Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Мистериозната муза на Салвадор Дали - Аманда Лиър

ЗАД КУЛИСИТЕ

Мистериозната муза на Салвадор Дали - Аманда Лиър

"Тя се е родила мъж, не знаехте ли?!", казва веднъж на журналисти художникът

Атрактивна двойка - Салвадор Дали и Аманда Лиър

Тя е певица, водеща на телевизионни предавания, диско дива от 80-те, художничка, преди години се появи и в нов имидж - на рок-звезда, а също и като модел... В миналото е била и стрийптизьорка... Но онова, с което винаги я свързват е, че тя е музата на легендата Салвадор Дали. Подходяща муза за художник като него. Защото Аманда Лиър винаги е била мистерия - не се знае със сигурност нито точната й година на раждане в периода 1939-1946 г., нито мястото, където е родена - говори се за Ханой, за Хонконг, а веднъж самата тя казва, че е родена в... Румъния?..

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Някои пишат, че майка й е с френско-английски произход, други - че е виетнамка? За баща й се гадае дали е англичанин, или наполовина руснак и наполовина французин?

Животът на Аманда Лиър е забулен в мистерии, които се превръщат в истински загадки след всяко откъслечно нейно интервю, с което тя още повече обърква представите на почитателите си, относно произхода си живота си и... пола си. Човек се опитва да подреди пъзела, но никога не успява.

А може би, това е нейната цел?!

Неотразима

Едно е безспорно - че тя е легенда на своето време. Звездата й изгрява между 60-те и 70-те години на миналия век, когато тя живее в Лондон. Атрактивната й външност и близките й връзки с рок и поп звезди са постоянен повод за обсъждане в таблоидите.

Тя се движи в обществото на най-големите в музиката

И изведнъж тя изчезва. Заминава за Италия, където мистерията Аманда продължава. Плътният й глас буди сладострастни желания, но тя изглежда недостижима, както на сцената, така и в живота.

Скандална

Мнозина започват да говорят, че е транссексуална. И тъкмо тогава - през 1979 г., тя сключва брак с музикалния продуцент Ален Филип Маланяк Д'Аржан. С него веднъж се развежда и се венчава втори път. Кариерата й на певица се задвижва шеметно. До началото на 80-те вече продава милион копия от албумите си. През 90-те става тв водеща.

През 2012 г. е поканена от Жан Пол Готие за модното дефиле Пролет-Лято 2013-а. Аманда остарява, но по начин, който сякаш е "извън времето".

С Жан Пол Готие, и ако е вярно, каквото твърди, на дефилето е на 66 (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

На 66? (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Още

Истинският и филмовият Либерачи

Истинският и филмовият Либерачи

"Сякаш винаги е БИЛА!.. Аз се родих, и тя вече беше прочута. И сега съм свидетел, че тя е същата, като постоянно сменя ролите си, и продължава да е звезда. Това е най-мистериозната жена, която съм виждал!..", възкликва един критик. Единственото й по-откровено интервю в последните години е пред сп. "Бунте", след пожар в къщата й в Сен Етиен дьо Гре в Прованс. Аманда научава за пожара докато е в Милано. Пътува до Франция в ужасно състояние, защото й съобщават, че трагедията е голяма. Намира дома си изгорял до основи, в пожара е загинал мъжът й Ален и техен семен приятел, който му бил на гости.

Предизвикателна

Пожарът изпепелява и безценната сбирка картини на Салвадор Дали - неговият подарък за безценните 15 години, в които Аманда е неговата муза.

Аманда и Салвадор Дали - съзвучни в светоусещането си

"Един полицай ми каза: "Мъжът ви не е страдал дълго." Намерили са го в кухнята, по пижама. Опитал се е с ръце да защити лицето си от дима. За по-малко от минута дробът му е бил изпълнение с въглероден двуокис!.., разказва пред сп. "Бунте" Аманда. Видях го в моргата. Лицето му беше спокойно, сякаш е заспал. Нямаше следи от изгаряния. Като ангел. Толкова се тревожеше, че стана на 50. А в смъртта си изглеждаше на 30. Тогава осъзнах, че това е крная,.. че никога повече няма да се срещнем. А идваше Коледа!..

Бях накичила къщата с коледни украси, преди да замина за Милано. Навсякъде висяха венци с бели, червени и златни свещи. Навярно някоя недогасена свещ е изпуснала фаталната искра?... Така предполагат следователите. После един следовател ми каза, че в салона са открили следа от запалителна течност. Излиза, че може да е и престъпление. Няма да намеря покой, докато не разбера истината.

За мен Ален означаваше всичко. 20 години какво ли не приказваха за нас. Беше ми безразлично. Когато се запознахме, той искаше да се самоубива. Беше загубил всичко. Аз му подарих 20 години щастие, живот и жизнерадост. Когато после на мен ми идваше до гуша и казвах: "Ще сложа край на тоя скапан живот!", той винаги скачаше: "Не смей да говориш така. Да не съм те чул повече. Винаги си заслужава да се живее!" Бях му дала от своята сила.

А сега признавам, чувствам се загубена. Той беше мъжът за цял живот. Бяхме се заклели да остареем заедно. Не виждам никакво бъдеще. Живея не ден за ден, а час за час. Сякаш не съм на земята. За мен всичко свърши.

Да започвам нов живот, да строя нова къща, да срещна нов мъж - невъзможно!.. "

Това интервю е единственото, в което Аманда Лиър дава воля на чувствата си и донякъде дава отговор на някои от въпросите относно живота й - че славата й си има висока цена; че не винаги й е било лесно, че е имало моменти, в които й е идвало "до гуша от скапания живот"!.. Вероятно единственият човек, който е познавал тайните й, е бил Салвадор Дали.

Когато за първи път великият художник вижда Аманда, тя е стриптийз-танцьорка с името Пеки Д'Осло.

Изкусителна във всяко амплоа

След като се разчува за приятелството им, през 1963 г. тръгват слухове, че Салвадор Дали е заплатил операцията й за смяна на пола.

В поредния експеримент на Салвадор Дали

Самият Дали веднъж казва: "Тя се е родила мъж, не знаехте ли?!", но това може да се тълкува повече като израз на раздразнение от слуховете, отколкото като някакво признание.

"Тя е родена мъж....", подхвърля на журналистите художникът

Още

Гениалният ексцентрик Салвадор Дали бил девствен до срещата си с Гала

Гениалният ексцентрик Салвадор Дали бил девствен до срещата си с Гала

Според мнозина между двамата е имало нещо повече от приятелство и творческо вдъхновение, и че артистичното име Аманда Лиър дава на музата си Салвадор Дали.

Основанията за това са лингвистични - смятат, че то произлиза от "L'Amant Dali" - "Любовницата на Дали".

Когато се срещат, тя е стрийптизьорка

Още

Вижте първата телевизионна поява на Дейвид Бауи

Вижте първата телевизионна поява на Дейвид Бауи

През 70-те години на миналия век Аманда Лиър вече е звезда. В немалка степен това се дължи и на Дейвид Бауи, с когото според таблоидите Аманда също имала роман.

Любопитното е, че и Салвадор Дали, и Бауи поддържали слуховете за нейната трансесксуалност, като най-вероятно са смятали /съвсем правилно/, че това е добър пиар.

Двамата често се появявали заедно в обществото

Жена, или мъж? Тя не опровергава слуховете (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Още

Легендата на френския шансон Жюлиет Греко навърши 90

Легендата на френския шансон Жюлиет Греко навърши 90

Всъщност, Аманда Лиър много пъти е позирала полугола пред камери и за всеки непредубеден е ясно, че тя е стопроцентова жена, но пиарът с "различността" й вършел добра работа и тя не се опитвала да опровергава тези слухове.

Това е още един добре пресметнат щрих към нейната мистериозност.

Аманда придружавала Салвадор Дали при негови пътувания по света

Още

Музата на Модилиани се самоубива бременна в 9-ия месец

Музата на Модилиани се самоубива бременна в 9-ия месец

През 1984 г. Аманда публикува книгата си "Дали на Аманда", в която описва живота на европейската бохема от 60-те години на миналия век.

В нея тя по-скоро описва своите впечатления от големите художници на своето време, без да претендира за абсолютна достоверност на фактите, но именно заради това е критикувана от биографите на Дали.

Аманда, Гала и Салвадор Дали. Тримата нерядко посещавали заедно нощните клубове и партита

Когато през 2012-а Аманда Лиър дефилира на ревюто на Готие, един журналист я пита на колко години е, и дали е жена? - Тогава тя за пръв път отвръща категорично: "Аз съм на 66 и съм стопроцентова жена до ноктите на краката си!"

Изкусителна и днес (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Деклан Донелан започна репетициите на "Медея" в Народния театър

Премиерните представления са на 9 и 10 октомври

Шест моноспектакъла на големи български артисти в програмата на МТФ "Варненско лято"

Мариус Куркински, Весела Бабинова, Христо Мутфачиев, Елена Телбис, Боян Арсов и Димитър Ангелов играят във Варна през юни

"Риголето" ще разкаже в Бургаската опера тъжната история за изкушение, грях и саможертва в сряда

Под палката на маестро Димитър Косев /гост/, на 22 май в операта от Верди ще се представят чудесни солисти, оркестър и хор