Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Истинският и филмовият Либерачи

МУЗИКАЛНИ ВИРТУОЗИ

Истинският и филмовият Либерачи

Виртуозният пианист и хомосексуалист бе "изигран" повече от сполучливо от Майкъл Дъглас

Либерачи сред бароковия си... кич

Либерачи /Wladziu Valentino Liberace/ е виртуозен американски пианист и вокалист със скандална слава. В периода от 50-те до 70-те години на миналия век той е най-богатият човек в шоубизнеса в света.

Средствата му позволяват да води разкошен и разточителен живот, пълен с глезотии, каквито сме гледали само във филмите. Всъщност, повече за Либерачи европейците научиха доста след смъртта му - от филма "Behind the Candelabra" "Зад свещника", 2013/, в който ролята на Либерачи изигра Майкъл Дъглас.

Либерачи и Майкъл Дъглас

Още

Денят, в който Джон Ленън "предизвика"... Бог

Денят, в който Джон Ленън "предизвика"... Бог

Филмът бе възприет като "неудобен и неловък", но всъщност, напълно съответстващ на "двойнствения" образ на прототипа - талантлив музикант и скандален хомосексуалист - такъв е бил истинският Либерачи. Мнозина приветстваха актьора Майкъл Дъглас за пресъздаването на образа на тази сложна и харизматична личност.

Трябва да се отбележи, че актьорът се съгласява да "изиграе" Либерачи, малко след като е преминал през катарзиса на собствената си болест - рак на гърлото.

Според запознати, идеята за филма се заражда, след като един от любовниците на Либерачи - пианистът Скот Торсън, разказва пред "Сън" за връзката си с него, и разкрива пикантни подробности и за връзката си с Майкъл Джексън, с когото ги запознал Либерачи през 1970-а.

Либерачи и Майкъл Джексън

Според мнозина, именно интервюто на Торсън вдъхновило авторите на филма за Либерачи. Ролята на Скот Торсън във филма изпълнява друга голяма холивудска звезда - Мат Деймън. Историята във филма е и весела, и тъжна - като живота на Либерачи.

Майкъл Дъглас (Либерачи) и Мат Деймън (Скот Торсън) - във филма

Шоуменът с полско-италиански корени е хиперекстравагантна личност. В мемоарите си този "твърд гей" лъже, че цял живот сърцето му принадлежало на норвежката звезда на леда и екрана - Соня Хени. Всъщност, оказва се, това никога "не е било".

Неустоим и за жените

Освен с хомосексуалния си живот, Либерачи е известен със страстта си към бароковия кич - от сценичните костюми до домашния интериор. До степен, че го наричали Либерачи Баварски. Но като виртуоз, джаз пианистът е смятан за предтеча на Елтън Джон, Мадона и Лейди Гага.

Либерачи и Скот

Още

Легендата Куинси Джоунс не докосва тромпета си заради мозъчна операция

Легендата Куинси Джоунс не докосва тромпета си заради мозъчна операция

Режисьорът на "Зад свещника" - Стивън Содърбърг, когото помним още от дебюта му - "Секс, лъжи и видео", за който взе Златна палма в Кан, а също и с "Бандата на Оушън" и др., казва че филмът за Либерачи е бил за него едно от най-големите творчески предизвикателства.

"Зад свещника" не се яви на нито един филмов фестивал поради технически несъответствия с изискванията /тв формат е/, но оценката за играта на Майкъл Дъглас бе повече от отлична: "Отдавна не бях гледал актьор, който потъва напълно в характера си, без страх какво ще си помислят хората, критиците и феновете", написа един критик.

Майкъл Дъглас в ролята на Либерачи

Майкъл Дъглас, в "кожата" на Либерачи - "Зад свещника", 2013 г.

Какво знаем за истинския Либерачи?

Той започва да свири на 4-годишна възраст. През 1930 г. е на 11 и вече дебютира на сцена. Свири класическа музика с Чикагския симфоничен оркестър. През 1942 г. започва да се интересува от поп музиката и развлекателните жанрове, но практически свири "всичко". През 1955 г. популярността му бележи бум. Както и доходите му - печели по 50 000 долара седмично в Меката на шоу бизнеса - Лас Вегас. Средният годишен доход на американците по онова време е 4 000 долара, а годишният на Либерачи надвишава милион.

Майкъл Дъглас в ролята на Либерачи

На сцената той е ненадминат виртуоз, който умее да общува с публиката. Има чувство за хумор, винаги е усмихнат и внушава позитивизъм. Последните му представления са в края на 1986 г. През февруари 1987 г. заболява от пневмония - според слуховете боледувал от СПИН, и на 4 февруари същата година умира.

До излизането на филма "Зад свещника" през 2013 г., за живота на Либерачи в Холивуд се носят легенди. Особено около връзката му със Скот Торсън. Скот бил на 17, когато се запознава с Либерачи, а когато двамата късат, няма и 30. Оценката за ролята на Мат Деймън във филма като Скот, не се одобрява от повечето критици. Дори един от тях написва:

"Всъщност, гледате Мат, който се "прави" на гей!" Истинската история, очевидно е била далеч по-вълнуваща. Онова, което би трябвало да ни вълнува, обаче, повече от личната история на пианиста, е големият талант на Либерачи, както и успешното актьорско превъплъщение на Майкъл Дъглас в образа на виртуозния пианист. "Либерачи направо "възкръсва" в изпълнението на Майкъл!", възторжено е написал фен на актьора, под коментар за филма. 

Майкъл Дъглас (Либерачи) и Мат Деймън (Скот Торсън) - във филма

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Фред Астер считал Майкъл Джексън за свой наследник

35 години от смъртта на най-великия танцьор на ХХ век

Сатирата отбеляза 100 години Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка"

Един от акцентите на вечерта бе прожекция на документалния филм на Илко Дундаков "Радой Ралин и времето" (2004) за големия сатирик и дисидент

5 велики превъплъщения на Марчело Мастрояни

„Ако те нарекат латино любовник, значи си в истинска беда. Жените винаги очакват изпълнение като за "Оскар" в леглото" казва той

Радой Ралин ще "оживее" в Сатирата, за да каже нещата, който са важни за него

В емблемтичния театър отбелязват 100-годишнината на Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка‘‘

Джак Никълсън на 85: Любимите ни негови роли

Легендарният актьор сияе не само в "Сиянието", но навсякъде, където се появи

Великите любовни писма

„Тази сутрин отново те сънувах. Седяхме един до друг, а ти ме отблъскваше, не сърдито, дружелюбно. Бях много нещастен“ пише Франц Кафка до любимата си Милена Йесенска