Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Дечко Узунов: Изкуството се създава в тишина, а пък и в тишината трябва да се гледа

ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРИ

Дечко Узунов: Изкуството се създава в тишина, а пък и в тишината трябва да се гледа

Днес отбелязваме 125 години от рождението на именития ни художник и интелектуалец

29 април 1984 г., София. В ателието на Дечко Узунов (Снимка: Живко Ангелов/БТА)

Днес се навършват 125 години от рождението на именития български художник Дечко Узунов (1899-1986). Във връзка с годишнината списание ЛИК посвети февруарския си брой на твореца. В края на месеца - на 29 февруари, изданието ще бъде представено в пресклуба на Българската телеграфна агенция (БТА) в родния град на Узунов - Казанлък.

София, 30 май 1977 г., София. Портрет на художника професор Дечко Узунов (Любомир Стоянов/БТА)

ДЕТСКАТА ЛЮБОВ КЪМ РИСУВАНЕТО

Още

Дечко Узунов: В какво вярвам ли? Вярвам в безсмъртието...

Дечко Узунов: В какво вярвам ли? Вярвам в безсмъртието...

Дечко Узунов е роден на 22 февруари 1899 г. и е най-малкото от трите деца в семейството на търговеца Христо Узунов. От ранна детска възраст той много обича да рисува, сочат данни в архива на БТА. Дори докато децата от махалата играят на театър в двора, Дечко Узунов подрежда на въжето за пране своите рисунки на коне и хора. Такъв е първият контакт на бъдещия художник с публиката - това са неговите своеобразни първи изложби.

В родния си град Дечко Узунов е ученик на художника и писател-хуморист Димитър Чорбаджийски, известен с псевдонима си Чудомир. След като завършва основното си образование в Казанлък, Узунов учи в Стара Загора, където има възможност да посещава ателието на военните художници Димитър Гюдженов и Никола Кожухаров.

Още

Дечко Узунов и Искра Благоева в "Пресичане на граници"

Дечко Узунов и Искра Благоева в "Пресичане на граници"

През 1919 г. Дечко Узунов завършва гимназия в София и след успешно издържан приемен изпит се записва в Художествената академия. Тук негови учители са проф. Петко Клисуров и проф. Стефан Иванов. Извън академията Узунов посещава частното ателие на известния художник Иван Мърквичка.

През 1922 г. Дечко Узунов продължава образованието си в чужбина - заминава за Мюнхен, където учи пет семестъра живопис при проф. Карл фон Маар. През 1925 г. творецът се завръща в София и става член на дружеството "Родно изкуство".

ПЕДАГОГИЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ОБЩЕСТВЕН ЖИВОТ

28 март 1984 г., София. Акад. Дечко Узунов и писателят Йордан Радичков на честването на 80-годишнината на Народния театър "Иван Вазов". Снимка: Живко Ангелов/БТА

Още

Дечко Узунов. Силата на алафрангата - от 23 февруари

Дечко Узунов. Силата на алафрангата - от 23 февруари

Дечко Узунов отделя време и за педагогическа дейност. През 1932 г. той става преподавател по декоративно и приложно изкуство в Художествената академия в София, от 1938 г. е професор, а през 1954 г. е избран и за ректор на академията. Като преподавател Узунов подпомага изграждането на редица художници, сред които са Светлин Русев, Калина Тасева, Георги Божков и др.

Освен в България, през годините Дечко Узунов представя самостоятелни изложби в чужбина: Унгария, Югославия, Румъния, СССР (Москва), Китай (Пекин), Гърция (Атина), ГДР, ФРГ, Франция (Париж), Австрия, Турция, Багдад и др.

Още

 "Срещи отвъд времето" - Васил Абаджиев, вдъхновен от Дечко Узунов

"Срещи отвъд времето" - Васил Абаджиев, вдъхновен от Дечко Узунов

През дългогодишната си кариера художникът е отличаван с различни награди, сред които званието "Заслужил художник" (1952 г.), орден "Народна република България" - I степен (1961 г.), Димитровска награда (1962 г.), званието "Народен художник" (1963 г.), три пъти е носител на орден "Георги Димитров" (1969 г., 1974 г., 1979 г.), отличаван е с наградата "Захари Зограф" (1979 г.) и с френската награда "Кавалер на ордена за изкуство и литература" (1979 г.).

Дечко Узунов се включва активно в обществения и културен живот на страната, като заема редица постове по време на кариерата си. От 1973 г. той е редовен член на БАН - академик. Узунов е и почетен член на Мексиканската академия на изкуствата (1978 г.), член-кореспондент на Мексиканската академия на науките, изкуствата и литературата (1983 г.); почетен член на Академията на изкуствата на СССР (1983 г.).

Още

"Разпилените" спомени на Дечко Узунов от края на живота му, вече са собственост на Художествената галерия в Казанлък

"Разпилените" спомени на Дечко Узунов от края на живота му, вече са собственост на Художествената галерия в Казанлък

В периода 1957-1959 г. той е директор на Националната художествена галерия, а от 1965 до 1970 г. е председател на Съюза на българските художници.

В периода 1973-1976 г. художникът е вицепрезидент на Международната асоциация по пластично изкуство към ЮНЕСКО, от 1976 до 1979 г. е неин президент, а през 1979 г. е обявен за почетен президент асоциацията.

1937 И 1958 Г. - АКЦЕНТИ ОТ ХРОНОЛОГИЯТА НА ЛИК

4 април 1969 г., София. В работното ателие на художника Дечко Узунов. Снимка: Божидар Тодоров/БТА

Още

 Учениците на Дечко Узунов: "Моите пътища" на Дора Кънчева

Учениците на Дечко Узунов: "Моите пътища" на Дора Кънчева

Личният и творческият път на Дечко Узунов присъстват в редица новини от архива на БТА, публикувани през десетилетията. Акценти от тях са поместени в тематична хронология на страниците на списание ЛИК, посветено на художника.

В хронологията например четем как през 1937 г. Узунов е изпратен в Париж, за да направи украсата на българския павилион за Световното изложение във френската столица. Освен че проектира и оформя монументално-декоративната украса на павилиона, тогава той получава и Почетен диплом за живопис - за картината с маслени бои "Портрет на Ина".

Още

Големият Дечко Узунов в "Диалози в ателието"

Големият Дечко Узунов в "Диалози в ателието"

На 13 ноември 1937 г. цар Борис и царица Йоанна официално посещават изложението. Владетелите се спират дълго на долния етаж на българския павилион, "където се възхищават на забележителните фрески на г-н Узунов", четем в новината от деня.

Сред публикациите в хронологията на ЛИК е и новина от 15 октомври 1958 г. "Радостно културно събитие е откритата тази вечер в галерията на бул. "Руски" 5 в София изложба "Пътуване из Китай" на видния наш художник проф. Дечко Узунов", пише в нея. "Посетил Великата китайска страна през тази година, проф. Дечко Узунов е имал възможността непосредствено да се запознае с живота, бита и огромните успехи на китайския народ в строителството на социализма. В изложените повече от 70 картини и рисунки художникът с рядко майсторство е предал своите впечатления", се казва още в новината от деня. Посочва се, че "картините на Дечко Узунов завладяват не само с патоса на цветовете, но преди всичко със своята жизненост, с енергията и бодростта в линиите и багрите, така свежи, ярки и разнообразни, така характерни за необятната китайска страна."

26 АПРИЛ 1986 Г. - ЗА КОНЧИНАТА НА ХУДОЖНИКА ОТ АРХИВА НА БТА

4 април 1969 г., София. На гости в дома на художника професор Дечко Узунов (Снимка: Божидар Тодоров/БТА)

Още

Едно пътуване до Китай на Дечко Узунов

Едно пътуване до Китай на Дечко Узунов

На 26 април 1986 г. БТА съобщава, че народният художник академик Дечко Узунов е починал. "Българската coциалистическа култура загуби един изключителен живописец и монументалист, виден педагог и общественик", пише в публикацията от деня.

На 29 април България се прощава с академика. По време на поклонението в Националната художествена галерия на почетна стража пред саркофага застават партийни и държавни дейци, видни общественици, председатели на творчески съюзи, ръководители на средства за масова информация. Обич и уважение към големия художник засвидетелстват и стотици софиянци, а ръководители и членове на чуждестранни дипломатически мисии у нас поднасят съчувствие.

"Отиде си не само голяма фигура, изключителен творец и ярка личност, отиде си голям човек", казва директорът на Националната художествена галерия - народният художник професор Светлин Русев, като изразява болката на неговите колеги и ученици.

ОБРАЗЪТ НА ДЕЧКО УЗУНОВ ВЪВ ФЕВРУАРСКИЯ БРОЙ НА ЛИК

Корица на февруарския брой на списание ЛИК през 2024 г. Изображение на корица: На гости в дома на художника Дечко Узунов на 4 април 1969 г. Снимка: Божидар Тодоров/БТА

Февруарският брой на списание ЛИК отбелязва, че следата, оставена от Дечко Узунов на културната карта на България, продължава да сияе във времето и след неговата смърт. Това се вижда в информацията от бюлетините и емисиите на БТА, която показва живия интерес към творбите му и сега. А изобразителни конкурси и днес търсят "наследниците на Дечко Узунов" сред най-младите художници...

Сред авторите на ЛИК са Аделина Филева, директор на Софийска градска художествена галерия, и Пламен В. Петров, директор на Художествената галерия в Казанлък.

"Дечко Узунов принадлежи към това поколение творци и интелектуалци, които за краткото време между 20-те и 40-те години успяват да разкрепостят и да европеизират националната култура, давайки й нови естетически и духовни висоти. Поколение, за което няма "ниско" и "високо" в изкуството. Всичко е важно - от проектите за детски играчки, керамика, мебели, килими през оформянето на книги, списания, покани, украсата и декорите за карнавали и балове до рисунките, акварелите, маслените платна и монументалните творби", пише Аделина Филева в своята статия "Образът на Дечко Узунов".

Още

Дечко Узунов vs. Дечко Узунов

Дечко Узунов vs. Дечко Узунов

"125-годишнината от рождението му ни дава поредния повод да се обърнем към познанието си за него - към дългата житейска нишка и следите, които той оставя в националната история на изкуството", пише Пламен В. Петров в статията "Натрупванията, без които не можем". Според него Дечко Узунов е "автор, чийто житейски път, започнал на прага между XIX и XX век, е белязан от десетки политически процеси - локални и глобални, няколко войни, от безчет лични и обществени промени и катаклизми и, разбира се, от същностни цивилизационни премествания - като откритието на Теория на относителността, антибиотика и телевизията, стъпването на човека на Луната". "Тъкмо затова в заника на дните си Дечко Узунов констатира: "За миналото съм стар, за бъдещото съм млад. И това като че ли обяснява всичко.", цитира го Пламен В. Петров.

"Изкуството се създава в тишина, а пък и в тишината трябва да се гледа", казва именитият художник Дечко Узунов в интервю за Българското национално радио през 1979 година, предоставено от медията за публикуване в списание ЛИК. "Ако погледнете и по-ранните акварели, които съм правил, и последните, които правя, смятам, че има много голямо усъвършенстване на техниката в акварела, която изтича лично от мен. Моят акварел вероятно не прилича на другите. Те са написани спонтанно и звучат като откровение на едно любовно писмо", споделя творецът пред радиото.

Още

Списание ЛИК вече е със свободен достъп на интернет страницата на БТА

Списание ЛИК вече е със свободен достъп на интернет страницата на БТА

Списание ЛИК е богато илюстрирано - със снимки от фотоархива на БТА, с кадри, предоставени от Централния държавен архив, с репродукции на картини от фонда на Софийска градска художествена галерия и Художествената галерия в Казанлък.

Списание ЛИК вече е със свободен достъп и може да бъде изтеглено в електронен формат от интернет страницата на БТА. Броят, посветен на Дечко Узунов, можете да откриете на следния линк - https://www.bta.bg/bg/lik-magazine.

Още

Дечко Узунов и неговите "Фрагменти от Европа"

Дечко Узунов и неговите "Фрагменти от Европа"

Още

Националната галерия - Двореца представя "Дечко Узунов в колекцията на Боян Радев"

Националната галерия - Двореца представя "Дечко Узунов в колекцията на Боян Радев"

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин

София, Пловдив и Варна се включват в честванията с концерта - спектакъл CHAPLIN Pianissimo

Рок симфонията Simply The Best празнува Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Ексклузивният концерт, обиколил почти целия свят, най-накрая гостува в България

Мара Белчева със свой личен кът в музея на Петко и Пенчо Славейкови

Постоянната експозиция с лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма на на голямата любов на Пенчо Славейков бе представена за първи път на 14 февруари в къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София

Показват най-богатата колекция от лични вещи на Апостола

Музей "Васил Левски" в Ловеч ще отбележи 70-годишнината си с уникална изложба

Две изложби, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски - в Художествена галерия в Ловеч

Чрез експозициите виждаме как животът на Апостола не свършва на бесилото в София на 6 февруари (по стар стил) 1873 г., а продължава в пространството и времето, за да стигне до наши дни и да продължи напред в бъдещите

Татяна Лолова пред Dir.bg: Кой, каквото има - да каже, кой, каквото иска - да премълчи...

"Ако някой ми предложи да изживея живота си отново, може би не бих центрирала само върху работата си...", сподели голямата звезда година преди да ни напусне