Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Легендата Франк Синатра страда от деменция в края на живота си

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ

Легендата Франк Синатра страда от деменция в края на живота си

Надписът на надгробния камък на Гласа, както го наричат, е: "Най-доброто тепърва предстои"

"Каквото и да е било казвано лично за мене, е без значение. Когато пея, аз вярвам. И съм честен", казва Франк Синатра, един от знаковите артисти на 20 век и един от уникалните гласове за всички времена, който е обвиняван за връзки с мафията. Въпреки това, той се радва на компанията на принцове, крале и президенти. Известен е и като филантроп.

През целия си живот той отрича контактите си с престъпния свят, но след неговата смърт се намират доказателства в документи на ФБР, които доказват наличието на такива връзки. 

В интервю за бразилски вестник Себастиян Марокин описва Франк Синатра като по-добър дилър на кокаин, отколкото певец. Синът на Пабло Ескобар твърди още, че певецът е бил един от бизнес партньорите на баща му в Маями, САЩ.

"Има повече певци, отколкото човек може да си представи, които са започнали кариерите си благодарение на спонсорството на трафиканти на наркотици. За тези неща няма разписки, само устни договорки. Аз знам за тях, защото бях много близко до баща ми, а той и партньорите му често говореха за това", разказва Себастиян Марокин.

Британският актьор Роджър Мур пък заявява, че връзките на Франк Синатра с мафията били силно преувеличени. Според него е ставало въпрос по-скоро за слухове.

Но се намесва и най-малката му дъщеря Тина Синатра, която тогава е 56-годишна. Тя разказва пред в. "Сън", че баща й бил нает от мафията и работил за босове от престъпния свят близо 20 години.

За първи път член от семейството на Франк Синатра признава, че от самия си старт неговата певческа кариера, продължила близо 60 години, е била свързана с мафията.

Тя потвърдила също, че прототипът на Джони Фонтейн от трилогията на Франсис Форд Копола "Кръстникът" е бил именно Синатра. Заради това твърдение певецът искал да съди режисьора.

Според Тина мафията помагала на баща й финансово - плащала на собствениците на клубовете, където пеел Синатра, за сценичните костюми, както и за рекламата му.

По различно време Синатра е бил обвиняван в пране на пари, в съдействие на наркобизнеса, както и в задкулисно участие в политически игри. Приятели на певеца в тези среди били Лъки Лучано, Сам Джанкана и братята Капоне.

Веднъж Синатра бил сниман в един самолет с Капоне, който летял за среща на престъпните босове, друг път - в компанията на Карло Гамбино, един от големите босове в подземния свят на Америка. После пък някой го снимал с Лъки Лучано. Тяхното приятелство било потвърдено официално от факта, че при обиск полицията открила в дома на Лучано в Неапол златно цигаре с гравиран надпис: "На скъпия ми другар Лъки Лучано от приятеля му Франк Синатра".

По-късно изплували и други факти. Синатра бил собственик на казиното "Cal-Neva Lodge" заедно с Сам Джанкана, наричан Момо, който бил арестуван около 70 пъти и е обвиняван в съучастие в 200 убийства. Ликвидиран е през 1975 г.

Знае се още, че през 1938 г. Франк е бил арестуван за изнасилване, а по време на войната дал на лекар огромен подкуп, за да го признае като негоден за военна служба.

През 1998 г. ФБР разсекретява досието на Франк Синатра, състоящо се от 2403 страници. Същата година той умира от сърдечен удар в Холивуд на 82-годишна възраст. Страда от деменция през последните години от живота си.

Франк Синатра, наричан още Гласът, има около 240 албума и над 2500 песни, изявява се и като киноактьор.На музикалната сцена се появява за първи път през 30-те, когато на мода е суинга, но продължава да привлича вниманието и да пленява сърцата на феновете дори когато изгряват звездите на "Бийтълс" и Елвис Пресли.

Забележителен е фактът, че още първият му хит се разпродава в милионен тираж.

Надписът на надгробния му паметник гласи: "Най-доброто тепърва предстои".

Франсис Албърт Синатра е единственото дете на италианските имигранти от Сицилия Натали Дела и Антонио Мартино Синатра. Напуска училище без да завърши. Изключен е заради грубото си поведение. Майка му, позната като Доли, развива нелегален бизнес с аборти вкъщи. Била е арестувана два пъти заради тази дейност. Синатра е арестуван за връзка с омъжена жена, което се е считало за престъпление по онова време. Бащата на Синатра, известен като Тони, работи като пожарникар. Дори по време на Голямата депресия в САЩ през 30-те Доли дава на Франк достатъчно джобни, за да излиза с приятели и му купува скъпи дрехи. По онова време Франк работи временно като вестникар. В началото на 30-те години започват и първите изяви на Франк пред публика.

Франк Синатра има четири брака. От първия с Нанси Барбато, с която са женени от 1939 до 1951 г., има три деца - Нанси, Франк - джуниър и Тина. Следващият му брак е през 1951 г. с актрисата Ава Гарднър. Развеждат се през 1957 г. През 1966 г. се жени за Мия Фароу. Също следва развод през 1968 г. Последният брак на Франк Синатра е през 1976 г. с Барбара Маркс, с която остава до смъртта си.


Синатра за живота и музиката

Аз съм част от красотата.

Алкохолът може да е най-големият враг на човека, но Библията казва да обичаш врага си.

Бих искал да бъда запомнен като човек, който е живял прекрасен живот, човек, който е имал добри приятели и чудесно семейство - и всъщност не мисля, че бих могъл да искам нещо повече от това.

Добре поне, че Робърт Редфорд намери истинската си любов; жалко обаче, че не може да се ожени за самия себе си.

Жал ми е за хората, които не пият. Както се събудят сутринта, така ще се чувстват през целия ден.

Най-доброто отмъщение е огромният успех.

Може да живеете до сто години, но последният глас, който чуете, може да бъде моят.

Накриви шапката си - ъглите са въпрос на отношение.

Не търся тайната на живота... Аз просто преминавам от ден на ден, вземайки каквото дойде.

По принцип аз съм за всичко, което ви върши работа през нощта, било то молитва, транквиланти или "Джак Даниълс".

През цялата си кариера, ако съм направил нещо, то е било да обръщам внимание на всяка нота и на всяка дума, която пея. Ако не мога да внуша това на слушателите, аз се провалям.

Рокендролът е най-бруталната, грозна, отчаяна и порочна форма на изразяване, която съм имал нещастието да чуя.

Чистият въздух ме кара да повръщам. Бих предпочел цяла нощ в лицето ми да димят три пури "Denobili".

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Проф. Дечко Узунов в "Светско монументално изкуство"

Откриването на изложбата е на 29 февруари (четвъртък), 18:00 ч. в галерия-музей "Дечко Узунов"

Мара Белчева със свой личен кът в музея на Петко и Пенчо Славейкови

Постоянната експозиция с лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма на на голямата любов на Пенчо Славейков бе представена за първи път на 14 февруари в къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София

Показват най-богатата колекция от лични вещи на Апостола

Музей "Васил Левски" в Ловеч ще отбележи 70-годишнината си с уникална изложба

Две изложби, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски - в Художествена галерия в Ловеч

Чрез експозициите виждаме как животът на Апостола не свършва на бесилото в София на 6 февруари (по стар стил) 1873 г., а продължава в пространството и времето, за да стигне до наши дни и да продължи напред в бъдещите

Големият художник Илия Петров и Академията като съдба

Изложбата е от 7 февруари 2024 до 9 март 2024 в Художествена галерия "Петко Задгорски" - Бургас

Съюзът на българските писатели отбелязва с рецитал 176 години от рождението на Ботев

В рецитала на 5 януари в литературния клуб "Парнас" са включени съвременни поети