Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Какво четохте и кое привлече вниманието ви в Impressio през изминалата година?

#2022 В DIR.BG

Какво четохте и кое привлече вниманието ви в Impressio през изминалата година?

Нашият различен поглед към 2022 г. е воден главно не толкова от новините, които ни засипват всеки ден, а е направен чрез вашия поглед и това, което вие избрахте

Колаж: Траяна Генчева/Dir.bg

"И на най-високия трон на света, ние винаги ще седим на задника си", мъдрува вече повече от четири века френският философ Мишел дьо Монтен.

А ние, колкото и да се опитваме да не бързаме, "въоръжени до зъби" с "благодата" на новите технологии, изпращаме още една стремглава година, осезателно динамична със страховитите събития от военния конфликт в Украйна, изместили бързо двете години на пандемия. Събития, които поставиха под ключ и културата, и изкуството, и душите ни.

Още

Паноптикум'22: Вдъхновяващите хора и истории на Impressio

Паноптикум'22: Вдъхновяващите хора и истории на Impressio

Затова нашият различен поглед към 2022 г. е воден главно не толкова от новините, които ни засипват всеки ден, а е направен чрез вашия поглед и това, което вие избрахте да четете и да гледате от вълнуващите хора и истории в Impressio.

Вече ви припомнихме специалните ни гости, много, от които гостуваха единствено при нас, други пък споделиха истории само за нас. Защото вие, читателите, сте нашите най-важни корективи.

А днес ви връщаме към малка част от материалите, които четохте с най-голямо любопитство и които привлякоха вниманието ви тази година? 

ЛЕГЕНДИ НА КИНОТО

Още

Идолът, който умря ненавършил 37, но ни остави 29 незабравими филмови роли

Идолът, който умря ненавършил 37, но ни остави 29 незабравими филмови роли

Навършиха се 100 години от рождението на идола на няколко поколения зрители - Жерар Филип. Идолът, който умря ненавършил 37, но ни остави 29 незабравими филмови роли

Той умира толкова рано, че светът го запомни млад. За кратко време направи толкова забележителни роли, че остана икона в историята на киното. Беше всеобщ любимец, широко усмихнат и жаден за живот. Ракът отне силите му и смъртта го отнесе от нашия свят, но ни остави траен спомен за лицето му и за усмивката му.

Жерар Филип и Джина Лолобриджида във филма "Фанфан лалето"

За 15 години Жерар Филип игра в 29 филма и бе един от най-обичаните актьори не само в родината си Франция, но в цял свят. Той се превъплъти в сложни образи като Жулиен Сорел от "Червено и черно" на Стендал, княз Мишкин от "Идиот" на Достоевски, и още много други герои с характери в широко амплоа - той беше и Фанфан Лалето, и Калигула, и Мефистофел, и принц Хамбургски, и Ричард III и мн. др. И навсякъде остави в ролите си не само незабравим образ за героя си, но и себе си - своето личностно обаяние.

Още

Ава Гарднър - "най-красивото животно в света", което се самоунищожи

Ава Гарднър - "най-красивото животно в света", което се самоунищожи

Ава Гарднър - "най-красивото животно в света", което се самоунищожи - отбелязахме 100 години от рождението на дивата:

Силният й акцент от Северна Каролина е ужасен, Ава бяга от срам от прослушванията и се прибира вкъщи. Но толкова е впечатлила всички, че е извиквана отново на снимачната площадка. Този път вече не й се налага да говори - просто ще трябва да влезе в стаята, да погледне към камерата и да подреди няколко цветя във ваза.

6 ноември 1952 г.: Франк Синатра (1915 - 1998) и съпругата му Ава Гарднър (1922 - 1990), напускат Лондон за пътуване до Африка, където Ава трябва да снима филм (Снимка: Getty Images)

Луис Майер, шеф на Metro Goldwyn Mayer възкликва: "Тя не може да говори. Но това е най-красивото животно в света. Вземете я!" Ава се превръща в универсална икона с чар и чувственост. Снима един след друг филми, пие и пуши по 60 цигари на ден.

За да каже по-късно:"Без значение какви усилия полагам за самоунищожение: успявам да оцелея"...

Още

Джина Лолобриджида навърши 95, огорчена от най-близките си

Джина Лолобриджида навърши 95, огорчена от най-близките си

Джина Лолобриджида навърши 95, огорчена от най-близките си. Актрисата е най-сниманата от Холивуд италианка, обявена през 60-те за най-красивата жена в света.

На 4-ти юли тази година една от иконите на световното кино от Златния му период - Джина Лолобриджида навърши 95. Една от най-красивите жени на планетата, родена с музикалното име Луиджина Лолобриджина, доживя дълбоки старини и живее в лукса на вила с антична архитектура в Рим, но през последните години е подложена на психически тормоз от най-близките си.

Джина Лолобриджида като Анна във филма „La morte ha fatto l'uovo“ („Смъртта снесе яйце“), 1968 г. / Снимка: Getty Images

Единственият й син и внукът й поискаха да бъде поставена под попечителство, заради съмненията, че е манипулирана от своя млад асистент Андреа Пиацола, който "плячкосвал" богатството й.

ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА ВРЕМЕТО

Спомен от Созопол 1983-та

Още

Спомен от Созопол 1983-та

Спомен от Созопол 1983-та

Ще ви върнем 39 години назад. Почти четири десетилетия, когато Созопол също като днес бе любимо място за трудещите се в социалистическа България, но за да почиваш там бяха необходими 45 лева за 14 дни, а останалото до реалната стойност на заслужената почивка, плащаше държавното предприятие.

Безработни нямаше, или поне този въпрос не се обсъждаше публично. Хотелите бяха малко на брой. Станциите приютяваха трудещите се маси с първо, второ и трето на масата. Доматите бяха домати, прасковите - праскови.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

1983-а е случайно избрана година от един период, когато не можехме да почиваме в Гърция, на Миконос, на Малдивите, Ривиерата, или в Дубай. Плътно ни разделяше от онзи хубав свят Желязната завеса, но по лицата на обикновените хора от снимките ще забележите, че странно защо, те не изглеждат нещастни.

Било им е хубаво и в родния Созопол.

Още

Последният горд връх на България преди Десети ноември

Последният горд връх на България преди Десети ноември

Последният горд връх на България преди Десети ноември

Фотографиите на Иван Григоров ни връщат към 29-и юни 1988-а, когато родината ни посрещна космонавта Александър Александров и неговите руски колеги.

България има много славни мигове в историята си, от създаването си като държава до днес, но в по-новата ни история, това несъмнено е българската космическа одисея.

Девет години след първия полет на българина Георги Иванов в Космоса, на 7-и юни 1988-а година, в орбита излетя "Союз ТМ-5", с Александър Александров на борда.

Командирът на полета на "Союз-ТМ-5" Анатолий Соловьов се радва на радушно посрещане от българска страна / Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Полетът бе успешен, и на 17-и юни 1988-а година в 14,20 часа спускаемият апарат с тримата космонавти се приземи успешно в Северен Казахстан.

На 29-и юни екипажът на кораба бе посрещнат тържествено в България. Архивът на фотографа Иван Григоров ни връща към онзи паметен миг, в който цяла България бе горда да посрещне на родна земя втория български космонавт Александър Александров и неговите руски колеги.

Преди 28 години 309 измамени семейства останаха без покрив, а фараонът Соломон Анжел не влиза и за ден в затвора

Още

Първата копка на първата финансова пирамида у нас - "Град на мечтите", през обектива на фотографа Иван Григоров

"Анжел сити - град на мечтите": Първата копка на първата финансова пирамида у нас

В постдемократичните години българинът се нагледа на какви ли не илюзии. Световни циркове не могат да се похвалят с толкова много "зрители". Един от най-страшните "номера" в театъра на илюзиите у нас, беше "Градът на мечтите", или иначе казано, финансовата пирамида на фараона Соломон Анжел - "Анжел сити". Непостроеният жилищен комплекс глътна парите на 309 български семейства, които останаха без дом.

"Ние строим вашите мечти" е логото, с което е обявен проектът за изграждането на жилищен комплекс "Анжел сити", на едно от най-хубавите места на София - местността "Камбаните", в полите на Витоша. Рекламното приложение обещава, че първите жители на "Анжел сити" ще се настанят в своите апартаменти 18 месеца след първата копка, която е направена на 19-и юни 1994-та година.

Точно преди 28 години.

Без думи... (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Дълга трапеза чака гостите (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Много хора продават панелките си, за да инвестират в "Анжел сити", с надеждата, че ще заживеят в модерни жилища. За кратко време предприемачът Соломон Анжел събира над 2 милиарда тогавашни лева, равняващи се на 65 милиона долара.

БЪЛГАРСКА ГОРДОСТ

Още

Аспарух Лешников: От световната сцена до метлата в Борисовата градина

От световната сцена до метлата в Борисовата градина

Аспарух Лешников: От световната сцена до метлата в Борисовата градина

На 16-и юни през 1897-а година, по стар стил, в Хасково, тогава Княжество България, се ражда един истински колос на сцената - изпълнителят на шлагери и стари градски песни - легендата Аспарух Лешников.

Тази година чествахме 125 години от неговото рождение.

Уникален глас тенор, забележителна визия - Бог му дава всичко, за да стигне до върховете на славата. Бил е вокалист на "Комедиен хармонист" (др. "Веселите хармонисти"), записвал е с "Колумбия", "Хиз Мастър войс", "Балкантон", оркестър. "Микрофон", оркестър "Рокощро" и др.

 

Народът го наричаше галено Ари - псевдонимът му от Германия, а музикалната критика в Европа го характеризира като "Рицарят на горното Фа".

А днес, когато се случи да се разходим из Борисовата градина, да си спомним за човека, който вече възрастен и неразпознаваем за мнозина, метял алеите в парка и сигурно с горчива ирония си е тананикал наум свой популярен шлагер. По същото време зад Желязната завеса преиздавали плочи с гласа му...На какви превратности е способна съдбата!...

ГОЛЕМИТЕ ИМЕНА НА БЪЛГАРСКОТО КИНО

85 години от рождението на актьора Вълчо Камарашев

Още

Помните ли "лошия чичко" - другаря Ташев от "Войната на таралежите"?

Помните ли "лошия чичко" - другаря Ташев от "Войната на таралежите"?

Помните ли онзи "чичко Ташев", който гонеше малчуганите във филма "Войната на таралежите"? Ами царят на Даленби в "13-та годеница на принца"? А председателя на съда в новелата "Свидетелите" от комедийния филм "Разводи, разводи..."? Беше и кръчмар, и маестро, и файтонджия, и старшина, и какъв ли още не....

Филмографията му е толкова голяма, че е трудно да изброим всички филми, в които е участвал. Сред тях са ленти, които остават в златната класика на родното ни кино: "Дело 205/1913 П. К. Яворов", "Комбина", "Мера според мера", "Всичко е любов", "Трампа", "Демонът на империята", "Черните ангели" и мн. др.

Вълчо Камарашев се потапяше автентично във всяка роля, която изигра и в киното, и в телевизията, и на театралната сцена. Ако беше жив на 12-и септември щеше да навърши 85. Смъртта ни го отне в един от най-ужасните периоди, когато всички бяхме затворени по домовете си заради пандемията от коронавируса. Не можа да си дойде с полет до България, за да види за последно баща си преди кремацията дори дъщеря му Мина, която е омъжена в Щатите и там отглежда двете внучета на актьора.

Вълчо Камарашев си отиде от нашия свят на 9-и април 2020-а година. Последната му среща с дъщерята и момчетата й била година по-рано - през 2019-а. Тогава едва ли някой от тях е предполагал, че виждането им ще е за "сбогом". Внуците много харесвали дядо си Вълчо, но поради "трудната" му фамилия го наричали "дядо Улф".

И сега, като го гледаме в някой от по-старите му филми, сякаш е жив - толкова силно и изразително е внушението от образите, които създаде на екрана. Помним го. А какво по-добро възпоменание от това да бъде запомнен, за актьора?!...

Емилия Радева на 90

Още

Желязната лейди на българския театър и кино

Желязната лейди на българския театър и кино

Тя е от онова златно поколение на театъра и киното, което днес поражда носталгия - носталгията по времената, в които можехме да се похвалим с култура на високо ниво. Носталгия по постановки и филми, които и днес гледаме с удоволствие и се възхищаваме на актьорите, които играят в тях.

Техният талант е толкова неоспоримо мащабен и непреходен във времето, че все повече добиваме усещането, че не може да се "повтори". Малцина от тях все още са сред нас и им дължим почит за постиженията, за достолепието им, за достойната им възраст.

Емилия Радева и Коста Цонев, в кадър от филма "Ветрената мелница"

Достойна възраст за един достоен човек; за един огромен и респектиращ талант. Името й означавало "съперница", но тя като че ли нямаше съперници на професионалното си поприще. Защото беше уникално съчетание от външност и талант, които винаги я правеха разпознаваема. Уникалното й излъчване респектираше във всеки образ, изигран от нея - и на театралната сцена, и на екрана.

100 години от рождението на режисьора Борислав Шаралиев

Още

Всеки негов филм е шедьовър, в който "всичко е любов"

Всеки негов филм е шедьовър, в който "всичко е любов"

Смело може да се каже, че всеки негов филм е шедьовър, който и днес гледаме с интерес и преосмисляме изживяното през реалистичната и емоционална картина на пресъздаденото в тях.

Достатъчно е да изброим само три от тези филми, и всеки ще се съгласи с казаното: "Рицар без броня" (1965), "Сбогом, приятели!" (1970) и "Всичко е любов" (1979). Те са част от огромната филмография на Борислав Шаралиев, когото приятели и колеги наричаха Шаро.

Актьорите Иван Иванов и Янина Кашева, в кадър от филма "Всичко е любов"

Борислав Шаралиев е от режисьорите, които създадоха международен авторитет на българското кино. Той беше и духовно щедра личност, която не пестеше енергия да "произведе" в звезди поколения актьори. Съвсем млади и неизвестни, някои още студенти, мнозина получиха шанса за успешен дебют в неговите филми.

КОЛОСИ НА СВЕТОВНАТА ЛИТЕРАТУРА

Още

Кръвопреливане заразило със СПИН един от най-прозорливите фантасти на нашето време

Кръвопреливане заразило със СПИН един от най-прозорливите фантасти на нашето време

30 години от смъртта на писателя Айзък Азимов

Знаете ли кой е създателят на термина "роботика", както и на трите правила на роботиката, които са в основата на отношенията между изкуствения интелект и човека? Ще се изненадате, че макар да е биохимик по образование, смелото въображение на този човек "роди" името на нова наука - роботиката.

Става въпрос за американския писател от руско-еврейски произход Айзък Азимов. Той почина на 72-годишна възраст в Ню Йорк на 6-и април 1992-ра година.

Embed from Getty Images

Цялата биография на този човек е удивителен разказ за човешките любопитство, ум и трудолюбие, които могат да творят чудеса. Азимов е едва 5-годишен, когато се научава да чете. В магазина на баща му имало много списания с разкази. От тях се запалва по научно-фантастичните четива. На 18 написва първия си разказ, а първия си роман - "Камъче в небето" - на 30.

100 години от рождението на американския писател-романист и сатирик Кърт Вонегът

Още

Кърт Вонегът: Щом някоя страна загуби свободата си, Съединените щати веднага ще довтасат да й я възвърнат

Кърт Вонегът: Щом някоя страна загуби свободата си, Съединените щати веднага ще довтасат да й я възвърнат

Някои го наричат циник, но трябва да се съгласим, че реалността твърде често е цинична, така че Кърт Вонегът е безпощаден реалист. Той изказва нещата пиперливо, но достатъчно ясно. Както се изразява един от биографите му - "така, че и най-тъпият да ги разбере".

Тази "непоносимост" към увъртането е типична за всестранно развитите личности. Те сякаш презират възможността другите да не знаят колкото тях, и стават директни до степен на цинизъм. Но на него всичко му е позволено, защото той е Кърт Вонегът - безспорно талантлива личност, човек с безапелационно мнение и характер.

Embed from Getty Images

Вонегът е истински майстор на сатирата. Всъщност, тя е най-добрият начин да осмива действителността. Благодарение на сатиричния си талант писателят успява да заклейми всички политически и социални недъзи на своето съвремие и да направи едно безкомпромисно предупреждение към бъдещите поколения.

МАЙСТОРИ НА ЧЕТКАТА

Още

Мистериозният художник на страшни и пророчески картини

Мистериозният художник на страшни и пророчески картини

"Човешкият облик" на злото в творбите на Йеронимус Бош

Наскоро излезе новината, че международни експерти са потвърдили авторството на художника Йеронимус Бош над отдавна изгубена негова творба. Известно време тя е била съхранявана в Музея на изкуствата на Нелсън-Аткинс в Канзас Сити, Мисури. В продължение на пет години изследователи-участници в проекта за проучване и опазване на Bosch (BRCP) провели множество опити и с помощта на инфрачервена технология успели да определят нейната автентичност.

Именно тази работа спечелва прозвището на художника "Дяволският художник" след смъртта му. Озаглавена е "Изкушението на свети Антоний" и се смята, че е част от триптих, или по-голям панел. Платното е рисувано между 1500-та до 1510-а година. Картината беше показана в музея на Нордбрабанти в родния град на Бош, който успя да събере над 20 оцелели творби за ретроспектива на художника и ще я покаже през идния февруари.

Бош сякаш обхваща целия период на човешкото съществуване - от удоволствието да живееш в рая, през болката и страданието, до адските низини. "Време е да го преоткрием отново!", възкликват изследователите на Бош.

Повечето от картините му изобразяват греховете и моралните падения на хората. Бош използва образи на демони, полухора, полуживотни и машини, за да пробуди чувството на страх и обърканост, да изобрази човешкия облик на злото. А че то има "човешки облик" е несъмнено актуална тема на нашето съвремие. Да, може би наистина е време да преоткрием художника на страшни и пророчески картини за нашето Днес.

НОВАТОРИТЕ В ИЗКУСТВОТО

Още

Кой уби Джани Версаче?

Кой уби Джани Версаче?

Тази година облязахме 25 години от смъртта на легендата на модата и дизайна, но кой уби Джани Версаче?

На 15-и юли 1997-а година светът потресен научи, че е бил убит Джани Версаче - една от култовите личности в света на модата и дизайна. Той бе едва на 50, в разцвета на творческите си сили, и бе намерен мъртъв - с две прострелни рани в главата и в тила, близо до имението му в Маями, на хиляди километри от родината му Италия.

Навършиха се 25 години от онзи фатален ден, в който светът изгуби основателя на модна къща "Versace" и марката "Versace", носителя на американския моден "Оскар" (1993) и на званието "Commendatore della Repubblica Italiana"(1986), връчено лично от президента на републиката Франческо Косига на дизайнера от световна величина и гордост на Италия - Джани Версаче.

Embed from Getty Images

Както сполучливо се изразява един биограф на дизайнера, "Версаче израства сред парчета плат, карфици и шевна машина". Но момчето мечтае за нещо повече - иска да експериментира, да създава изкуство от парчетата плат; да съчетава формите и цветовете.

И успява.

ОТ ДЪЛБИНИТЕ НА ВРЕМЕТО

Още

Значима археологическа находка на могила Оструша край Казанлък

Значима археологическа находка на могила Оструша край Казанлък

Археологическата находка на могила Оструша край Казанлък

В навечерието на Празниците в Долината на тракийските царе бяха направени значителни археологически разкрития в района на могила Оструша, информират от Община Казанлък. На 30 август 2022 г. бе финализирано спасителното археологическо проучване на обект от римската епоха, регистриран югозападно от могила Оструша. Проучването бе осъществено от екип на Исторически музей "Искра".

Тогава са регистрирани петнадесет археологически структури, като две от тях са постройки със стопански характер. Основите на зидовете им са от каменна зидария на калова спойка, а във височина са били доизграждани с кирпич или колово-плетена конструкция. Керамичният материал и малкото единични находки позволяват предварително отнасяне на тези структури най-общо към III - IV в.

За складовите и хранилищни функции на едната постройка свидетелства намереният на място голям керамичен хранилищен съд /питос/. Тези съдове са често срещани в миналото и са използвани за съхранение на жито. Заравяни са в земята, като над повърхността е оставало единствено устието им, покривано с капак.

Питосът от Оструша впечатлява с размерите си (1,70 x 1,10 м) и много добрата запазеност, което гарантира възможността за експониране в кратко бъдеще.

Още

България вече не е "Тера инкогнита" на картата на археогенетичните изследвания

България вече не е "Тера инкогнита" на картата на археогенетичните изследвания

България вече не е "Тера инкогнита" на картата на археогенетичните изследвания

Това изследване създава много по-сериозна сигурност и за произхода на индоевропейците, и за произхода изобщо на неолита на Балканите, разказват български учени.

Научното списание "Сайънс" публикува три статии, в които са изложени резултатите на екипа от 196 учени от три континента - Европа, Азия и Северна Америка. Изследването обхваща миграциите през т.нар. Южна дъга - областта, свързваща Европа през Анатолия със Западна Азия.

В него са анализирани данни от 727 индивида от този регион, живели през последните 11 000 години от Ранния неолит до Ранното средновековие. Проучването е ръководено от Йосиф Лазаридис и от проф. Дейвид Райх от Департамента по еволюционна биология на човека в Харвардския университет.

Екипът на Impressio ви пожелава здрава и вълнуваща Нова година! Бъдете все така търсещи, четящи и критично любопитни към нас!

Още

Илиян Джевелеков: Моята 2022 година

Илиян Джевелеков: Моята 2022 година

Още

Георги Бърдаров: Намираме се във времена на драстични промени, няма как да няма катаклизми

Георги Бърдаров: Намираме се във времена на драстични промени, няма как да няма катаклизми

Още

Киното, което ни завладя през 2022 година

Киното, което ни завладя през 2022 година

Още

Кои бяха най-атрактивните продажби на изкуство през 2022 година?

Кои бяха най-атрактивните продажби на изкуство през 2022 година?

Коментирай 6

Календар

Препоръчваме ви

Мара Белчева със свой личен кът в музея на Петко и Пенчо Славейкови

Постоянната експозиция с лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма на на голямата любов на Пенчо Славейков бе представена за първи път на 14 февруари в къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София

Показват най-богатата колекция от лични вещи на Апостола

Музей "Васил Левски" в Ловеч ще отбележи 70-годишнината си с уникална изложба

Две изложби, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски - в Художествена галерия в Ловеч

Чрез експозициите виждаме как животът на Апостола не свършва на бесилото в София на 6 февруари (по стар стил) 1873 г., а продължава в пространството и времето, за да стигне до наши дни и да продължи напред в бъдещите

Големият художник Илия Петров и Академията като съдба

Изложбата е от 7 февруари 2024 до 9 март 2024 в Художествена галерия "Петко Задгорски" - Бургас

Съюзът на българските писатели отбелязва с рецитал 176 години от рождението на Ботев

В рецитала на 5 януари в литературния клуб "Парнас" са включени съвременни поети

Писателят Тошо Дончев от Унгария спечели Международния конкурс за къс хумористичен разказ "Алеко"

Той се организира ежегодно от Община Свищов в навечерието на Алековите дни, посветени на рождената дата на писателя - 13 януари 1863 г.