Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Аспарух Лешников: От световната сцена до метлата в Борисовата градина

БЪЛГАРСКА ГОРДОСТ

Аспарух Лешников: От световната сцена до метлата в Борисовата градина

125 години от рождението на Аспарух Лешников-Ари

Аспарух Лешников (1897-1978)

На 16-и юни през 1897-а година, по стар стил, в Хасково, тогава Княжество България, се ражда един истински колос на сцената - изпълнителят на шлагери и стари градски песни - легендата Аспарух Лешников.

Тази година честваме 125 години от неговото рождение.

Аспарух Лешников / Източник: Архив на Съюза на българските композитори

Уникален глас тенор, забележителна визия - Бог му дава всичко, за да стигне до върховете на славата. Бил е вокалист на "Комедиен хармонист" (др. "Веселите хармонисти"), записвал е с "Колумбия", "Хиз Мастър войс", "Балкантон", оркестър. "Микрофон", оркестър "Рокощро" и др.

Народът го наричаше галено Ари - псевдонимът му от Германия, а музикалната критика в Европа го характеризира като "Рицарят на горното Фа".

Кариерата му започва още през 30-те години на миналия век и се развива активно до 1960-а. Любопитното е, че Аспарух Лешников искал да стане военен. Съдбата, обаче, си знае нейното. Забелязва го големият маестро Георги Атанасов, който го насочва към музиката.

Първите изяви на Аспарух Лешников пред публика са в църковния хор на Хасково и в един хор в Стара Загора. Оттам го забелязват, и оттам - като обикновен хорист, тръгва шеметната му кариера. После, във Военното училище, се запознава с Христо Смирненски и приятелството им ражда легендарната песен "Горчиво кафе", по текст на именития поет.

През 1920-а вече е ясно, че пътят на Аспарух Лешников е в музиката. Той осъзнава, че има талант, но му липсва голямата култура на музиката и техниката на певческото изпълнение. Тръгва на уроци при проф. Иван Вулпе, а след това заминава за Берлин. По онова време само четирима можели да вземат стипендия от прочутия "Щернише Консерваториум", а кандидатите били стотици. Но нашият Аспарух Лешников бил избран сред тези четирима стипендианти.

През 1927-а година става солист в "Чарел-Ревю корус". Там го забелязват и го канят на работа във "Фридрихщадпалас" - най-големият ревю-театър в Берлин. През същата година става водещ вокал тенор на един новосформиран секстет - "Комедиен хармонист", съставен от виртуозни музиканти. Секстетът бързо набира популярност и само в рамките на година получава покани за гастроли в Англия, Франция, Белгия, Холандия, Италия, Швеция и Америка.

През 30-те години славата на "Комедиен хармонист" е толкова голяма, че грамофонните фирми се надпреварват за техни записи. Музикантите записват плочи при най-известните компании: "Одеон", "Електрола", "Колумбия" и "Хиз Мастър войс". Издават песните им в многохиляден тираж.

Музикантите от "Комедиен хармонист" / Източник: Архив на СБЖ

Самият американски президент Франклин Рузвелт ги кани да изнесат концерт в Олаф, Норвегия. През 1934-та година групата заминава на турне в Щатите. Качват ги на на палубата на прочутия кораб "Саратога" на военно-морските сили на САЩ, където хармонистите изнасят концерт пред 85 000 моряци и офицери. Сред публиката бил и Рузвелт - възторжен фен на секстета. А сред гостите - все знаменитости от висок ранг: крал Олаф, принцеса Юлиана, диригентите Фуртвенглер и Менгелберг.

"Комедиен хармонист" на борда на парахода "Бремен", 1934 г.

Запазен е един запис с интервю с Аспарух Лешников, 45 години след концерт на секстета в Лайпциг, на 26-и януари 1930-а, за който певецът си спомня: "Това викане, това лудеене на публиката - аз стоях с отворена уста. Не можех да говоря, само сълзи. Плачех от радост." През същата година музикантите заминават на първото си турне - в Амстердам, и там за първи път ги снимат и във филм.

Ето че от "Комедиен хармонист" започва да се интересува и киното. Канят ги за участие във филми с най-популярните звезди на времето: Марлене Дитрих, Ханс Алберс, Макс Линдер, Роза Валети и мн. др.

Аспарух Лешников с кучето си Клаус пред двореца Шарлотенбург в Берлин

Втората световна война е жестоко и преломно време за света, което се отразява на живота на цялото човечество. С идването на Хитлер на власт, музикантите от "Комедиен хармонист" прекратяват дейността си. Проблемът е в това, че трима от тях са евреи. Освен това стилът на музика, изпълняван от хармонистите, се считал за упадъчен от нацистката идеология. Първоначално започват безпричинно да им отменят концертите, а после забраняват евреи изобщо да участват в културни мероприятия.

Групата се опитва да продължи с концерти в чужбина, но после това става трудно осъществимо в целия свят. Прощалният концерт на "Комедиен хармонист" се провел в Мюнхен. Било вълнуваща вечер и за музикантите и за тяхната публика.

След разпадането на секстета, част от музикантите заминават за САЩ. Аспарух Лешников остава в Германия и заедно с трима от останалите си колеги, сформират нова група - "Дас Майстер секстет". С тях Лешников работи до 1941-ва година. След това се завръща в България.

У нас го посрещат като вече успял по света българин. Веднага записва над 100 плочи. Славата му расте. Става любимец на сънародниците си.

След Девети септември образува нов състав, с който обикаля страната - пее пред младежки бригади - навсякъде, където започва да кипи строителство. През 1951-ва година е поканен за първи тенор от Георги Белчев в един квинтет, който имал амбицията да "повтори" берлинския "Комедиен хармонист", но на родна сцена.

По-късно Лешников се включва в пътуващата естрада "Балкан". Обожавал да пътува и да бъде сред хората. Отдавал цялата си енергия в песента, за да радва публиката.

Още

Елвис Пресли с бронзова статуя в Германия (видео)

Елвис Пресли с бронзова статуя в Германия (видео)

В края на 60-те във ФРГ започват да преиздават плочите на "Комедиен хармонист". У нас "Балкантон" издава дългосвирещи плочи с най-добрите песни на Аспарух Лешников, но това е вече времето на т.нар. социалистическа естрада и песни като неговите вече са определяни от новите критици за демоде, а често и обявявани за "културно упадъчни". Това, разбира се, не е попречило на ценителите на хубавата музика да ги харесват и до днес, и носталгично да се обръщат към нежната им мелодика.

Така или иначе може да се каже, че 60-те години се оказват края на голямата слава на Аспарух Лешников като артист. Точно когато във ФРГ започват да преиздават плочи с негови записи, в родните служби се появява някакъв донос, че някога, докато бил в Германия, Аспарух Лешников бил любимец на Хитлер и Гьобелс? В тази нелепост е можело да повярват само онези, които са искали да я представят за истина. А и дори да е истина, всеки мислещ човек би си задал логичния въпрос, каква вина може да има един артист за това, че са харесвали гласа му дори хора като Хитлер?!

Още

 Излезе "Хитлер" - най-подробната биография на Фюрера (ОТКЪС)

Излезе "Хитлер" - най-подробната биография на Фюрера (ОТКЪС)

Но този донос, макар и напълно скалъпен и неубедителен, преобръща съдбата на Аспарух Лешников. Човекът, който радвал и ентусиазирал с песните си младежките бригади по строежите на социалистическа България, прекарва последните си години като певец в цирка и като метач в Борисовата градина. Умира в крайна бедност на 31-ви юли 1978-а година. Парадоксално и доста нелогично, малко преди това - през 1977-а година бива удостоен с орден "Кирил и Методий"... Вероятно единствено заради 80-годишния му юбилей.

Такъв е горчивият финал на една блестяща кариера. Малко след като родната сцена му обръща гръб, Аспарух Лешников имал своите звездни мигове в чужбина - през 1965-а година бил поканен в ГДР и там е обявен за почетен гост на градовете Дрезден и Шверин, а през 1968-а на тържество във "Фридрихщадпалас" му връчват златна значка на почетен член на легендарния театър.

Дискографията на Аспарух Лешников е обемна - има издадени стотици малки и дългосвирещи плочи. Сред най-популярните, които още пазят запалени почитатели на шлагера, са плочите "Аспарух Лешников и вокална група "Комедиен хармонист" и "Стари изпълнения на Аспарух Лешников" - и двете на "Балкантон".

Родният град на певеца продължава да се гордее с него. Ежегодно в началото на юни в Хасково се провежда Националният конкурс-фестивал "С песните на Ари", в който взимат участие непрофесионални изпълнители на стари градски песни.

Още

"Арийката" Боргхилд утешавала войниците на Хитлер

"Арийката" Боргхилд утешавала войниците на Хитлер

И до днес, ако попитате някого от по-възрастното поколение на България, кой е най-успелият българин на световната музикална сцена, той ще ви отговори без замисляне: Аспарух Лешников! Веднъж един музиковед се пошегува, че Лешников е "любимо име на кръстословиците".

И това е така - факт. Името Ари може да срещнете често в кръстословиците. Но в това също има някакъв символичен знак - че името на Аспарух Лешников няма да потъне в забрава и ще продължи да ни припомня за един невероятен певец, чиято съдба ни изпълва едновременно с гордост и с огорчение.

Аспарух Лешников/ Източник: Архив на БНР

Нашият Ари е бил един от най-известните естрадни музиканти в Европа между двете световни войни.

Още

Българин, живял 30 години в Холивуд, представя във Варна цветовете на Дивия Запад

Българин, живял 30 години в Холивуд, представя във Варна цветовете на Дивия Запад

През 1997-а година, близо 20 години след смъртта на Аспарух Лешников, легендата "Комедиен хармонист" се завръща с филм, който припомня за краткото, но забележително съществуване на берлинския секстет. Филмът припомня славните мигове на музикантите, които са вдигали на крака стотици хиляди хора на концертите си по света. През 30-те години на миналия век групата била толкова популярна, колкото стават в по-ново време "Бийтълс".

А днес, когато се случи да се разходим из Борисовата градина, да си спомним за човека, който вече възрастен и неразпознаваем за мнозина, метял алеите в парка и сигурно с горчива ирония си е тананикал наум свой популярен шлагер. По същото време зад Желязната завеса преиздавали плочи с гласа му...На какви превратности е способна съдбата!...

Поклон пред артиста Аспарух Лешников!

Еми МАРИЯНСКА

Още

Хиляди музиканти свириха в Каракас за световен рекорд

Хиляди музиканти свириха в Каракас за световен рекорд

Още

Йосиф Радионов на 70 с музиканти от цял свят

Йосиф Радионов на 70 с музиканти от цял свят

Още

Световноизвестният баритон Кирил Манолов е "Музикант на годината"

Световноизвестният баритон Кирил Манолов е "Музикант на годината"

Още

Ласло Феньо: Хуманността е езикът на музиката

Ласло Феньо: Хуманността е езикът на музиката

Коментирай 20

Календар

Препоръчваме ви

Джейн Бъркин: Най-емблематичната парижанка сред англичанките

Джейн Бъркин, муза на краля на френския шансон Серж Генсбур, почина в неделя на 76 години

Кости от черепа на Бетовен бяха върнати във Виена

Експертите се надяват 10 фрагмента, дарени от американски бизнесмен, да им помогнат да уточнят причините за глухотата и за смъртта на гениалния композитор

Музей, посветен на италианския тенор Карузо, отвори врати в Неапол

Роденият през 1873 г. певец и неговата международна кариера са в центъра на малък музей, помещаващ се в Кралския дворец на Неапол, който беше отворен за посетители в сряда

Филмовият фестивал във Венеция ще отдаде почит на Джина Лолобриджида

На 29 август на традиционното въвеждащо събитие на остров Лидо ще бъде показан 27-минутен късометражен филм на Орсън Уелс, озаглавен "Портрет на Джина"

Отбелязваме 120 години от рождението на художника акад. Илия Петров

Наричан "майсторът на портрети", не си е поставял граници и твори в различни области на изобразителното изкуство

Мистериозна нощ с Бог променя гения Блез Паскал

400 години от рождението на блестящия учен и мислител