Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

В памет на Маестро Крикор Азарян

МЪДРЕЦЪТ НА БЪЛГАРСКИЯ ТЕАТЪР

В памет на Маестро Крикор Азарян

Да си припомним за КОКО на 15 март от 19:30 ч. на сцена-клуб МаксиМ

На 15 март 1934 г. е роден един от най-именитите български режисьори Крикор Степан Азарян.

В негова памет на този ден Театър Българска Армия ще представи прожекция на един от последните шедьоври на Професора - "Чайка" от А. П. Чехов, която Азарян постави на сцената на Военния театър през 2007 г.

В записа ще може да видите последните репетиции на Азарян, непосредствено преди премиерата.

"Чайка" на Азарян съчетава силното мъжко присъствие на Иван Радоев, Милен Миланов, Георги Новаков, Мирослав Косев, Иван Ласкин, Иван Бърнев, зрелостта на женското въздействие на Меглена Караламбова Бойка Велкова. Енергията и чарът на Анастасия Ингилизова и Александра Сърчаджиева допълват усещането за стихията на живота във всички регистри на драматизма.

Доайенът на българската режисура Крикор Азарян събира енергиите на поколенията в ударна вълна на съвременно внушение за драматичните парадокси на живота като болка и красота.

Постановката, която професорът поставя по случай 75-тия си рожден ден, е неговият последен подарък към публиката на Военния театър.

На 15 март тази година професорът щеше да навърши 83 години. 38 години Азарян твори на сцената на Театър "БЪЛГАРСКА АРМИЯ" и след себе си оставя постановки като: "Вишнева градина" (1974 и 1995); "Лулу" (1991); "Опит за летене" (1996); "Буре барут" (1999); "Трамвай желание" (2006) и много други.

"А защо точно "Чайка"? Това е една фундаментална пиеса с комплекс от вечни теми. Това е пиеса за любовта, за смъртта, за творчеството. И още - конфликта между поколенията, родители-деца. Всичко най-съществено е тук, за най-глобалните неща е тази пиеса, и те са вплетени в тяхната органична връзка...", казва Маестрото.

Прожекцията е с вход свободен. 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Малкият принц" от Бродуей - извънредно представление

Вечната класическа история вече е превърната в световно грандиозно шоу на живо

"Мамо?" - интерактивен авторски спектакъл на Яна Титова

Премиерата е на 14-ти декември, 19.30 на сцена "Дерида"

Празнично настроение в Бургаската опера с два спектакъла на "Лешникотрошачката"

Балетната феерия по музика на П. И. Чайковски и режисура на проф. Хикмет Мехмедов ще оживее на бургаска сцена на 9 декември от 16 часа и на 19 декември от 19 часа в залата на Операта

Три британски театрални спектакъла се прожектират в Дома на киното

Постановките са част от програмата National Theatre Live, ръководена от Кралския национален театър в Лондон

Постановката "Исус и Лазар" се завръща на театралната сцена в София

Една година след премиерата си театралните любители ще имат възможността да гледат отново постановката "Исус и Лазар" в арт пространството на I AM STUDIO на 6, 9 и 13 декември в столицата

"Описания. Преди да заспиш" – театрален пърформанс, с премиера на 10 декември

Марион Дърова, Стефан Иванов, Николай Колев и Мартина Апостолова с продължението на „Списъци“, но в увеличен екип на сцената на Yalta Art Room