Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Българин, живял 30 години в Холивуд, представя във Варна цветовете на Дивия Запад

ФОТОПЕЙЗАЖИ

Българин, живял 30 години в Холивуд, представя във Варна цветовете на Дивия Запад

"Ние сме част от света, номади, но в еволюцията си сме се откъснали до такава степен, че дори сме забравили как се живее сред нея", споделя Арменак Мазлумян, който подрежда експозиция от 40 снимки

Фотоизложба "Цветовете на Дивия Запад" подреди във Варна Арменак Мазлумян. След 30 години в Холивуд, роденият и израснал във Варна фотограф, подрежда експозиция от 40 снимки на пейзажи в САЩ, които включват впечатляващия Гранд Каньон (Източник: БТА)

В емблематичното за Варна Морско казино Арменак Мазлумян представя на 16 юни фотоизложбата си "Цветовете на Дивия Запад". След 30 години в Холивуд, роденият и израснал във Варна фотограф, подрежда експозиция от 40 снимки на пейзажи в САЩ, които включват впечатляващия Гранд Каньон и Огнената долина.

Още

Това е Оймякон - най-студеното населено място на Земята

Това е Оймякон - най-студеното населено място на Земята

Мазлумян споделя, че за него в големия град не могат да бъдат уловени толкова интересни кадри колкото в природата. По думите му, има фотографи, които обичат да са заобиколени с шум, но той не е сред тях. Проблемът е, че при снимането на хора на публични места винаги има някой, който не е съгласен и протестира, което пък води до натрупване на отрицателна енергия, която се отразява и на снимащия, казва фотографът.

Арменак Мазлумян (Източник: БТА)

Още

"Аз съм Българка!" - 24 родолюбиви момичета в изложба на млад фотограф

"Аз съм Българка!" - 24 родолюбиви момичета в изложба на млад фотограф

Представата на хората за Холивуд е подвеждаща, всъщност градът е много по-различен, разказва Мазлумян. По думите му, Меката на киното е по-скоро индустриална и далеч не е застлана с червени килими и златни пътеки. Холивуд е многолик и в него има всичко, включително и доста бездомници, защото непрекъснато прииждат много хора с големи надежди, които обаче не винаги се реализират, допълва фотографът.

На въпрос дали е снимал някое от големите имена на киноиндустрията, Мазлумян отговаря отрицателно. Причината е не само тази, че не обича да снима хора, а и защото звездните актьори не живеят в Холивуд. Те работят там, но няма как да ги видиш, може да ги зърнеш само, където живеят - в прочутия Бевърли Хилс или в луксозните магазини, посочва фотографът. И уточнява, че всъщност извън Холивуд хората знаят много повече за популярните личности, отколкото в самия град. Според него, жителите му изобщо не се интересуват кой за кого, колко пъти се е женил, а всеки си гледа работата и семейството.

Мазлумян окачествява отношението си към фотографията като на ревностен любител. Разказва, че бизнесът му в САЩ е бил свързан с фотографията, защото е имал лаборатории за проявяване на снимки от началото на 90-те години до 2006 г., когато навлиза цифровата фотография. САЩ е държава с големи възможности и, ако имаш силата на духа и поглед напред, можеш да постигнеш много, допълва Мазлумян. Според него, българите, тъй като имат добро образование и силен дух, имат големи шансове за успех зад океана, стига да искат. Въпросът е, че повечето хора не са чак толкова амбициозни и се задоволяват с по-малко, аз самият съм от този вид, с усмивка казва Мазлумян.

Фотоизложба "Цветовете на Дивия Запад" подреди във Варна Арменак Мазлумян. След 30 години в Холивуд, роденият и израснал във Варна фотограф, подрежда експозиция от 40 снимки на пейзажи в САЩ (Снимка: Арменак Мазлумян)

Още

По кръстния път на Спасителя – Via Dolorosa

По кръстния път на Спасителя – Via Dolorosa

За себе си признава, че навлизането на дигиталната фотография е причината да преустанови да развива бизнес в тази сфера. Тази нова изобразителност дава по-големи възможности, но старата фотография носи друга красота, тя е друг вид и дори има мирис, казва българинът. Признава, че новите технологии са далеч по-ефектни, но като фотограф от старата генерация, не приветства манипулирането на изображението чрез компютър. Това вече за мен не е фотография, казва Мазлумян. И допълва, че още си пази старателно старите филмови апарати. Неговата лична позиция е, че най-вероятно на хората ще омръзне дигиталната технология. И се аргументира с факта, че в САЩ вече се забелязват наченки на връщане към старата техника и се появяват кръжоци за обучение как се работи по старите технологии.

Фотографията за мен е любимо хоби, нещо, което правя за себе си, а не с комерсиална цел, защото където се намесят парите, духът изчезва, казва Мазлумян. Според него, независимо какво прави човек, ако не влага сърце, нещата не се получават истински. Разказва, че през годините е обиколил много от щатите, особено западните, и е запечатал образи на величествената природа. Ние сме част от света, номади, но в еволюцията си сме се откъснали до такава степен, че дори сме забравили как се живее сред нея, споделя огорчението си Мазлумян. Всъщност точната дума на съпреживяването е енергия, която природата зарежда у всеки, обяснява Мазлумян.

Още

Street Art за вкъщи: Изложба авторски сериграфии

Street Art за вкъщи: Изложба авторски сериграфии

За мен беше много интересно да дойда в България след толкова много години, споделя сънародникът ни. Припомня си, че всъщност си е идвал, но много за кратко, без да успее да разгледа, да усети духа. Сега пожелах да изкарам поне една година тук, за да видя как ще се чувствам и смея да кажа, че ми хареса, интересно ми е, казва Мазлумян. И допълва, че има голяма вероятност да се върне в родината си. А на въпроса как след толкова дълги години зад граница все още говори перфектен български, дори без акцент, с усмивка посочва, че всеки, който разговаря в дома си със семейството си на своя език, никога не може да го забрави.

Още

Homage - модулна фотография от Зафер Галибов

Homage - модулна фотография от Зафер Галибов

Още

"Животът на бездомните животни": Драматичност, но и надежда за нов живот

"Животът на бездомните животни": Драматичност, но и надежда за нов живот

Още

Брент Стиртън - изследователят на човешките драми

Брент Стиртън - изследователят на човешките драми

Още

Дяволски графити и божествени светлини - полетете над България с Александър Иванов

Дяволски графити и божествени светлини - полетете над България с Александър Иванов

Още

Горящата пустиня Кувейт: Сeбастиао Салгадо разказва за войната в Залива

Горящата пустиня Кувейт: Сeбастиао Салгадо разказва за войната в Залива

Още

 Фотографът на годината Генчо Петков:  Побрах Млечния път в един кадър

Фотографът на годината Генчо Петков: Побрах Млечния път в един кадър

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Българският културен институт в Рим открива изложба с портрети на родни творци

Експозицията включва колекция от портрети на български художници, актьори, музиканти, режисьори

"Град на сенките" от Алексей Титаренко

Между 30 юни и 14 август в Националната галерия

"Театрален антракт" на фотографа Кайя Христова - три изкуства в една изложба

От 8 до 20 юни 2022г., в Български културен център (ул. Веслец 13)

Изложбата "On Air" в "Двореца": Минимализъм в детайлите – водопад от светлина и сенки

Стоте фотографски портрета на Константин Вълков могат да бъдат разгледани до 8 май

Визуалните поеми на Яна Лозева

Откриването на изложбата е на 20 април до 19 май в галерия "Васка Емануилова"

Пътят, който сме изминали и този, по който вървим: "Автопортрети" от Еми Куртова

Изложбата е до 6 май 2022 г. в Градска художествена галерия - Пловдив