Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Ирландският Ремарк" e първият двукратен носител на "Коста"

ПРИЗ

"Ирландският Ремарк" e първият двукратен носител на "Коста"

Романът "Дни без край" на Себастиан Бари спечели наградата "Коста" за книга на годината. С това писателят стана първият, заслужил два пъти отличието

Себастиан Бари (Снимка: Getty/ Guliver)

"Направихте ме лудо щастлив от върха на главата до пръстите на краката ми по начин, който е малко неприличен за 61-годишен човек",

каза Себастиан Бари, приемайки наградата на церемонията в Лондон, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Дни без край" е въздействащ роман за дълга и семейството на фона на Гражданската война и войните с индианците в САЩ. Книгата е избрана за нейното "изгарящо, великолепно и невероятно вълнуващо описание на начина по който печели Западът", каза председателката на журито Кейт Уилямс.

Това е седмият роман на Себастиан Бари. Той спечели наградата "Коста" за книга на годината и за "Тайният ръкопис" през 2008 г.

Наградата "Коста" е учредена през 1971 г. под името "Уитбред". Тя се връчва на писатели от Великобритания и Ирландия за творби, излезли от печат предишната година. Наградата носи името на спонсорите - веригата британски кафенета. Носителят на наградата за книга на годината получава парична премия от 30 000 британски лири.

Себастиан Бари е ирландски драматург, романист и поет. Той е роден през 1955 г. в Дъблин. Бари е смятан за един от най-добрите съвременни ирландски писатели. Често името му е споменавано до това на Ерих Мария Ремарк заради военната тематика в романите му.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Тягостна любов" е семейна история, изпълнена с насилие, с любов и презрение, но и с много нежност (откъс)

Eдин от по-ранните романи на Елена Феранте, чиито майсторски разказани истории й спечелиха милиони читатели по света

Среща с един изчезващ жанр и един изчезващ вид автор

"Пътеписи отвъд океана" на Владислав Михайлов

Истината за "Утопия Авеню" от Дейвид Мичъл – времето на свободната любов и революциите в сърцето (откъс)

Авторът на хитовия "Облакът Атлас" със завладяващ роман за 60-те години на миналия век

Италия пусна влак по "маршрутите" на Данте

Сред първите пътници бяха италианският министър на културата Дарио Франческини, представители на местните власти и прочутият диригент Рикардо Мути, който дирижира оркестър в гр. Маради, една от четирите спирки на специализираната композиция

Кой ще оцелее след "Стажът"?

Дебютният роман на Ради Георгиев за света на комуникациите с премиера на 15 юни

Перу през погледа на един български пътешественик

"Използвам Мистериите във всякакъв смисъл, но най-вече на характеристики, истини, отличителни черти, задания, тезиси, червената нишка, около която се овъртолват разказът и приключението", казва Магдалена Калиева за книгата си "ПЕЙЗАЖНИ МИСТЕРИИ от гледни точки за южната половина на ПЕРУ"