Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Излезе "Хитлер" - най-подробната биография на Фюрера (ОТКЪС)

ИСТОРИЧЕСКИ ПРОЧИТ

Излезе "Хитлер" - най-подробната биография на Фюрера (ОТКЪС)

Първи том от книгата на Иън Кършоу е вече на пазара

Българското издание на книгата "Хитлер" от Иън Кършоу е дело на издателство "Изток-Запад", в партньорство със сдружение "Моята българска история" по инициативата Чета, следователно съм. Книгата е смятана за най-пълната и завършена биография на германския диктатор, от детството му в австрийската провинция, до самоубийството му в бункера в Берлин.

Още

Срамните фотографии, които Хитлер се опитва да унищожи

Срамните фотографии, които Хитлер се опитва да унищожи

Адолф Хитлер оставя мрачна следа от противоречиви истории и митове за личността си. В книгата си Иън Кършоу ни приближава повече от всякога до истинския образ на Хитлер, смятат критиците. Той проследява неговата метаморфоза от неудачник в бедняшки приют, през "барабанчик", сеещ омраза в мюнхенските бирхалета, до върховен водач и идеолог на един убийствен режим, който ще остави Европа в разруха.

Още

Продават 30 картини, приписани на Хитлер

Продават 30 картини, приписани на Хитлер

С кристална яснота на анализа и с помощта на нови, неизвестни досега източници, Кършоу показва механизмите на влияние и власт на най-големия диктатор на нашата епоха.

Кършоу разкрива и условията, които правят възхода на Хитлер възможен - бесният антисемитизъм на предвоенна Виена, тежкото изпитание на една смъртоносна война, отровният национализъм, обхванал Бавария през 20-те години на XX в., подкопаването на Ваймарската република от екстремистите отляво и отдясно и разочарованието от демокрацията на едно общество, останало излъгано в надеждите си.

Мащабите на злото, което Хитлер отприщва върху света, го превръщат в почти демонична фигура в масовото съзнание. Неговата диктатура се равнява на срив на модерната цивилизация и показва на какво сме способни под влиянието на подобна власт.

Авторът - Иън Кършоу е професор по модерна история в Шефилдския университет. За приноса си към историята е отличен с германския орден "Федерален кръст за заслуги". През 2002 г. е удостоен с рицарско звание, а през 2004 г. е награден с медал "Нортън Медликот" от Историческото дружество в Лондон.

Историк, достоен за възхищение - добросъвестен изследовател на фактите. В резултат на това книгите му се отличават с ерудиция и голяма познавателна стойност. Авторът притежава уникална яснота на мисълта и израза, така че представлява пример как един академичен историк трябва да пише, за да достигне до по-широка публика и да бъде разбран, запазвайки авторитета на научен източник.

"Не мисля, че който и да е историк трябва да приеме една книга за окончателна. Нищо не е окончателно. Но не мисля, че книгата на Кършоу за Хитлер някога може да бъде надмината", казва Антъни Бийвър - най-известният британски историк и бестселъров автор.

"ХИТЛЕР" - ТОМ I (ОТКЪСИ)

Около 1930 г. (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Тук свързвам харизматичната власт с едно друго понятие, за да покажа по какъв начин функционира силно персонализираната форма на управление, която Хитлер осъществява. Това понятие, което присъства като лайтмотив в цялата биография и се назовава по същия начин в текста, е починът "да се поддържа курсът на Фюрера"; чрез него се опитах да покажа как предполагаемите цели на Хитлер служат за подемане, привеждане в изпълнение и легитимиране на инициативи на различни нива от режима и съзнателно или неволно подклаждат разрушителната динамика на нацисткото управление. С тази формулировка нямам предвид, че хората във всеки момент са се питали какво иска Хитлер, след което са се опитвали да го реализират на практика.

Някои, естествено - особено сред праволинейните привърженици на партията, - правят в общи линии именно това. Много други обаче - които например бойкотират някой еврейски магазин в полза на конкурентна фирма или донасят в полицията срещу съсед, подтикнати от някаква лична вражда - не си задават въпроса какви са намеренията на фюрера и действията им не са мотивирани от идеологията.

Независимо от това по свой скромен начин те подкрепят и насърчават идеологическите цели, представлявани от Хитлер, и по този начин косвено способстват за процеса на радикализация, чрез който тези цели (в случая - расовото прочистване на германското общество) постепенно придобиват по-ясни очертания като задачи, осъществими в кратки срокове, а не само в далечна перспектива. (Иън Кършоу, в Предговора на книгата).

Август 1927 г., Адолф Хитлер поздравява масовите редици на своята партия по време на партийния конгрес в Нюрнберг. (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

                                                                           ***

Диктатурата на Хитлер има качеството на парадигма за двайсети век. В крайна и наситена форма тя отразява, наред с всичко друго, претенцията за тоталност на модерната държава, неочакваното равнище на държавни репресии и насилие, невижданата дотогава манипулация на медиите за контрол и мобилизация на масите, безпрецедентния цинизъм в международните отношения, острите заплахи на крайния национализъм и неизмеримо разрушителната сила на идеологиите на расовото превъзходство и крайните последици от расизма, както и извратеното използване на съвременните технологии и социалното инженерство.

Инспекция на войските (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Преди всичко това явление запалва предупредителен сигнален огън, който продължава да гори ярко: то показва как едно модерно, напреднало, културно общество може изключително бързо да бъде потопено във варварство, достигнало кулминация в идеологическа война, завоевателни действия, отличаващи се с почти невъобразима алчност и жестокост, и геноцид, какъвто светът дотогава не е виждал.

Диктатурата на Хитлер се равнява на срив на модерната цивилизация - един вид ядрен взрив, раздиращ модерното общество отвътре. Тя показва на какво сме способни.

Адолф Хитлер, вече канцлер на Германия с привърженици в Нюрнберг през 1933 г. (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Векът, над който в известен смисъл властва името на Хитлер, се характеризира до голяма степен от война и геноцид, които са белязани с неговото име. Това, което се случва под управлението на Хитлер, се разиграва (и всъщност не би могло да бъде иначе) в обществото на една модерна, културна, напреднала в технологично отношение страна със силно развита бюрокрация. Само няколко години след като Хитлер оглавява правителството, тази просветена страна в сърцето на Европа вече се движи в посока към апокалиптична война, сееща геноцид, която ще остави Германия и целия континент не просто разделени от Желязната завеса и потънали във физическа разруха, но и в състояние на морален потрес. Това още се нуждае от обяснение. Като отправна точка можем да вземем комбинацията от ръководство, посветено на идеологическа мисия за национално възраждане и расово прочистване; общество с достатъчно силна вяра в своя Водач, за да работи за целите, за които той видимо се бори; и квалифицирана бюрократична администрация, способна и силно мотивирана да планира и реализира определена политика, колкото и нехуманна да е тя. Как и защо това общество е могло да бъде мобилизирано от Хитлер е въпрос, който изисква да бъде изследван.

На тих пикник между срещите, около 1933 г. (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Удобно би било да не търсим причината за бедата на Германия и Европа по-далече от личността на самия Адолф Хитлер, който управлява Германия от 1933 до 1945 г. и чиято смразяващо безчовечна философия е била публично популяризирана близо осем години преди да стане райхсканцлер. Само че, макар и Хитлер да носи първостепенна лична отговорност за случилото се при неговия авторитарен режим, персонализираното обяснение би било грубо опростяване на истината.

Около 1940 г. С Ева Браун в Берхтесгаден (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Може да се каже, че Хитлер е класическа илюстрация на мисълта на Карл Маркс, че "хората създават собствена история, [...] но [...] при дадени и наложени отвън условия". Как тези дадени и наложени отвън условия, безлични събития извън контрола дори на най-влиятелния субект, са моделирали съдбата на Германия; каква част от станалото може да бъде отдадена на непредвидими обстоятелства, дори на историческа случайност; и каква част може да бъде приписана на действията и мотивите на необикновения човек, управлявал Германия по това време: всичко това се нуждае от изследване. Прости отговори не са възможни.

*Текстът се публикува със съгласието на издателство "Изток-Запад", а "Хитлер" - Том 1 можете да поръчате от ТУК

Още

Гласът, който вбесявал Хитлер

Гласът, който вбесявал Хитлер

Още

Лондонски двойник на Хитлер печели по 500 паунда на час

Лондонски двойник на Хитлер печели по 500 паунда на час

Още

Нежни целувки от Ленин и тайната любов на Хитлер

Нежни целувки от Ленин и тайната любов на Хитлер

Още

"Хитлеровият Холивуд" - между пропагандата и разтухата

"Хитлеровият Холивуд" - между пропагандата и разтухата

Коментирай 12

Календар

Препоръчваме ви

Коя е Джейн Ан Филипс, спечелила литературната награда "Пулицър"?

Романът "Нощна стража" e за майка и дъщеря, които търсят убежище след войната в приют за душевно болни и постепенно се възстановяват от травмите.

Пролетният панаир на книгата стартира на 24 май в София

Събитието ще продължи до 2 юни, а гостите му могат да се насладят на повече от 110 културни събития, включително 40 на специално обособената сцена на Културната програма на Панаира

Проф. Николай Овчаров пише книга за аристокрацията по време на Второто българско царство

За новия си труд авторът сподели, че както и в опуса за царете, в нея освен историческите извори, ще бъде застъпена много и археологията

"Няма страшно" - оптимистичен преглед на семейното ежедневие

Сборникът с разкази от баща и дъщеря е хумористично четиво, идеално за плажа или за отпускане в края на деня, но въпреки лекотата си, без да съди и без да назидава, ни кара да се замислим

"Свобода": Мемоарите на Ангела Меркел излизат през ноември

Бившата канцлерка е написала книгата в съавторство с дългогодишния си политически съветник Беате Бауман

"Великият Гетсби" и "Нежна е нощта" излизат в един том (откъс)

Две от най-емблематичните произведения за световната литература излизат в едно книжно тяло от издателство "Колибри"