Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Кои бяха най-атрактивните продажби на изкуство през 2022 година?

ПАЗАРИ НА ИЗКУСТВО

Кои бяха най-атрактивните продажби на изкуство през 2022 година?

С продажбите на колекциите на Пол Алън и бившата милиардерска двойка Хари и Линда Маклоу и на портрет на Мерилин Монро от Анди Уорхол, и обявените от водещите тръжни къщи "Кристис" и "Сотбис" рекордни печалби

Портретът на Мерилин Монро на Анди Уорхол "Shot Sage Blue Marilyn" се продаде за рекордните 200 милиона долара (Снимка: Getty Images)

С продажбите на колекциите на Пол Алън и бившата милиардерска двойка Хари и Линда Маклоу и на портрет на Мерилин Монро от Анди Уорхол, и обявените от водещите тръжни къщи "Кристис" и "Сотбис" рекордни печалби, изминалата година вероятно ще остане една от най-доходоносните в историята на пазара на изкуство.

Още

Племенникът на Анди Уорхол продава две картини от ранния период на художника

Племенникът на Анди Уорхол продава две картини от ранния период на художника

Най-впечатляващото постижение на търг, организиран през 2022 г., безспорно е "най-голямата в историята" продажба на колекцията на съоснователя на "Майкрософт" Пол Алън за рекордните 1,62 милиарда долара.

Колекцията на починалия през 2018 г. на Алън беше продадена на двудневен търг на "Кристис" през ноември, като за пет творби бяха платени по над 100 милиона щатски долара.

Знак, че пазарът на изкуство продължава да се разраства дръзко, въпреки геополитическата и икономическа несигурност, петте картини бяха продадени на запомняща се вечер на 9 ноември в центъра "Рокфелер" в Манхатън.

"Модели" на Жорж Сюра (Източник: Christie's)

Още

Портрет на Мерилин Монро на Уорхол е на път да се превърне в най-скъпата творба от 20-ти век

Портрет на Мерилин Монро на Уорхол е на път да се превърне в най-скъпата творба от 20-ти век

Творбите, продадени за над 100 милиона щатски долара всяка в първия ден от двудневния търг, бяха "Модели, ансамбъл (малко платно)" на Жорж Сьора (149,2 милиона щатски долара), "Планината Сент-Виктоар" на Пол Сезан (137,7 милиона щатски долара), "Овощна градина с кипариси" на Винсент ван Гог (117,1 милиона щатски долара), "Майчинство II" на Пол Гоген (105,7 милиона щатски долара) и "Брезова гора" на Густав Климт (104,5 милиона щатски долара).

"Планината Сент-Виктоар" на Пол Сезан беше част от продадената за рекордните 1,62 милиарда щатски долара колекция на Пол Алън (Източник: Christies's)

Още

Автопортрет на Макс Бекман ще бъде продаден на търг в Берлин

Автопортрет на Макс Бекман ще бъде продаден на търг в Берлин

Творбите на Сьора и Сезан бяха водещите атракции на аукциона.

Същата вечер беше поставен и абсолютен рекорд за търг на произведения на изкуството - над 1,5 милиарда щатски долара. Ден по-късно, на 10 ноември, втората част от продажбата достигна "едва" 116 милиона щатски долара.

Общо за двата дни "Кристис" обяви астрономическата сума от над 1,62 милиарда щатски долара.

"Колекцията на Пол Алън привлече десетки хиляди посетители в художествените галерии на "Кристис" по целия свят и влезе в историята, поставяйки рекорд за най-скъпия търг досега", каза в изявлението след продажбата Гийом Черути, главен изпълнителен директор на базираната в Ню Йорк аукционна къща.

"Arcane" на британската художничка Бриджит Райли (Източник: Christie's)

Още

Специален търг в Лондон почита британския художник Дейвид Хокни

Специален търг в Лондон почита британския художник Дейвид Хокни

Общо колекцията включваше 155 шедьовъра, обхващащи 500 години от историята на изкуството - от Сандро Ботичели до Дейвид Хокни. По думите на Черути "100 процента от тях" са намерили нов собственик.

Компанията, контролирана от холдинга "Артемис" (Artemis) на френския милиардер Франсоа Пино, обяви, че всички приходи от продажбата ще бъдат дарени за благотворителност.

Предишният рекорд за частна колекция, поставен само няколко месеца по-рано, принадлежеше на сбирката на бившата американската двойка Хари и Линда Маклоу. Произведения от нея, предложени на два търга на "Сотбис" - през май тази година и през ноември миналата година, събраха 922,2 милиона щатски долара.

Аукционната къща, която от 2019 г. принадлежи на френско-израелския магнат Патрик Драи, доминира през есенния сезон през ноември 2021 г. с продажбата от 676,1 милиона щатски долара в една вечер на 35 произведения от колекцията на бившите съпрузи Маклоу.

Джорджия О'Кийф - "Пясъчен хълм" - също част от колекцията на Пол Алън (Източник: Christie's)

Още

Колекцията на съоснователя на "Майкрософт" Пол Алън  се оценява на над 1 милиард долара

Колекцията на съоснователя на "Майкрософт" Пол Алън се оценява на над 1 милиард долара

На 16 май тази година 30 други творби от колекцията бяха продадени за 246,1 милиона щатски долара за 90 минути.

С общо 922,2 милиона щатски долара колекцията тогава стана "най-скъпата, продавана на търг", обявиха от "Сотбис". Тя беше разпродадени след развода на Хари Марлоу и Линда Бърг.

Сред продадените произведения от нея бяха картините "Без заглавие" на Марк Ротко (48 милиона щатски долара), "Морски пейзаж" на Герхард Рихтер (30,2 милиона щатски долара), "Автопортрет" на Анди Уорхол (18,7 милиона щатски долара).

"No. 7" на Марк Ротко (Източник: www.sothebys.com)

Още

Колекцията от произведения на изкуството на Пол Алън беше продадена за рекордните 1,6 милиарда щатски долара

Колекцията от произведения на изкуството на Пол Алън беше продадена за рекордните 1,6 милиарда щатски долара

През ноември "Носът" от Алберто Джакомети достигна цена от 78,4 милиона щатски долара, "No 7" на Марк Ротко - 82,4 милиона щатски долара, а "Номер 17, 1951" на Джаксън Полък - 61,1 милиона щатски долара.

Пролетните търгове започнаха на 9 май тази година в "Кристис" с рекордната продажба на портрета на филмовата икона Мерилин Монро "Shot Sage Blue Marilyn" от Анди Уорхол.

За него бяха платени 195 милиона щатски долара, което го направи произведението на изкуството от 20-и век с най-висока цена, постигана на публичен търг.

Портретът "Shot Sage Blue Marilyn" от 1964 г. с размери 101,6 на 101,6 сантиметра, е базиран на рекламна снимка на актрисата за филма "Ниагара". Създаден е със ситопечат и акрил върху ленено платно.

Предишното най-скъпо произведение на изкуството от 20-и век, продадено на търг, беше "Без име" от 1982 г. на Жан-Мишел Баскиа.

Картината с нарисувано черепоподобно лице беше купена през 2017 г. за 110,5 милиона щатски долара.

Предишното най-скъпо произведение на изкуството от 20-и век, продадено на търг, беше "Без име" от 1982 г. на Жан-Мишел Баскиа (Източник: Artsy.net)

Само творбата "Спасителят на света" ("Salvator Mundi") на Леонардо да Винчи е донесла повече на търг. Картината на ренесансовия гений постави рекорд през 2017 г. с цена 450,3 милиона щатски долара.

"Salvator Mundi" на Леондардо Да Винчи (Снимка: Getty Images)

Още

 Пикасо през погледа на Андре Вилер и Едуард Куин

Пикасо през погледа на Андре Вилер и Едуард Куин

Досегашният рекорд за произведение на Анди Уорхол принадлежеше на "Silver Car Crash (double disaster)", на която е изобразена автомобилна катастрофа. Творбата беше продадена за 105 милиона щатски долара през 2013 г.

Продаденият за рекордна сума портрет на Мерилин Монро от Уорхол беше собственост на фондацията "Томас и Дорис Амман" от Цюрих, която обяви намерението си да използва всички приходи от търга за благотворителни цели.

Тези впечатляващи продажби допринесоха аукционните къщи "Кристис" и "Сотбис" да обявят рекордни постъпления за 2022 г., възлизащи съответно на 8,4 милиарда щатски долара и 8 милиарда щатски долара.

Още

Портрет на Лушън Фройд от Франсис Бейкън беше продаден на търг за над 50 милиона евро

Портрет на Лушън Фройд от Франсис Бейкън беше продаден на търг за над 50 милиона евро

Още

Редки скици на "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи ще бъдат предложени на търг на "Сотбис"

Редки скици на "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи ще бъдат предложени на търг на "Сотбис"

Още

Творба на Дега бе продадена на търг за рекордна сума

Творба на Дега бе продадена на търг за рекордна сума

Още

Афроамериканският художник Ърни Барнс се превърна в звездата на търга за изкуство от 20-и век на "Кристис"

Афроамериканският художник Ърни Барнс се превърна в звездата на търга за изкуство от 20-и век на "Кристис"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Наско Х., летящият охлюв и механизмите" от Атанас Хранов

Изложбата се открива на 18 април и ще продължи до 23 май 2024 г.

"Наско. Х., летящият охлюв и механизмите" на Атанас Хранов

Изложбата в галерия "Ракурси"е представена от известния писател, поет и драматург Александър Секулов, който съвместно с художника създава поредица от колекции

Хървати отвориха в Дания най-големия частен музей на илюзиите в Европа

В новия музей са представени някои напълно нови илюзии, които са свързани с датската култура и история

Режисьорът Джеки Стоев дари на АЕЦ "Козлодуй" 20 графики на художника Любен Стоев

Картините са от графичен цикъл "Първа Атомна", създадени през периода 1970-1976 г., на обща стойност 21 000 лева

"Облаци в свободен полет" - вижте лицето на съвременното иранско изкуство

Специалност "Иранистика" в Софийски университет "Св. Климент Охридски" съвместно с галерия "Интро" ни канят на изложбата с творби на иранските художници Судабе Чалащари и Фаршид Давуди

Германският символист Франц фон Щук в Националната галерия

Откриването е на 16 април в 18.00 часа, изложбата продължава до 13 октомври 2024 в Квадрат 500