Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Последната любов на Имре Калман

ЖИВОТ КАТО В РОМАН

Последната любов на Имре Калман

Кралят на лекия жанр посветил оперетата "Теменужката от Монмартр" на жена си

Вера и Имре с първородния им син Карл

Големият унгарски композитор, с право наричан Краля на лекия жанр - Имре Калман, през 1926 г. среща зад кулисите на Берлинския театър, бедно и плахо руско девойче, на име Вера Макинска. Тогава той още не знае, че съдбата готви девойката за "главна роля" в живота му.

Но трябва да минат още две години, до следващата им среща.

Имре Калман

Още

Как класическата бурлеска бе изместена от... стриптийза

Как класическата бурлеска бе изместена от... стриптийза

Самият Имре Калман има бедно детство. Композиторът е роден в семейство, сполетяно от банкрут. Баща му се разорява, семейството е принудено да се премести в Будапеща, където се настанява в малка квартира.

Бедността и дълговете на бащата съпровождат цялото детство на малкия Имре.

А той си мечтае да стане пианист. Толкова много се упражнява, че травмира едната си ръка от претоварване.

С мечтата му да стане професионален пианист е свършено.

Кралят на оперетата

Започва да следва право, но не иска да се раздели с музиката - записва се да учи и в Консерваторията, където му преподава Бела Барток.

През 1908 г. се появява първата оперета на Калман - "Есенни маневри". Критиката отбелязва появата на нов световен композитор.

"Есенни маневри" е поставена във Виена, Берлин, Лондон, Стокхолм, Копенхаген, и дори в Ню Йорк.

Вече знаменитост, Калман се установява да живее във Виена, и там създава най-известните си оперети: "Старият Рац" (1912), "Царицата на Чардаша" (1915), "Феята на карнавала" (1917), "Холандката" (1920), "Баядерка" (1921), "Графиня Марица" (1924), "Принцесата на цирка" (1926), "Херцогинята от Чикаго" (1928), "Теменужката от Монмартър" (1930), "Императрица Жозефина" (1936) и др.

Композиторът Имре Калман

Коя е "Теменужката" от Монмартр? - Неин прототип е Вера, бъдещата съпруга на композитора.

През 1928 г. тя живее в един виенски пансион и мечтае да стане актриса. Работи като статистка в театъра и понякога си позволява да седне с приятелки в кафене, като се надява съдбата да я срещне там с човека, който да й помогне в кариерата.

Вера

Още

Съпругата на проф. Рентген се страхувала от откритието му

Съпругата на проф. Рентген се страхувала от откритието му

И съдбата чува молитвите й: При едно от тези нейни посещения, Вера и Имре Калман едновременно се оказват до гардеробната, за да си вземат палтата. Гардеробиерката подала първо палтото на композитора, като промърморила грубо, че момичето може да почака, понеже не си плаща.

Калман вероятно се е ядосал от нетактичната забележка, и демонстративно кавалерствал на Вера, а после я придружил до изхода. Вера чудесно знаела кой е той, а по онова време щяла да бъде щастлива дори за ролята на статистка в негова оперета.

Вера Макинска и Имре Калман

Така започнал техният флирт, в който имало закачка - Калман всеки ден носел кифличка за закуска на Вера, като й казвал, че й дава "своята". Неследдълго й купил и първата прилична рокля.

Още

Прокълнатата кралица на танца - Айседора Дънкан

Прокълнатата кралица на танца - Айседора Дънкан

На една премиера в театъра пристигнала официалната му любима Агнес Естерхази. Навярно от ревност, Вера за пръв път си дала сметка, че е влюбена в Калман. На сутринта устроила на композитора такава сцена на ревност, че на него му станало ясно какви чувства се крият зад всичко това. Всъщност, той отдавна знаел какво ще произлезе от онзи флирт, започнал в кафе "Захер".

Романът на Имре и Вера се развил повече от стремглаво. Композиторът бил щастлив от факта, че младата красива Вера е избрала тъкмо него, от всички мъже, а в нейните очи той пък бил въплъщение на всичките й надежди за бъдеще. 

Той, несъмнено, можел да я направи знаменитост, за което рускинята си мечтаела от дете. Вера била лишена от талант, но за сметка на това притежавала практичен ум.

Още

Вивалди - композиторът на императорите и... сираците

Вивалди - композиторът на императорите и... сираците

Композиторът не бързал да й направи предложение за брак. Решил се едва когато разбрал, че майка й иска да я отведе от Виена. За да не я изгуби, направил Вера своя съпруга.

За разлика от пълната си безличност на сцената, на партитата у дома, Вера била истинска звезда. Самият композитор предпочитал, докато жена му забавлява гостите, да е в кухнята, или в кабинета си, но затова пък Вера се справяла чудесно с всичко - тя буквално пръскала чар и обаяние сред гостите.

Калман бил щастлив да има Вера до себе си, а раждането на децата им, възприел като награда свише. Посветил на жена си Вера оперетата "Теменужката от Монмартр" /1930 г./.

Имре Калман, Вера и децата им

Още

"Арийката" Боргхилд утешавала войниците на Хитлер

"Арийката" Боргхилд утешавала войниците на Хитлер

Идването на власт на Хитлер и победното шествие на нацистките войски в Европа, заставили композитора да замине първоначално за Франция, а после в Америка. Хитлер обявил, че като почитател на музиката, дава на Калман личното си покровителство, но композиторът не искал да приеме подобна "чест" - не искал да има нищо общо с фашизма.

В чужбина, двамата с Вера започват живота си буквално от нулата. Семейството изпитва финансови трудности. Вера започнала работа като продавачка в моден салон, където френски богаташ се влюбва в нея и й предлага брак.

Вера Макинска-Калман

Още

Неизвестен руснак купил картина на фюрера за 10.5 хиляди паунда

Неизвестен руснак купил картина на фюрера за 10.5 хиляди паунда

Вера поисква развод от съпруга си. Калман й го дава, загрижен за нейното щастие и благополучие. Раздялата им, обаче, била кратка. Скоро те отново се събират, стараейки се дори да не споменават за развода си.

Липсата на интерес в Америка към музиката на Калман и раздялата му с Вера, се отразили буквално болестно болезнено на композитора. Преживял и тежка загуба - сестра му загива във фашистки концлагер.

През 1948 г., когато Калман за пръв път се връща в родната си Унгария, там е посрещнат с големи почести. Здравето му, обаче, вече било толкова влошено, че не позволявало големи вълнения.

През 1949 г. композиторът получава инсулт.

Семейството на Вера и Имре Калман

Болестта му променила отношението на съпругата му Вера към него. По нейните спомени, тя едва тогава осъзнала колко скъп на сърцето й е нейният Имре. Грижите й за него бързо го вдигнали на крака.

Вера и Имре Калман в Лондон, 1933 г.

През 1950 г. семейството се връща окончателно в Европа. Калман държал да се установят в Цюрих, но Вера предпочитала Париж.

Последните си години маестрото прекарал повече със сестра си Ирмгард, като не ограничавал свободата на Вера да се движи в светските кръгове на френската столица.

Постепенно въвел жена си във всичките си лични дела, сякаш предчувствайки Края си.

Умира на 30 октомври 1953 г. в Париж.

Еми МАРИЯНСКА

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Маестро Денис Ръсел Дейвис и виртуозният пианист Александър Улман гостуват на Софийската филхармония

Софийската филхармония продължава да среща родната публика с елита на световната класическа музика

Концертът на Мирей Матийо се отлага за ноември 2022 г.

Събитието е част от юбилейното турне на грандамата на френския шансон, което носи името Anniversary Tour Ma Melodie D`amour

Български глас ще звучи на джаз фестивала в Кайро

Тя ще излезе на сцената на 29 октомври с групата на самия основател на фестивала Амро Салах, който е дълбоко свързан със страната ни

Легендарният рок мюзикъл "Коса" се завръща на сцената на Зала 1 на НДК на 7 декември

В главните роли ще гледаме откритието на съвременния български театър Виктор Ибришимов, блестящата Десислава Николова, любимеца на публиката, мултиталантливия актьор Мариан Бачев и огнената певица Нора Караиванова

Носителите на голямата награда на "Кантус Фирмус" дебютират в "Европейски музикален фестивал"

Младите инструменталисти Ивайло Василев (пиано) и Лора Маркова (цигулка) ще свирят под диригентската палка на маестро Григор Паликаров с Оркестъра на Класик ФМ радио

Музикалният проект Pop and Rock Meеts Jazz отбеляза 10 години

Публика от най-различни групи аплодира концерта на един от устойчивите музикални проекти на българската сцена снощи в София лайв клуб