времето, за да стигне до наши дни и да продължи напред в бъдещите

Татяна Лолова пред Dir.bg: Кой, каквото има - да каже, кой, каквото иска - да премълчи...

"Ако някой ми предложи да изживея живота си отново, може би не бих центрирала само върху работата си...", сподели голямата звезда година преди да ни напусне