Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Бащата на комикса Вилхелм Буш: Мъдрият мълчи. Той знае защо

ВЕЛИКИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ

Бащата на комикса Вилхелм Буш: Мъдрият мълчи. Той знае защо

190 години от рождението на автора на "Макс и Мориц"

Илюстрация на Вилхелм Буш от 19 век (Снимка: iStock by Getty Images)

Рядко съчетание от хуморист и карикатурист. Това е Вилхелм Буш. Достатъчно е само да споменем една от най-известните му творби - "Макс и Мориц", и всеки ще се усмихне на спомените от детството си. Този удивителен човек е роден преди 190 години, и цели поколения деца са израстнали с неговите знаменити палави герои.

Embed from Getty Images

Немският хуморист и художник Хайнрих Кристиан Вилхелм Буш е роден на 15-и април 1832-ра година във Вийденсал, недалеч от Хановер, в семейството на скромен бакалин. От малък започнал да рисува, а родителите му мечтаели да го изучат за машинен инженер.

Противно на родителската воля, обаче, той прекъсва следването си и се записва в Художествената академия в Дюселдорф.

След близо четири години следване, буквално се отказал от диплома за инженер. Своенравен по характер, на младежа не му харесало и в Дюселдорф, та тръгнал да си търси късмета първо в Антверпен, а после - в Мюнхен.

Жена разглежда стенопис, изобразяващ история на немския детски автор Вилхелм Буш в бомбоубежище от Втората световна война под летище Темпелхоф, 29 юни 2007 г. в Берлин, Германия. Летище Темпелхоф, построено за първи път през 1923 г. и разширено в сегашния си вид между 1936 и 1941 г., е най-голямата единична сграда в Европа / Снимка: Getty Images

След като заболява от тиф, през 1853-а годна се завръща при родителите си във Вийденсал. Докато се възстановява от болестта, рисува и събира фолклор - приказки, песни и легенди от родния си край.

После отново заминава за баварската столица, където имал съдбовна среща - запознал се с издателя Каспар Браун, който го ангажирал за работа към седмичника си "Флигенде блетер". Благодарение на това сътрудничество, Вилхелм Буш става не художник-живописец, а известен карикатурист.

Най-любопитното е, че сам съставял текстовете към карикатурите си, и така слага началото на съвременния комикс.

Още

"Карикатуристът е хирург, а не бръснар" - запознаване с Илия Бешков в шест стъпки

"Карикатуристът е хирург, а не бръснар" - запознаване с Илия Бешков в шест стъпки

Ще се изненадате, но впечатлението, което създават неговите творби, в голяма степен не съответства на описанието, което правят на личността на художника неговите съвременници. От биографията на Буш, написана от Ева Вайсмюлер научаваме, че той бил "отшелник", "чудак" и "склонен към депресии". На пръв поглед - веселяк, понякога присмехулник, а вътре в себе си - по-скоро тъжен и песимистично настроен към света човек.

Ханс Хукебайн, гарванът без късмет, худ. Вилхелм Буш

Още

"Невъзпитаните"  карикатуристи представят втората си изложба  "Дело 113"

"Невъзпитаните" карикатуристи представят втората си изложба "Дело 113"

Но пък трябва да признаем, че точно такъв типаж може да проникне в характерните детайли на човешките пороци, като еснафщината, лицемерието, прикритата жестокост и други негативни човешки черти. Вилхелм Буш е изобразил освен палави деца, и строги родители, както и пияни проповедници, изобщо - всякакъв тип хора със "задкулисна" природа. Буш прониква в недъзите на обществото и хората по един много тънък и изкусен начин. Той не само рисува своите истории, но и ги римува с думи. Героите му са пъстър персонаж както от човешкия, така и животинския свят.

„Плиш и Плюм“ (излизали и като „Плиш и Плум“, „Цоп и Цап“), худ. Вилхелм Буш

Още

Комиксите влизат в "Уфици"

Комиксите влизат в "Уфици"

Историите за Макс и Мориц са създадени през 1865-а година. Биографката на Буш - Ева Вайсмюлер разкрива реалната картина на онова време в княжество Хановер: " В селата цари ужасна мизерия, ширят се глад и нищета, по улиците скитат безпризорни деца, организирани в банди - те са бездомни, нямат родители, осигуряват прехраната си с дребни кражби. С други думи, историите на Вилхелм Буш имат и силен социално-изобличителен заряд.", пише тя.

Господин и госпожа Кноп, худ. Вилхелм Буш

Историите за Макс и Мориц имали огромен успех - до смъртта на Буш книгата претърпяла 56 издания в 430-хиляден тираж. Карикатуристът създал над 1000 картинки, които преди смъртта му през 1908-а година никога не са били продавани.

Фипс маймуната, худ. Вилхелм Буш

През 1882-ра година излиза друга много популярна книга на Буш "Плиш и Плюм", издавана у нас и под заглавието "Цоп и Цап".

Embed from Getty Images

През 1893-а година излиза "Von mir über mich" - автобиографията на Буш.

Embed from Getty Images

Още

Изложба представя комикси от графичната новела "Аракел"

Изложба представя комикси от графичната новела "Аракел"

Хумористът-карикатурист живеел почти самотно край писалището си. Не бил ангел - обичал да пуши и да пие. Предпочитал пред празните приказки със съседи, да наглежда пчелните си кошери. На стари години се оттеглил в имението си край Гьотинген. Умира богат, макар материалното никога да не е представлявало някаква житейска цел за него.

Embed from Getty Images

Още

Художник вместо да вдига скандали на жена си, рисува комикси

Художник вместо да вдига скандали на жена си, рисува комикси

В западноевропейската литература Буш е известен като създателя на първия детски комикс. По-малко известното за този удивителен човек е, че той се увличал по философията на Шопенхауер, споделял нейния песимизъм и не вярвал, че победата над злото в света е постижима. Сигурно затова така жестоко наказва героите си. В "Макс и Мориц" Буш описва не просто "лоши деца", а пакости, които не са случайни и могат да се превърнат в зловредни за обществото деяния.

Знаменитите герои на Вилхелм Буш

Още

 Карикатуристите от "Прас прес" с изложба в шаржове и строфи (галерия)

Карикатуристите от "Прас прес" с изложба в шаржове и строфи (галерия)

Да си припомним как пилетата на вдовицата Болте се превръщат в трупове, а момчетата ги крадат направо от тигана. Малкият шивач Бек пада от мост заради пакостниците; учителят Лемпел, вместо тютюн за пушене, получава барут, а чичо Михел намира в леглото си бръмбари. Последната жестока шега на злосторниците завършва зле - воденичарят, който ги хваща в плевнята си, ги смила на едро брашно за патиците.

Жестокият край на Макс и Мориц, худ. Вилхелм Буш

Макс и Мориц загиват жестоко. Да, никак не е смешно, но пък "Злото свършва зле накрая", си мисли всеки от селото, пострадало от пакостниците. Това е един художествен начин, авторът на историите вилхелм Буш да "отмъсти" на злото - като сам накаже героите си.

Embed from Getty Images

Вероятно мнозина си мислят, че хуморът е несъвместим с жестокостта, и този финал не се харесва на всекиго. Но пък в него има справедливост, смятат други. Отношението на обществото към героите Макс и Мориц не се възприемало еднозначно. П овремето на Бисмарк много хора смятали, че творбата на Буш оказва лошо влияние на младите.

Но пък за всички е ясно, че жестокият край на двете момчета "не се е случил", а просто е художествено такъв с възпитателна цел.

Embed from Getty Images

Някои изкуствоведи са на мнение, че стилът на рисуване на Буш е малко "инфантилен", но времето опровергава това мнение с огромния интерес, по който възрастните възприемат рисунките му.

През 19-и век книгата е преведена на 10 езика. Има дори превод на японски. А до момента "Макс и Мориц" може да се похвали с над 300 превода на различни езици и диалекти, включително на латински и старогръцки.

Embed from Getty Images

Любопитно е как Буш е изрязвал клишетата на рисунките си на дърво. Това трябва да е било доста трудоемко за него, и несъмнено той се е отличавал с огромно трудолюбие и перфекционизъм. Непоправимите пакостници Макс и Мориц са нарисувани с изключително умение.

Някои дори сравняват майсторството на Буш с това на Дюрер, заради динамиката на линиите и щрихите в тях. Други пък намират в рисунките му свободата на Рембранд.

Да оставим тези квалификации на изкуствоведите, защото за почитателите на Буш главното е въздействието на неговите творби. Вече близо два века от рождението на хумориста-карикатурист те продължават да вълнуват и малки, и големи.

Вилхелм Буш умира на 9-и януари 1908-а година в Мехтсхаузен, сега част от град Зеезен.

Вилхелм Буш, 1878 г.

Вилхелм Буш - цитати

Глупави мисли има при всеки, но само умните не ги изказват.

Толерантността е добра, но не по отношение на нетолерантните.

Всеки, който живее страда; страда, понеже живее и иска да живее.

Аз съм песимист за това, което касае настоящето, затова пък с оптимизъм гледам на бъдещето.

Завистта е най-искрената форма на признание.

Мъдрият мълчи. Той знае защо.

Приятелите не се купуват, приятелите се разберат.

Който опакова камъни и яйца, трябва да постави камъните най-отдолу.

Да станеш баща е съвсем лесно. Да бъдеш баща, напротив, е трудно.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Големият български карикатурист Генчо Симеонов с изложба в НДК

Големият български карикатурист Генчо Симеонов с изложба в НДК

Още

Варненски художник направи изложба с картини рисувани с кафе

Варненски художник направи изложба с картини рисувани с кафе

Още

Елин Пелин: Веднъж ме запознаха с... мене си, а друг път не ми повярваха, че съм аз

Елин Пелин: Веднъж ме запознаха с... мене си, а друг път не ми повярваха, че съм аз

Още

Изложба "Нашенци" и първи издания на Чудомир в Столична библиотека

Изложба "Нашенци" и първи издания на Чудомир в Столична библиотека

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Обречен на номинации за "Оскар"

110 години от рождението на Ричард Брукс

Блясък, окъпан в шампанско и сълзи

35 години от смъртта на легендата на Холивуд Рита Хейуърт

Женомразецът Стриндберг - син на аристократ и прислужница

110 години от смъртта на един от колосите на съвременния театър

Легендата на балета Марис Лиепа през обектива на фотографа Иван Григоров

33 години от смъртта на артиста, балетен педагог и киноактьор