Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Сър Майкъл Кейн на 90: От половин век влюбен в собствената си съпруга

ГОЛЕМИТЕ ИМЕНА НА СЪВРЕМЕННОТО СВЕТОВНО КИНО

Сър Майкъл Кейн на 90: От половин век влюбен в собствената си съпруга

Юбилярът записа името си в 150 филма и под най-големите филмови награди

Майкъл Кейн и Шакира Кейн присъстват на премиерата на "Going In Style" в Ню Йорк в SVA Theatre на 30 март 2017 г. в Ню Йорк / Снимка: Getty Images

В дългата си кариера, британският актьор Майкъл Кейн има заснети 150 филма и неизброими награди, между които две награди "Оскар". Носител е на наградата "Сателит", на две награди "БАФТА" и три награди "Златен глобус", номиниран е за три награди "Еми" и др.

Независимо от големите си успехи в актьорската професия, Майкъл Кейн дава превес по житейска важност не на наградите си, а на любовта и семейството.

Актьорите Майкъл Кейн и Шакира Кейн присъстват на премиерата на "Going In Style" в Ню Йорк в SVA Theatre на 30 март 2017 г. в Ню Йорк / Снимка: Getty Images

Днес той навърши 90, все още влюбен като момче в собствената си съпруга Шакира. Холивуд не познава такова безоблачно щастие в семейните двойки. Може би единствено София Лорен и Карло Понти могат да се похвалят с половин век любов.

"Всъщност имам една от най-хубавите жени, които съм виждал. Изкушението да изневеря никога не ме е осенявало", каза Майкъл Кейн в едно интервю преди две години.

Актьорите Джейн Фонда и Майкъл Кейн присъстват на премиерата на "Youth" по време на 68-ия годишен филмов фестивал в Кан на 20 май 2015 г. в Кан, Франция / Снимка: Getty Images

Майкъл Кейн е отличен актьор, който създаде наистина запомнящи се роли и остави образа си и силната си игра в едни от най-добрите ленти на съвремието ни.

Майкъл Кейн получава Кристален глобус за изключителен принос към световното кино на 55-ия Международен филмов фестивал в Карлови Вари на 20 август 2021 г. в Карлови Вари, Чешка република / Снимка: Getty Images

Още

Сър Майкъл Кейн: Роден съм преди около милион години посред най-тежката депресия (ОТКЪС)

Сър Майкъл Кейн: Роден съм преди около милион години посред най-тежката депресия (ОТКЪС)

Истинското му име е Морис Джоузеф Миклуай. Роден е на 14-и март 1933-та година в работническо семейство в Югоизточен Лондон.

Баща му бил портиер на рибен пазар, а майка му - готвачка и домашна прислужница. Кой е мислел някога за малкия Морис, че ще стане една от най-известните звезди в английската и американската развлекателна индустрия и че ще получи рицарско звание от самата кралица?!?

Предмети от личната колекция на сър Майкъл Кейн са показани по време на търга на сър Майкъл Кейн: 25 февруари 2022 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Кариерата на актьора е толкова дълголетна, че някои не са доживявали толкова дълъг биологичен живот. Днес Кейн е смятан за британска филмова икона, която не само блести на екрана, но и е пример за морал. Майкъл Кейн е патриархален, честен човек и благотворител на много хуманни каузи.

В тази снимка на екрана Майкъл Кейн се появява по време на бала „Въртележка на надеждата“ за 2020 г. в полза на Детската диабетна фондация на 10 октомври 2020 г. / Снимка: Getty Images

Когато кралица Елизабет II му връчва рицарското звание през 2000-та година, неговото категорично условие било да приеме тази висока чест с рожденото си име - Морис Миклуайт. Така подчерта публично, че дори да си известен, никога не трябва да забравяш корените си и средата, в която си израстнал.

Майкъл Кейн говори по време на „Town Hall“ , март 2017 г. Ню Йорк / Снимка: Getty Images

Освен актьор, Майкъл Кейн е и писател. Той е автор на десетки книги, между които са и автобиографичните му "За какво става въпрос", "Слоновете в Холивуд" и "Трябваше да взривим проклетите врати и други житейски уроци".

Още

Почина режисьорът Майк Ходжис

Почина режисьорът Майк Ходжис

Как преминава животът му: след като отбива военната си служба в Германия и като участник в Корейската война, той започва работа първо в една фабрика за преработка на масло. Късметът му се усмихва, когато по една случайност става асистент в "Westminster Repertory" в Horsham, Съсекс. Още в самото начало разбира, че за да успее в развлекателната индустрия, трябва да направи някои промени и започва първо с името си. Първоначално е Майкъл Скот, а след това вдъхновен от филма на Хъмфри Богарт "The Caine Mutiny" (1954), решава да се представя като Майкъл Кейн.

Актьорите Майкъл Кейн, Рейчъл Вайс, Джейн Фонда и Харви Кайтел, режисьорът Паоло Сорентино и актьорите Пол Дано, Алекс Маккуин и Мадалина Генеа присъстват на премиерата на „Младост“ по време на 68-ия годишен филмов фестивал в Кан на 20 май 2015 г. в Кан, Франция / Снимка: Getty Images

Още

Шон Конъри и Джеймс Бонд: Историята на една легенда

Шон Конъри и Джеймс Бонд: Историята на една легенда

Филмовият му дебют е през 1956-а година в "Паника в салона", където играе ролята на моряк. Критиците, обаче, считат за дебютен в кариерата му филма "Хълмът в Корея", създаден през същата година.

След този филм го канят за участие в телевизионните сериали "Приключенията на сър Ланселот" и "Епизодът на чучулигата" на BBC Sunday Night Theatre. Всъщност, именно в тези сериали за пръв път зрителите забелязват името Майкъл Кейн.

Предмети от личната колекция на сър Майкъл Кейн са показани по време на търга на сър Майкъл Кейн: 25 февруари 2022 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty ImagesСнимка: Getty Images

Още

1977-а: Времето на съветския "Москва не вярва на сълзи", награден с американския "Оскар"

1977-а: Времето на съветския "Москва не вярва на сълзи", награден с американския "Оскар"

Работата в киното в началото на кариерата му е непостоянна. Затова актьорът приема покани и за сценични продукции. Играе предимно в комедии. Внезапно Стенли Бейкър, който продуцира исторически филм му предлага ролята на войник ввъв филма си "Зулу", но в крайна сметка Кейн изиграва ролята на офицер и получава много добри отзиви за играта си. През същата година той се появява и като Хорацио в "Хамлет в Елсинор", продуциран от Би Би Си, в сътрудничество с датското радио.

Предмети от личната колекция на сър Майкъл Кейн са показани по време на търга на сър Майкъл Кейн: 25 февруари 2022 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Още

Айра Левин: Хляб сега или торта утре?

Айра Левин: Хляб сега или торта утре?

Филмът, който го превръща в звезда е "Досието Ipcress" (ориг. загл. 1965 г.). Идва първата номинация на БАФТА. Следват филмите "Тамбит", "Хванете Картър", "Романтичната англичанка" и "Погребение в Берлин". "Гамбит" се снима в Щатите и има огромен успех. За този филм Кейн получава втората си номинация за "Златен глобус".

От онзи период е и участието му в комедийно-драматичния филм "Алфи" (1966 г.). Този филм му донася две награди и три номинации, включително за академичната награда в категорията "Най-добър актьор".

Майкъл Кейн присъства на 55-ия Международен филмов фестивал в Карлови Вари на 20 август 2021 г. в Карлови Вари, Чешка република / Снимка: Getty Images

Следват още хитове: "Мръсни игри", "Битката за Великобритания", "Сребърни мечки", "Калифорнийски костюм" и др. Идва времето "Човекът, който искаше да стане крал" (1975 г.). Този филм се счита за една от най-успешните роли на Майкъл Кейн. Партньорството му с Шон Конъри е окачествено като "невероятен дует".

Майкъл Кейн вече е знаменитост, която през 80-те и 90-те години на миналия век играе в едни от най-касовите филми на десетилетието: "Островът" (1980), "Да образоваш Рита" (1983), "Хана и нейните сестри" (1986), "От мошеник нагоре" (1988), "Джак Изкормвача" (1988), "Звезден глас" (1998), "Правилата на дома" (1999) и др.

Сър Майкъл Кейн на премиерата на "Youth" по време на 68-ия годишен филмов фестивал в Кан на 20 май 2015 г. в Кан, Франция / Снимка: Getty Images

Новото хилядолетие актьорът започва със "Законът на Картър" (2000), "Тихият американец" (2002), "Омагьосване" (2005), "Синоптикът" (2005), "Безупречен"" (2007), "Генезис" ( 2010), "Психиатрията Стоунхърст" (2020),"Зрителна измама" (2013), "Историята на Ян Жижка" (2022), "Оливър Туист" (2021), "Четири деца и То" (2020) и др., които му печелят нови няколко награди и номинации.

Историята в "Тихият американец" (2002 г.) е базирана на любовен триъгълник. В нея Майкъл Кейн играе британски журналист. Другите двама герои в "триъгълника" са американски служител и виетнамка. Филмът разказва за нарастващото американско влияние във Виетнам, което по-късно прераства в т.нар. Виетнамска война.

Сър Майкъл Кейн на премиерата на "Youth" по време на 68-ия годишен филмов фестивал в Кан на 20 май 2015 г. в Кан, Франция / Снимка: Getty Images

От 2016-а до 2018-а с чутовна енергия, въпреки напредналата си възраст, Кейн прави роли в няколко филма, между които са "Зрителна измама"2" и "Кралят на крадците". През 2020-а игра във фентъзи драматичния филм на Бренда Чапман "Елате", с Анджелина Джоли.

Още

Всички "Оскари" на всяка цена

Всички "Оскари" на всяка цена

Първият "Оскар" на Кейн е за най-добра поддържаща мъжка роля за ролята му във филма "Хана и нейните сестри" през 1987-а година. През 2000-та година печели в същата категория втория си "Оскар", за филма "Правилата на дома". Всъщност е номиниран четири пъти за същата категория.

Майкъл Кейн, който получи Кристален глобус за изключителен принос към световното кино, на 55-ия Международен филмов фестивал в Карлови Вари на 20 август 2021 г. в Карлови Вари, Чехия / Снимка: Getty Images

Освен на "Оскар"-и, Кейн е носител на две награди "Златен глобус" в категорията за "Най-добър актьор за мюзикъл или комедия" - първо за "Да образоваш Рита", а след това за "Звезден глас" (1998).

През 2000-та година Кейн получи награда за стипендия на академията на BAFTA. Това е втората му награда БАФТА - първата е от 1983-та година за ролята му във филма "Да образоваш Рита". Има и награда за "Най-добър актьор в минисериал или телевизионен филм" - за филма "Джак Изкормвача".

Сър Майкъл Кейн на фотосесия за "Youth" по време на 68-ия годишен филмов фестивал в Кан на 20 май 2015 г. в Кан, Франция / Снимка: Getty Images

През 1992-ра година бе удостоен със званието "Командир на Ордена на Британската империя", а през 2000-та - с рицарско звание за принос към британската драматургия, което получи лично от английската кралица в Бъкингамския дворец.

Още

Сър Елтън Джон чукна 70, в брак с мъж и синове на 4 и 7

Сър Елтън Джон чукна 70, в брак с мъж и синове на 4 и 7

Майкъл Кейн има два брака. Първият е с актрисата Патриша Хейнс през 1955-а година. От този брак актьорът има дъщеря Доминик, но бракът завършва с развод през 1962-ра година, когато момиченцето е на 6. Актьорът се жени повторно 11 години по-късно - през 1973-та година, за актрисата и модел Шакира Бакш - голямата му любов. Двамата имат дъщеря на име Наташа.

Сър Майкъл Кейн и Шакира Кейн присъстват на Гала вечерта на закриването в Cinecitta като част от 2017 Celebrity Fight Night в Италия в полза на Фондация Андреа Бочели и Центъра на Мохамед Али Паркинсон на 10 септември 2017 г. в Рим, Италия / Снимка: Getty Images

Още

За пръв път в историята португалски филм е номиниран за награда "Оскар"

За пръв път в историята португалски филм е номиниран за награда "Оскар"

Много медии описват любовта на Кейн и Шакира. Те се запознали покрай телевизионна реклама през далечната 1971-ва, когато Майкъл Кейн за пръв път вижда голямата си любов... на екрана. "Сърцето ми започна да бие силно, а дланите ми се изпотиха", разказва самият той. Обажда се на приятел и му споделя, че иска да се запознае с Шакира и го моли да го придружи до Бразилия, за да потърсят заедно момичето.

Вероятно съдбата се намесва в онзи момент. Силно развълнуван, Кейн се отбил в един бар и там от случаен посетител в бара научил, че момичето от рекламата не е в Бразилия, а живее наблизо до мястото, където се намирало заведението.

Майкъл Кейн и съпругата му Шакира присъстват на предварителното парти преди британската филмова премиера на Cars 2 в Whitehall Gardens на 17 юли 2011 г. в Лондон, Англия / Снимка: Getty Images

Още

Карло Понти и София Лорен - половин век любов

Карло Понти и София Лорен - половин век любов

Кейн праща цветя и прави всичко възможно да се срещне с Шакира, но тя му отказва среща... 11 пъти. На дванайстата покана най-накрая се съгласила да се видят, и оттогава насам двамата могат да бъдат видяни на публични места винаги хванати за ръце. Шакира променя живота на Кейн. Той признава, че преди това е пиел по две шишета водка на ден, за да отслаби напрежението от работата и прекършения си първи брак.

"Шакира дойде в живота ми навреме. Чувството на празнина изчезна. После, след като забременя, ми бе даден втори шанс като баща. Една цяла година се отказах изобщо от алкохола, а сега никога не пия през деня, само вечер и само вино. Шакира буквално ми спаси живота", пише в автобиографичната си книга "Трябваше да взривим проклетите врати..." актьорът.

Майкъл Кейн присъства на фотосесията „Моето поколение“ по време на 74-ия филмов фестивал във Венеция в Sala Casino на 5 септември 2017 г. във Венеция, Италия / Снимка: Getty Images

В тази книга той споделя откровено много свои лични преживявания и житейските уроци от тях.

И днес Майкъл Кейн признава, че неговата съдба е била благосклонна, като го е дарила с три много важни неща - бедно детство, щастлив шанс и голяма любов. Относно актьорската си кариера подчертава, че голям са го направили малките роли: "Малките роли могат да доведат до големи неща. И ако достатъчно дълго вършите правилните неща, звездите най-сетне се подреждат във ваша полза."

Честити 90 на сър Майкъл Кейн!

Еми МАРИЯНСКА

Още

24 милиона британски лири за картина на Дейвид Хокни

24 милиона британски лири за картина на Дейвид Хокни

Още

Британският композитор Харисън Бъртуисъл почина на 87 години

Британският композитор Харисън Бъртуисъл почина на 87 години

Още

"Сърдитият" британски рицар и ползата от "Всекидневно пиене"

"Сърдитият" британски рицар и ползата от "Всекидневно пиене"

Още

М. Найт Шаямалан: Холивуд е станал "напълно нефункционален"

М. Найт Шаямалан: Холивуд е станал "напълно нефункционален"

Коментирай 17

Календар

Препоръчваме ви

Семейно неразбирателство докарва до самоубийство сина на автора на "Сърце"

115 години от смъртта на италианския писател Едмондо де Амичис

Комунистът Серджо Д'Анджело и ЦРУ направили световноизвестен романа "Доктор Живаго"

Западната пропаганда пуснала на Световното изложение книгата на Пастернак безплатно на щанда на Ватикана