Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Всички "Оскари" на всяка цена

ФИЛМОВИ ОТЛИЧИЯ

Всички "Оскари" на всяка цена

"Всичко навсякъде наведнъж" обра 7 статуетки "Оскар" от 11 номинации

Мишел Йео със статуетката за най-добра женска роля за филма "Всичко навсякъде наведнъж" (Снимка: Getty Images)

Шантавата, но в същото време доста хаотична, разхвърляна и свръхнадценена продукция на дуото Даниъл Шайнерт и Даниъл Куан "Всичко навсякъде наведнъж" спечели "Оскари" за най-добър филм и най-добра актриса в главна роля за Мишел Йео.

Гийермо дел Торо и неговият екип с наградата за най-добър анимационен филм за "Пинокио" (Снимка: Getty Images)

Още

Оскари на политкоректността

Оскари на политкоректността

Разбира се, това не е нещо, което да не бяхме очаквали, тъй като всички букмейкъри непосредствено преди церемонията снощи, завишиха рязко процентите в полза на продукцията на независимото студио А24, която експериментира с реалния свят и семейството, в същото време внася и научнофантастичен жанров момент със съществуването на паралелни светове.

Освен това филмът взе наградите в категории поддържаща мъжка роля - Ке Хи Куан, поддържаща женска роля - Джейми Лий Къртис, най-добър оригинален сценарий и най-добър монтаж.

Мишел Йео е прекрасна актриса, гледали сме я в "Тигър и дракон", "Кунг-фу панда" и "Винаги ще има утре" от поредицата Джеймс Бонд. Напълно заслужен "Оскар" за Йео, разбира се. 

Къ Хуей Куан, Мишел Йео, Джеми Лий Къртис и Брандън Фрейзър (Снимка: Getty Images)

Още

"На Западния фронт нищо ново" е големият победител на наградите БАФТА

"На Западния фронт нищо ново" е големият победител на наградите БАФТА

Но трябва да си кажем, че филмът, в който участва, не е като за 11 номинации и 7 награди, съответно, до голяма степен той обслужва дългогодишната политика да се дарява "благотворителност" за расово разнообразие и етническа принадлежност вместо филмови награди за качества на продукциите.

Кейт Бланшет в "Тар", за която роля тя бе номинирана за главна женска роля, е изключително постижение, но както и по-рано видяхме в медиите, трендът беше, че "Бланшет вече си има "Оскари" и съответо той може да отиде при някой, който има повече нужда".

Къ Хуей Куан с наградата най-добър актьор в поддържаща роля (Снимка: Getty Images)

По подобен начин наградите все повече филтрират не постижения в света на филмовото изкуство, а възможностите за расови характеристики, които може да се представят в категориите.

Още

Нестандартнят и озадачаващ абсурдистки филм "Всичко навсякъде наведнъж" е фаворит за Оскарите

Нестандартнят и озадачаващ абсурдистки филм "Всичко навсякъде наведнъж" е фаворит за Оскарите

Това, можем да кажем, е поредната година на разочарование, в която по неясни причини един филм завоюва всичко и измита продукции като "Баншите на Инишерин", "Семейство Фейбълман" или "Тар".

В категорията за главна мъжка роля битката беше изключително оспорвана, тъй като всички номинирани заслужават да държат "Оскар" в ръка.

Победител в категорията за най-добър актьор е Брандън Фрейзър за ролята му на умиращ професор по литература с наднормено тегло във филма на Дарън Аронофски "Китът".

И Остин Бътлър, и Колин Фарел, и Пол Мескал, бяха невероятни в своите изпълнения.

Очевидно обаче физически предизвикателното превъплъщение на Брандън Фрейзър и неговото романтично завръщане в Холивуд, е оказало влияние на Академията. И разбира се, вълнуващият образ, който пресъздава в лентата. 

Брандън Фрейзър с "Оскар" за главна мъжка роля за превъплъщението си на свръхнаднормения физически професор по литература в "Китът" на Дарън Аронофоски (Снимка: Getty Images)

Холивуд обича подобни завръщания, а Аронофски е крал на изваждането на точния актьор в точното време за "Оскар". "Китът" на Аронофски взе и награда за грим и прически.

"Ето как са изглеждали нещата, когато мечтите се сбъдват!" каза Фрейзър, когато излезе на сцената, очите му бяха зачервени и пълни със сълзи.

"Божичко. Благодаря на Академията за тази чест и на моето студио A24 за създаването на толкова смел филм."

Брандън Фрейзър с наградата за най-добър актьор зая филма на Дарън Аронофски "Китът" (Снимка: Getty Images)

Още

Американската киноакадемия не разреши на Зеленски да направи обръщение на Оскарите

Американската киноакадемия не разреши на Зеленски да направи обръщение на Оскарите

"Благодарен съм на Дарън Аронофски, че ми хвърли творчески спасителен пояс и ме качи на борда на круизния кораб "Китът", каза още той. 

Водещият Джими Кимъл бе водещ на една спокойна и без шамари церемония, която, трябва да признаем, не бе впечатляваща с нищо.

Той иронизира случаят с шамара на Уил Смит миналата година, казвайки, че ако някой извърши акт на насилие в залата, ще му връчат "Оскар" за най-добър актьор и ще му позволят да изнесе 19-минутна реч.

Ето и останалите номинации:

Джеймс Френд с наградата за операторско майсторство за "На Западния фрон нищо ново" (Снимка: Getty Images)

Германският епос за Първата световна война "На Западния фронт нищо ново" спечели "Оскар" за най-добър международен филм.

Филмът, режисиран от Едуард Бергер, представя ужасите на войната през погледа на един млад мъж.

Още

Украинска организация иска отстраняване на "Топ Гън 2" от Оскарите

Украинска организация иска отстраняване на "Топ Гън 2" от Оскарите

Това е първата немскоезична адаптация на романа на Ерих Мария Ремарк от 1928 г.

Холивудската продукция по него печели награда "Оскар" за най-добър филм през 1930 г. Приемайки наградата си, Бергер благодари на младата звезда на филма, Феликс Камерер, който излезе с него на сцената. "На Западния фронт нищо ново" все статуетка и за операторско майсторство на Джеймс Френд, музика и сценография.

Създаденият с участието на журналиста Христо Грозев филм "Навални" спечели "Оскар" в категорията за документално кино.

Анимационният "Пинокио" на Гийермо дел Торо спечели наградата за най-добър анимационен филм.

Джеми Лий Къртис с наградата за най-добра поддържаща актриса за филма "Всичко навсякъде наведнъж" (Снимка: Getty Images)

Разочарованията:

"Всичко навсякъде наведнъж" трябваше да вземе всички "Оскари" по предварителните задания и изисквания, но няма причина този филм да се явява като такъв безапелационен победител на наградите на Академията, бидейки редом до "Баншите на Инишерин", "Семейвство Фейбълман" и "Тар".

Филмът е симпатичен, мултижанров, но само това. Определено не преобръща животите ни като за филм със седем награди "Оскар". Но да отчетем факта, че до голяма степен "Оскарите" изпълняват маркетингови и политически цели. Винаги тези награди са били меката на комерсиалното кино, обслужващо нечии интереси, пазара, но и в последните години на политически коректните послания и търсения. 

Остин Бътлър, който бе номиниран за главна мъжка роля за ролята му на Елвис във филма на Баз Лурман "Елвис" (Снимка: Getty Images)

Още

Отчитат ефект от движението "Оскарите са толкова бели"

Отчитат ефект от движението "Оскарите са толкова бели"

На тези награди не може да се случи нещо непредвидено, защото всичко е по строгите нормативи на новите свхващания за разнообразие, но не в киното, във всеки случай.

Филмът "Решение да си тръгнеш" на емблематичния корейски режисьор Пак Чан-ук е например много пъти по-филмово и добро откъм кино предложение за награда, но някак никой не обърна внимание на този изключителен еротичен трилър. 

Нека не забравяме и нещо друго важно. На Алфред Хичкок едва едва му връчват почетен "Оскар", за който той произнася най-кратката реч в историята на наградите, студеното "Благодаря!". А Стенли Кубрик и Ингмар Бергман никога не получават "Оскар" за най-добър режисьор!

Лени Кравиц на 95-ата церемония по връчване на наградите на американската киноакадемия (Снимка: Getty Images)

Още

Риана ще пее още по-бременна на Оскарите

Риана ще пее още по-бременна на Оскарите

Да, не виждам заслугите към световната кинематография на "Всичко навсякъде наведнъж", но други в категорията за най-добър филм, напълно го заслужават - като Мартин Макдона и Стивън Спилбърг.

Едно от разочарованията тази година е също така, че "Вавилон" на Деймиън Шазел не бе включен във важните категории.

"На Западния фронт нищо ново", продукция на Netflix, заяви своето силно присъствие на наградите БАФТА, от които спечели шест. 

Така и този филм не предизвиква изненада, макар откъм военни филми, връщайки лентата на назад, да има много по-впечатляващи.

Още

Електрическият Елвис в шекспировата рок опера на Баз Лурман

Електрическият Елвис в шекспировата рок опера на Баз Лурман

Още

Юлия в Страната на несигурността: Една романтична история по скандинавски

Юлия в Страната на несигурността: Една романтична история по скандинавски

Още

Киното, което ни завладя през 2022 година

Киното, което ни завладя през 2022 година

Още

"Божията ръка" на Сорентино: Портрет на кинорежисьора като млад

"Божията ръка" на Сорентино: Портрет на кинорежисьора като млад

 

Коментирай 16

Календар

Препоръчваме ви

Германският филм "Учителска стая" спечели наградата LUX за 2024

Той бе номиниран сред още четири заглавия, сред които и "Паднали листа" на финландския режисьор Аки Каурисмаки

Питър Грийнауей снима филм с Дъстин Хофман и Хелън Хънт в Италия

Снимките на неозаглавения филм се провеждат в Лука, Италия. Историята, също написана от Грийнауей, разказва за писател, който се подготвя за смъртта си

Агнешка Холанд започна снимките на филма си, посветен на Франц Кафка

Лентата ще представи живота на един от най-големите писатели в световната литература под формата на мозайка

Новата директорка на "Берлинале" няма да толерира проява на омраза

"Като филмов фестивал трябва да защитим преди всичко пространството, в което творците могат да говорят за работата си" - това каза Триша Тътъл в комисията по култура на германския парламент.

Филмът за Тръмп с Мария Бакалова и "Безсрамните" на Константин Божанов са в официалната селекция в Кан

Номинараната за "Оскар" актриса се превъплъщава в образа на Ивана Тръмп в биографичния филм "Стажантът" на Али Абаси, който е включен в конкурсната програма и ще се съревновава за "Златна палма"

Дейвид Кроненбърг, Франсис Форд Копола и Кирил Серебренников в конкурсната програма в Кан

Видове доброта" (Kinds of Kindness) на Йоргос Лантимос - мистериозното продължение на "Клети създания", отново събира гръцкия режисьор с актрисата Ема Стоун