Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Магичният Римини: обиколка из вълшебния град на Фелини

ГРАДЪТ И КИНОТО

Магичният Римини: обиколка из вълшебния град на Фелини

В свое есе от 60-те, Фелини описва Римини като "объркан, плашещ, нежен, със страхотен дъх на себе си и празно открито море"

Юли 1964, Фелини режисира "Джулиета на духовете" (Снимка: Marco Emili/Getty Images/Guliver Photo)

100-годишнината от рождението на Федерико Фелини се отбелязва с различни събития в Италия и по света, но една обиколка из улиците на Римини докосва до вкуса на неговата примамливост.

Римини е най-известен с широките си плажове на Адриатическия бряг и като родното място на Федерико Фелини. Фелини - големият визионер на световното кино, който стои зад легендарни филми като "Сладък живот" и "8 ½".

Embed from Getty Images

Римини (Снимка: iStock by Getty Images/ Guliver Photos)

Още

Федерико Фелини и Джулиета Мазина: Маестрото и птицата

Федерико Фелини и Джулиета Мазина: Маестрото и птицата

В неговия роден град Римини дишаш въздуха на Древен Рим, Ренесанса до модерното изкуство и архитектура. А компактните му китни улички ухаят на италиански подправки и прясно приготвена храна.

Фелини, роден преди 100 години, прекарва първите си 19 години в Римини. Този град и неговите спомени от детството му, имат основна роля в два от неговите филми - "Амаркорд" и "Мамините синчета", но Римини се появява в откъслечни сцени и в други.

Катедралната църква Tempio Malestiano в Римини(Снимка: iStock by Getty Images/ Guliver Photos)

Режисьорът никога не е снимал в Римини, но с огромна любов реконструира родния си град в студията на Cinecittà в Рим и търси места по плажната ивица извън столицата, които да му напомнят за Римини.

Римини (Снимка: iStock by Getty Images/ Guliver Photos)

Още

10 класически филма, които да гледате отново и отново

10 класически филма, които да гледате отново и отново

"Докато вървях по калдъръмените улици, из въздуха се носеше аромат на печени колбаси, наденички, трюфели и кафе. Бях се насочила към Piazza Cavour - сърцето на Римини още от Средновековието. От едната страна са разположени фасадите на кметството, чиято сграда е от 17 век, средновековният Palazzo del Podesta и 700-годишния Palazzo dell"Arengo. В последните две скоро трябва да бъдат открити музеи за съвременно изкуство.

В "Амаркорд", спечелил Оскар през 1973 г., Фелини по особен начин е представил парада на фашисткия лидер, който се спуска именно от кулата на Palazzo dell"Arengo. "Амаркорд" е филмът, който най-ясно показва погледа на Фелини към Римини, който той описва в есето си от 60-те години "Моят роден град" като "объркан, плашещ, нежен, със страхотен дъх на себе си и празно открито море".

Плакат на "Амаркорд"

Доминирайки в края на площада, неокласическият Teatro Amintore Galli е върху наскоро открити археологически останки от Древен Рим. Театърът е открит от Джузепе Верди през 1857 г. и след това е преоткрит преди малко повече от година, след продължителна реставрация. Цели 75 години театърът е бил затворен заради големите щети, които претърпява по време на въздушна атака през Втората световна война.

В "Амаркорд" Фелини превръща театъра в църква, въвеждайки другата институция, която наред с фашизма, формира възпитанието му през 30-те години. "Ужасите" му от младежките години вече не представляват такава сила в Римини, но изключителната ренесансова катедрала Tempio Malatestiano (с тревожното разпятие на Джото и фреските на Пиеро дела Франческа) изглеждат някак все още обезпокоително.

Плакат на филма на Федерико Фелини "Амаркорд"

Още

Вижте чувствената Италия от 80-те - в снимките на Чарлз Трауб

Вижте чувствената Италия от 80-те - в снимките на Чарлз Трауб

"Усещах дискомфорт в комбинацията между празнотата и пищността, в поглъщащото и омагьосващото и си помислих, че то прилича на онова, което описва Фелини "вдъхновяващо, но леко зловещо."

От Piazza Cavour, тръгнах да се скитам по аркадите на бившия рибен пазар, по дебелите му каменни плочи сега има сергии за цветя и се използват за места за срещи, където има малки кафенета и ресторанти.Някои от тях са съвсем традиционни, с възрастни мъже, които дълбоко са потънали в своите вестници, други от тях са модерни като кафе La Hora Feliz, където за 11 евро, може да се хапне италианска "шведска" маса от мидени ястия, прошуто, рикота, месо, риба, паста.

Piazza Cavour в Рим (Снимка: iStock by Getty Images/ Guliver Photos)

Шедьоврите на Фелини винаги присъстват в класациите с филми на всички времена, но неговото присъствие в киното е до голяма степен и заради влиянието му. Епизодичният му, карнавален стил е бил вдъхновение за режисьори като Мартин Скорсезе, Джордж Лукас, София Копола и Педро Алмодовар. А когато попитали Стенли Кубрик кой е любимият му филм, той отговорил - "Мамини синчета" на първо място.

Тъжно е, че любимият бар на Фелини днес е магазин на H&M. Но има много места, където можеш да седнеш и да наблюдаваш света през очите на Фелини.

Гледах през черно-бял филтър на погледа как човек се промъква в миналото, целият в сиво, но с оцветен шал като маяк в черно-бял отпечатък. Дете танцува по площада. Почти очаквах перфектният паун да се настани на ренесансовия фонтан, както се случва в "Амаркорд".

Посетителите, които успеят да си нагласят времето точно, могат да гледат "Амаркорд" на голям екран в градското ар-нуво кино Fulgor. Това кино прожектира "Амаркорд" поне веднъж на всеки 3 седмици. Това е единственият филм на Фелини, който се гледа постоянно в Римини, защото е най-достъпен. Авторските му права са притежание на региона.

Кино Tiberio в Римини (Снимка: iStock by Getty Images/ Guliver Photos)

Кино Fulgor също отбеляза стотното си рождение през тази година. По този повод интериорът му е сменен по дизайн на приятеля на Фелини и три пъти носител на награда Оскар, дизайнерът Данте Ферети. То се е превърнало във фантазия по Фелини, с червени кадифен червено-златен аудиториум и виещи се стълби, напомнящи за някои от най-емблематичните женски образи на Фелини.

До април имаше специална изложба в Римини, посветена на Фелини - със снимки, филмови материали, костюми, реквизит и карикатури, рисувани от него - всичко това в ренесансовият дворец на града.

"Мрачното присъствие" до младия Фелини (тогава затвора в града), дворецът Sismondo домакинства изложбата "Фелини на 100: Безсмъртният гений". Място за ценители в аванс, преди откриването на Международния музей на Федерико Фелини през декември 2020 г. Той ще заеме замъка, горните етажи, кино Fulgor и външното пространство между тях. Тук "Амаркорд" ще бъде напълно завършен. По оригиналните улици на града-модел, ще се появи реконструкцията на Римини, изработена в Cinecittà.

Дворецът Sismondo в Римини (Снимка: iStock by Getty Images/ Guliver Photos)

Още

Културно пътешествие в (не)видимите истории на Италия

Културно пътешествие в (не)видимите истории на Италия

Тръгнах по другия главен площад на Римини, Piazza Tre Martiri, там открих мъничкият ренесансов параклис със зелени куполи "Св. Антоний". Именно тук Фелини и неговите приятели като юноши са гледали как селските жени се молят преди да се възкачат на велосипедите си и да усетят всяка една "наравност" по пътя - "най-големите и най-изящни неравности в цяла Романя" (сцена, пресъздадена в "Амаркорд"). Римини все още е град на велосипедите.

На 15 минути пеша, край брега, Bike Tour Rimini е едно от добрите места за наемане на велосипеди. Велосипедите са включени в цената на стаята в Soggiorni Diffusi, B&B, разположена в три отделни къщи точно през Римския мост в Борго Сан Джулиано, квартал на вече джентрифицираният стар квартал на рибарите. Любимата ми къща се казваше "Фелиниани", пълна със стенописи по Фелини и три стаи с тематика по Фелини.

След разходка по borgo, видях още повече графити, свързани с личността на Фелини. Включително целувката пред Фонтана Ди Треви от "Сладък живот"). После отидох да се насладя на специалитета на Римини, piada. Това е плосък хляб, традиционно пълен с прошуто и местно меко сирене, наречено squacquerone. След като се заредих, тръгнах на разходка по брега.

Режисьорът Федерико Фелини с актьорите Анита Екберг и Марчело Мастрояни на премиерата на филма "Сладък живот", Рим, Италия, 8 февруари 1960. (Снимка: Getty Images/Guliver Photo)

Още

"Сладък живот" на Федерико Фелини на 24-тия София Филм Фест

"Сладък живот" на Федерико Фелини на 24-тия София Филм Фест

Извън сезона, широкият пясъчен плаж беше празен и визуално - много фелински. "Изчезвайки в зимната мъгла на Римини, спуснатите капаци, заключените пансиони... звукът на морето... от което идват нашите чудовища и призраци", пише той.

Лятото плажът е изгубен в шезлонги и чадъри, но духът му остава. Особено през перспективата на Grand Hotel, прекрасната сграда в стил ар нуво на брега на морето. Именно тук, от тази гледка, е дошла първата идея на Фелини за филма му от 1960 г. "Сладък живот". Като известен режисьор от Рим, винаги, когато се връща в Римини, той остава в този хотел.

Посетих любимия му апартамент в Grand Hotel. Гостите и днес могат да си го резервират. С червено кадифена мебелировка и гледка към градините на хотела. Тук е мястото, където през 1993 г. Фелини преживява удар, от който умира няколко месеца по-късно в Рим.

Grand Hotel в Римини (Снимка: iStock by Getty Images/ Guliver Photos)

Тялото му е погребано в гробището на Римини. Гробът му е драматична абстракция на носа на кораб. Докато го гледах, падаше мракът. Стоях там, до мен котка се разхождаше нагоре-надолу, отъркваше се в гроба, после скочи върху паметника, преди да се появи отново и да ме погледне от високия нос на кораба. Фелини в чист вид.

Превод от английски: Юлия Владимирова

Още

Маргьорит Дюрас - между любовта, алкохола и писането

Маргьорит Дюрас - между любовта, алкохола и писането

Още

Изповедта на Ален Делон: Аз съм първа цигулка, имам нужда от диригент

Изповедта на Ален Делон: Аз съм първа цигулка, имам нужда от диригент

Още

Едит Пиаф не успява да пребори рак на черния дроб

Едит Пиаф не успява да пребори рак на черния дроб

Още

Жан Габен превръща мъжемелечката Марлене Дитрих в покорна домакиня

Жан Габен превръща мъжемелечката Марлене Дитрих в покорна домакиня

Още

Почина най-талантливият стажант на Висконти и Фелини

Почина най-талантливият стажант на Висконти и Фелини

Още

Ивайло Христов ще играе Фелини в ново представление на Теди Москов

Ивайло Христов ще играе Фелини в ново представление на Теди Москов

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Проф. Сие Фей прави майстроски клас и представя свои филми в София

Поканата е част от честването на петдесетгодишнината на факултета по екранни изкуства в академията

Деветото издание на „Срещи на младото европейско кино“ за поредна година предлага безплатни събития за младата публика

От 20 до 25 юни 2023 в София ще се проведе деветото издание на фестивала "Срещи на младото европейско кино" - събитие, посветено на кинообразованието на младата аудитория от 3 до 19 години

Домът на киното ще живее!

Борислав Чучков, Цанко Василев и Ради Георгиев поемат управлението на Дома на киното

Иван Бърнев с награда за мъжка роля за филма „Васил“

От международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златна липа“ 2023

Специална предпремиера на филма "Георги Господинов в убежището на времето" в Дома на киното

Зрителите на обществената телевизия ще се насладят на биографичния филм тази вечер от 21:00 ч. по БНТ 1

Трети Международен Документален Родопи Филм Фест (RIFE)

Той ще се проведе между 6 и 9 юли 2023 г. в Смолян, а мотото е „На лов за боклук!“