Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Георги Минчев - живот, изпят с ритъма на рока

ПАМЕТ

Георги Минчев - живот, изпят с ритъма на рока

20 години от смъртта на легендарния изпълнител

7 юни 1990 г. Георги Минчев на най-големия митинг в България, дни преди първите демократични избори, организиран от СДС. Тогава на "Орлов мост" и сегашния булевард "Цариградско шосе" се събраха един милион българи (Снимка: BulFoto)

Ние, българите, сме такива хора, че рядко се обединяваме около някоя личност с единно добро мнение за нея. Е, покойният български Крал на рокендрола - Георги Минчев, е един от малкото щастливи хора, за които и приживе, и след смъртта му, българите - и особено музикантите, говорят само добро.

А той не беше ангел. Напротив, сам си признаваше всички земни грехове, и от това признание, изречено откровено от устата на един "непукист", те някакси ставаха "наполовина грях" и караха всекиго да се усмихне и да го заобича като близък човек.

Георги Минчев, на сцената на "Златният Орфей" (Снимка: Архив Dir.bg)

Георги Минчев изпита всичко, или почти всичко в краткия си живот. И изпя всичко, което преживя, или обратното - изживя всичко, което изпя. Краткият му живот премина през всички "ноти" на стълбицата - нагоре, надолу, но винаги страстно, в ритмите на рока.

Ето защо почитателите му винаги ще го свързват с носталгичното време, когато "рокендролът беше млад". И той си отиде млад - само на 57. Замина в "бялата тишина" на Отвъдното на 18 февруари 2001 г., покосен от неравна битка с рака.

Днес се навършват точно 20 години от смъртта на Георги Минчев.

Поредни години музикантите почитат паметта му с "Цвете за Гошо". Преди пандемията, рок-блус фестивалът в Южния парк в София се превръщаше в истински спонтанен хепинънг на любовта между хората. Нещо рядко срещано в днешните трудни времена. И музиканти, и публика пееха от душа, с искрено въодушевление, в памет на човека, който се превърна в символ на рокендрола у нас.

Певицата Милена Славова на сцената на фестивала "Цвете за Гошо" (Източник: Официален сайт на певеца Георги Минчев)

Георги Минчев живее в паметта на мнозина не само с песните си, но и с онези изповедни интервюта, които могат да послужат за уроци на мнозина.

"Живях си живота така, както малко хора у нас са успявали да го живеят. И ядох, и пих, и по жени ходих, даже успях и да попея! Никога не съм си въобразявал, че ще ме пишат в енциклопедии и не съм го правил заради това. Никога не съм искал да пробивам ей така - с главата напред. Аз съм на принципа "Отмини простака с презрение". Просто съм над нещата. Мен не ме интересува материалната страна на живота. Ние не сме от това поколение, което се занимава с бизнес. Будали сме, ентусиасти".

Хубаво казано. Но пък именно т.наречените "будали" и "ентусиасти" винаги са били двигателят на духовността в човешката история. Вечните "парчета" на Георги Минчев изразяваха тази духовност без позоьорство и висока претенция. По един разбираем, простичък начин. На езика на обикновените хора. Но докосваха душата дълбоко навътре към "хастара" й, поокъсан тук-там от неволите на живота, и го лекуваха с музика. Песните на Гошо вълнуваха именно с това, че всеки намираше в тях своята история.

Роден е на 9 април 1943 г. с кръщелно име Георги Куртев. Минчев му е артистичният псевдоним. Малцина знаят, че е завършил... Външна търговия. Само че съдбата му готвела друго поприще, не да работи като търговец.

Още като студент грабва статуетката на "Златният Орфей" с песента на Борис Карадимчев и Богомил Гудев "Бяла тишина" - емблематична песен за няколко поколения българи, до днес. Друг хит от онова време е "Снегът на спомена".

Още

„Щурците“ отбелязват 50 години в „Арена Армеец“

„Щурците“ отбелязват 50 години в „Арена Армеец“

Първите му солови изпълнения датират от началото на 60-те години. По онова време Жоро Минчев пее в дует с Бисер Киров, солист е на "Студио 5" и свири заедно с легендарната рок банда "Бъндараците", основана от братята Димитър и Вачо Милеви. В състава й са още съученикът на Вачо - Кирил Маричков и приятелят му от махалата Петър Цанков. Заедно с тях Гошо Минчев изпълнява песните на Клиф Ричард, Джери Лий Луис, Елвис Пресли и Литъл Ричард.

След като "бунтарската" група се разпада, Маричков и Цанков основават "Щурците". Именно под акомпанимента на новата група и струнен квартет "Димов", Георги Минчев изпява "Бяла тишина", която освен че грабва Голямата награда на "Орфея", става и Мелодия на годината '67.

Снимка: Архив Dir.bg

В края на 60-те по българското радио зазвучават хитовете на Георги Минчев "Снегът на спомена" и "Сребърни ята", чиито рефрени помним и до днес. През 1968-а/69-а Минчев се приобщава към групата "Сребърни гривни", създадена четири години преди това от Валентин Стефанов-Вальо Гривната. Групата бележи големи успехи не само в България, но и зад граница.

Самият Георги Минчев заминава да следва кино- и телевизионна режисура в Белгия. След дипломирането си през 1977-а се връща в България, но някакси нещата не потръгват лесно. Иска да издаде албум, но в живота му нахлуват куп проблеми. "Друг" мъж разваля семейството му. Бори се за любовта си, но не успява да я спаси. По-късно признава в едно интервю:

"Аз съм най-обикновен мъж. Изобщо не съм сваляч - това е една роля, която съм си измислил и продължавам да играя. Всъщност - доста срамежлив съм! Видя ли жена, в повечето случаи се изприщвам, или поне се изчервявам".

Ето тези признания на певеца караха всеки, който е общувал с него, да го почувства толкова близък, че да отвори душата си за него. Едва ли има човек под слънцето, който поне веднъж в живота си да не се е чувствал "сам на бара" и да си е казвал наум "Ех, мама му стара"... С други думи, "с какво съм заслужил това"?!

Макар да изглежда като псувня, фразата не се възприемаше вулгарно, а като спонтанен израз на чувства, които са избухвали в даден момент от живота във всеки от нас. Гневим се толкова често, но ни е срам да си го признаем. А той не се срамуваше да го изрази по начина, по който можеше най-добре - в песен.

През 80-те Георги Минчев поема в ново поприще - на журналист. Между 1980-а и 1982-ра води радиопредаването "Песни на седмицата" по Радио София. В периода 1982-ра и 1984-та е водещ на Младежкия конкурс за забавна песен по БНТ. В края на 80-те Георги Минчев най-сетне успява да издаде дебютния си албум "Българският рок". В него включва емблематичните си "парчета" "Урок по рок", Почти полунощ", "Есен в Созопол", "Какви времена" и др. До края на живота си издава още четири албума: "Рокендрол ветерани", "Равносметка", "BG рок" и "Бяла тишина".

1992 г. Петър Гюзелев и Георги Минчев на концерт на групата "Стари муцуни" (Снимка: BulFoto)

Още

Простихме се с китариста Петър Гюзелев

Простихме се с китариста Петър Гюзелев

През 1991-ва година заедно с Петър Гюзелев създават групата "Стари муцуни", на която става фронтмен, а през 1998-а заедно с Развигор Попов - групата "Полезни изкопаеми". Наименованията на групите са красноречиво иносказателни, подсказани от неподражаемото чувство за самоирония, което притежаваше Георги Минчев. От онзи период е емблематичната му песен "Блажени години" - кавър на американска кънтри мелодия, чийто текст спечели много почитатели у нас.

С горните две споменати групи се случват събития, които правят певеца истински щастлив. В "Стари муцуни" работи с Иван Лечев, Ивайло Крайчовски и Георги Марков. Формацията участва на фестивала в Ла Рошел през 1992 г., а през 1994 г. издава албума "Бира, секс и рокендрол". Хитове стават песни като "Българско реге", "Кръчмата на Спас" и "Гадже бонбон".

Малко хора знаят, че с групата "Полезни изкопаеми" Георги Минчев издава албум със свои песни на френски език - "Le Monde De Demain" /2000 г. /. Той е слабо познат на публиката в България, но самият певец бил силно развълнуван да реализира тази своя мечта, да пее на френски.

Още

Почина басистът на ФСБ Ивайло Крайчовски

Почина басистът на ФСБ Ивайло Крайчовски

През 2000-та рок легендата работи денонощно с музикантите Иван Лечев и Ивайло Крайчовски върху бленувания албум "Утрешният свят". В главата на Жоро звучат стотици песни, но вече е много изтощен от болестта и се ядосвал на себе си, когато не се чувствал работоспособен. Чакал е с нетърпение приятелите си от ФСБ, за да записват колкото се може по-скоро в студио новите парчета... Всъщност, според най-близките му, е бързал, защото е предчувствал Края...

Георги Минчев си отиде от този свят на 18 февруари 2001 г., след дълга и много изтощителна битка с рака. Завеща китарата си на своя приятел Васко Кръпката, който направи своеобразно поклонение с нея на гроба на Джими Хендрикс в Сиатъл. Кръпката стана и основен организатор на ежегодното музикално събитие, посветено на Георги Минчев - "Цвете за Гошо", както и човекът, който поддържа сайта на покойния си приятел. Паметта за Гошо се поддържа жива не с "цвете", а с огромен "букет" от негови приятели и почитатели.

На музиковедите се пада експертното мнение, да окачествяват Георги Минчев като майстор на блуса, блус рока, психеделичния рок, хард рока и поп-рока у нас. За обикновените българи той си остана просто Жоро Минчев, а за по-близките - просто Гошо. Липсата му е осезаема не само на рок сцената, но преди всичко - в сърцата на "старите рок муцуни".

Още

Къде ги завари 10 ноември 1989-а?

Къде ги завари 10 ноември 1989-а?

Днес улица в столичния квартал "Редута" носи името на Георги Минчев. Певецът е и герой на кратка поема, написана в негова памет в стихосбирка на Иво Казар, но онова което го прави незабравим толкова години след смъртта му, е любовта към музиката му, запечатана като рефрен в сърцата на хилядите негови почитатели.

Георги Минчев (Източник: Официален сайт на певеца)

Поклон пред паметта на певеца, с едно цвете Любов за човека Георги Минчев, от Impressio!

Еми МАРИЯНСКА

Още

Вили Кавалджиев искаше да види морето преди да умре

Вили Кавалджиев искаше да види морето преди да умре

Още

Стотици изпратиха Ивайло Крайчовски (галерия)

Стотици изпратиха Ивайло Крайчовски (галерия)

Още

Дани Ганчев от Тангра II - оловният войник на българския ню уейв

Дани Ганчев от Тангра II - оловният войник на българския ню уейв

Още

Даниела Кузманова: Медиите имат по-голяма вина и тя е, че вече не са Четвъртата власт

Даниела Кузманова: Медиите имат по-голяма вина и тя е, че вече не са Четвъртата власт

Още

Валди Тотев: В "Щурците" се чувствах като новобранец

Валди Тотев: В "Щурците" се чувствах като новобранец

Още

Александър Петров: Парите са като секса. Без тях не може, но само с тях няма щастие

Александър Петров: Парите са като секса. Без тях не може, но само с тях няма щастие

 

Коментирай 32

Календар

Препоръчваме ви

Луис Бунюел: Необходимостта да се яде не оправдава проституцията в изкуството

Навършват се 40 години от смъртта на един от най-големите реформатори в киното

Обсесивният гений Стенли Кубрик

95 години от рождението на неподражаемия американец Стенли Кубрик, живял през повечето време от живота си във Великобритания

Джейн Бъркин: Най-емблематичната парижанка сред англичанките

Джейн Бъркин, муза на краля на френския шансон Серж Генсбур, почина в неделя на 76 години

Кости от черепа на Бетовен бяха върнати във Виена

Експертите се надяват 10 фрагмента, дарени от американски бизнесмен, да им помогнат да уточнят причините за глухотата и за смъртта на гениалния композитор

Музей, посветен на италианския тенор Карузо, отвори врати в Неапол

Роденият през 1873 г. певец и неговата международна кариера са в центъра на малък музей, помещаващ се в Кралския дворец на Неапол, който беше отворен за посетители в сряда

Филмовият фестивал във Венеция ще отдаде почит на Джина Лолобриджида

На 29 август на традиционното въвеждащо събитие на остров Лидо ще бъде показан 27-минутен късометражен филм на Орсън Уелс, озаглавен "Портрет на Джина"