Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Пя, и с песен остаря, а в спомените ни си остана "юноша"

ПОСЛАНИЦИ НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА

Пя, и с песен остаря, а в спомените ни си остана "юноша"

5 години без Бисер Киров

Бисер Киров на концерт през 2013 г. (Снимка: BulFoto)

Сред българските изпълнители имаме световни звезди. Бисер Киров беше международно известен певец и космополитна личност от ранга на дипломат. Той почина далеч от родината - в Германия, но по неговата воля бе погребан на родна земя - в родното село на родителите му - с. Чокманово.

Певецът почина на 6-и ноември 2016 г. Докато се бореше с левкемията, го събори инсулт.

През живота си преживя възторга на публиката, получи много награди и преживя много мъка. Най-голямата му радост бяха децата и внуците, а най-голямата мъка - загубата на дъщеря му Венциноса, кръстена на баба си по бащина линия, която почина от рак на 42 години през 2014-а година в Берлин.

9 май 2016 г. (Снимка: BulFoto)

Тя бе възпитаничка на НГДЕК - София и на два авторитетни чужди университета - Хумболтовия в Берлин и "С. Ю. Витте" в Москва, куратор на изложби в Европа, водеща на предаване по немската телевизия, продуцент.

Според българите, живеещи в Берлин, Венциноса е била истински факел на родолюбието сред нашенците там. Смъртта й бе тежък удар за всички, и огромно изпитание на духа за баща й. Няма по-страшно от това, да "изпревариш" детето си.

С най-малката си внучка през май 2013 г. (Снимка: BulFoto)

Когато научава вестта за смъртта й от сина си Бисер - компютърен специалист в Германия, Бисер Киров е в България - в с. Чокманово. По спомените му приживе, Венциноса е трябвало да открива изложба в Италия, но смъртта я изпреварва...

Съсипаният от мъка Бисер Киров заминава за Берлин, където са внуците му - децата на Венциноса - 5-годишната тогава Фрида и 3-годишният Максимилиян. Срещата им с тях е била ужасяващо страдание за него, но той не можеше да го сподели с думи. След време просто каза: "Най-страшната мъка е винаги безмълвна".

Смъртта на дъщеря му бе второто голямо житейско премеждие за Бисер Киров - "по-страшното". Първото му голямо премеждие се случва през 1981-ва година, когато след катастрофа певецът остана близо два месеца в реанимация под риск за живота.

Някои медии публикуват вестта за смъртта му, а един кубински радиоводещ даже беше направил възпоменателно предаване - "Спомени за Бисер Киров". По-късно певецът се шегуваше, че "обича това предаване", защото то е израз на любов и предзнаменование, че ще живее дълго.

Последните две десетилетия от живота си Бисер Киров прекара в Русия, където си спечели прозвището "най-популярният българин". През дългогодишната си кариера той е имал над 4 500 концерта по света - в Европа, Америка, Азия и Африка. Бе любимец не само на българската, но и на немската и на руската публика - възприемаха го като свой.

2005 г. На коктейл на кубинския посланик (Снимка: BulFoto)

В продължение на 18 години Бисер Киров бе считан за един от най-добрите изпълнители в бившата ГДР, а Русия се превърна в негов втори дом. В периода 2006-2010-а година Бисер Киров бе съветник по културата в посолството на Република България в Москва, а по-късно и посланик на добра воля на Република България в Руската федерация.

Рядко един артист се е издигал до толкова високи върхове, равностойни на дипломатическо представителство.

В Русия Бисер Киров бе избран за почетен президент на ежегодния детски международен фестивал "Музикална дъга" във Волгоград. В периода 1995 - 2002-ра година бе продуцент, режисьор и водещ на детските предавания "Златното ключе" и "Чудната приказка" по руските телевизионни канали РТР и "Култура".

Бил е член на журито на много международни фестивали: в Сочи, Ялта и Москва, в Хавана и Варадеро (Куба), на фестивалите "Златният шлагер" и "Славянски базар" в Беларус, на "Бархатний сезон" в Украйна, на "Гласовете на Азия" в Казахстан, и на много други места по света. Бисер Киров бе истински космополит. През 1997-а година той бе избран в борда на съветниците по музикален бизнес на "Халси Инститют", Оклахома, САЩ.

Бисер Киров, агент Иван Тенев, Орлин Горанов и Кристина Димитрова на парти през декември 2011 г. (Снимка: BulFoto)

Според родните таблоиди, от концертната си дейност и многобройните си други изяви, изпълнителят можеше да се подреди не само сред най-известните, но и сред най-богатите български изпълнители. Той самият никога не парадираше с това и считаше себе си просто за един човек, който "работи любимото си".

Бисер Киров ни остави над 300 песни по свои композиции, и над 700 записа на песни на български, руски, немски, чешки, полски, испански и др. езици. В българския му репертоар песните му съдържаха най-докосващите сърцата стихове на Димитър Методиев, Георги Джагаров, Георги Константинов, Любомир Левчев, Емил Симеонов, Васил Сотиров, Кръстьо Станишев, Лъчезар Еленков, Владимир Голев, Дочка Банева и др.

С Йорданка Христова (Снимка: Архив Dir.bg)

Най-добрите ни композитори творяха музиката на песните му. Сред тях са имена като Зорница Попова, Тончо Русев, Петър Ступел, Морис Аладжем, Йосиф Цанков, Александър Йосифов, Иван Пеев, Атанас Косев, Александър Бръзицов, Ангел Заберски, Борис Карадимчев, Стефан Димитров, Дечо Таралежков, Димитър Вълчев, Найден Андреев и мн. др.

Снимка: Архив Dir.bg

Изпълнителят има издадени 15 винилови дългосвирещи плочи в България, Куба, ГДР, Полша и бившия СССР; много малки плочи в Испания и САЩ. Общо, плочите му достигнаха респектиращия тираж от над 7 милиона екземпляра.

Снимка: Архив Dir.bg

Още

Трибют на Вили Казасян на "Варненско лято"

Трибют на Вили Казасян на "Варненско лято"

Бисер Киров е пял с едни от най-големите оркестри в света: оркестрите на Уди Хърман, Карел Краутгартнер, Глен Милър Оркестра, Оркестра дела мусика модерна (Куба), Биг бенда на Мартин Хофман, Биг бенда на Радио Прага, Биг бенда на Полското радио и др.; както,разбира се, и с Биг бенда на БНР, под диригентската палка на знаменития Вили Казасян. Сред чуждестранните партньори на певеца, с които е пял на една сцена, са големи имена като Дон Уилямс, Йосиф Кобзон, Карел Гот, Дийн Рийд, Удо Юргенс, Алла Пугачова, Чеслав Ниемен, София Ротару, Лев Лешченко и мн. др.

Бисер Киров получи приживе званията "Заслужил артист на Народна република България" (1985) и "Заслужил артист на Руската федерация" (2009). Нареждан е сред 10-те най-популярни певци в Източна Европа.

Заедно с художника Светлин Русев на изложба през септември 2009 г. (Снимка: BulFoto)

Още

Георги Минчев - живот, изпят с ритъма на рока

Георги Минчев - живот, изпят с ритъма на рока

Роден е на 4 септември 1942-ра година, като първороден син на свещеник - пастор от Църквата на адвентистите от седмия ден. Има двама по-малки братя: Апостол и Цвети. В училище е отличник. В свободното си време свири на цигулка, виола и китара. Отбива военната си служба като артилерист.

Там се запознава с друга легенда на родната поп сцена - Георги Минчев. Двамата заедно отбиват войниклъка, а после и заедно следват. Бисер Киров създава една от първите рок групи у нас - "Рефлекс". На един студентски празник през далечната 1966-а е забелязан от композитора Морис Аладжем. Може да се каже, че тази среща е била съдбовен шанс за певческата му кариера, като вокалист на оркестър "Балкантон".

Увлечението му по музиката върви паралелно с огромното му желание да се образова. Първо следва Журналистика в Софийския университет, а после получава две дипломи за висше - от Висшия химикотехнологичен и металургичен институт в София, и от Държавния институт за театрално изкуство (ГИТИС) в Москва.

През 60-те години на ХХ век (Снимка: Архив Dir.bg)

Още

"Сигнал" готвят грандиозно шоу за 40-годишния си юбилей в Пловдив

"Сигнал" готвят грандиозно шоу за 40-годишния си юбилей в Пловдив

Многостранният му талант се разгръща в различни посоки - изявява се не само като артист, но и като режисьор и продуцент в телевизията и киното. Името на Бисер Киров стои зад документални филми и предавания, които популяризират други изявени творци, като: "15 години група Сигнал" (1993, БНТ), "Бисер Киров - шоу" (1993, 1994), "Коледария" (1995), "Родопска коледа" (1996), "Звезден Рожен" (2000 и 2006), "Празници на руската песен" (2001) и мн. др.

Няколко филма приживе на певеца, запечатиха спомени за него: "Аз не съм никакъв Бисер - 30 години по-късно" (2002), "Рождество за всички" (2004) и филма на националната телевизия за 70-годишния юбилей на певеца - "Библията на моето детство".

През 2013-а година Бисер Киров записа последния си албум - "Вокруг света за 80 минут". Албумът бе издаден в Русия и съдържа 23 песни на 14 езика. Заглавието е много точен израз на цялостната личност на изпълнителя - той бе космополит, полиглот, посланик на песента.

Последната авторска песен на Бисер Киров - по негова музика и текст, се нарича "Приятелю мой", и е записана от Веселин Маринов в албума му "Легенда за любовта" (2019).

2009 г. С колежката си Богдана Карадочева (Снимка: BulFoto)

У нас Бисер Киров бе носител на десетки награди от български и международни конкурси: "Мелодия на годината", "Песни за морето, Бургас и неговите трудови хора", "Песни за Варна" и др. Многобройни са наградите му за дружба между народите и почетните му звания и награди, ордени и титли, издадени с укази от световни политически лидери, сред които е и Владимир Путин.

Година след смъртта на певеца, Фондация "Устойчиво развитие за България" издаде биографичната книга "Благодарствена песен" на Бисер Киров. През 2019-а година в Русия бе учредена и награда на името му в Международния конкурс за патриотична песен "Червен карамфил".

3 март 2008 г. На националния ни празник в Историческия музей(Снимка: BulFoto)

Тези и много други факти от само себе си доказват, колко истински значима личност бе Бисер Киров, и как културата може да гради мостове на дружбата. Малко българи знаят всички заслуги на певеца като личност. Името на Бисер Киров се "запечати" в спомените на сънародниците ни с една песен, чрез която той остана завинаги млад - "един юноша бледен". Такъв остана и в сърцата ни.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Васил Петров и група "Сигнал" пеят на  "Сцена под звездите"

Васил Петров и група "Сигнал" пеят на "Сцена под звездите"

Още

Левчев или орисията на талантливия във време на догми

Левчев или орисията на талантливия във време на догми

Още

Спомен за Чочо, с каничка... горчиво кафе

Спомен за Чочо, с каничка... горчиво кафе

Още

Йорданка Христова представя във Варна "Любими евъргрийни"

Йорданка Христова представя във Варна "Любими евъргрийни"

Още

Митко Щерев: Емил Димитров ме научи как се правят хитове

Митко Щерев: Емил Димитров ме научи как се правят хитове

Още

Михаил Белчев: Когато се роди синът ми Константин, изпаднах в несвяст

Михаил Белчев: Когато се роди синът ми Константин, изпаднах в несвяст

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Семейно неразбирателство докарва до самоубийство сина на автора на "Сърце"

115 години от смъртта на италианския писател Едмондо де Амичис

Комунистът Серджо Д'Анджело и ЦРУ направили световноизвестен романа "Доктор Живаго"

Западната пропаганда пуснала на Световното изложение книгата на Пастернак безплатно на щанда на Ватикана