Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Унгарският Ботев предсказал смъртта си

СВЕТОВНА ЛИТЕРАТУРНА КЛАСИКА

Унгарският Ботев предсказал смъртта си

Шандор Петьофи умира на 26

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

На фасадата на столичното училище Свети Седмочисленици се четата следните слова от Петьофи: Две неща са ми скъпи на Земята - Любовта и свободата. Живота си бих дал за любовта, а за свободата - любовта.

Не знам кой го е превел, но не е особено сполучливо. Ето по-добрият превод: Две неща ми трябват на земята - те са любовта и свободата. Жертвал бих живота безвъзвратно за любов, любовта да дам за свободата съм готов.

Аз го перифразирах. Благодаря за уточнението.

Предводителят на тия въстаници- Юзеф Бем е бил АЛЧЕН предател.... След като губят няколко битки, оня избягал от Австро- Унгария към Османската империя и там живял.. Също като разни- Мутри, Митьо-вци !!!

Кви румънски милиции преди 1861???

Ботев българина Ботев унгареца Ботев американеца отишли при дяволът. Дяволът им казал "ако успеете да ме накарате да направя нещо невъзможно, ще ви пусна." Ботев Американецът, поискал 1милион - дяволът успял да намери 1 милион. Батев Унгареца поискал най-красивата и умна жена на земята - дяволът успял да му я намери. Ботев Българинът взел едн сито и се изпързял през него ш козал на дяволът, "О, дяволе, дъбери всичката ми пръдня заедно!". Дяволът се предал и пуснал Ботев Българина.

Интригуваща статия. Не съм чел нищо от Петьофи, но след тази статия - ще прочета обезателно. Приликата с изказа на Ботев е удивителна. Публикувайте повече истински четива. За плеймейтките, футболистите и чалгарите отдавна не е интересно.

Календар