Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Айра Левин: Хляб сега или торта утре?

СВЕТОВНА ЛИТЕРАТУРНА КЛАСИКА

Айра Левин: Хляб сега или торта утре?

15 години от смъртта на автора на "Бебето на Розмари"

Американският писател и драматург Айра Левин (1929 - 2007) със съпругата си Габриел, малко след брака им, 31 август 1960 г. / Снимка: Getty Images

"Той написа творби, които киното хареса завинаги", написа за Айра Левин един американски критик. И действително, произведенията му винаги са предизвиквали толкова бърз интерес, че тутакси са отивали на екрана. Някои от творбите на Левин имат по две и повече екранизации.

Левин е американски писател на бестселъри в жанра трилър и комедия, автор на пиеси, телевизионни и филмови сценарии и популярни драматизации. Той е двукратен носител на наградата "Едгар Алан По" - за роман (1953) и за пиеса (1978). През 1996-а година му е присъдена наградата "Брам Стокър" на Horror Writers Association за цялостно творчество, а през 2003-та - Голямата награда "Едгар Алан По" - Grand Master на Американската гилдия на писателите на трилъри.

Сценаристът и Grand Master 2003 MWA Айра Левин присъства на 57-те годишни награди „Едгар“ на писателите на мистерии в хотел Grand Hyatt на 1 май 2003 г. в Ню Йорк / Снимка: Getty Images

Айра Левин почина на 78-годишна възраст в дома си в Манхатън от инфаркт на 12-и ноември 2007-а година. Навършиха се 15 години от неговата смърт.

Левин е смятан за един от най-интелигентните класици на съвременния хорър. Съвсем в "жанра" на творбите си, и той имаше странности, които не обичаше да обяснява. Така се оформи мнението, че е един от най-мистериозните съвременни автори. Една от "маниите" му бе, че не позволяваше да го снимат. Също така рядко даваше интервюта и изобщо не обичаше публичните изяви.

Писателят Евън Хънтър, известен още като Ед Макбейн, и носителят на MWA Grand Master от 2003 г. Айра Левин позират заедно на 57-те годишни награди "Едгар" на писателите на мистерии в Grand Hyatt Hotel, 1 май 2003 г. в Ню Йорк / Снимка: Getty Images

Затова пък вместо него, продължават да ни "говорят" от негово име забележителните му седем романа: "Предсмъртни целувки", "Бебето на Розмари", "Този прекрасен ден", "Степфордските съпруги", "Момчетата от Бразилия", "Сливър" и "Синът на Розмари".

Освен романите ни остави няколко пиеси, телевизионни и филмови сценарии, популярни драматизации и разкази.

Още

Семейство Адамс 20-години по-късно: Съвършената Анди Макдауъл е свекърва в хорър с булка-беглец

Семейство Адамс 20-години по-късно: Съвършената Анди Макдауъл е свекърва в хорър с булка-беглец

Още първият му роман - "Целувка преди да умреш" (1953 г.) е филмиран. И то два пъти. Хорърът на Левин "Бебето на Розмари", публикуван през 1967-а година, е разказ за жена, която смята, че е забременяла от дявола. Почти веднага след излизането на романа, сюжетът му заинтригува Роман Полански и той заснема филм с едноименното заглавие, с участието на Мия Фароу и Джон Касаветис. Филмът грабва "Оскар"-и в две категории. През 2014-а година се появи и нова - "латино" версия по романа на Левин, но класика си остава филмът с Мия Фароу.

Актрисата Мия Фароу, в кадър от филма на Роман Полански "Бебето на Розмари" по романа на Айра Левин

През 1972-ра година излиза романът на Левин "Степфордските съпруги", в който се разказва за мъже от един град в щата Кънектикът, които заменят жените си с роботи. Холивуд прави не една, а цели две адаптации по романа - първата през 1975-а година, с участието на Катрин Рос и Тина Луиз, и през 2004-та - с Никол Кидман и Матю Бродерик.

Кадър от филма "Степфордските съпруги" по едноименнтия роман на Айра Левин

През 1976-а година излиза книгата на Левин "Момчетата от Бразилия", която ни среща с нацисткия лекар Йозеф Менгеле, който се опитва да клонира Хитлер и да възроди Третия райх. Произведението е филмирано през 1978-а година. Във филма участват звездите на Холивуд Грегъри Пек и Лоурънс Оливие.

Кой е Айра Левин: Той е от еврейски произход - родителите му са Чарлз и Беатрис Левин, производители на играчки. Роден е на 27-и август 1929-а година в Ню Йорк. Има една сестра - Елия.

Когато е на 13-годишна възраст семейството се мести от Бронкс в Горен Уест Сайд, Манхатън. Момчето е умно и от съвсем ранна възраст заявява професионалната си ориентация - иска да стане писател, "и нищо друго". Айра завършва елитното училище "Хорас Ман", след което следва в Университета "Дрейк" в Де Мойн, Айова, а после се прехвърля в Университета на Ню Йорк, където специализира философия и английски език, и завършва магистърска степен през 1950-а година.

Още

"Други богове" - новата хорър фантастика на Хауърд Лъвкрафт

"Други богове" - новата хорър фантастика на Хауърд Лъвкрафт

Започва да пише още като студент и дори спечелва няколко награди - в конкурс на CBS за тв пиеса, и за трилър пиесата "The Old Woman", която става част от известния навремето тв сериал "The Clock".

Въпреки успехите на сина си, родителите на Левин продължават да се надяват, че той ще се присъедини към фамилния бизнес. Той, обаче, проявява твърд характер и им заявява, че има нужда от малка финансова подкрепа за периода, в който се заема да пише криминални романи и сценарии за радиото и телевизията. Първите си доходи от писателството получава през 1951-ва година.

Още

"Ужас под пирамидите" - неиздавани разкази на Лъвкрафт и други майстори на хоръра

"Ужас под пирамидите" - неиздавани разкази на Лъвкрафт и други майстори на хоръра

Първият му роман "Предсмъртна целувка" ("A Kiss Before Dying") е публикуван през 1953-та година. Романът става много популярен. Айра Левин получава високата награда "Едгар Алан По" за най-добър първи роман. Не след дълго го правят още по-популярен двете екранизации на романа - първата през 1956-а година, с участието на Робърт Вагнер и Вирджиния Лейт, и втората през 1991-ва година - римейк с участието на Мат Дилън и Шон Йънг.

 

Още

Легендата за Дракула оживява в новия хорър на Дан Симънс  (откъс)

Легендата за Дракула оживява в новия хорър на Дан Симънс (откъс)

В годината на излизането на първия си роман, Левин е призован да служи в армията. Там кара "особена" служба - пише сценарии за учебни филми за обучение на военнослужещите. "Между другото", както разказва по-късно, написва и първата си пиеса - комедията "No Time for Sergeants" - адаптация по роман на Mac Хайман. Още е едва на 25, а вече става популярен и като драматург. И тази негова творба е филмирана през 1958-а година и филмът дава старт на кариерата на Анди Грифит. Шест години след филма пиесата на Левин е адаптирана в телевизионен сериал с участието на Сами Джаксън.

Още

"Блясъкът на черната усмивка" - екзотичен прочит на класическите хорър истории (откъс )

"Блясъкът на черната усмивка" - екзотичен прочит на класическите хорър истории (откъс )

През 1967-а година се появява на бял свят вторият роман на Левин - "Бебето на Розмари". Той е най-известната му творба. В интригуващата история, изпълнена със съспенс, читателите потъват в непознатото за сатанизма и други окултни вярвания. Неслучайно режисьорът Роман Полански тутакси грабва историята - той е уверен, че всичко това ще изглежда изключително завладяващо на екрана, както и става.

Embed from Getty Images

Филмът на Полански по романа на Левин е номиниран за "Оскар" за най-добър сценарий, а Рут Гордън печели "Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля.

Силно интригуваща е и филмираната пиеса на Айра Левин - " Градината на д-р Кук" ("Dr. Cook's Garden"). В телевизионния филм по пиесата участва Бинг Кросби.

През 1970-а година Левин експериментира, като се опитва да съчетае жанровете трилър и научна фантастика в романа "This Perfect Day". През 1992-ра година тази негова творба е включена в Залата на славата "Прометей".

Две години по-късно Левин създава още един шедьовър - комедийния трилър "Степфордските съпруги", който както вече казахме, има две забележителни екранни адаптации. Първата е от 1975-а година.

През 1976-а година Левин издава романа "Момчетата от Бразилия" ("The Boys from Brazil") и през 1978-а и този негов роман е филмиран.

Още

"Гробище за домашни любимци": Качествен хорър в плитчините

"Гробище за домашни любимци": Качествен хорър в плитчините

Неизкушен от славата, писателят продължава трескаво да твори. През същата 1978-а написва и режисира нова пиеса - "Смъртоносен капан" (Deathtrap). Тя и до днес има славата на една от най-дълго играните криминални пиеси на Бродуей. Наградена е с приза "Едгар Алан По" за най-добра пиеса, номинирана е за наградата Tony, и също като предишните му творби е филмирана. В екранната й версия, която се появява през 1982-ра година участват Кристофър Рийв и Майкъл Кейн.

През 80-години на миналия век Левин е изключително зает от продукциите по негови творби за киното и телевизията и за известен период от време не издава романи.

През 1991-ва година издава трилъра "Сливър", който две години по-късно е екранизиран от режисьора Филип Нойс, с участието на Шарън Стоун и Том Беринджър. Филмът придобива грандиозна известност и се подрежда в класацията на най-харесваните филми на 20-и век.

Последния си роман - "Синът на Розмари", Левин издава през 1997-а година. Той е продължение на най-известната му творба - "Бебето на Розмари".

Романите на Левин са преведени и публикувани на много езици. Що се отнася до личния му живот, имал е два брака - с Габриел Аронсон, от която има трима сина, и с Филис Финкел - втората му съпруга.

Embed from Getty Images

Айра Левин -цитати

Всяко чувство е по-добро и по-здравословно, отколкото отсъствието на чувства.

Разберете, че думите сами по себе си не са "грозни", а оскърбителни са стоящите зад тях действия.

Да бъдеш "свободен от" няма нищо общо със свободата въобще.

Нуждата е майка на изобретателността.

Обичайно способността да чувстваш щастие означава също и способноста да бъдеш нещастен.

Обикновено само лошото става явно.

Вие не можете да принудите скорпион. Девата - тя винаги е съгласна. Но скорпионът действа само така, както му харесва.

Хляб сега, или торта утре?

Колкото по-стари ставате, толкова ви е по-трудно да се промените. Аз съм единственото дете в семейството, свикнало да се държи както му е угодно, а това е цялата ми беда.

Секс - да! Сексизъм - не!

...нищо няма да се промени само по себе си - необходимо е да се направят промени...

Няма да опитате - няма да получите.

Всеки, който се нуждае от повече от един куфар, е турист, а не пътешественик.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Убийствен трилър по шведски (откъс)

Убийствен трилър по шведски (откъс)

Още

7 смразяващи кръвта трилъра за мързеливи летни дни

7 смразяващи кръвта трилъра за мързеливи летни дни

Още

Хилари Клинтън издава трилър с известна писателка

Хилари Клинтън издава трилър с известна писателка

Още

Почина едно от най-големите имена на шпионския трилър - Джон льо Каре

Почина едно от най-големите имена на шпионския трилър - Джон льо Каре

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

Обсебен от дявола, наречен вяра

265 години от рождението на Уилям Блейк

Нобелистът Жозе Самараго: Съществуват надежди, които се хранят с безумие

100 години от рождението на знаменития португалски писател

Франческо Роси: Големите престъпни организации са реалната власт

100 години от рождението на големия италиански режисьор и сценарист

Сам Шепърд: Мразя завършеците, просто ме отвращават

79 години от рождението на великия драматург и актьор

Итън Хоук отказва да е част от "перфектната тълпа"

Знаменитият актьор, сценарист, режисьор и писател навърши 52

Той е в затвора, когато награждават филма му в Кан

100 години от рождението и 20 години от смъртта на Хуан Антонио Бардем