Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Културно пътешествие в (не)видимите истории на Италия

ТРАДИЦИИ И СЪВРЕМЕННОСТ В ИЗКУСТВОТО

Културно пътешествие в (не)видимите истории на Италия

Изложба на Националната галерия и Италианския културен институт в "Двореца"

Луана ПЕРИЛИ, "Човекът на сезона", 2007 – 2010 видео / Източник: Национална галерия

На 30 януари, четвъртък, в 18.00 часа в "Двореца", на пл. "Княз Александър І" в столицата, ще бъде открита изложбата "Италия. (Не)видимите истории", курирана от Доминик Лора и Микол ди Верол.

Още

Вижте чувствената Италия от 80-те - в снимките на Чарлз Трауб

Вижте чувствената Италия от 80-те - в снимките на Чарлз Трауб

Изложбата се организира от Glocal Project Consulting, в сътрудничество с Римския централен институт за демоетноантропология, с научната координация на директора на института Леандро Вентура и екипа му - Стефания Балдиноти и Анна Сикуредза.

Събитието се реализира в сътрудничество с Музея на Римската цивилизация към Министерството на културното наследство и културните дейности, Рим.

Аудиовизуалната концепция е дело на OpenLab Company ООД, Рим. Видео - Франческо де Мелис.

Експозицията "Италия. (Не)видимите истории" ще бъде на разположение на публиката до 26-и април 2020-а година.

Дарио ГИБАУДО, "Музеят на неестествената история", 2005 г., силикон и пигменти / Източник: Национална галерия

През 2003-та година ЮНЕСКО, чиято основна цел е прилагането на мерки, насочени към насърчаване на предаването на нематериалното културно наследство през поколенията, създава Конвенция за опазване на нематериалното културно наследство, която по-късно, през 2007-а е ратифицирана и от Италия.

Още

Вълнуващата Италия на Паоло ди Паоло

Вълнуващата Италия на Паоло ди Паоло

Това наследство не се ограничава само до паметници и колекции от предмети, а също така включва традиции или живи изрази, наследени от нашите предци и предадени на нашите потомци, включително устни традиции, сценични изкуства, социални практики, ритуали, празнични събития; знания и практики, свързани с природата и вселената, както и знания и умения, насочени към производството на традиционни занаятчийски изделия. Нематериалното културно наследство обхваща и устните традиции и изрази, които включват социокултурни, театрални и сценични изкуства, традиционни занаяти, приготвяне на храна и по-общо - древни знания за природата и вселената.

Флавио ФАВЕЛИ, "Синя върба", 2013 г.,порцеланова инсталация / Източник: Национална галерия

Поддържането на тези практики живи е от изключителна важност, тъй като те характеризират и определят времето, пространството и най-важното - паметта на хората и регионите по целия свят.

В този контекст нематериалното наследство често представлява източник на творчески търсения за съвременните художници.

"Италия. (Не)видимите истории" преразказва кодирани записи на истории и неписани спомени, интерпретиращи нематериалното наследство като културен коридор, като корпус от знания и умения и като експресивно многообразие, което в индивидуален, регионален и в национален мащаб съставя човешката мозайка от това, което наричаме италианско, или италианщина.

Мария ЛАЙ, Качулка за представянето на традиционния сардински театър / Източник: Национална галерия

Още

Леонардо да Винчи стана символ на сложните отношения между Италия и Франция

Леонардо да Винчи стана символ на сложните отношения между Италия и Франция

В изложбата са представени творби на художниците: Томазо Кашела, Гайа Скарамела, Флавио Фавели, Дарио Гибаудо, Силвия Джамброне, Мария Лай, Франческо Лаурета, Давиде Моналди, Луана Перили, Рокси в кутията (Roxy in the box), Маринела Сенаторе, Анджело Маринели, Джузепе Стампоне, Серджо Туминело, Дзаелия Бишоп.

Проектът е замислен като мултисензорно пътешествие в сърцето и душата на италианците, артикулирано и осъществено като невидима нишка на Ариана, целяща да ни отведе в лабиринта на нашето безгранично човешко и културно наследство, между минало, настояще и бъдеще.

РОКСИ В КУТИЯТА, "Света Патриция, Мъченик за питие", 2019 г., акрил върху платно / Източник: Национална галерия

Още

Кичур от косата на Леонардо да Винчи беше изложен за първи път в Италия

Кичур от косата на Леонардо да Винчи беше изложен за първи път в Италия

Експозицията предлага на зрителя полифонично визуално-звуково потапяне, което варира от известни шествия до документални филми за традиционната италианска кухня и музика. Визуалният маршрут е изпъстрен с етнографски предмети - все още не археологически, но вече не и съвременни - свирки, игри, оброчни плочки, обикновени прибори за хранене, табели за сергиите на улични продавачи. Те предават уникално усещане за непрекъснатост, носят голям и любопитен разказвателен потенциал, който ни помага да възприемем и разкрием минали гласове и истории.

Изложбата представлява едно голямо културно пътешествие - пътуване, осъществено чрез визуалния, критичен и разказвателен опит на редица произведения на изкуството, създадени от 15 съвременни италиански майстори.

Томазо КАШЕЛА, "Живи животни" I, 2005 г. / Източник: Национална галерия

Те са вдъхновени не само от традициите, но и от настоящето, размишлявайки върху това какво означава да си гражданин на държава, в която според писателя Алдо Палацески, "само миналото е истински актуално". Изложбата има за цел да насърчи активното участие на зрителя в пътешествие, което се развива като пътуване извън времето.

Още

Първата рисунка на Венеция е дело на италиански пилигрим

Първата рисунка на Венеция е дело на италиански пилигрим

Още

Рим организира голяма изложба по повод 500 години от кончината на Рафаело

Рим организира голяма изложба по повод 500 години от кончината на Рафаело

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Лондонският фестивал на дизайна е под знака на екологията

"Придвижваме се все повече към устойчиви модели, силно заинтригувани сме от кръговата икономика", каза за АФП фестивалният директор Бен Еванс

"Сотбис" в Париж подреди изложба с 24 произведения за опаковането на Триумфалната арка

Изложбата е отворена за посетители в парижките галерии на аукционната къща до 3 октомври. След това творбите ще се продават на търг, като приходите ще отидат за проекта по опаковането на Триумфалната арка и за фондация "Кристо и Жан-Клод"

Нещо, което прилича на друго нещо

Това е името на изложбата от програмата на FLUCA - Австрийски културен павилион за 2021 г., която ще бъде открита тази вечер от 18:00 часа, можете да я видите до 1 октомври в Espace PORT A

Махленска изложба на Марта Събева MIS в Деня на София

Вернисаж на 17 септември 2021 в Галерия "Аросита"

Центърът за съвременни изкуства "Топлоцентрала" отваря врати

40 години след своето построяване, тази есен бившата топлоцентрала на НДК се трансформира в регионален център за съвременни изкуства “Топлоцентрала” - първото по рода си пространство у нас за изпълнителски, визуални изкуства и музика от България и света

Показаха неизвестна картина на Ван Гог

Етюдът "Изтощен" е от ноември 1882 г., когато творецът се е учил да рисува хора