Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Истинският и филмовият Либерачи

МУЗИКАЛНИ ВИРТУОЗИ

Истинският и филмовият Либерачи

Виртуозният пианист и хомосексуалист бе "изигран" повече от сполучливо от Майкъл Дъглас

Либерачи сред бароковия си... кич

Либерачи /Wladziu Valentino Liberace/ е виртуозен американски пианист и вокалист със скандална слава. В периода от 50-те до 70-те години на миналия век той е най-богатият човек в шоубизнеса в света.

Средствата му позволяват да води разкошен и разточителен живот, пълен с глезотии, каквито сме гледали само във филмите. Всъщност, повече за Либерачи европейците научиха доста след смъртта му - от филма "Behind the Candelabra" "Зад свещника", 2013/, в който ролята на Либерачи изигра Майкъл Дъглас.

Либерачи и Майкъл Дъглас

Още

Денят, в който Джон Ленън "предизвика"... Бог

Денят, в който Джон Ленън "предизвика"... Бог

Филмът бе възприет като "неудобен и неловък", но всъщност, напълно съответстващ на "двойнствения" образ на прототипа - талантлив музикант и скандален хомосексуалист - такъв е бил истинският Либерачи. Мнозина приветстваха актьора Майкъл Дъглас за пресъздаването на образа на тази сложна и харизматична личност.

Трябва да се отбележи, че актьорът се съгласява да "изиграе" Либерачи, малко след като е преминал през катарзиса на собствената си болест - рак на гърлото.

Според запознати, идеята за филма се заражда, след като един от любовниците на Либерачи - пианистът Скот Торсън, разказва пред "Сън" за връзката си с него, и разкрива пикантни подробности и за връзката си с Майкъл Джексън, с когото ги запознал Либерачи през 1970-а.

Либерачи и Майкъл Джексън

Според мнозина, именно интервюто на Торсън вдъхновило авторите на филма за Либерачи. Ролята на Скот Торсън във филма изпълнява друга голяма холивудска звезда - Мат Деймън. Историята във филма е и весела, и тъжна - като живота на Либерачи.

Майкъл Дъглас (Либерачи) и Мат Деймън (Скот Торсън) - във филма

Шоуменът с полско-италиански корени е хиперекстравагантна личност. В мемоарите си този "твърд гей" лъже, че цял живот сърцето му принадлежало на норвежката звезда на леда и екрана - Соня Хени. Всъщност, оказва се, това никога "не е било".

Неустоим и за жените

Освен с хомосексуалния си живот, Либерачи е известен със страстта си към бароковия кич - от сценичните костюми до домашния интериор. До степен, че го наричали Либерачи Баварски. Но като виртуоз, джаз пианистът е смятан за предтеча на Елтън Джон, Мадона и Лейди Гага.

Либерачи и Скот

Още

Легендата Куинси Джоунс не докосва тромпета си заради мозъчна операция

Легендата Куинси Джоунс не докосва тромпета си заради мозъчна операция

Режисьорът на "Зад свещника" - Стивън Содърбърг, когото помним още от дебюта му - "Секс, лъжи и видео", за който взе Златна палма в Кан, а също и с "Бандата на Оушън" и др., казва че филмът за Либерачи е бил за него едно от най-големите творчески предизвикателства.

"Зад свещника" не се яви на нито един филмов фестивал поради технически несъответствия с изискванията /тв формат е/, но оценката за играта на Майкъл Дъглас бе повече от отлична: "Отдавна не бях гледал актьор, който потъва напълно в характера си, без страх какво ще си помислят хората, критиците и феновете", написа един критик.

Майкъл Дъглас в ролята на Либерачи

Майкъл Дъглас, в "кожата" на Либерачи - "Зад свещника", 2013 г.

Какво знаем за истинския Либерачи?

Той започва да свири на 4-годишна възраст. През 1930 г. е на 11 и вече дебютира на сцена. Свири класическа музика с Чикагския симфоничен оркестър. През 1942 г. започва да се интересува от поп музиката и развлекателните жанрове, но практически свири "всичко". През 1955 г. популярността му бележи бум. Както и доходите му - печели по 50 000 долара седмично в Меката на шоу бизнеса - Лас Вегас. Средният годишен доход на американците по онова време е 4 000 долара, а годишният на Либерачи надвишава милион.

Майкъл Дъглас в ролята на Либерачи

На сцената той е ненадминат виртуоз, който умее да общува с публиката. Има чувство за хумор, винаги е усмихнат и внушава позитивизъм. Последните му представления са в края на 1986 г. През февруари 1987 г. заболява от пневмония - според слуховете боледувал от СПИН, и на 4 февруари същата година умира.

До излизането на филма "Зад свещника" през 2013 г., за живота на Либерачи в Холивуд се носят легенди. Особено около връзката му със Скот Торсън. Скот бил на 17, когато се запознава с Либерачи, а когато двамата късат, няма и 30. Оценката за ролята на Мат Деймън във филма като Скот, не се одобрява от повечето критици. Дори един от тях написва:

"Всъщност, гледате Мат, който се "прави" на гей!" Истинската история, очевидно е била далеч по-вълнуваща. Онова, което би трябвало да ни вълнува, обаче, повече от личната история на пианиста, е големият талант на Либерачи, както и успешното актьорско превъплъщение на Майкъл Дъглас в образа на виртуозния пианист. "Либерачи направо "възкръсва" в изпълнението на Майкъл!", възторжено е написал фен на актьора, под коментар за филма. 

Майкъл Дъглас (Либерачи) и Мат Деймън (Скот Торсън) - във филма

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Дечко Узунов - религиозно монументално изкуство

На 11 юни, вторник от 18:00 ч. в галерия "Дечко Узунов", филиал на Софийска градска художествена галерия ще бъде открита изложбата "Дечко Узунов. Религиозно монументално изкуство."

Рок симфонията Simply The Best празнува Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Ексклузивният концерт, обиколил почти целия свят, най-накрая гостува в България

Славка Славова: Предпочитам да гледам филми, а да играя - в театъра

Днес се навършват 100 години от рождението на голямата българска актриса

Анджела Дейвис: Революциите не се случват по часовник

Тя е не просто символ на правата на жените и поп икона, а въплъщение на активизма, вдъхновило милиони чернокожи и бели хора по целия свят да се борят срещу несправедливостите на властта

Пласидо Доминго за Соня Йончева: Гласовете ни звучат хубаво заедно. Тя е изключителен колега

Документален филм разказва за съвместния им концерт в София през 2021 г.