Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Аз съм Българка!" - 24 родолюбиви момичета в изложба на млад фотограф

НАЦИОНАЛНИ СЪКРОВИЩА

"Аз съм Българка!" - 24 родолюбиви момичета в изложба на млад фотограф

Авторът от Габрово е изминал 10 000 км и е заснел 85 знакови места в страната

Снимка: Радослав Първанов

На 11 май от 18 часа в Дълбока зала на Балабановата къща в Пловдив официално ще бъде представена във фотоизложба третата част от авторския проект "Аз съм Българка!" на габровския фотограф Радослав Първанов.

По покана на домакините от Общински институт "Старинен Пловдив" събитието ще мине под знака на 170-тата годишнина от първото отбелязване на Деня на Светите братя Св. св. Кирил и Методий, което се е случило на 11 май 1851 година по идея на Найден Геров. Събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, съобщи авторът пред Dir.bg.

Снимка: Радослав Първанов

"Аз съм Българка!" - ІІІ естествено допълва първата и втората част, създадена от младия творец в периода 2016-2021 година. След успеха на националния проект, представен над 50 пъти на места като Народното събрание, Китай, Лондон, Двореца в Балчик, Копривщица и други български градове, през лятото на 2018 година изложбата му напуска пределите на страната, за да вземе участие в четвъртото издание на събора на сънародниците ни в чужбина "На мегдана на другата България" и Седмицата на фотографията в Милано.

Родолюбивата идея завладява Първанов още в края на 2014 година, когато прави фотосесия с носия на първия си модел в Старинния Пловдив. Целта на "Аз съм Българка!" е да покаже в поредица от цветни фотоси един събирателен образ на Българката (авторът специално изписва тази дума с главна буква!) и България чрез сюжетите, които заснема в различни кътчета на Родината ни.

Снимка: Радослав Първанов

2020 г. бе посветена на заснемането на третата част от проекта. В трудната ковид ситуация, при спазване на всички противоепидемични мерки, бяха заснети 32 сюжета с чисто нови лица. Облекли старинни български носии и заснети на фона на знакови родни исторически, културни или природни забележителности, те са млади и горди българки с мисия.

Желанието на младия фотограф е да покаже тези чисти и скромни представителки на своето поколение, които от малки живеят с българските традиции, пазят родовата памет и които без съмнение ще възпитат и децата си в почит към националните ценности.

Снимка: Радослав Първанов

Още

Асен Великов: Моята мечта е българите по света да съхранят в сърцата си родината!

Асен Великов: Моята мечта е българите по света да съхранят в сърцата си родината!

До края на 2020 година фотографът реализира Третата част на проекта с участието на 24 момичета. Заснети са над 85 знакови места в България, изминати са над 10 000 километра.

Уникалната българска колекция цветни фотоси добавя сюжети, заснети в розобер край Казанлък, Враца, меандрите на река Арда, язовир "Въча", капански чудеса, карловски розобер, пещера Проходна, Видин, Оряхово, добруджанска жътва, нос Калиакра, къщите на старо Карлово, Лафчиевата къща в Дряново, Троян, Котел, изворът на Белоногата, Мезек, месенето на хляб, низането на тютюн, Кюстендил, параклис "Свети Йоан Летни", Сандански, село Лиляново, водопад Попина лъка, Благоевград, Стобски пирамиди, Рилски манастир, Лещен, Ковачевица, Вазовата екопътека, Паталеница, Български поети, Боженци и село Бръшлян.

Снимка: Радослав Първанов

Вижте още снимки >> ТУК

Повече за Национален проект "Аз съм Българка!" - III част може да научите тук: www.parvanov.org/az-sm-blgarka-iii

Можете да следите всичко за събитието във фейсбук тук: www.facebook.com/events/463752798234737

Още

"Кадифено утро" от Димитър Каратонев в Галерия "Париж"

"Кадифено утро" от Димитър Каратонев в Галерия "Париж"

Още

"Поглед от ръба" омагьосва с красиви танци сред българската природа

"Поглед от ръба" омагьосва с красиви танци сред българската природа

Още

Павел Митков с изложба в сградата на ООН във Виена

Павел Митков с изложба в сградата на ООН във Виена

Още

Галерия Райко Алексиев представя Дора Бонева с картини и от последните месеци

Галерия Райко Алексиев представя Дора Бонева с картини и от последните месеци

 

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

"Това е моят живот": Любовта на Педро Алмодовар към Мадрид в нова изложба

Експозицията "Мадрид, момичето на Алмодовар" представя 200 снимки от 23-те му филма, както и бележници, филмов реквизит и първата камера, която режисьорът си купува

"Лоте в думи" - Осмото издание на конкурса "Снимките говорят" бе открито с изложба

На събитието бяха обявени дванадесетимата финалисти и тримата победители в конкурса за художествен анализ на фотография

Истанбулските фотонагради отбелязват 10-та си годишнина с изложба

От трагедията на геноцида в Газа до опустошителното земетресение в Турция миналата година и от операциите на мексиканските престъпни групировки до тежкото положение на афганистанските бежанци, снимките са трогателно отражение на човешките преживявания на различни континенти

Фотоизложба показва работата на екосистемните учени от цяла Европа на Моста на влюбените в София

Авторите Евгени Димитров от агенция БУЛФОТО и Калоян Константинов от издателство ПЕНСОФТ подготвят половин година т.нар. Гранд кампания