Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Кой уби Джани Версаче?

НОВАТОРИТЕ В ИЗКУСТВОТО

Кой уби Джани Версаче?

25 години от смъртта на легендата на модата и дизайна

Представяне на колекция на Джани Версаче, проведено в Boutique Versace на 16 април 2008 г. в Милано, Италия / Снимка: Getty Images

На 15-и юли 1997-а година светът потресен научи, че е бил убит Джани Версаче - една от култовите личности в света на модата и дизайна. Той бе едва на 50, в разцвета на творческите си сили, и бе намерен мъртъв - с две прострелни рани в главата и в тила, близо до имението му в Маями, на хиляди километри от родината му Италия.

Embed from Getty Images

По същото време в Рим тече трескава подготовка за кулминацията на "Alta Moda Alta Roma" - седмицата на модата в Рим, която събира на едно място елита на модата и най-големите световни знаменитости. Бляскавото събитие е трябвало да се закрие с грандиозно шоу на площад "Испания" - един от символите на Рим, но било отложено заради новината за смъртта на италианския дизайнер Джани Версаче.

Embed from Getty Images

Навършиха се 25 години от онзи фатален ден, в който светът изгуби основателя на модна къща "Versace" и марката "Versace", носителя на американския моден "Оскар" (1993) и на званието "Commendatore della Repubblica Italiana"(1986), връчено лично от президента на републиката Франческо Косига на дизайнера от световна величина и гордост на Италия - Джани Версаче.

Embed from Getty Images

Версаче бе личност с огромна популярност. И до днес марката му е символ на оригиналност и престиж. Дизайнерът тръгва от вечерни рокли и сценични облекла, за да създаде истинска империя в бранша, с производството на луксозни дрехи, аксесоари, грим и обзавеждане за дома, под различните линии на "Versace Group".

Богато украсена мебел от дома в Маями на убития дизайнер Джани Версаче. Sotheby's предлага на търг колекцията от обзавеждане на Versace, която включва неговите изящни произведения на изкуството, антики и цели апартаменти от мебели, проектирани от самия Версаче / Снимка: Getty Images

Как тръгва кариерата на този забележителен човек: Джани Версаче е роден на 2-ри декември 1946-а година в Реджо ди Калабрия, Италия. От малък се върти в ателието на майка си Франческа, която е шивачка. Наблюдава пробите на рокли, нейния шивашки труд.

Модел на "Версаче" / Снимка: Getty Images

Още

Дизайнерски модели, вдъхновени от... архитектурата

Дизайнерски модели, вдъхновени от... архитектурата

Както сполучливо се изразява един биограф на дизайнера, "Версаче израства сред парчета плат, карфици и шевна машина". Но момчето мечтае за нещо повече - иска да експериментира, да създава изкуство от парчетата плат; да съчетава формите и цветовете.

И успява. Първите му крачки като дизайнер са в Милано, където започва работа като дизайнер за "Genny и Complice".

Ретроспективна изложба на модели на Джани Версаче / Снимка: Getty Images

Още

Художник и дизайнер са в Топ 10 на медиумите на ХХ век

Художник и дизайнер са в Топ 10 на медиумите на ХХ век

През 1978-а година Версаче открива в Милано първия бутик на марката "Versace" - "Via Della Spiga". Организира модни ревюта, като кани известни звезди от киното и шоу бизнеса на първия ред в залите. Така популярността му започва да расте, а хората, които виждат популярни личности, облечени в дрехите на дизайнера, все повече искат да им подражават.

Карл фон дер Ахе, Анабел Манденг и Саския Лубнов представят колекцията на ретроспективното откриване на Wolfskin Tech Lab x Gianni Versace в Kronprinzenpalais на 30 януари 2018 г. в Берлин, Германия / Снимка: Getty Images

Още

Почина немският дизайнер и архитект-футурист Луиджи Колани

Почина немският дизайнер и архитект-футурист Луиджи Колани

Критиката не е така благосклонна, и в началото Версаче дори търпи критики, че облеклото му било "кичозно". Впоследствие, обаче, все повече модните корифеи започват да обсъждат арт стила му, да търсят прилики между него и поп арта на американския художник Анди Уорхол, и да оценяват, че Джани Версаче е достигнал до свой собствен стил на "ексцентрична оригиналност", който се харесва от широк кръг хора от артистичните среди.

Модел на Джани Версаче / Снимка: Getty Images

Версаче несъмнено успява да превърне модата в изкуство. И до днес е смятан за един от най-колоритните и талантливи дизайнери на 20-и век. През 1992-ра година Версаче навлиза и в парфюмерийния бизнес - представя парфюмa си "Versus Donna" в Милано.

Embed from Getty Images

И когато става известна личност под светлините на прожекторите, е съвсем естествено пресата да проследява всяка крачка от неговия личен живот. Джани Версаче живее като истински артист - общува приятелски и свободно, въпреки че става все по-богат, а обществото около него - все по-влиятелно. Работи вдъхновено в различни посоки и винаги подчертава, че държи на корените си и негова муза е сестра му Донатела Версаче.

Embed from Getty Images

Край него са най-известните жени-модели на света, но жена в личния му живот не се появява. Малко хора знаят, че живее с приятеля си Антонио Д'Амико, който също е дизайнер. Двамата се срещат в оперния театър "Ла Скала" през 1982-ра година, и не се разделят в продължение на 15 години, до смъртта на Версаче.

Embed from Getty Images

Още

Шведска дизайнерка дава втори "живот" на старите вещи

Шведска дизайнерка дава втори "живот" на старите вещи

Връзката им е отворена, и не всяка нощ Джани се прибирал в общия им дом, но винаги бил сигурен, че Антонио ще го чака там. Пресата започва да пише, че Версаче е гей, а по онова време обществото не гледа особено благосклонно на различната сексуалност. Антонио се старае да остане в сянката на Версаче, не натрапва присъствието си в живота му. До деня, в който самият Джани не се решава да го изведе на светло.

Embed from Getty Images

Под претекст, че иска да рекламира книгата си с фотографии "Мъже без (врато)връзки" ("Men Without Ties"), на която е записано едно посвещение - "На тримата Антониовци в живота ми". Версаче дава интервю пред сп. "The Advocate", като води със себе си "третия" важен Антонио в неговия живот - партньора си Антонио Д,Амико, и съобщава, че другите двама са баща му и племенникът му.

Embed from Getty Images

Още

Дизайнер създаде стряскащо килимче за нежелани гости

Дизайнер създаде стряскащо килимче за нежелани гости

Антонио е в къщата, когато се чуват онези фатални изстрели до имението. Двамата с иконома дори видяли потресаващата картина на убийството. Странното е, че е имало и други свидетели, но в шока си нито един от тези хора не направил опит да хукне след убиеца. Повечето свидетели разказват нещо още по-странно - че след като застрелял Версаче, убиецът с бавна походка се отдалечил от трупа му. Не направил никакъв опит да бяга?...

Embed from Getty Images

Било ранна утрин. Версаче се връщал от пазар към дома си, нищо неподозиращ, че от фоайето на къщата му, с пистолет в ръка ще изскочи мъж с къси панталони и бейзболна шапка - неговият убиец. Експертизата доказва, че мъжът е прострелял Версаче с пистолет 40-и калибър два пъти - веднъж в главата и веднъж във врата.

Embed from Getty Images

Още

Бетан - "лудата" дизайнерка, за която се редят на опашка и клиенти и галерии

Бетан - "лудата" дизайнерка, за която се редят на опашка и клиенти и галерии

Основен заподозрян за убийството на Джани Версаче става 27-годишният Андрю Кунанан (др. Кюнанан), който осем дни след смъртта на дизайнера, е намерен мъртъв в един навес за лодки на плажа в Маями, недалеч от имението на Версаче. Разследващите установяват, че се е самоубил. Говори се, че бил оставил бележка "Всичко е платено!", но според някои това не е вярно, а е измислица на сценаристите на филм за смъртта на Версаче.

Embed from Getty Images

Още

Денят, в който Джон Ленън "предизвика"... Бог

Денят, в който Джон Ленън "предизвика"... Бог

Кой е Кунанан, и какъв може да е мотивът му да убие Джани Версаче? Младият Андрю Кунанан бил издирван от ФБР не за едно, а за още поне четири убийства на богати мъже с хомосексуални наклонности, които са ползвали услугите му на момче за забавления. Последната му жертва е милиардер, който бил познат на Версаче. Твърди се, че тримата са имали общи "игри", и че Андрю смятал, че именно Версаче го е заразил с вируса на ХИВ.

Експертизата на патоанатомите обаче доказва, че Кунанан е бил в заблуждение - оказва се, че макар да се е шушукало, че Версаче е болен от СПИН, Кунанан не се оказал ХИВ позитивен.

Embed from Getty Images

Още

Джон Ленън: Дишай!

Джон Ленън: Дишай!

След това разкритие в медиите започват да излизат още скандални неща от живота на Джани Версаче. Излизат и два филма, единият от които сериал, пълен с измислици за личния живот на Версаче. Става дума за 9-серийния "Убийството на Джани Версаче: Американска криминална история", който излезе през 2018-а година и силно разгневи Донатела Версаче. Макар да не се обичат, на нейното мнение за филма е и партньорът на Версаче - Антонио Д,Амико.

Embed from Getty Images

Още

"Самоубиват" ли Чайковски комплексите от "срамната" му сексуалност?

"Самоубиват" ли Чайковски комплексите от "срамната" му сексуалност?

Всъщност, скандалите избухват още веднага след смъртта на Версаче, покрай неговото завещание. Волята му да остави на Антонио две къщи и месечна издръжка от 50 млн. лири, остава почти само на хартия, защото по-голямата част на богатството на дизайнера принадлежи на компанията, и по право се наследява от преките му наследници - сестрата Донатела, брата Санто и племенницата Алегра.

Embed from Getty Images

Още

Великият Ханс Кристиан Андерсен цял живот страда заради своята сексуалност

Великият Ханс Кристиан Андерсен цял живот страда заради своята сексуалност

Донатела не обича Антонио и показва това още приживе на брат си. Тази неприязън продължава и след смъртта на Джани, но пък Антонио е също добър дизайнер - съсредоточава се в работата си в модния бранд на спортното облекло и към 2005-а година се оттегля далече от светската суета - заживява с нов партньор в една италианска провинция.

Във всички интервюта, които е давал, откровено споделя, че тъжи за своя Джани. Онзи фатален ден не се изтрива от спомените му...

Embed from Getty Images

"От прозорците с иконома можехме да видим какво се случва на стъпалата пред къщата. Втурнахме се навън. Видях Джани да лежи на стълбите, целият покрит с кръв. В този момент ми се стъмни пред очите. Някой ме дръпна настрана, всичко беше потънало в мрак..."

Статуи от предстоящата продажба на мебели и произведения на изкуството, собственост на Джани Версаче, ще бъдат изложени в аукционна къща Sotheby's на 11 март 2009 г. в Лондон / Снимка: Getty Images

След убийствмото на Джани Версаче, Антонио Д,Амико е преследван от папараци, но той предпочита да се уедини в мъката си и за дълго време е в  депресия.

Статуи от предстоящата продажба на мебели и произведения на изкуството, собственост на Джани Версаче, ще бъдат изложени в аукционна къща Sotheby's на 11 март 2009 г. в Лондон / Снимка: Getty Images

Още

Готвели бореца срещу мафията и църквата Мартин Скорсезе за духовник

Готвели бореца срещу мафията и църквата Мартин Скорсезе за духовник

Междувременно, разследващи журналисти тръгват по още една следа за убийството на Версаче - заговаря се за негови връзки с мафията. Разкриват, че още в младостта си в Калабрия, той бил свързан, а вероятно и подпомогнат от  престъпната групировка Н'дрангета, и че е много вероятно босовете й да са се възползвали от него, когато става известен, като са използвали марката му за пране на пари.

В публикациите по темата се разсъждава върху две версии - че Версаче може и да не е знаел за това, или че когато е научил, се е противопоставил по някакъв начин, и това му е коствало живота.

Общ изглед на предмети за продажба в аукционна къща Sotheby's за предстоящия търг на мебели и произведения на изкуството, собственост на Джани Версаче, подредени да пресъздадат стая от дома на покойния дизайнер, на 11 март 2009 г. Лондон /Снимка: Getty Images

Художествени измислици доукрасяват тази версия с някакъв мъртъв гълъб, намерен до трупа на Версаче, като намекват за предполагаем знак за вендета на мафията. По-вероятното обяснение за гълъба, обаче е това, че и той може да е станал жертва на стрелбата.

Туристи позират за снимка на предните стълби на Casa Casuarina, бившата резиденция на Джани Версаче, 15 август 2001 г. в Маями Бийч, Флорида. Най-известното имение и историческа забележителност на Саут Бийч, дворецът на знаменитостите и мястото на смъртта на дизайнера Джани Версаче / Снимка: Getty Images

Още

Фабио Виале "свърза" по нетрадиционен начин класиката с мафията

Фабио Виале "свърза" по нетрадиционен начин класиката с мафията

Така или иначе, по-правдоподобно звучи първата версия - че убиецът е Андрю Кунанан. Още преди убийството на Версаче, той бил издирван като сериен убиец - за няколко убийства на богати хомосексуалисти. Но каквито и да са били мотивите му за отмъщение спрямо мъжете, от които е препечелвал като "момче за игра", нищо не оправдава престъпленията му.

Една от жертвите на Кунанан - милиардерът Лий Миглин, бил убит изключително жестоко - измъчван, обезглавен и прегазен няколко пъти със собствения му автомобил.

Embed from Getty Images

Според разследващите, след като убил Миглин, Кунанан отишъл във военното гробище в Пенсвил, Ню Джърси и там застрелял управителя на гробището, за да му отнеме автомобила. Именно с него потеглил към Маями, за да си отмъсти на Версаче.

Фактите сами по себе си говорят, че Кунанан е бил или крайно отчаян, или психично болен, много агресивен човек.

Донатела Версаче позира със сина си Даниел (вляво), дъщеря си Алегра и Пол Бак, докато пристигат на вечерята в Палацо Реале след балета „Благодаря на Джани с любов“, за да отбележат десетата годишнина от смъртта на италианския стилист Джани Версаче, 15 юли 2007 г. в Милано, Италия / Снимка: Getty Images

Трябва, обаче, да се подчертае, че и до днес няма официално потвърдена версия за убийството на Джани Версаче. Ако действително убиецът е Кунанан, то той също е мъртъв от четвърт век.

Освен модна икона, Версаче е бил дизайнер на десетки филми и тв сериали, така че той е звезда не само на модата, но и на киното. Във филмографския списък са тв сериалите "Shakespeare Shorts" и "Miami Vice", филмите "Showgirls", "Kika", "Christmas Vacations", "As Long as It's Love" и мн. др.

Embed from Getty Images

Самият Версаче се снима като актьор в лентите "Catwalk" и "Spiceworld" (1997). Но след като научават за смъртта му, която се случва преди премиерата на последния споменат филм, екипът на лентата решава да изтрие сцените с него.

Embed from Getty Images

Не само модният, но и актьорският свят тъжи за своя моден идол. Той има много приятели там. Може би затова Рики Мартин се съгласява да изиграе ролята на партньора му Антонио в скандалния филм, но това ни най-малко не успокоява Донатела Версаче.

Тя гневно хвърля на медиите фразата: "Няма нито една истина в този филм. Той "доуби" живота на брат ми!"

Embed from Getty Images

Още

11 фоторазказа за хора, дръзнали да нарушат омертата, противопоставяйки се на мафията

11 фоторазказа за хора, дръзнали да нарушат омертата, противопоставяйки се на мафията

Донатела Версаче работи усилено, за да задържи на върха марката. Тя често припомня думите на брат си: "Никога не падам. Винаги се боря." И Донатела дълго време управлява компанията с твърда ръка, като доразвива някои идеи на брат си. Още приживе на Версаче - през 1993-та, тя създава детска и младежка модна линия "Versace Young". На първата година след смъртта на брат си представя своята първа колекция висша мода за "Versace Atelier", под името "Versus". Събитието е там, където е обичал да отсяда Джани Версаче - в хотел "Риц" в Париж. С тази и следващите колекции, Донатела доказва, че бъдещето на модна къща "Versace" е в сигурни ръце, но след време се оказва, че пряко силите си, се е борила с много проблеми в бизнеса. 

През септември 2018-а година осъзнава, че не може повече, и продава компанията на Майкъл Корс за два милиарда долара. Феновете на бранда са разочаровани. Особено в Италия, родината на Джани Версаче. Някои медии там дори пишат, че Донатела е "продала душата" на Италия.

Embed from Getty Images

Още

Дрон запечата драстичните разлики между мизерията и лукса

Дрон запечата драстичните разлики между мизерията и лукса

Те не знаят, че до това трудно решение, Донатела Версаче стига по неизбежност, и под напора на семейни проблеми. Тя самата става зависима от наркотици, след като първоначално с тях "лекува" душевната си болка по Джани. Братът Санто също често изпадал в тежка депресия, дъщерята на Донатела - Алегра, страдала от анорексия. Първият удар върху компанията бил още през 2004-та годани, когато "Versace" се оказва затънала в дългове.

Картини от предстоящата продажба на мебели и произведения на изкуството, собственост на Джани Версаче в аукционна къща Sotheby's, очакват да бъдат окачени на 11 март 2009 г. в Лондон / Снимка: Getty Images

Така че агонията предхождала с години решението на Донатела Версаче за продажбата на компанията. Тя очевидно стигнала до него, след като осъзнала, че колкото и да обича брат си, няма сили да продължи, за да запази марката, създадена от него, на онази висота, на която е била някога.

Коктейл на Джани Версаче / Снимка: Getty Images

Едно е сигурно - че двама души продължават да скърбят безутешно за Джани Версаче, и това са сестра му Донатела и приятелят му Антонио. "Честно казано, все още се чувствам толкова свързан с него, колкото и през времето, когато бяхме живи и заедно. Не съм преставал да го обичам," казва Антонио Д"Амико пред едно издание преди 5 години, по повод 20-годишнината от смъртта на Версаче.

Разказва, как седмица преди нещастието, двамата били в Париж, за да отпразнуват последната колекция на Версаче.

Embed from Getty Images

Каквото и да е мнението на хората за подобна привързаност, и изобщо - за този род отношения, то няма значение. По-важното от всичко е, че Джани Версаче си отиде от този свят само на 50, и че беше уникален творец на своето време, който остави забележителен пример за креативност и отдаденост в изкуството.

Embed from Getty Images

Еми МАРИЯНСКА

Още

Лондонският фестивал на дизайна е под знака на екологията

Лондонският фестивал на дизайна е под знака на екологията

Още

Соня Йончева с покана към български модни дизайнери

Соня Йончева с покана към български модни дизайнери

 

 

 

 

Коментирай 11

Календар

Препоръчваме ви

Писателят Салман Рушди е бил намушкан с нож в Ню Йорк

Рушди бе нападнат в конферентна зала в град Шътокуа, в щата Ню Йорк, където се планираше той да произнесе лекция

Творческият процес като едно дихание

Хореографката Анна Пумпалова пред Виолета Тончева за подхода си към първата българска постановка за професионална сцена на мюзикъла "Красавицата и Звяра"

Велислав Минеков: Отново започваме битката за бюджета за култура

Минеков ще иска увеличение на бюджета на министерството с 0.2 процента от БВП

Побеждава този, който победи себе си

Режисьорът Петко Бонев за премиерните вълнения около първата българска професионална продукция на мюзикъла "Красавицата и Звяра"

Теодосий Спасов: Провокират ме различните сцени, обичам да се впускам в неща, които са нови за мен

"В момента има пренасищане с културни събития заради пандемията от КОВИД-19, която в последните години постави артистите в много тежко положение, но публиката не е разтегателна, тя е една и съща и се надявам това, което ѝ предлагаме, да я радва", споделя изключителният музикант

Актьорът Михаил Мутафов вече е "Почетен гражданин на Варна"

"Една такава награда е голяма отговорност“, казва актьорът, "тя не само носи радост, но и задължава. Човек трябва да я заслужи по някакъв начин и след това да бъде отговорен в това което работи занапред"