Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Бетан - "лудата" дизайнерка, за която се редят на опашка и клиенти и галерии

СЪВРЕМЕННИ МАЙСТОРИ НА ДИЗАЙНА

Бетан - "лудата" дизайнерка, за която се редят на опашка и клиенти и галерии

"Тя е пъстра като райска птица - и в живота и в творбите си", казва за нея един критик

Бетан Ууд / Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Бетан Лора Ууд (Bethan Laura Wood) е считана за един от най-успешните дизайнери на съвремието ни. Многостранен талант, тя сякаш може да направи модерно почти всичко - от чаши за кафе, през мебели, до цялостен интериорен дизайн. Бетан е и една от най-мистериозните личности на световната сцена. Не е трудно да я разпознаете сред известните модни икони - тя боядисва веждите си в жълто, а косата й е синя; дрехите й са смесица от най-различни националности и се отличават с ярки и наглед несъвместими цветове.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ексцентрична и "цветна като райска птица", както се изразява един изкуствовед, Бетан на пръв поглед изглежда показна и несериозна личност, но защо тогава клиентите се редят на опашка за нея, а за галеристите е чест да представят дизайнерските й модели?!

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Родена е през 1983-та година в Шропшир в обикновено средностатистическо семейство. Най-яркият й спомен от детството е книжен тапет на триъгълници в кухнята.

На 30 Бетан вече е известна с множеството си култови проекти за дизайн на всякакви повърхности - от тапети, до витражи и облицовка на маси; паравани, спално бельо, свещници, бижута и каквото още се сетите.

Цветно и уютно с Бетан

Творческият й стил и нейният образ са еднакво уникални. Някои я наричат "луд художник", но всъщност се радват на свободата, с която Бетан изразява себе си. А именно, чрез своя живописен, непокорен и максималистичен подход към работата.

Бетан обича да се забавлява / Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Критиците са единодушни, че Бетан е своеобразен мисионер "за възраждането на дизайна като форма на творчество, след дълги години на скандинавска рационалност и минимализъм". Това е голямо признание - то я поставя в авангарда на съременните световни дизайнери.

Тя е разточителна - обича да претрупва пространството с необикновени вещи, което създава усещането за привидно безредие, но в него диша настроение и домашен уют.

С еднаква лекота Бетан твори проекти за мебели, за лампи, бижута и големи арт инсталации.

В ателието

Запитана как точно сама би определила стила си, тя отговаря кратко - "асоциативен дизайн".

Разкрива и повече за работата си - че първо в главата й се ражда идеята, а после идва ред на материалните проучвания, на дълги разговори със занаятчии, и чак тогава идва времето на рисунките - уточняването на формата и най-голямата й страст - цветовете и детайлите.

Подова настилка от Бетан

Какво я отличава от останалите? - Може би всичко, смятат някои.

Други критици са по-задълбочени в преценката си - смятат, че Бетан умее да изследва връзките между човека и заобикалящите го предмети, и благодарение на този си усет, създава предмети от ежедневието, които се превръщат в "културни проводници".

Дизайнерски масички на Бетан

"Тя се интересува от критични подходи за постигане на устойчивост в контекста на масово потребление, ориентиран към производството", казва за нея един критик.

Бетан намира време за всичко: тя едновременно твори и участва в програми на Лондонския музей на дизайна; среща се със занаятчии от регионите на Венеция и Виченца в Италия, за да обсъжда с тях идеи; автор е на съвместни проекти за арт инсталации с Perrier Jouët, Moroso, Valextra, Bitossi Ceramiche, Tory Burch, cc-tapis, Tolix, Rosenthal и Hermés и др.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Нейни творби са изложени в Швейцарския институт в Ню Йорк, в музея Daelim, Музея за съвременно изкуство в Токио; дизайнерски проекти на Бетан са част от постоянните колекции на Wellcome и музея на Abet Laminate; изнася лекции и ръководи семинари по съвременен дизайн.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Още

Дизайнерка създаде ексцентрична модна колекция с 3D печат

Дизайнерка създаде ексцентрична модна колекция с 3D печат

Наградите й са повече, отколкото могат да се изброят: 2019- German Design Awards - за изключителен продукт, Дизайни на годината на Beazley - Музеят на дизайна в Лондон, Награди за дизайн EDIDA - за подово покритие, Наградите ELLE Decoration British Design Awards - пак за подово покритие, Награда за дизайн в художествената сфера - Лондон, 2017-а, Награда за нововъзникващ талант на Swarovski 2016 г. - Лондон, Награда на Dulux - за най-добро използване на цвят в изкуствата и принос към цвета, Изгряваща звезда - Design Miami 2013, победител за проект за съвременен занаят Ketel One - Великобритания, Награда Blickfang - Silver Curich, награда Blickfang - Бронзов Копенхаген и мн. др.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Бетан Ууд бе една от 850-те избрани почетни гости на юбилейната Кралска академия на изкуствата "Диамант", в присъствието на английската кралица.

За какво повече може да си мечтае едно толкова пъстро "на вид и съдържание" момиче?!

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Още

Сладък цветен дизайн от Йона Вутрин

Сладък цветен дизайн от Йона Вутрин

Още

Почина немският дизайнер и архитект-футурист Луиджи Колани

Почина немският дизайнер и архитект-футурист Луиджи Колани

Още

Дизайнери превърнаха стара японска баня в магическа атракция

Дизайнери превърнаха стара японска баня в магическа атракция

Още

Полска дизайнерка и немски фотограф шокират с "модни извращения"

Полска дизайнерка и немски фотограф шокират с "модни извращения"

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Скъпоценният път на Данте - "Божествена комедия" в бижутата на Диего Перкоси Папи

Изложбата е от 24 март до 30 април 2022 г. в Националната Галерия

Да изследваме хибридните обекти под формата на бижута

Изложбата е от 17 февруари 2022 до 16 март 2022 в Арт Галерия Le Papillon

Възстановяват надписа pLOVEdiv, разположен на стената над Античния театър

В момента буквите имат нужда от подмяна, а осветлението не работи. По тази причина общинската администрация и Фондацията ще се заемат да възстановят оригиналния вид на надписа

"OFF AND ON and on and on" с Нина Ковачева и Валентин Стефанов

Изложбата продължава до 22 януари 2022 г.

GES-2 в Москва: От съветска електроцентрала в гигантски арт център

Това е едно от най-значимите културни пространства на годината според арт критиците

10 години - "Да запазим Корал" - ленд арт, инсталации, дизайн пърформанс

Събитието е от 17 декември 2021 до 30 януари 2022 г.