Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Джон Ленън: Дишай!

БЕЗСМЪРТНИ

Джон Ленън: Дишай!

Луд фен отне живота му, но не и посланията, които ни остави Джон

Стената на Ленън в Прага е създадена малко след смъртта му. Изпъстрена е с графити, вдъхновени от него, и текстове на песни на "Бийтълс". Снимка: Shutterstock

На 8 декември 1980 г. един откачен човек с мания за "мисия" да бъде "ръката на Бог", отне живота на Джон Ленън. Отне музиката, която идваше от сърцето на Джон, с която той зареждаше с надежда за бъдещето милиони хора по света. Но Джон Ленън ни остави не само мелодиите на душата си, но и посланието "Дишай!" - думата, която се превърна в "код" на голямата им любов с Йоко; думата, която олицетворяваше свободата на духа му и вярата, че много хора ще се научат да дишат свободно, с надеждата за мирно бъдеще на човечеството. Днес се навършват 37 години от смъртта на Джон Ленън.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Още

Джон Ленън и Йоко Оно - любов като на кино, и филм за любовта им

Джон Ленън и Йоко Оно - любов като на кино, и филм за любовта им

Джон Ленън остава в историята като една от най-популярните личности на XX век. Неговата слава отдавна не е само "Бийтълс" - тя придоби собствен ореол на личност с измеренията на космополит.

Огромна роля за това изиграва неговата голяма и последна любов - с авангардната американска художничка от азиатски произход Йоко Оно, с която съдбата ги среща през 1966 г.

Още

Денят, в който Джон Ленън "предизвика"... Бог

Денят, в който Джон Ленън "предизвика"... Бог

Годината е знаменателна за живота му. В нея той губи фенове, заради свое непремерено изказване срещу папството и е анатемосан от църквата.

Младежката му дързост е наказана, но скоро светът ще види един нов Джон - едновременно умиротворен и борец за мир.

Джон и Йоко

Още

Любовната история на Джон Ленън и Йоко Оно ще бъде увековечена във филм

Любовната история на Джон Ленън и Йоко Оно ще бъде увековечена във филм

Времето съвпада с разпадането на легендарната "Бийтълс" и Джон потегля по нов път на духовно и творческо израстване.

Утвърждава се като солов изпълнител, с активно отношение към социалните проблеми, борбата за мир и протеста срещу насилието.

Албумът "Imagine" /1971 г./ се превръща в емблема на "новия" Джон Ленън и е неговата най-популярна творба. Джон Ленън вече не е просто и само изпълнител, той участва в демонстрации за мир.

От юни 1972 г., с издаването на албума "Some Time in New York City", започва истински творчески бум в кариерата му на солов изпълнител. За кратко време издава още три албума: "Mind Games", "Walls and Bridges" и "Rock'n' Roll".

От 1975 г. Ленън се установява за постоянно в Ню Йорк, където се опитва да прекара повече време със семейството си.

Джон с новородения си син и Йоко

След дълга творческа пауза певецът се захваща с албума "Double Fantasy", но три седмици преди официалното му издаване е застрелян от вманиачения си почитател Марк Дейвид Чапман.

Още

Кого награди преди 20 години английската кралица: Пол Маккартни или "двойника" му?

Кого награди преди 20 години английската кралица: Пол Маккартни или "двойника" му?

Убиецът остава на местопрестъплеието и очаква да го арестуват с книгата на Селинджър "Спасителят в ръжта", а Джон издъхва в болницата.

И така, като парадокс на Съдбата, светът бе напуснат от един от своите "спасители". Защото Джон Ленън правеше музика, която и днес запалва хората за добри дела.

Неслучайно наричат стила му психедепичен рок. Джон караше хората да си представят един по-добър свят, в който няма война и човеците се обичат.

След смъртта на Джон Ленън, музиката му продължи да бъде глас на протеста срещу насилието.

Тя и днес продължава да буди съвест и надежда за бъдеще. Може би затова и Ватикана сне анатемата си от певеца, макар да й трябваше твърде дълго време за това.

На днешния ден много хора по света си "представят" образа на Джон Ленън и посланието на "Imagine". То има силата на божествен благослов, който вдъхва надежда, повече от всяка религиозна проповед.

А Джон продължава да живее в сърцата на хората по целия свят. Защото той беше човекът, който с музика проникваше в съкровения свят на душите, които жадуват за въздух. Той ни разкри какъв е смисълът да "дишаш".

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Федерико Фелини: Експлозията на паметта, образите и фантазията

Кое прави Федерико Фелини един от най-великите майстори на киното?

Да се "докоснеш" до Мария Калас!

Нов музей в Атина ще съхранява спомена за легендарното сопрано

Екатерина Велика назначила Дидро на заплата и му купила къща в Париж

310 години от рождението на големия френски философ

Дора Габе - творец с нетукашен европейски мащаб

Днес отбелязваме 135 години от рождението на поетесата с необятен свят и несломим дух, носещ пълнота и сбъднатост

Леа Иванова - 100 години вечност

"Целият живот е едно приключение, за което се радвам, че съм участвал в живота й", признава Еди Казасян

Изложба на икони е подредена в къщата на Ванга в Петрич през целия август

"Иконите са подарени на пророчицата от благодарни хора и са част от наследството, оставено като свидетелство за уважението към Ванга", казва Даниела Радева - уредник на къща музей "Ванга"