Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Нацистите в Германия изгаряли публично "На Западния фронт нищо ново" на Ремарк

СВЕТОВНА ЛИТЕРАТУРА

Нацистите в Германия изгаряли публично "На Западния фронт нищо ново" на Ремарк

Авторът на "Триумфалната арка" и други знаменити романи, е роден преди 125 години

Шведската актриса Ингрид Бергман (1915 – 1982) обсъжда костюма си за предстоящия филм „Триумфалната арка“ с автора на романа - писателя Ерих Мария Ремарк / Снимка: Getty Images

На 22-ри юни през 1898-а година е роден немският писател, библиотекар и журналист Ерих Мария Ремарк, авторът на "На Западния фронт нищо ново", "Триумфалната арка", "Време да се живее и време да се мре", "Черният обелиск", "Живот назаем/Небето няма любимци", "Нощ в Лисабон", "Обетована земя" и други творби от златния фонд на световната литература.

В историята на литературата Ремарк ще остане като един от най-известните автори на антивоенни романи. В чест на писателя, родният му град Оснабрюк учредява през 1991-ва година международната награда за мир "Ерих Мария Ремарк".

11 януари 1932 г.: Немско-американският пионер на киното и президент на Universal Pictures Карл Лаемле (1867-1939), вляво, с Ерих Мария Ремарк (1898-1970) / Снимка: Getty Images

Ремарк е интересен не само като автор, но и с необикновения си личен живот, в който преплита съдбата си с холивудската звезда Полет Годар и с голямата Марлене Дитрих. Писателят е пътувал много по света, бил е и в България.

Ремарк умира на 25-и септември 1970-а година, на 72-годишна възраст, в Локарно, Швейцария, а през тази година се навършиха 125 години от рождението му.

Ерих Мария Ремарк, 1958 г. / Снимка: Getty Images

Ерих Мария Ремарк е роден в Оснабрюк, Северна Германия, в работническо семейство. Второто му име по рождение е Паул, така че името, с което става известен, се възприема като негов псевдоним. Мария се е казвала майка му.

Интересът на писателя към литературата се проявява още в младежката му възраст. На 16 публикува първите си есета и стихотворения. Скоро след това издава и първия си роман - "Мансардата на бляновете" ("Die Traumbude"). Биографите на писателя твърдят, че той не харесвал този свой роман и дори "от срам" бил изкупил тиража му. Както и че за да не свързват името му с него, променил името си с псевдоним.

Навършил 18, Ремарк бил призован на военна служба и в разгара на Първата световна война е мобилизиран и изпратен на Западния фронт във Френска Фландрия, а по-късно - прехвърлен в Западна Фландрия. Само месец след това бил тежко ранен с шрапнел, който нанася тежки травми на левия му крак, дясната ръка и врата. Бил преместен в болница, където го лекуват до края на войната.

През август 1919-а се дипломира като начален учител и започва работа по специалността - първо в Лоне, после в Клайн Берсен, и след това в Нане.

Именно това е периодът, в който завършва първия си роман "Мансардата на бляновете". През 1920-а година напуска учителската професия и сменя няколко професии, за да се издържа. Бил е библиотекар, търговец, журналист и редактор. Първата му платена работа, свързана с писане, била на автор на технически текстове за производителя на автомобилни гуми "Continental"

Вторият си роман - "Гам" написва през 1924-та година, но същият е издаден чак през 1998-а година - 28 години след смъртта на писателя.

Романът си "Спирка на хоризонта" публикува в подлистник на спортно списание. И тоз роман бил публикуван като отделно издание чак след смъртта на Ремарк - през 1998-а година.

Най-известния си роман, Ремарк написва за няколко седмици. Така - шеметно бързо, се ражда "На Западния фронт нищо ново" (1929). Но писателят отново срещнал трудност да намери издател на книгата. За сметка на това, в рамките на година и половина след издаването си, "На Западния фронт нищо ново" бил преведен на 22 езика и продаден в над 2.5 милиона бройки.

Историята в романа е разказ за жестокостта на войната през погледа на един 19-годишен войник. По-късно националсоциалистите в Германия ще обвинят автора му в "литературно предателство към войника".

Романът "На Западния фронт нищо ново" е екранизиран за първи път още през 1930-а година в САЩ. Ремарк става известен. Норвежкият писател Бьорн Бьорнсон поисква да му се присъди Нобелова награда за литература, но в Германия вече се е надигнала вълната на националсоциализма и Ерих Мария Ремарк става враг за новата политика в родината си.

Още

Ърнест Хемингуей и неговата последна муза (откъс)

Ърнест Хемингуей и неговата последна муза (откъс)

Романът му "Трима другари" визира времето след войната, когато трима неразделни другари - Роби, Кьостер и Ленц, осъзнават какво им е коствала тя - загубата на идеали, на близки и скъпи хора. Светът е в икономическа криза и социален шок, но животът трябва да продължи. Ще спасят ли приятелството си, когато пътищата им започнат да се разделят? Ремарк е майстор на моралните дилеми, които възникват най-остро при екстремни изпитания на духа.

Несмущаван от злостните нападки срещу него в Германия, Ремарк написва продължение на романа "На Западния фронт нищо ново" - "Обратният път" (1931, "Der Weg zurück"). Когато и тази книга е обругана в родината му, писателят напуска страната и се установява в Порто Ронко, Швейцария.

А в Германия през 1933-та националсоциалистите публично изгарят "На Западния фронт нищо ново" и продължението му - "Обратният път". Ожесточената кампания срещу писателя не спира дори и след като напуска страната. Обявяват го за "враг, който помага на френски евреи". Дори спекулират с името му, като твърдят, че то е "Крамер", четейки на обратно Ремарк. Отнемат гражданството му.

Още

Ремарк написал "Триумфалната арка", вдъхновен от Марлене Дитрих

Ремарк написал "Триумфалната арка", вдъхновен от Марлене Дитрих

Ремарк първо заминава за Париж, а после се установява в Щатите. Там се сближава с Бертолд Брехт и Марлене Дитрих.

С помощта на знаменитета актриса получава американска виза и през 1940-а година се преселва в САЩ. Седем години по-късно се сдобива и с американско гражданство.

В емиграция Ерих Мария Ремарк създава още десет романа, сред които особена популярност добиват "Трима другари" (1937), "Триумфалната арка" (1946), "Време да се живее и време да се мре" (1954), "Черният обелиск" (1956), "Нощ в Лисабон" (1962) и посмъртно публикуваният "Сенки в рая" (1971). Книгите му са преведени на над 60 езика.

Още

"Диамантеното момиче" на Чаплин и Ремарк опитало да се самоубие

"Диамантеното момиче" на Чаплин и Ремарк опитало да се самоубие

В един от по-малко популярните си романи - "Обичай ближния си", Ремарк разказва за емиграцията и отразява собствената си драматична съдба. Това е роман за немските емигранти, които са принудени да се скитат по калните пътища на Европа. Героите Щайнер и Керн живеят от ден за ден, продавайки връзки за обувки за по няколко пенита. Въпреки трудния си живот, те всеки ден с радост откриват, че все още има неща, на които да се радват, и че изобщо са способни на такова чувство. Животът се оказва по-силен от унинието.

Ремарк ни дава надеждата, че дори в най-жестокото време има място за човечност и милосърдие.

Още

"Ирландският Ремарк" e първият двукратен носител на "Коста"

"Ирландският Ремарк" e първият двукратен носител на "Коста"

Известния си роман "Триумфалната арка" Ремарк написва в изгнание в Америка. Действието се развива през 1938-а година в Париж. Доктор Равик е способен хирург, който пребивава във френската столица без документи и без право да упражнява професията си. След ужаса на концентрационните лагери, той продължава да живее в постоянен страх. Дори и след войната се бои, че може да бъде депортиран обратно в Германия.

Нелегално си намира работа в частна клиника и там, за него като лекар изниква един драматичен въпрос - дали не е също толкова хуманно, колкото да спасиш тежко болен, и да убиеш немец, измъчвал хиляди хора?

И романът "Триумфалната арка" е филмиран през 1948-а.

Ремарк се връща в Европа, но много болен. Страда от почти постоянни световъртежи заради болестта на Мениер и изпада в депресия, че не може да се справи с физическото си неразположение.

Още

Хемингуей, между силата на Стареца и пречупената си воля за живот

Хемингуей, между силата на Стареца и пречупената си воля за живот

През 1958-а година се установява в Швейцария, където живее до смъртта си през 1970-а. Лекарите добавят към болестите му и нова диагноза - диабет. От отчаяние, или от някакво мазохистично чувство на отвращение от собствената си физическа слабост, с която не може да се справи, писателят започва да пие. Алкохолизира се напълно съзнателно и сам признава, че прави това, защото трезвен се чувства несигурен и неспособен на контакт с хората. Една от любимите му напитки била калвадос - ябълково бренди. В много от романите на Ремарк героите му пият точно това питие.

Още

Неизвестният разказ на Хемингуей за "мръсната търговия на войната"

Неизвестният разказ на Хемингуей за "мръсната търговия на войната"

В романа си "Време да се живее и време да се мре" Ремарк описва разгара на Втората световна война. Немският редник Ернст Гребер очаква с нетърпение триседмичен отпуск. Радостта му да се завърне у дома, се превръща в ужас, когато вижда родния си дом разрушен. Родителите му са изчезнали. И ето, че среща своята бивша съученичка Елизабет. Двамата се нуждаят един от друг, за да изтрият кошмарите на миналото. Но Гребер трябва да се върне обратно на фронта и отново преосмисля войната, смисъла на живота изобщо...

Такава е тематиката и на "Сенки в рая", публикуван след смъртта на писателя. За героя Роберт Рос Америка е обетованата земя, както и за много други бежанци, някои от които са преживели ужаса на концлагерите и преследването в окупирана Европа.

Още

Хемингуей и Марлене Дитрих изживели платоническа любов

Хемингуей и Марлене Дитрих изживели платоническа любов

Според някои критици най-силен от гледна точка на психологизма, е романът на Ремарк "Обетована земя". Някои дори го наричат "най-добрият и най-трагичният сред творбите на Ремарк". В него писателят ни отвежда в Ню Йорк през 1944-та година. Авторът ни потапя в живота на Лудвиг Зомер. Героят е принуден да се справя с несгодите на емигрантския живот в хаоса на големия град. Докато малко по малко се опитва да се съвземе, той открива, че всяка малка, или голяма придобивка, му носи само горчивина, макар и с различен привкус.

Още

Жан Габен превръща мъжемелечката Марлене Дитрих в покорна домакиня

Жан Габен превръща мъжемелечката Марлене Дитрих в покорна домакиня

Всички романи на Ерих Мария Ремарк са пропити с горчивина от жестокостите на войната, но в тях има и много човечност. Ремарк е майстор на психологизма, с който с еднаква сила представя и грозното, и красивото в човешката душа. Още съвсем млад той достига до прозрението за "великото То" - онова, което остава неразрешима загадка за човека и е скрито дълбоко в подсъзнанието. "То" няма готови отговори и непрекъснато провокира човека да ги търси в себе си, за да се освободи от мъчителното си лутане, в търсене на хармония и покой.

Ерих Мария Ремарк умира вследствие на аневризма на аортата на 72-годишна възраст в Локарно, но е погребан в гробището на съседното градче Ронко, край брега на езерото Лаго Маджоре, където е погребана и жена му - холивудската актриса Полет Годар.

Ерих Мария Ремарк се разхожда със съпругата си, актрисата Полет Годар, в Рим, 1 октомври 1965 г. / Снимка: Getty Images

Още

Как Америка изгони Чаплин, а след 20 години го награди с титли и почетен "Оскар"

Как Америка изгони Чаплин, а след 20 години го награди с титли и почетен "Оскар"

Ремарк среща бившата съпруга на Чарли Чаплин и известна холивудска актриса в тежък момент от живота си, когато преживява унищожителна депресия след раздялата си с Марлене Дитрих. С Полет сключват брак и имат щастлив семеен живот. А с Марлене Дитрих любовта му е унищожителна. Сигурно помните, че в "Триумфалната арка" има герой, на име Равик. Именно така наричала Марлене влюбения Ерих.

Първата и голяма любов на Ремарк, обаче, си остава танцьорката Илзе Юта Замбона, която се разболява от туберколоза и страдала от болестта дълги години. С нея е първият брак на писателя. След като се разделят, Ремарк продължил да се грижи за нея. Илзе е прототип на много от женските образи в романите му.

Любопитен факт от биографията на писателя е и този, че по-голямата сестра на Ремарк - Елфрида Шолц останала в Германия по време на войната и била арестувана и осъдена на смърт от нацистите през 1943-та година. Писателят посвещава на сестра си романа "Искрица живот", издаден през 1952-ра година.

Ерих Мария Ремарк в Мюнхен, 8 август 1954 г. / Снимка: Getty Images

Ерих Мария Ремарк - мисли

Да се родиш глупав не е срамно, срамно е само да умреш глупав.

Днешните правила повеляват да се взема от живота колкото се може повече. А как ще го направиш, това си е лично твоя работа.

Любовните страдания не могат да бъдат преодолени с философия; това е възможно само с помощта на друга жена.

Любовта заслепява мъжа и прави жената по-зорка.

1935 г.: Полет Годар (1911 - 1990), родена като Марион Леви, американска актриса и съпруга на Чарлз Чаплин, Бърджис Мередит и Ерих Ремарк, получава инструкции по танци в танцово студио / Снимка: Getty Images

На жените нищо не трябва да се обяснява, с тях се действа.

Не е любовта, която опорочава приятелството. Краят му си е край.

Няма по-чужд човек на света от този, в когото си бил влюбен.

Опасно е всичко, което не владееш напълно добре. А ако го владееш, тогава е още по-опасно — тогава човек става лекомислен.

Парите — това е свобода, изкована от злато.

Повърхностни са само хората, които се считат за дълбокомислени.

Свободен е само този, който е загубил всичко, заради което си струва да се живее.

Спомените ни състаряват. Тайната на вечната младост е в умението да се забравя.

Съвестта обикновено измъчва не тези, които са виновни.

Този, който няма дом, е свободен да ходи където си иска.

Из "Нощ в Лисабон"

Когато човек бяга в отчаяние и опасност, той се научава да вярва в чудеса; иначе не би преживял.

Щастието е въпрос на степенуване. Който владее това изкуство, рядко е изцяло нещастен.

Из "Триумфалната арка"

Любовта не е езеро, в което всеки може да види отражението си.

Човек остарява само когато престане да чувства.

На света съществува само един истински ужас - да бъдеш напълно и безпомощен във властта на бруталния тероризъм

Човек трябва да обожава жените, или да ги напуска. Нищо средно не съществува.

Полет Годар, ок. 1935 г. / Снимка: Getty Images

В това именно е нещастието на света. Ние самите никога не изпитваме това, което правим на другите.

Човек не може да заключи вятъра, нито водата. Затвореният вятър се превръща в застоял въздух.

Който гледа много назад, може лесно да се препъне или да падне в пропаст.

Източник: Издателство "Сиела"

Из "Трима другари"

Единствен оня, който винаги е сам, познава щастието да бъде заедно с друг.

Животът е болест и смъртта започва с раждането. Всяко поемане на дъх, всеки удар на сърцето е вече миг от умирането.

Завършените жени омръзват лесно. Ценните - също. Отломките - никога. Такива жени се обичат вечно. Те разпалват въображението.

Който е сам, не може да бъде изоставен.

Любовта е прелестна. Но тя разваля характера.

Най-страшното е времето. Мигът, чрез който живеем и който въпреки всичко не ни принадлежи.

Смел е само оня, който познава и страха.

Човекът е лош, но обича доброто, ако го върши друг.

Из "Черният обелиск"

Когато човек може сам да се измъчва, той не пропуска така лесно нито един удобен случай.

Най-остроумните шеги на света са винаги дело на сериозни хора, които не са влагали някакъв по-дълбок замисъл в това.

Цинизъм е сърце с отрицателен знак отпред.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Суинг за мир както през Втората световна война

Суинг за мир както през Втората световна война

Още

С пушки при нозе: Преди 105 години влизаме в Първата световна война

С пушки при нозе: Преди 105 години влизаме в Първата световна война

Още

С пушки при нозе: Преди 105 години влизаме в Първата световна война

С пушки при нозе: Преди 105 години влизаме в Първата световна война

Още

10 книги, разкриващи ужаса и мъченията по време на Втората световна война

10 книги, разкриващи ужаса и мъченията по време на Втората световна война

Коментирай 25

Календар

Препоръчваме ви

Художникът, който рисувал... музика

70 години от смъртта на Люсиен Дюрмер

Андреа Бочели - зрящият глас на планетата

65 години от рождението на уникалния тенор

Кралят на психологическия трилър Джеръми Айрънс на 75

Дори гласът му има кариера за милиони

Да си познавал "извънземно" като Ставри Калинов

Изпращаме един от най-талантливите си художници