Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ава Гарднър - "най-красивото животно в света", което се самоунищожи

ГОЛЕМИТЕ СВЕТОВНИ ЗВЕЗДИ

Ава Гарднър - "най-красивото животно в света", което се самоунищожи

Днес се навършват 100 години от рождението на дивата

Колаж: Траяна Генчева, Dir.bg /Снимки: Getty Images

Още

Франк Синатра отвъд биографията и мафията: 105 години от раждането на една музикална легенда

Франк Синатра отвъд биографията и мафията: 105 г. от раждането на една музикална легенда

Силният й акцент от Северна Каролина е ужасен, Ава бяга от срам от прослушванията и се прибира вкъщи. Но толкова е впечатлила всички, че е извиквана отново на снимачната площадка. Този път вече не й се налага да говори - просто ще трябва да влезе в стаята, да погледне към камерата и да подреди няколко цветя във ваза.

Луис Майер, шеф на Metro Goldwyn Mayer възкликва: "Тя не може да говори. Но това е най-красивото животно в света. Вземете я!"

Ава се превръща в универсална икона с чар и чувственост. Снима един след друг филми, пие и пуши по 60 цигари на ден.

За да каже по-късно:"Без значение какви усилия полагам за самоунищожение: успявам да оцелея"...

Днес се навършват 100 години от рождението на Ава Гарднър.

Ава Лавиния Гарднър получава номинации за Оскар за филма "Могамбо" (1953 г.), където партнира на Кларк Гейбъл, за БАФТА - за филмите "На брега" (1959 г.) и "Нощта на игуаната" (1964 г.). и за "Златен глобус" (1965 г.)

През 1999 г. Американският филмов институт включва Гарднър под номер 25 в класацията на най-големите жени звезди на класическото холивудско кино, като една от най-големите филмови звезди на всички времена.

Американската актриса Ава Гарднър (1922 - 1990) се усмихва, докато прескача мрежата на тенис корта, държейки ракетата си, 1940 г. (Снимка: Getty Images)

Ава Гарднър е родена близо до земеделската общност в Грабтаун, Северна Каролина. Тя е най-малкото от общо седем деца. Има двама по-големи братя, Реймънд и Мелвин, и четири по-големи сестри - Беатриче, Елси Мей, Инес и Мира.

Родителите й са тютюнопроизводители от английски произход, Джонас Бейли, хроничен алкохолик, и Мери Елизабет Бейкър, от която Ава наследява красотата и прагматичната решителност.

Ходи на училище много малко и до двадесетгодишна възраст, по собствено признание, е чела само две книги: "Библията" и "Отнесени от вихъра".

Възпитана е в майчината си вяра, баптизъм. Докато децата са още малки, семейството губи бизнеса си при пожар. Това принуждава Джонас Гарднър да работи в дъскорезница и като готвач и иконом в близкото училище в Броген.

Когато Ава Гарднър е на седем години, семейството решава да опита късмета си в голям град, в Нюпорт Нюз, Вирджиния, където бащата на Гарднър заболява и умира от бронхит през 1938 г., когато Ава е на 15 години.

Американската актриса Ава Гарднър (1922 - 1990) (Снимка: Getty Images)

След смъртта на Джонас Гарднър семейството се премества в Рок Ридж, близо до Уилсън, Северна Каролина. Гарднър посещава гимназия и завършва там през 1939 г. След това изкарва секретарски класове в Атлантическия християнски колеж в Уилсън за около година.

Ава Гарднър отива при сестра си Беатрис в Ню Йорк през 1941 г., а нейният съпруг Лари Тар, професионален фотограф, предлага да й направи снимка. Слага снимката на витрината на своето фотографско студио на Пето авеню.

Силният й акцент от Северна Каролина е ужасен, тя бяга от срам от прослушванията и се прибира вкъщи. Но толкова е впечатлила всички, че е извиквана отново на снимачната площадка. Този път вече не й налага да говори - просто ще трябва да влезе в стаята, да погледне към камерата и да подреди няколко цветя във ваза.

Още

Легендата Франк Синатра страда от деменция в края на живота си

Легендата Франк Синатра страда от деменция в края на живота си

Луис Майер, шеф на Metro Goldwyn Mayer възкликва: "Тя не може да говори. Но това е най-красивото животно в света. Вземете я!"

Това момиче трябвало все пак да се отърве от неприемливата срамежливост и най-вече от силния, донякъде селски акцент, характерен за района, където е родена и израснала. Така че с курсове по дикция, с армия от майстори по актьорско майсторство, всичко влязло в необходимите релси за необработения диамант.

Ава се превръща в универсална икона с чар и чувственост. Снима един след друг филми, пие и пуши по 60 цигари на ден.

Embed from Getty Images

Скоро след като Гарднър пристига в Лос Анджелис, среща актьора Мики Руни.

Двамата се женят на 10 януари 1942 г. Развеждат през 1943 г. най-вече заради неговите изневери, но Ава скрие причината, за да не попречи на кариерата му.

Embed from Getty Images

Американският актьор Мики Рууни и първата му съпруга американската актриса Ава Гарднър (1922 - 1990) малко преди сватбата им, януари 1942 г. (Снимка: Getty Images)

Embed from Getty Images

Вторият й брак също е кратък, за джаз музиканта Арти Шоу, от 1945 до 1946 г., който преди това е женен за Лана Търнър.

Embed from Getty Images

Третият й и последен брак е с певеца и актьор Франк Синатра, от 1951 г. до 1957 г.

6 ноември 1952 г.: Франк Синатра (1915 - 1998) и съпругата му Ава Гарднър (1922 - 1990), напускат Лондон за пътуване до Африка, където Ава трябва да снима филм (Снимка: Getty Images)

По-късно в автобиографията си, тя заявява, че той е любовта на живота й.

През есента на 1949 година Синатра и Гарднър се оказват на едно и също парти, организирано то филмовото студио MGM, в Палм Спрингс. Няколко години преди това Синатра е видял снимка на привлекателната старлетка и без да знае коя е, заявява, че един ден ще се ожени за нея.

Впоследствие двамата се засичат по нощни клубове и светски събития, но - толкова. В Палм Спрингс обаче на много пияния и женен Синатра смело щурмува вече нашумялата холивудска звезда. Гарднър също е обърнала доста чаши шампанско и се оставя да бъде убедена от напористия си ухажор да си тръгнат заедно от партито.

Embed from Getty Images

Качват се в колата и потеглят в нощта. Пътят ги отвежда чак в градчето Индио. Опиянен не само от погълнатия алкохол, но най-вече от присъствието на ослепително красивата Ава, Синатра си купува два пистолета и започва да стреля по уличните лампи. Спътничката му не остава по-назад и стреля във витрината на един железарски магазин.

Купонът приключва, когато двойката е откарана в участъка от двама униформени полицаи, които по-късно "Mетро Голдуин Mайер" подкупва, за да си мълчат за случката. Когато Ава най-после се добира до дома си, заварва сестра си Бапи да закусва. Запитана къде е била цяла нощ, Ава безгрижно отговаря: "Бях навън с Франк Синатра и си прекарахме страхотно."

Около 1950 г.: популярният американски певец и актьор Франк Синатра (1915 - 1998) и съпругата му, филмовата актриса Ава Гарднър (1922 - 1990) на летището (Снимка: Getty Images)

Когато започват връзката си, Ава е на върха на славата си, а кариерата на Синатра се плъзга стремглаво към провал. MGM прекратяват договора си с него и той започва да губи все повече почитатели и популярност. Това не може да събори певеца, защото има Ава. Нерядко казва на любимата си: "През целия ми живот да пея беше най-важното за мен. Сега ти си всичко, което искам."

Въпреки споделената страст към джаза, алкохола и секса, скоро скандалите между двамата зачестяват. Фактът, че Синатра е безработен и Ава е тази, която печели и за двамата, се оказва най-големият проблем във взаимоотношенията им.

Embed from Getty Images

Не стигат личните им проблеми, ами и обществото е възмутено от връзката им, която често бива определяна като неморална и егоистична. Синатра е обвиняван, че безсърдечно е зарязал кротката си съпруга Нанси и трите им деца, и Гарднър също отнася не малко ругатни по свой адрес. При първата им среща тя все още е омъжена за Мики Руни, а във времето преди да станат официална двойка, любовният й живот представлява поредица от изневери, забежки и дори още един, краткосрочен брак - с кларинетиста Арти Шоу.

Още

100-годишнината на Франк Синатра ще се празнува в Лондон

100-годишнината на Франк Синатра ще се празнува в Лондон

През 1951 г. Нанси вече не издържа на унижението и подава молба за развод. След развода сякаш огромна тежест пада от раменете на певеца. Вече нищо не му пречи да се ожени за жената, която преди години е харесал само по снимка. Само няколко дни по-късно Гарднър и Синатра вече са женени. Но само пред хората, не и пред Бога, понеже Римската католическа църква анатемосва брака им.

Като всяка друга влюбена двойка и тази планира романтичен меден месец, но не им било писано да имат такъв. Само ден преди сватбата Ава получава писмо от проститутка, която твърди, че от месеци спи с мъжа й. Въпреки че е изпълнена с гняв и множество съмнения относно предстоящия брак, Ава все пак застава се омъжва за Синатра. Но после, както може и да се очаква, изобщо не е в настроение за романтика и меден месец.

Embed from Getty Images

Бракът не донася така очакваното спокойствие във взаимоотношенията им. Двойката пълни страниците на жълтите вестници с многобройните си запои, шумни публични скандали и страстни сдобрявания. В едно интервю Гарднър не се поколебава да извади на показ мръсните ризи на семейството им: "Франк беше тотално разорен, когато се оженихме. Не знам откъде се пръкнаха тези истории за връзките му с мафията, но поне да бяха верни. Къде бяха приятелчетата му - мафиоти, когато най-много се нуждаеше от подкрепа? Нямаше ги. Само аз му бях останала."

Ава Гарднър (1922 - 1990) в кабриолет, докато снима на място "Босоногата графиня", Сан Ремо, Италия, c. 1954 г. (Снимка: Getty Images)

По-нататък актрисата открехва вратата към още по-зловещи събития. По нейни думи Синатра три пъти се е опитвал да сложи край на живота си, докато са били женени. "Бях полузаспала," спомня си Гарднър първия път, "когато чух изстрел. Изтичах в другата спалня и заварих Франк да седи на ръба на леглото по бельо. Държеше пистолет с все още димящо дуло. Хилеше се насреща ми като някакво шибано натряскало се момченце. Беше застрелял възглавницата."

Следващите два опита за самоубийство Ава определя като "зов за помощ."

След поредния скандал Синатра се нагълтва със сънотворни. Камериерът го намира в безпомощно състояние и позвънява на доктора, който пък на свой ред се обажда на Гарднър. "О-о-о, сигурна съм, че Франк много точно е преброил колко точно хапчета да погълне, за да не умре," казва тя. "Идеше ми да му откъсна главата. Но вместо това след 25 секунди му простих."

Явно с всеки следващ път Синатра става все по-изобретателен, защото при третия опит за самоубийство, решава да включи нов прийом в играта. Толкова е пиян обаче, че след като развъртва крана за газта на кухненската печка, заспива. Спасява го на косъм от смъртта приятел, който решил да се отбие случайно.

1950: Чувствената холивудска звезда Ава Гарднър (1922-1990) позира пред рисуван фон. Тя се появява във филми като "The Killers" (1946) и "The Barefoot Contessa" (1954) и се оттегля в Лондон през 80-те години (Снимка: Getty Images)

Ава също има своите тежки моменти. Два пъти забременява, но и двата пъти решава да абортира, понеже смята, че тя и Франк няма да са родители, които ще подсигурят необходимата любяща среда за децата си. Вторият аборт се оказва камъчето, което преобръща колата и слага край на връзката им. Малко след като приключват снимките на култовия приключенски филм с нейно участие "Могамбо" през 1953 г., Ава си събира багажа и заминава за Мадрид, придружена от любовник - най-известният по това време испански тореадор Луис Мигел Домингуин.

Година по-късно тя подава документи за развод, но Синатра се инати и не иска да подпише. Едва през 1957 г., вече осъзнал, че всичко между тях е окончателно свършено, се примирява.

Embed from Getty Images

След седем години бракът на Синатра и Гарднър приключва, но двамата не престават да се обичат по техния си, непонятен за всички начин и след това. Раздялата им отново е повод лицата им да се появят на първите страници на всички вестници и списания. Но това предизвиква неочакван обрат в кариерата на Синатра. Изглежда, че му е било нужно именно това - да преживее една трагична любов, която да възроди музикалната му кариера. Сега Ава е тази, чиято слава започва да линее, а за Франк е по-търсен и по-обожествяван от всякога.

Американска актриса и певица Ава Гарднър (1922 - 1990), американският актьор Тони Къртис (1925 - 2010), американският актьор, продуцент и певец Франк Синатра (1915 - 1998), американската актриса, певица, танцьорка и автор Джанет Лий (1927) - 2004), САЩ, около 1950 г. (Снимка: Getty Images)

Гарднър се мести за постоянно в Лондон, където заживява далеч от таблоидите и папараците. Никога повече не се омъжва. През следващите 30 години любимката на Холивуд се превръща в алкохоличка с повехнала красота.

Американските актьори Грегъри Пек (1916-2003) и Ава Гарднър (1922-1990) пият чаша вино в кафене в Ърлс Корт, Лондон на 3 юли 1973 г. (Снимка: Getty Images)

Последиците от прекарана пневмония, дългите години на тютюнопушене и злоупотреба с алкохола, както и автоимунното заболяване лупус довеждат до инсулта й през 1986 г., който я оставя частично парализирана. Въпреки че актрисата може да си позволи медицинските разходи по лечението и рехабилитацията си, Синатра настоява да плати всички разходи по пътуването и консултацията й с известен специалист в Щатите.

Още

Алфред Хичкок обядвал с Лео от заставката на "Метро Голдуин Майер"

Алфред Хичкок обядвал с Лео от заставката на "Метро Голдуин Майер"

През януари 1990 г., на 67-годишна възраст Ава Гарднър умира от емфизем на белите дробове в лондонския си дом на улица "Енсимор Гардънс" 34. На погребението й не идва нито един от бившите й съпрузи и любовници.

Според познати, легендарният Синатра с дни не спрял да плаче и често повтарял, че е трябвало да е до нея.

Франк я надживява с осем години. На 82-годишна възраст е поразен от инфаркт. Четвъртата му съпруга Барбара Маркс е неотлъчно до болничното му легло в последните дни от живота на гениалния шоумен. В нощта на смъртта му Емпайър Стейт Билдинг засиява в синьо в негова чест.

През всичките години след развода Синатра така и не престава да търси начин да се помири с любимата жена. Всичките му опити обаче стават безуспешни. След като Ава остава парализирана и неспособна да говори след прекарания инсулт, Франк й изпраща букет цветя на определена дата всяка година.

Тя пък до последния си ден държи на нощното си шкафче снимка, на която двамата са заедно и много влюбени. 

Думите на Ава Гарднър

"Славата и парите не дават щастие. Ако нямаш щастлив дом, те не означават нищо."

"Без значение какви усилия полагам за самоунищожение: успявам да оцелея".

"Ако трябваше да живея отново живота си, щях да живея точно по същия начин".

Колаж: Траяна Генчева, Dir.bg /Снимки: Getty Images

 "Трябва да приемете своя опит и миналото си. Няма значение, че не се гордеете с това: това е част от живота ви и част от това, което сте сега. Без препъване никога нямаше да се научим да ставаме."

"Някои от нещата, които най-много съжалявам в живота си, се случиха, докато пиех".

"Бракът ми се провали, защото винаги съм обичал много, но никога не съм била разумна."

"В живота си трябва да упорстваш".

Още

Почина актьорът Мики Руни

Почина актьорът Мики Руни

Още

Том Джоунс получавал противоречиви съвети от Елвис Пресли и Франк Синатра

Том Джоунс получавал противоречиви съвети от Елвис Пресли и Франк Синатра

 

 

Коментирай 6

Календар

Препоръчваме ви

Мара Белчева със свой личен кът в музея на Петко и Пенчо Славейкови

Постоянната експозиция с лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма на на голямата любов на Пенчо Славейков бе представена за първи път на 14 февруари в къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София

Две изложби, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски - в Художествена галерия в Ловеч

Чрез експозициите виждаме как животът на Апостола не свършва на бесилото в София на 6 февруари (по стар стил) 1873 г., а продължава в пространството и времето, за да стигне до наши дни и да продължи напред в бъдещите

Големият художник Илия Петров и Академията като съдба

Изложбата е от 7 февруари 2024 до 9 март 2024 в Художествена галерия "Петко Задгорски" - Бургас

Съюзът на българските писатели отбелязва с рецитал 176 години от рождението на Ботев

В рецитала на 5 януари в литературния клуб "Парнас" са включени съвременни поети

Покорителката на Холивуд, която не искаше да я смятат за "звезда"

110 години от рождението на великата актриса Вивиан Лий

Проф. Любомир Котев: Определяха Йовков като селски писател, а той е модерен европейски автор

Според него Йовков е един от малцината български писатели, които са се извисили до върховете на световната литература