Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Шон Конъри и Джеймс Бонд: Историята на една легенда

IN MEMORIAM

Шон Конъри и Джеймс Бонд: Историята на една легенда

Трябваше само да повдигне вежда, за да влезе в легендата

Шон Конъри в хотел Савой в Лондон. 11 април 1971 г. (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Шон Конъри беше първият изпълнител на Джеймс Бонд. Какъв парадокс за шотландския актьор, пламенен защитник на независимостта на своята нация в продължение на 40 г., да олицетвори пред очите на целия свят умния англичанин, таен агент на MI6, на когото е разрешено да убива. Джеймс Бонд дължи на актьора огромния си успех; Шон Конъри дължи на агент 007 световната си слава. Но бракът им далеч не беше идеален.

Шон Конъри признаваше, че "Джеймс Бонд е пълен хедонист". "Сетивата му винаги са отворени за външния свят. Обича виното, жените, храната. Всъщност той е доста аморален, описваше го актьорът. Възхищавам се и на неговия вкус за бой. И мисля, че дори успях да му придам известно чувство за хумор".

31 август 1962 г. Шон Конъри играе билярд в мазето на лондонския си апартамент (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Единственият проблем е, че героят 007 в крайна сметка ще въвлече живота и кариерата на Шон Конъри във вихъра на славата, който не оставя на човек никаква възможност да упражнява своето изкуство извън екшъните и шпионските филми. Така че Шон Конъри ще прекара живота си в опит да докаже, че е способен да изиграе и нещо друго, освен този неръждаем герой, нещо като "смокинг на закачалка", както обичаше да го нарича в разгара на "Бондманията" след триумфа на "Голдфингър" през 1965 година.

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

Всъщност Томас Шон Конъри е роден в мизерия.

На 25 август 1930 г. Еуфемия, "Ефи" МакЛийн, омъжена за Джоузеф Конъри, ражда син в родилния дом в Единбург. Първоначално бебето спяло в долното чекмедже на скрина в дома им мъм Фаунтинбридж, Единбург. Баща му е здравеняк, който работи в завод за каучук. Майка му е чистачка. На девет години Шон Конъри си търси работа и става доставчик на мляко. Години по-късно Шон Конъри ще каже: "Роден съм беден. Когато бях на девет години, работех седем дни седмично като доставчик на мляко. Това дава страшно уважение към парите".

След като последователно работи като спасител на басейна в Портобело, гол модел за студентите в Единбургския колежа по изкуствата, полировач на ковчези, младежът започва да се занимава с културизъм и става трети на конкурса Мистър Вселена през 1950 година. 17-годишен, с атлетичната си фигура и ръст от 191 см, той се присъединява към морските кадети. Излиза оттам с две татуировки на ръката: Dad and Mum (Татко и мама) и Scotland for Ever (Шотландия завинаги).

Кадър от филма "Доктор Но" (Снимка: IMDB)

Добър футболист, "Манчестър Юнайтед" предлага на младия шотландец договор за 24 паунда седмично. Шон Конъри е изкушен... но отказва. "Дадох си сметка, че професионалният футболист приключва на тридесет години, а аз бях вече на 23. Предпочетох да стана актьор. Това е едно от най-добрите решения, които съм вземал".

Междувременно, благодарение на свой приятел, Шон Конъри открива театъра. Дори и все още да не е овладял напълно своя scottish drowl (прочутият шотландски акцент, който провлача "р"), той е нает като статист в пиесата "Саут Пасифик" в Кралския театър. Влизайки в театралните среди, Шон Конъри започва да чете класиците безразборно - Хенрик Ибсен, Марсел Пруст, Лев Толстой, Джеймс Джойс, Бърнард Шоу или Томас Улф.

Но именно благодарение на BBC той дебютира на екрана на 31 март 1957 г. в 20.30 часа на живо в телевизионна драма, написана от Род Серлинг (бъдещият създател на "Зоната на здрача"), която разказва за нещастията на боксьора Маунтин МакКлинток. Озаглавен Requiem for a heavyweight (Реквием за тежка категория), телевизионният филм предлата на Шон Конъри първата роля в кариерата му (Джак Паланс се е отказал десет дни по-рано). Успехът е невероятен. "Още на следващия ден, разказва Шон Конъри, трябва да съм получил на 200 предложения. Мисля, че всички кастинг режисьори в Лондон дойдоха да почукат на вратата ми".

Още

Шон Конъри на 90. Вижте 7 от най-култовите му роли

Шон Конъри на 90. Вижте 7 от най-култовите му роли

Скоро след този първи успех той среща актрисата Даян Силенто, за която се жени през 1963 години. Ражда им се син, Нийл, но двамата се развеждат през 1973 година. Кариерата на Шон Конъри тръгва нагоре. Подписва договор с Fox и започва снимките на няколко филма, като "Дарби О"Гил и малките хора" на "Дисни", или пък "Най-великото приключение на Тарзан" на Джон Гилермин. Но Fox не знае как да го използва и актьорът вегетира.

Шон Конъри изнася реч на 35-тото издание на AFI Life Achievement Award, посветена на Ал Пачино. Холивуд, Калифорния, 2007 г. (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Скокът "Бонд" той прави в края на 1961 г., отивайки на кастинг за нискобюджетния шпионски филм "Джеймс Бонд и Доктор Но".

Двамата продуценти Албърт Р. Броколи и Хари Салцман не очакват той да се яви.

А влизането му в офиса на "Саут Адли Стрийт" предизвиква сензация.

"Беше облечен като клошар, дрехите му бяха износени и не носеше вратовръзка", разказва "Къби" Броколи.

Шон Конъри влиза безгрижно и не иска да прави пробни снимки.

"Взимате ме такъв, какъвто съм, или изобщо не ме взимате", отвръща той.

Всъщност, колкото повече се ядосва Шон Конъри, толкова повече се убеждават двамата продуценти, че са открили рядка птица.

"Разликата между Шон и други млади актьори е същата, като между фотография и филм. Когато Конъри започне да се движи, той живее".

Шон Конъри в сцена от филма "Голдфингър" с партньорката му, английската актриса Шърли Итън, боядисана в злато. 21 април 1964 г. (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Още

Красавецът Шон Конъри оплешивял още на 21

Красавецът Шон Конъри оплешивял още на 21

Въпреки че Иън Флеминг, създателят на Джеймс Бонд, вижда по-скоро Кари Грант в ролята на своя шпионин, Броколи и Салцман не отстъпват. Шон Конъри е нает. Преди дори да го е видял във филма на Терънс Йънг, Флеминг заявява: "Аз търся командира на фрегатата Джеймс Бонд, а не каскадьор с големи мускули". Флеминг не знае колко греши за младия шотландец. За да помогне на Шон Конъри да влезе в ролята на Бонд, режисьорът го кара да спи с великолепния костюм, който е създаден специално за него от лондонския шивач Turnbull and Asser.

Снимките са в Ямайка, а първото момиче на Джеймс Бонд, изваяната Урсула Андрес, излиза от вълните като от картина на Ботичели. Филмът има огромен успех. Макар че за прочутата поза на 007 техникът на снимачната площадка не намира Walther PKK, което кара Шон Конъри да използва стар въздушен пистолет, взет от багажника на колата на член на снимачния екип. Между "Доктор Но" и "От Русия с любов", Шон Конъри снима Woman of Straw с Джина Лолобриджида.

След триумфа на "От Русия с любов", Флеминг променя първоначалното си впечатление. "Въпреки че не го бях срещал преди началото на снимките, ще довери Конъри години по-късно, знаех, че Флеминг не ме харесва. Когато се срещнахме, открих интересен човек, с голяма ерудиция, но голям сноб".

9 април, 1963 г. Шон Конъри и италианската актриса Даниела Бианки в сцена в леглото от филма "От Русия с любов" (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Засегнат от преждевременно оплешивяване още на 21-годишна възраст, Шон Конъри трябва да носи прибавена допълнитело коса, за да играе Джеймс Бонд. Въпреки това всички го търсят.

Между снимките той е нает от Алфред Хичкок, за да играе в "Марни" с Типи Хедрен, за който Франсоа Трюфо казва "голям болен филм".

Самият Хичкок ще каже: "Не бях убеден, че Шон Конъри може да изиграе едър буржоа от Филаделфия. Ако анализирате филма, това е историята на принца и просякинята. А за това трябва фин мъж, истински джентълмен".

През 1964 г., с излизането на "Голдфингър", третият филм за агент 007,

"Бондманията" се разразява със същата сила като "Бийтълсманията".

Под режисурата на Гай Хамилтън, Шон Конъри кара прочутия металносив Aston Martin DB5, пълен с различни нововъдения, по лъкатушещите пътища на Швейцария. Шърли Беси изпълнява главната песен във филма. Джон Бари е композитор на музиката, Герт Фрьобе е злодеят, а Шърли Итън умира, покрита с фин златист прах.

Година по-късно, с "Операция "Мълния", Терънс Йънг прави нов удар. Едно френско момиче на Джеймс Бонд, Клодин Оже, си партнира с Шон Конъри, а той започва сериозна да скучае в ролята на шпионина на Нейно величество. "Джеймс Бонд няма нито баща, нито майка, казва той по онова време.

Появил се е отникъде, направо в кожата на 007. Роден е на 33 години. Така че моята работа е да вдъхна живот на една икона!". Напрежението на снимачната площадка е все по-голямо. Шон Конъри снима и "Човек живее само два пъти" през 1967 г., един много успешен Джеймс Бонд в Япония, с Доналд Плезънс в ролята на лошия Ернст Страво Блофелд, който си е направил тайна свръхмодерна база в заспал вулкан.

Още

Името му е Бонд. Джеймс Бонд

Името му е Бонд. Джеймс Бонд

Шон Конъри избухва. Тръшва вратата на Eon Productions и отива да снима други филми, освен за Бонд. В уестърна "Шалако" си партнира с Брижит Бардо. Снима "Червената палатка". През 1970 г. Сидни Лъмет, с когото вече е направил през 1965 г. чудесния трилър "Хълмът", го наема да играе в полицейската комедия The Anderson Tapes. Но не е толкова лесно да избяга от Джеймс Бонд. Тъй като Джордж Лейзънби не е убедителен в ролята на 007 във "В тайна служба на Нейно величество" на Питър Хънт, продуцентите Броколи и Салцман са в безнадеждна ситуация. В крайна сметка, срещу астрономически хонорар (1,25 млн. долара), Шон Конъри се съгласява отново да облече смокинга и небрежно да поръча на бара: "Водка мартини, разбито, но разбъркано". "Диамантите са вечни" на Гай Хамилтън излиза през 1971 година. Това е първият Джеймс Бонд, заснет в Холивуд. Дори и филмът да не е изключителен, той постига значителен успех.

Шон Конъри като Джеймс Бонд (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Шон Конъри смята, че най-накрая се е сбогувал с прочутия шпионин. През 1972 г., със Сидни Лъмет, той играе старо ченге в "Престъплението", филм за полицейска грешка, довела до смъртта на заподозрян, злоупотребявал с малки момичета. Актьорът най-накрая е приет за сериозен актьор. На следващата година играе във филма на Джон Бурман "Зардоз".

Следва "Човекът, който искаше да бъде крал" през 1975 г., под режисурата на Джон Хюстън, адаптация по романа на Ръдиард Киплинг. Шон Конъри най-накрая играе със своя приятел Майкъл Кейн. Първоначално Хъмфри Богарт и Кларк Гейбъл трябвало да изиграят двамата авантюристи. Джон Хюстън ще каже за Шон Конъри: "Огромно удоволствие е да се работи с него и за него. Той излъчва невероятна енергия, аура на сила, мъжество и хумор". Филмът позволява на Шон Конъри най-сетне да постигне успех сред критиката, както и сред публиката.

Същата година излиза "Вятърът и лъвът" на Джон Милиус, с Кандис Бъргън. През същата 1975 г. Шон Конъри се жени за французойката Мишлин Рокбрюн, с която се запознава на голф турнир в Маракеш. "Ожених се за жена ми, играейки голф, разказва той. Тя не говореше английски. Аз не говорех френски. Така че нямаше риск да започнем скучен разговор. Няма съмнение, че заради това се оженихме толкова бързо".

През 1976 г. Шон Конъри има възможността да си партнира с Одри Хепбърн в комедията на Ричард Лестър "Робин и Мариан", в която играе герой от детството си, застаряващия Робин Худ.

(Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Войната на Бонд

80-те г. на ХХ век ще бъдат страхотни за Шон Конъри. След като се превъплъщава в космически шериф в "Далеч от Земята" на Питър Хайамс, Шон Конъри играе в драмата Five Days One Summer на Фред Цинеман. Противно на всички очаквания, той приема за последен път да изиграе Джеймс Бонд в римейка "Никога не казвай никога" под режисурата на Ървин Киршнер. Този неофициален Джеймс Бонд излиза през 1983 г. срещу "Октопуси" с Роджър Мур в ролята на агент 007. Войната на Бонд е обявена, но тя така и няма да се състои, защото Мур и Конъри са дългогодишни приятели.

Благодарение на това изпълнение, Шон Конъри най-накрая прогонва старите си демони и се помирява с героя, на когото дължи всичко. Ролята му на по-човечен и застаряващ таен агент е страхотна и леко пародийна. "Не знам как ми хрумна идеята, ще признае Конъри, но си казах, че би било интересно да се върна към Бонд десет години по-късно. Хуморът неминуемо трябваше да бъде различен, така както и всички секс истории и каскадите".

Шон Конъри като Джеймс Бонд (Снимка: Стопкадър YouTube)

Още

Откриха лондонския адрес на Джеймс Бонд

Откриха лондонския адрес на Джеймс Бонд

Легендата разказва, че заглавието "Никога не казвай никога" се ражда в разговор на Шон Конъри с жена му. Актьорът ѝ бил обещал "никога повече" да не играе Бонд. Когато чула за проекта, го помолила "никога да не казва никога". През 1986 г. Шон Конъри започва с Жак-Жан Ано адаптацията на романа на Умберто Еко "Името на розата", тъй като Майкъл Кейн е зает с друг филм. Конъри играе монаха Уилям от Баскервил в този страхотен средновековен трилър, разследвайки необяснимите убийства във францискански манастир. Филмът постига голям успех.

Шон Конъри играе в "Шотландски боец" заедно с Кристоф Ламбер, след това в "Недосегаемите" на Брайън Де Палма, като старото неподкупно ченге Малоун, ментор на Кевин Костнър. Именно за тази второстепенна роля, Холивуд най-накрая му присъжда "Оскар" на 56-годишна възраст. "Наистина е страхотно да получа "Оскар" за "Недосегаемите". Но това не променя нищо за мен. И мога да кажа, без да лъжа, че бих предпочел да спечеля US Open по голф!", казва той с присъщата си откровеност.

Тъй като всичко му върви, Стивън Спилбърг му предлага да изиграе бащата на Индиана Джоунс в "Индиана Джоунс и последния кръстоносен поход" през 1989 г., заедно с Харисън Форд, въпреки че разликата между двамата е едва 12 години. "Джордж Лукас не мислеше да отделя такова място на образа, за който искаше да наеме стар чистичък английски актьор, заявява Стивън Спилбърг при излизането на филма. Но аз винаги съм виждал Шон Конъри в ролята".

Кадър от филма "На лов за Червения октомври" (Снимка: IMDB)

През същата 1989 г. Шон Конъри е избран за "Най-секси мъж на годината" от сп. "Пийпъл". През 90-те години той снима още няколко страхотни филма, като "На лов за Червения октомври" по трилъра на Том Кланси, "Скалата" (1996) на Майкъл Бей с Никълъс Кейдж. Катрин Зита-Джоунс му партнира в "Клопка" през 1999 г., а Гас Ван Сант му дава ролята на стар писател в "Да откриеш Форестър". Последният филм, който снима Шон Конъри, е адаптация на комикса на Алън Мур, "Лигата на необикновените", през 2003 г., в който се превъплъщава в авантюриста Алън Куотърмейн. Между другото в края на филма неговият герой умира.

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

Ангажиран актьор

Амбициозен, перфекционист, съвсем малко мизантроп, взискателен към другите, както и към себе си, Шон Конъри успя през целия си живот да играе герои, защитаващи изгубени каузи, идеалист, който брани вековни морални ценности, осланящ се на излязъл от употреба морален кодекс.

Въпреки че никога не е преставал да се държи дистанцирано с пресата, той заявяваше високо и силно своите ангажименти: "Има три области, които са важни според мен: образованието, културата и Шотландия".

Шон Конъри със съпругата си. (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Никога не се отказа от акцента си, който гордo звучи в последните му филми. Стана един от основните меценати на Шотландската национална партия. Също като героите, които олицетворяваше през цялата си кариера, Шон Конъри никога не е спирал да се бори за промяна на света. Някъде може и да е успял. В крайна сметка, никога не казвай никога...

Автор: Оливие Делкроа, "Фигаро"/ "Гласове"; Превод от френски: Галя Дачкова

Още

Сър Антъни Хопкинс: Разбирам чудовищата, разбирам лудите

Сър Антъни Хопкинс: Разбирам чудовищата, разбирам лудите

Още

Как Андре Рийо се среща с Антъни Хопкинс или за историята на един валс

Как Андре Рийо се среща с Антъни Хопкинс или за историята на един валс

Още

Да си спомним за Хичкок

Да си спомним за Хичкок

Още

11 филма на Хичкок, които всеки трябва да гледа през живота си

11 филма на Хичкок, които всеки трябва да гледа през живота си

Още

Топ 5 на шедьоврите, които ни остави "последният император"

Топ 5 на шедьоврите, които ни остави "последният император"

Още

"На снимки с Фелини", когато всички роли се играят от "вълшебника Федерико"

"На снимки с Фелини", когато всички роли се играят от "вълшебника Федерико"

 

 

 

 

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Дзукеро като захар и като горчилката, която ражда хита му "Senza una Donna"

Италианската звезда идва за пети път у нас с два концерта - за първи път във Варна на 27 април и на 29 април в Зала 1 на НДК

Циганка й предсказала, че ще властва над сърцето на крал

260 години от смъртта на жената-символ мадам дьо Помпадур

Франц Кафка – модерният, загадъчният, вдъхновяващият

Произведенията му засягат вечни човешки теми - отчуждението, тоталния контрол, самотата и абсурдите на битието

С парите от Нобеловата си награда той създава музей

Шарл Гуно написва опера по творба на Фредерик Мистрал