Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Ирландският Ремарк" e първият двукратен носител на "Коста"

ПРИЗ

"Ирландският Ремарк" e първият двукратен носител на "Коста"

Романът "Дни без край" на Себастиан Бари спечели наградата "Коста" за книга на годината. С това писателят стана първият, заслужил два пъти отличието

Себастиан Бари (Снимка: Getty/ Guliver)

"Направихте ме лудо щастлив от върха на главата до пръстите на краката ми по начин, който е малко неприличен за 61-годишен човек",

каза Себастиан Бари, приемайки наградата на церемонията в Лондон, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Дни без край" е въздействащ роман за дълга и семейството на фона на Гражданската война и войните с индианците в САЩ. Книгата е избрана за нейното "изгарящо, великолепно и невероятно вълнуващо описание на начина по който печели Западът", каза председателката на журито Кейт Уилямс.

Това е седмият роман на Себастиан Бари. Той спечели наградата "Коста" за книга на годината и за "Тайният ръкопис" през 2008 г.

Наградата "Коста" е учредена през 1971 г. под името "Уитбред". Тя се връчва на писатели от Великобритания и Ирландия за творби, излезли от печат предишната година. Наградата носи името на спонсорите - веригата британски кафенета. Носителят на наградата за книга на годината получава парична премия от 30 000 британски лири.

Себастиан Бари е ирландски драматург, романист и поет. Той е роден през 1955 г. в Дъблин. Бари е смятан за един от най-добрите съвременни ирландски писатели. Често името му е споменавано до това на Ерих Мария Ремарк заради военната тематика в романите му.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Ново издание на приказките на братя Грим с вълшебни илюстрации

Предназначено е за децата от втори и трети клас

Иван Станков е новият носител на наградата "Хеликон"

Теодора Димова получи "Цветето на Хеликон" - за най-продавано заглавие между номинираните през 2019 г. за романа си "Поразените"

Херцогинята на Йорк с дебютен роман, вдъхновен от живота на прапрапралеля й

Сара Фергюсън промотира книгата си "Сърцето й за компас" с видео в Туитър

"Каузата на юношите" - фундаментален труд на последователка на Фройд (откъс)

Книгата на Франсоаз Долто излезе на 8 януари в Издателство "Колибри"

Синьокрачко и Жужа - новите книжни приятели на децата-пътешественици

"Вярвам, че тази пълна с измишльотини и пътешествия книга ще вдъхнови децата да са свободни, фантазиращи и търсещи", казва авторът на "Невероятните приключения на Синьокрачко и Жужа" Мария Ангелова, а илюстрациите на Елена Владинова ще ви докажат, че скуката не съществува

Смущаващо актуалните антиутопии "1984" и "Фермата на животните" от Джордж Оруел отново са тук

Изчезналият за десетилетия уводен текст от Оруел за "Фермата на животните" не е публикуван в първото издание по политически причини (откъс)