Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

11 филма на Хичкок, които всеки трябва да гледа през живота си

ВЕРТИГО

11 филма на Хичкок, които всеки трябва да гледа през живота си

Легендарният режисьор е много повече от Господаря на съспенса

Британският режисьор Алфред Хичкок в Кеймбридж, 3 май, 1966 г. (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

През цялата си кариера той трансформира киното до такова, каквото го познаваме днес чрез забележителния си визуален поглед, майсторско разказване на истории и невероятното им представяне. 

Алфред Хичкок хапва претцел на премиерата на филма "Психо", септември, 1960 г. (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Представяме ви 11 негови филма, които са променили живота на кино маниаците. Заради това трябва да ги гледате поне веднъж в живота си. И няма да ги забравите. 

"Световъртеж" ("Vertigo"), 1958

Джеймс Стюарт и Ким Новак в "Световъртеж", 1958 г. (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Още

Да си спомним за Хичкок

Да си спомним за Хичкок

Безспорно това е един от шедьоврите на Хичкок. Джими Стюарт играе ченге, принудено да се пенсионира рано, след като развива страх от височина. По-късно е помолен от приятел да му направи частна детективска услуга, която го отвежда при жената, в която се влюбва (жената, която трябва да следи, изиграна от Ким Новак). Но когато неговата акрофобия го спира, за да я спаси от самоубийство, той се вманиачава още повече и намира жена, която прилича на нея, за да продължи да развива манията си. Тогава нещата стават наистина откачени. "Vertigo" съчетава любимите неща на Хичкок - секс, воайорство, обсесия, смърт. И заедно с невероятната употреба на цветовете създава превъзходен филм.

"Прозорец към двора" ("Rear Window"), 1954

Кадър от филма "Прозорец към двора"

Хичкок отново е с Джими Стюарт и с най-любимата му блондинка, Грей Кели, за да изследват воайорството и опасностите, до които може да доведе. Подгответе се за силно клаустрофобичен филм. Обречен на неподвижност вкъщи със счупен крак, персонажът на Стюарт - Джеф - прекарва времето си в наблюдение на прозорците на съседите с бинокъла си. След като започва да вярва все повече, че един от тях е извършил убийство, Кралят на съспенса тъче магиите си по своя ненадминат начин, докато Джеф и приятелката му Лиза (Грейс Кели) се опитват да намерят доказателство.

"Птиците" ("The Birds"), 1963

Кадър от филма "Птиците"

Още

Воайорството в киното: Смущаващите и вълнуващи филми на Хичкок и Линч

Воайорството в киното: Смущаващите и вълнуващи филми на Хичкок и Линч

Хичкок използва нападението на птици над малък град в Северна Калифорния, за да подчертае лудостта, която превзема хората, когато изпаднат в извънредни ситуации. Направен три години след хита "Психо" и в разгара на телевизионното предаване "Алфред Хичкок представя...", това е високата летва, която допълва присъствието и известността на Хичкок в популярната култура през целия му живот.

"Набери "М" за убийство" ("Dial M for Murder"), 1954

Кадър от филма "Набери "М" за убийство"

Любимката Грейс Кели отново участва в този криминален трилър за мъж, който се опитва да убие жена си, след като научава, че тя е имала афера. От тук нататък нещата стават твърде сложни.

"Психо" ("Psycho"), 1960

Кадър от "Психо"

Това е филмът, превърнал се в хичкоковска емблема. Хичкок завинаги ще бъде запомнен заради "Психо". От смразяващата музика на Бърнард Хърман до засукания финал, този филм е безсмъртна класика.

"Север-северозапад" ("North by Northwest"), 1959

Кадър от филма "Север-северозапад"

Друг любимец на Хичкок, Кари Грант, играе изпълнителен директор в рекламна фирма. Объркан е от полицията за правителствен агент и съответно се озовава в преследване, лоши момчета и опити да изчисти името си. Това е филмът с емблематичната сцена със самолета, който гони героя на Грант насред открито поле. Сцена, разигравана от героя на Винсънт Гало във филма на Емир Кустурица "Аризонска мечта".

"Небезизвестните" ("Notorious"), 1946

Кадър от филма "Небезизвестните"

Това е филмът, в който можем да видим един от "любимите" елементи на Хичкок, а именно елемент от историята, в който героите са ангажирани, но публиката не проявява интерес). Ингрид Бергман е помолена да шпионира група нацистки приятели, за да изкопчи информация за техния зъл заговор. В крайна сметка обаче, всичко, за което ни е грижа във филма е любовта, която започва между нея и Кари Грант.

"Въжето" ("Rope"), 1948

Кадър от филма "Въжето"

Още

Посланието на Хичкок към човечеството през 3-хилядната година - капсула с динамит, барут и нитроглицерин

Посланието на Хичкок към човечеството през 3-хилядната година - капсула с динамит, барут и нитроглицерин

Един от най-забележителните филми в цялата кариера на Хичкок. Това е мистерия, мелодрама, психологически трилър, в който Хичкок ни върти на бавен огън. Джими Стюарт е домакин на училище, който е поканен на вечерно парти - само, за да научи, че домакините на партито, негови двама бивши студенти, са убили някой. Това, което прави този филм специален е, че Хичкок, за първи и последен път в кариерата си, чрез хитър монтаж, създава илюзията, че филмът е заснет в продължителен един непрекъснат кадър.

"Саботьор" ("Saboteur"), 1942

Кадър от филма "Саботьор"

Един от първите холивудски хитове на Хичкок, този филм е известен най-вече с края си, когато мистериозния Франк Фрай се свлича по Статуята на свободата и умира.

"Сянка на съмнение" ("Shadow of a Doubt"), 1943

Кадър от "Сянка на съмнение"

Хичкок снима този трилър в спящите предградия. Там Чарлс Оукли (Джоузеф Котън) се появява във влака за изненада на семейството си, особено за неговата племеница Чарли, чийто идол е той за нея. Тя обаче започва да осъзнава, че чичо Чарли не е толкова добър, колкото си е мислела. Между другото, той е привлечен от убийствата на богати вдовици.

"Омагьосаният" ("Spellbound"), 1945

Кадър от филма "Омагьосаният"

Ингрид Бергман играе психиатърка, която помага на пациент с амнезия, обвинен в убийство, изигран от Грегъри Пек. Тя му помага да се размине от ситуацията да бъде заловен от полицията. Филмът е един от символите на психоанализата в киното с невероятните сънища, пресъздадени в декорите на Салвадор Дали.

Още

Мистериозната муза на Салвадор Дали - Аманда Лиър

Мистериозната муза на Салвадор Дали - Аманда Лиър

Още

Последовател на Салвадор Дали обръща сградите с "краката" нагоре

Последовател на Салвадор Дали обръща сградите с "краката" нагоре

Още

10 класически филма, които да гледате отново и отново

10 класически филма, които да гледате отново и отново

Още

Магичният Римини: обиколка из вълшебния град на Фелини

Магичният Римини: обиколка из вълшебния град на Фелини

Коментирай 8

Календар

Препоръчваме ви

Джаз легендата Дюк Елингтън дарил свой концерт на Съветската армия

Музикантът е носител на 11 "Грами" и е награждаван лично от двама американски президенти

Дзукеро като захар и като горчилката, която ражда хита му "Senza una Donna"

Италианската звезда идва за пети път у нас с два концерта - за първи път във Варна на 27 април и на 29 април в Зала 1 на НДК

Циганка й предсказала, че ще властва над сърцето на крал

260 години от смъртта на жената-символ мадам дьо Помпадур

Франц Кафка – модерният, загадъчният, вдъхновяващият

Произведенията му засягат вечни човешки теми - отчуждението, тоталния контрол, самотата и абсурдите на битието

С парите от Нобеловата си награда той създава музей

Шарл Гуно написва опера по творба на Фредерик Мистрал