Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Разпилените" спомени на Дечко Узунов от края на живота му, вече са собственост на Художествената галерия в Казанлък

В ТАЙНИТЕ НА ВЕЛИКИТЕ

"Разпилените" спомени на Дечко Узунов от края на живота му, вече са собственост на Художествената галерия в Казанлък

Записките на живописеца, написани малко преди кончината му, вече са издадени и в книга, която проф. Джурова е озаглавила "Разпилени спомени"

Страници от единствения своеобразен дневник на именития художник акад. Дечко Узунов (Снимка: Ралица Стефанова/БТА)

Единственият своеобразен дневник на именития художник акад. Дечко Узунов вече е част от фонда на Художествената галерия в родния му Казанлък, съобщава БТА.

Още

Дечко Узунов: В какво вярвам ли? Вярвам в безсмъртието...

Дечко Узунов: В какво вярвам ли? Вярвам в безсмъртието...

Той беше дарен на институцията от изкуствоведа проф. Аксиния Джурова, която е и човекът, провокирал твореца да го напише. Записките на живописеца, написани малко преди кончината му, вече са издадени и в книга, която проф. Джурова е озаглавила "Разпилени спомени".

Изданието е на Университетското издателство "Св. Климент Охридски" и беше представено за пръв път тази вечер в галерията Казанлък.

Поводът за дарението и за изданието е 125-ата годишнина от рождението на Дечко Узунов, а представянето на книгата даде началото на множество инициативи, посветени на автора и неговия живот и художествено наследство. На представянето присъства и инициаторът на събитията и дългогодишен изследовател на творчеството на художника Аделина Филева, директор на Софийската градска художествена галерия.

Още

Дечко Узунов и Искра Благоева в "Пресичане на граници"

Дечко Узунов и Искра Благоева в "Пресичане на граници"

Събитието откри директорът на Художествената галерия в Казанлък д-р Пламен Петров. "Дечко Узунов е фигура, без която не можем да си представим историята на изкуството на 20 век, а дори и цялата българска културна история", каза д-р Петров. Освен този своеобразен дневник, художникът не е имал други документални разкази за себе си от първо лице и това прави тези документи един изключително ценен артефакт, подчерта той.

Проф. Джурова разказа свои спомени от срещите си с акад. Дечко Узунов, когото всички от уважение са наричали "бай Дечко".

Още

Дечко Узунов. Силата на алафрангата - от 23 февруари

Дечко Узунов. Силата на алафрангата - от 23 февруари

По думите ѝ творецът много често е разказвал за Казанлък и за неговия пръв полет, когато са вършали житото, а той е сядал на диканята и са го теглели. "Имах усещането, че летя", е разказвал художникът. Това, което виждаме в книгата, са три отрязъка, в които той е нахвърлил факти от своя живот върху каквито листи хартия е имал до себе си.

Не е точно дневник в истинския смисъл, затова и го нарекох "Разпилени спомени", коментира проф. Аксиния Джурова. Тя посочи, че си е струвало да го подтикне да напише тези спомени, а галерията в Казанлък е мястото, където те трябва да бъдат.

Още

Едно пътуване до Китай на Дечко Узунов

Едно пътуване до Китай на Дечко Узунов

Важно е да кажем, че Дечко Узунов има едно изумително качество - да вижда доброто в хората, да подчертава таланта на другия и да успее да изведе този талант към индивидуалността на съответния художник, отбеляза Аделина Филева. Всички творци, които преминават през ателиетата му, стават едни от най-добрите живописци в страната, и то с индивидуален почерк и с много високо качество.

Честванията на годишнината от рождението на Дечко Узунов се организират съвместно от Художествената галерия в Казанлък, Софийската градска художествена галерия, Държавна агенция "Архиви" и Българската телеграфна агенция (БТА). На 29 януари в Казанлък ще бъде представен новият брой на списание ЛИК на БТА, посветен на казанлъшкия художник. В него има доста любопитен архивен материал на Агенцията, който се показва за пръв път.

Утре, когато е и рождената дата на твореца, в Художествената галерия в Казанлък ще бъде открита изложбата "Голямото надлъгване. Към изложба на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал".

Още

 Учениците на Дечко Узунов: "Моите пътища" на Дора Кънчева

Учениците на Дечко Узунов: "Моите пътища" на Дора Кънчева

Още

Иван Б. Иванов и "Граници на изкуството" в Художествена галерия "Дечко Узунов"

Иван Б. Иванов и "Граници на изкуството" в Художествена галерия "Дечко Узунов"

Още

Големият Дечко Узунов в "Диалози в ателието"

Големият Дечко Узунов в "Диалози в ателието"

Още

Галерия на 6-те - големият Дечко Узунов  - 120 години от рождението

Галерия на 6-те - големият Дечко Узунов - 120 години от рождението

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Над 4000 книги, заграбени от берлинската Еврейска равинска семинария, са открити в Прага

Книгите произхождат от колекцията на Висшия институт за еврейски изследвания в Берлин, който е закрит и разграбен от нацистите през 1942 г.

"Неразделните" от Симон дьо Бовоар за първи път на български (откъс)

В известен смисъл тази творба е ключ към цялостното творчество на голямата френска писателка

Джоан Роулинг разкритикува актьори от филмите за Хари Потър заради подкрепата им за смяната на пола

Писателката критикува Даниъл Радклиф и Ема Уотсън за това, че използваха различни платформи, за да приветстват транссексуалните.

Украинци в Лисабон протестират срещу проруска книга за войната

През март украинската общност в Португалия изрази възмущението си от издаването на книгата с прокремълски разкази за руската война в Украйна

Рядко копие на първия комикс със Супермен се продаде за 6 милиона щатски долара на търг

"Херитейдж Окшънс" определя първия брой на "Екшън Комикс" като "най-важния комикс, публикуван някога"

Австралийска фондация спечели наградата "Астрид Линдгрен"

Фондацията за грамотност на коренното население (Indigenous Literacy Foundation - ILF) беше отличена за "новаторската си работа за разпространението на литература сред децата от Първите нации на Австралия"